hankapimi hankapimi komentáře u knih

☰ menu

Cesta slávy Cesta slávy Jeffrey Archer

J. Archer umí psát velmi čtivě, o tom žádná... Začátek románu o Malloryho studiích a vylomeninách byl úsměvný i vtipný, ale když chtěl pokořit Čumulangmu - Bohyni matky země, to už šlo do tuhého. Ani falešný zpěv "Hádej Matyldo "nepomáhal. Čtenář s Mallorym prožívá jeho sen o pokoření této dámy, vzestupy i pády, rodinné štěstí i výčitky. Rozesmál mě generál, který na výpravu bere i vanu, v níž každý večer sedí v teplé vodě s doutníkem a sklenicí brandy. Není jediný důvod měnit své zvyky ani v indické džungli.. Nicméně nikdy nepochopím tu touhu trmácet se na pokraji smrti ledovou nehostinnou pustinou k výšinám s omrzlýma ušima a nemožností dýchat. S vědomím, že když to nedopadne, děti budou vyrůstat bez otce a jeho milující žena si ho ani doteď moc neužila...Kdo má rád dobrodrůžo, směle do toho, doporučuji a netradičně plný počet.

25.04.2024 5 z 5


Dávno ztracený Dávno ztracený David Morrell

Kdysi dávno jsem objevila Davida Morrella a jeho trilogie Bratrstva mne nadchla. Autor píše čtivě a akčně a čtenáře napíná do poslední chvíle, jak to dopadne. Vyjímkou není ani román Dávno ztracený, byť se mi špatně čtou příběhy, kde se ubližuje dětem. Nápaditému Bradovi jsem držela palce, aby našel svou rodinu v pořádku.. Kdo má rád napínavé příběhy od začátku až do konce, doporučuji, s panem Morrellem nešlápnete vedle.

19.04.2024 4 z 5


Dávno ztracený Dávno ztracený David Morrell

Od Davida Morrella jsem kdysi dávno zhltla trilogii Bratrstvo která mě nadchla. Od jeho příběhů se čtenář nemůže odtrhnout, i kdyby chtěl. Morrell píše napínavě, akčně a umí stupňovat napětí i čtenářovu nedočkavost, jak to dopadne. A román Dávno ztracený není vyjímkou, jen se mi špatně čte, když se ubližuje dětem. Držela jsem vynalézavému Bradovi palce k nalezení své rodiny a tajně jsem doufala, že budou v pořádku. Určitě doporučuji k přečtení, kdo máte rádi napětí od začátku až do konce.

19.04.2024 4 z 5


Zlato posledních Ronovců Zlato posledních Ronovců Jan Činčura

Není člověk ani spisovatel ten, aby se zavděčil čtenářům všem. Ale pan autor se významně od prvního dílu posunul vpřed k širší základně čtenářů. Není mnoho knih, které by se věnovaly švédské okupaci českých zemí za třicetileté války. Trošku mi chyběl širší pohled na historické události z této doby. Rozesmála mne poznámka o otci Scholastikovi ze známé české pohádky. Ale úžasně pan autor popisoval zámecký park i stavební prvky průčelí zámku, kde měly Kordulowny přespat. Také jsem byla vděčná za vysvětlivky v závorkách, doteď jsem netušila, že kakabus byl hrnec na vaření. Zlato posledních Ronovců je čtivé, napínavé i poučné, doporučuji k přečtení.

18.04.2024 4 z 5


Jih proti Severu 1+2 Jih proti Severu 1+2 Margaret Mitchell

Scarlett je možné milovat i nenávidět, zatratit i obdivovat, chápat i nechápat. Obdivovala jsem její dravost, nezlomnost, šikovnost, vstát znovu z popela. Na facku byla její marnivost, flirtování, sebestřednost, lakota a pokrytectví. Nicméně paní autorka píše famózně a poutavě, hluboká poklona. Povedený byl i čtyřdílný seriál Scarlett. Doporučuji přečíst i pokouknout.

18.04.2024 4 z 5


Dámy z Grand Avenue Dámy z Grand Avenue Joy Fielding

Čtyři mladé maminy, ze kterých se stanou kamarádky na celý život. Prožívají spolu vzestupy i pády, různé osudy, starosti i radosti se svými dětmi a partnery. Perou se odhodlaně se svými životy, někdy úspěšně, někdy méně. Líbilo se mi, že každá z hlavních postav má svá přirozená negativa i pozitiva, nechyběl ani odporný záporák...Při čtení jsem si vzpomněla na podobné kamarádství na celý život mezi holkama - Město dívek, Město žen a Město života, také se mi líbilo. Román Dámy z Grand Avenue byl čtivý, uvěřitelný, doporučuji jako oddechovku pro deštivé dny s dobrou kávičkou.

19.03.2024 4 z 5


Já jediná jsem přežila Já jediná jsem přežila Lauren Elder

Ten, kdo Sierru Nevadu zná, tak může odpřisáhnout, že v této oblasti jsou jen dvě roční období... konec jedné zimy a začátek druhé. V takovém chladu a větru mrzne pivo i krev. Lauren, bez vybavení, jídla i pití, nedostatečně oblečená a zraněná, se vlastní zaťatou vytrvalostí nevzdala a zachránila se. Klopýtala jsem s ní nehostinnou krajinou, všechno mne bolelo a po dočtení bych potřebovala měsíc ve špitále... Doporučuji všem, kdo má náladu na silný příběh o silných lidech.

15.03.2024 3 z 5


Mamon Mamon Martina Cole

Tak jsem po dlouhé době mrkla, jak si vede Martina Cole. Od Mamonu jsem čekala dle názvu oplétačky s finančními zdroji a byla jsem připravená, že se v jejím příběhu budu brodit mrtvolami. Ale že se bude Nick Leary téměř půlku knihy vrtat ve své hlavě mě nebavilo. Nakonec se z toho vyklubaly ohavné nechutnosti, leč ten spád co měly autorčiny prvotiny Hanebná kráska a Maniak to už nemá ani omylem.

13.03.2024 2 z 5


Lockdown Lockdown Alexander Gordon Smith

(SPOILER) Čekala sem Lockdown za doby covidu a dostalo se mi káznice pro mladistvé, šmrncnuté Silem, hluboko pod zemí. Začátek byl čtivý, seznamuje s mladými delikventy a jejich příběhy, jak se do Výhně dostali. Do nejtvrdšího vězení s maximální ostrahou. U toho měl autor zůstat... Jak jsem došla v četbě že netvoři vyrábějí další netvory, došla jsem k závěru, že to vypodobnění je pro mne neuvěřitelné, že strach lze vyvolat i jiným způsobem než s mutanty. Další díl beze mne, ať se bojí někdo jiný...

08.03.2024 2 z 5


Poslední let Poslední let Julie Clark

Claire a Eva, dvě ženy a jejich pečlivě skrývaná tajemství. A obě čekají těžká rozhodování... "Všechno, cos kdy chtěla, je na odvrácené straně strachu.." Jsme tím, co říkáme, že jsme, anebo se staneme člověkem, kterého vidí ostatní ? Překvapilo označení Edice světový bestseller, podle mne prostě taková nenáročná oddechovka... Nenadchne, neurazí.

08.03.2024 3 z 5


Cvrček a mravenci Cvrček a mravenci Jiří Zdeněk Novák

Všichni vnoučci od malička vyžadovali Cvrčka i Polámal se mraveneček před spaním, znali pasáže nazpaměť, teď aktuálně nejmladší vnučka. Z ostatních jsou už puberťáci... A mám i po mamince prastaré a vetché krátké pohádky pro děti, které byly tenkrát přibalené k mýdlu nebo k mouce.

02.03.2024 5 z 5


Polámal se mraveneček Polámal se mraveneček Josef Kožíšek

Máme doma Polámal se mraveneček, všichni vnoučci od malička vyžadovali před spaním, znali celého mravenečka nazpaměť, teď aktuálně nejmladší vnučka. Z ostatních jsou už puberťáci... A mám i po mamince prastaré a vetché krátké pohádky pro děti, které byly tenkrát přibalené k mýdlu nebo k mouce.

02.03.2024 5 z 5


S láskou tvá S láskou tvá Patricia Scanlan

Od paní Scanlan jsem četla Město dívek, Město žen a Město života, které se mi líbilo. Nad tímto příběhem jsem byla rozpačitá.... Ublížená Valerie - "Jeff mě miloval, jen ne tolik, aby si mě vzal", smutná, zahořklá a naštvaná. Prchlivá Tessa, hněvivá, zatrpklá a zlostná. Celý život se babrají v minulosti, neustále omílají příkoří a svoji pravdu, nedokážou odpustit okolí ani samy sobě. Až další generace pohnou událostmi kupředu. Román se mi zdál zbytečně natažený a stížnosti těch dvou krasotinek otravné....

28.02.2024 2 z 5


Královna rebelů Královna rebelů Lynette Noni

Přilákal mne název knížky a od spisovatelky jsem ještě nic nečetla. Čtenář musí mít na paměti, že je to scifíčko pro děti a mládež a tudíž se na to koukat s nadhledem. Nicméně velmi neuvěřitelně Kiva přežila od dítěte deset let v kruté věznici smrti a při upozornění "Nenech ji zemřít. Už jdeme" jsem dostávala pupínky...

22.02.2024 3 z 5


Dědic nesmí zemřít Dědic nesmí zemřít James Grippando

Zajímavý námět i překvapivá zápletka, ale svítání mne u četby nezastihlo...

22.02.2024 3 z 5


Svobodná volba Svobodná volba Anne McCaffrey

Druhý díl scifíčka o kolonizování planet mne bavil ještě méně, dočetla jsem silou vůle. Škoda času. Nicméně jsem si při četbě opět s láskou a nostalgií vzpomněla na úžasný výpravný román Morganův úděl Colleen McCullough, který se mi líbil mnohem víc a ke kterému se určitě ještě vrátím, na rozdíl od tohoto dílka.

10.02.2024 1 z 5


Hranice volnosti Hranice volnosti Anne McCaffrey

Zajímavý nápad na scifíčko o kolonizování planet. Dobře se četlo o krušných začátcích nedobrovolných osídlenců, čtenář musí být tolerance sama k některým nevysvětleným a úsměvným hrozbám na planetě. Nicméně jsem si při četbě s láskou vzpomněla na výpravný román Morganův úděl Colleen McCullough, který se mi líbil mnohem víc a ke kterému se určitě ještě vrátím, na rozdíl od tohoto dílka.

10.02.2024 3 z 5


Hrozny hněvu Hrozny hněvu John Steinbeck

John Steinbeck je úžasným vypravěčem, jeho příběhy se odvíjejí pomalým, klidným tempem s dokonale vykreslenými postavami i se skvělými dialogy. Půdu v Oklahomě, na které se rodili, pracovali i umírali museli opustit. Route 66 je cesta naděje pro ty, kteří za velké hospodářské krize uvěřili slibům o Kalifornii, zemi zaslíbené. Chtěli pracovat, bydlet, mít kousek půdy a žít. Místo toho se "Okiové" setkávají s násilím, nespravedlností, hladověním, nemocemi, vykořisťováním i smrtí, nikdo je tu nechce. Román Hrozny hněvu z roku 1939 byl po celém světě mnohokrát vydán pro svůj hluboce lidský obsah, odpor a protest vůči jakémukoliv útlaku a po zásluze vešel do dějin světové literatury. Vřele doporučuji k přečtení a dlouho se k Hroznům hněvu budete v myšlenkách vracet.

01.02.2024 5 z 5


Maják v Alexandrii Maják v Alexandrii Gillian Bradshaw

Nádherný příběh o silné a statečné mladé dívce, krásně jsem si početla. Dokonce jsem si na mapách hledala její putování po městech římského impéria a jeho koloniích. Charis je stoupenkyně Hippokrata a jeho lékařské přísahy i jeho aforismu, že život je krátký a cesta k poznání dlouhá...Lékař musí znát příznaky nejrůznějších nemocí a pokud má navrhnout způsob léčby, musí něco vědět o ovzduší a o vodě, které ji mohou přenášet, musí znát anatomii i chirurgické techniky, musí se vyznat v léčivých rostlinách a z nich připravovat léky. Její umění léčit v roli eunucha Charitona s Efesu pomáhalo zraněným vojákům na obou frontách, když ji zajali nepřátelé. Také se zamilovala a stále si hýčkala svůj sen postavit nemocnici. Trošku mi tou svojí zaťatostí léčit připomínala Hakima i Ranhojiče. Určitě se ke čtení Majáku ještě znovu vrátím.. Kdo může říct, že to tak nemohlo být? Netradičně plný počet a kdo má rád kapku dobrodrůža, špetku romantiky a hrstičku napětí, běžte do toho, vřele doporučuji !!

26.01.2024 5 z 5


Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Paní autorka má dar nejenom skvěle příběh o lásce vyprávět, ale předkládá nám nevyřčené myšlenky a pochybnosti všech hlavních aktérů. Jedna tragická chyba poznamená celé okolí na mnoho let. C.Hoover donutí čtenáře přemýšlet, jak by se zachoval on a jestli patří k odpouštěcím typům. Někdo odpustí a najde tak klid v duši, někdo bere odpuštění jako zradu. Je těžké odpustit ostatním, ale nejtěžší je odpustit sobě. Kenna musela ujít dlouhou cestu, než se jí to podařilo. Paní autorka ze mě vyždímala slušnou dávku emocí, leč o tom optimistickém rychlém obratu na konci příběhu by se dalo polemizovat. Nicméně konec dobrý, všechno dobré. Určitě doporučuji k přečtení.

15.01.2024 4 z 5