HelaF HelaF komentáře u knih

☰ menu

Věk Vodnářky Věk Vodnářky Renata Štulcová

Miluju pohádky. Miluju, když jsou s přesahem. První díl Rafaelovy školy vyšel když moje dcera chodila do třetí třídy. O tu knížku jsme se tenkrát přetahovaly, četly jsme ji večer v posteli společně, jedná druhé na střídačku. První kniha byla Vílí křídla, další postupně následovaly. V dospívání se dcera přiklonila k jiným tématům, mě láska k hrdinům této série zůstala ač jsem spíše ve věku rodičů hlavních hrdinů . A až mi bude zase ouvej, smutno, nebo se budu chtět válet dlouhá rána s krásnou knížkou, zas po některé z nich sáhnu. Kdo máte dcery 8-10 let zkuste se s nimi na tyto knížky kouknout.

18.06.2023 5 z 5


Dědici zlatého krále Dědici zlatého krále Ludmila Vaňková

Knížky paní Vaňkové, sérii Lev a růže jsem si koupila s velkou láskou v roce 1995 (poznámka v knize) . V té době jsem její knížky hltala, milovala, prožívala... Knížky se mnou zvládli několikero stěhování i třídění knihovny. Letos jsem si naplánovala pročtení knih které mám tak dlouho, jestli na mě ještě budou působit, jestli je nemám pustit dál. A s překvapením pro mě na mě působí stejně jako před lety. Nemohu se odtrhnout, hltám je, čtu do noci a jsem šťastná se svými hrdiny. Z celé série je pro mě 3 kniha asi nejvíc přitažlivá. Děkuji Vám paní Vaňková za to co jste dala světu, svým čtenářům. S hlubokou úctou. Dalšími knihami se budu postupně probírat, mám jich celou polici, některé i s vaším podpisem.

02.05.2023 5 z 5


Závity ulit Závity ulit Martina Málková

Chuťovka - toto mě přišlo jako první slovo na jazyk po zavření dočtené knihy. Otevřela jsem ji prvně v čekárně u lékaře, pak četla do noci a ráno dočetla. Milé, úsměvné, zábavné, dialogy mě bavili a předvídatelnost vůbec nebyla na škodu.

11.02.2023 5 z 5


Rytmus roku s Hankou Zemanovou Rytmus roku s Hankou Zemanovou Hana Zemanová

Knížka na celoroční nebo spíše několikaleté listování. Připomínání pro nás zaměstnané lidi, že příroda má svůj rytmus a je pro naše těla dobré se jim řídit. Připomínání je jemné, laskavé, láskyplné. Se soustředěním na naše podnební pásmo, naši přírodu, na to z čeho procházíme. Knížka se stala moji oblíbenou. Listuji, kochám se krásnými fotografiemi, inspiruji se pro to co dělat na zahradě teď, co teď sbírat, připomíná mi mi co dělala moje babička a k čemu se mohu vrátit.

27.10.2022 5 z 5


Pěstování ve skleníku Pěstování ve skleníku Roger Marshall

Naprosto nejlepší kniha v češtině pro majitele skleníků, kteří mají snahu pěstovat v něm hlavně zeleninu od sadby po dospělou rostlinu. Popsané tam je i pěstování okrasných rostlin a zimovaní. Bohužel se tato kniha nedá sehnat. V bazarech je po ní mnohem větší poptávka než kolik se jich dostane do nabídky. Dík knihovnám které ji mají ve fondu. Snad bude někdy dotisk, určitě je to příručka pro pravidelné letité listování.

18.10.2022 5 z 5


Upečeno s láskou: Kváskový chléb a pečivo Upečeno s láskou: Kváskový chléb a pečivo Iva Trhoňová

Pro začátečníky v pečení kváskového chleba absolutně nejlepší kuchařka. Vše přehledně, polopaticky, postupně. Začala jsem s pečením rovnou podle receptů této autorky a úspěšně se mi daří od prvních pokusů. Doporučuji.

13.09.2022 5 z 5


Stromy mě znají jménem: Kniha o přírodních a léčivých zahradách Stromy mě znají jménem: Kniha o přírodních a léčivých zahradách kolektiv autorů

Kniha mě bavila, velmi. Bavili mě pohledy různých autorů na téma i skákání z tématu na téma. Potěšilo mě, že to co už roky praktikuji na své mimi zahrádce je vlastně trend udržitelnosti a budu v tom pokračovat.

13.09.2022 5 z 5


New York New York Edward Rutherfurd (p)

Rutherfurdovy knihy mě baví. Baví mě, jak na historii nějakého konkrétního místa vysvětlí souvislosti dějů státu či celého světa a jak tyto děje mohou ovlivnit život jednoho konkrétního člověka i celé rodiny. Kniha začíná v době prvních kolonistů, vypráví příběhy prolínání místních původních obyvatel s osadníky. Na holandských rodinách ukazuje že kdysi měly ženy velká práva, jak je postupem doby ztratily a pak opět získávaly. U černošských rodin je vyprávěn příběh ztrát práv i to že záleželo vždy na konkrétních lidech jak se k sobě chovali a jak kvalitní mohli mít život.

03.06.2022 4 z 5


Děvčata první republiky Děvčata první republiky Dita Pepe

Kniha mě bavila, jednak byla krásná do ruky i na dotek. A vyprávění - smířenost s životem se všemi chvílemi náročnými i krásnými. Mám ráda vyprávění lidí, co už mají odstup k událostem.

03.06.2022 5 z 5


Cesta - Paměti české aristokratky Cesta - Paměti české aristokratky Cecilia Sternberg

Tato kniha mě obrovsky bavila. Sálala z ní radost ze života, otevřenost tomu co přichází, žádné truchlení k tomu co odešlo. Co mě bavilo byli popisy společenského života šlechty, reality drobných konání za války, útěk. Ono dokumentů o válce je hodně, ale drobných realit z denního života v nich moc není. Oceňuji otevřenost a opravdové prožívání života - inspiraci pro nás ostatní plebs, co neustále skuhrá .

03.06.2022 5 z 5


Písně sirén Písně sirén Renata Štulcová

Miluju pohádky. Miluju pověsti, legendy, mytologii a jejich provázání s příběhy z dnešních dob. Přečteno jedním dechem, zápletka mě bavila a moc se těším na další příběhy Mariny Mňauríny a spol

06.02.2020 5 z 5


Světlem sama sobě Světlem sama sobě Magda Křepelková

Hodně otevřeně napsané a popsané zážitky jedné ženy jdoucí si za svým poznáním, stojící si za sebou a nebojící se jít mimo proud. Pro ty, které jsou na cestě poznat sama sebe, může být její odvaha inspirující. Přečteno za jeden víkend, nemohla jsem se od knihy odtrhnout

17.01.2020 5 z 5


Dědictví Dědictví Eva Tvrdá

Krátké, úsporné, výstižné, novela se mi moc líbila, nemohla jsem se odtrhnout, dokud jsem nedočetla. Ne všechno musí být zpracováno v dlouhé romány :) Chystám se na další knihy této autorky

07.10.2019 4 z 5


Z lásky k Praze Z lásky k Praze Gene Deitch

Název knihy je výstižný. Z knihy jsem opravdu cítila lásku a obdiv pana Deitcha k Praze, Čechám, Čechům. S velkou pokorou sepsal svůj obdivuhodný život zde. Knížku doporučuji kde můžu.

20.09.2019 5 z 5


Vlasy dryád Vlasy dryád Renata Štulcová

Krásná pohádka i pro maminky dívek, které jsou ve stejném věku jako hlavní hrdinka. S Rafaelkou vyrůstá moje dcera a já jsem ráda, že si ty krásné knihy mohu přečíst také. Moc se těším na pokračování a jsem šťastná, že se podařilo vyřešit problémy s vydáváním

04.08.2019 5 z 5


Sidonie Nádherná a konec střední Evropy Sidonie Nádherná a konec střední Evropy Alena Wagnerová

Na knihu jsem byla velmi zvědavá, jen některé pasáže se mi hůře četli. Informace jak probíhal život ve válečných letech, poválečné chování a odsuny, život v uměleckých kruzích, jsou pro mne velmi zajímavé tím, že je to o konkrétních lidech a ne smyšlený román. Těším se na výlet do Vrchotových Janovic, procházku parkem a okolím, abych lépe pochopila její životní příběh.

25.04.2019 5 z 5


Modré z kypy - Modrotisk a strážnická dílna Jochových Modré z kypy - Modrotisk a strážnická dílna Jochových Klára Binderová

Kvalitně sepsané podrobné informace s množstvím fotografií a zajímavostí pro širokou veřejnost o historii modrotisku: od počátků v Evropě, přes poválečná léta, útlum výroby, přes aktivity ÚLUV až do současnosti. Obsahuje podrobné informace o modrotiskové dílně ve Strážnici. Publikace vychází z autorčiny diplomové práce nazvané Proměna produkce modrotiskové dílny Jochových ve Strážnici, která byla obhájena na Ústavu evropské etnologie Filosofické fakultě Masarykovy university Brno

25.04.2019 5 z 5


Druhá šance pro džínsy Druhá šance pro džínsy Jana Harmachová

Výborná publikace české autorky přispívající k současnému trendu recyklace. Jednotlivé návody jsou srozumitelné a dobře se podle nich šije. Obsahuje i jednodušší návody vhodné pro tvorbu s dětmi, proto bych knížku doporučila učitelkám ručních prací do kroužků školních družin apod.

03.04.2019 5 z 5


Všichni moji strýčkové Všichni moji strýčkové Viktor Fischl

milé úsměvné odpočinkové čtení

21.01.2019 5 z 5


Šňupec Šňupec Terry Pratchett

Posloucháno jako audio, rétor Jiřík je nej :)

29.10.2018 5 z 5