Glen808 Glen808 komentáře u knih

☰ menu

Bouře mečů Bouře mečů George R. R. Martin

Tato kniha se pro mě ke konci stávala už nesnesitelnou. Vyprávění je poutavé a člověk by se rád dozvěděl, jak to dopadne. Jenže se musí prokousat velmi dlouhou a rozvláčnou knihou plnou násilí a zla, ze kterého se dělá špatně. Nepotěšily mě ani pasáže týkající se sexu, také často plné násilí a někdy zvrhlé. Asi to vzdám a třetí knihu ani číst nebudu, přestože už ji mám koupenou.

24.03.2022 1 z 5


Tichá smrt Tichá smrt Peter May

Přečetl jsem všechny knihy od Petera Maye, kromě Karantény, a tohle je pro mě rozhodně ta úplně nejslabší. V poslední době to jde dost z kopce, ten sešup začal už knihou Ochráním tě. V Tiché smrti mi hodně vadí konstrukce příběhu. A také motivy a jednání lidí, např. matky, která se dobrovolně jde nechat zastřelit, aby tak ze svého malého syna udělala úplného sirotka. Taky náhody typu předmětu v náprsní kapse, který zastaví dobře mířenou kulku těsně před srdcem hlavního hrdiny. To jsem myslím párkrát už viděl v nějakém westernu.

28.01.2022 1 z 5


Bludný kruh Bludný kruh Wilbur Smith

Wilbur Smith býval jedním z mých oblíbených autorů. Vždyť první, co jsem od něj četl, byla Řeka bohů I. Ale postupem času upadal na mém žebříčku a po Bludném kruhu už nemám odvahu něco od něj číst. Myslím, že trochu ztratil soudnost pokud jde o míru násilí a zla, kterou může čtenář snést.

24.09.2020 1 z 5


X způsobů smrti X způsobů smrti Stefan Ahnhem

Ach jo. Tak jsem neodolal zvědavosti a dokoupil jsem si konec nedokončeného Motivu X. Teď mě to mrzí. Je to sice napínavé a poutavé vyprávění, ale naprosto nevěrohodné. Jeden šílenec tam hodí dvaceti kostkami zároveň a na všech padne šestka, ale tomu by se dalo spíš uvěřit, než že např. při podezření na teroristický útok v Tivoli je řešení ponecháno výhradně na jednom z oddělení kodaňské kriminálky.
Zločinci jsou tu nadlidé, kteří dokáží nemožné, zatímco policisté jsou jen lidé průměrní nebo podprůměrní. To platí bohužel i o Riskovi, který má sice nadpřirozenou intuici, ale jinak moc nepobral.
Velmi špatně napsané a nereálné jsou dialogy mezi policisty. Neustále si skáčou do řeči a hádají se víc než doktoři v Ordinaci v růžové zahradě. Na větu „Tak tady se schováváš!“ jsem byl na konci knihy už alergický.
Podrobně popisované násilí (potoky krve, usekané údy a hlavy), jakož i sexuální scény, také není můj šálek čaje.
Vrcholem neuvěřitelných příhod je útok v Tivoli. Jediným aktivním policistou široko daleko je Risk, který neozbrojený pronásleduje ozbrojeného vraha, načež si před ním svlékne kalhoty, nechá se praštit pažbou a omdlí. Dánská policie nejprve nevěří varování Švédů, a pak zas věnují veškerý čas přemítání o tom, jaké to pro ně bude mít následky, že nevěřili. Jedinou osobou, která má zřejmě v Dánsku na starosti obranu proti teroristickým útokům, je šéf oddělení vražd kodaňské kriminálky. Když se dozví, že varování bylo opodstatněné a v Tivoli umírají lidé, ihned jde IT oddělení a požaduje bezpečnostní aktualizaci svého mobilu. Pak se odebere do Tivoli a střelí do Riska, protože ten ho prostě nějak štve. S následky si starosti nedělá, protože podle knihy to vypadá, že nad ním již nejsou žádní nadřízení.

10.07.2020 1 z 5


Motiv X Motiv X Stefan Ahnhem

Ta knížka se výborně čte. Je výborně napsaná. Ale vidím dvě dost podstatné vady. Jednak mi přijde hodně vzdálená realitě. Policisté se tam chovají jako osamělí vlci. Například Fabian, když se svlékne donaha a jde sám zatýkat vraha na swingers party. Anebo Liliová, která si jde zastřílet do fašistů. Takto policie nefunguje, naštěstí. Doufám, že ve skutečnosti je schopnější. Ještě víc mi vadilo, že skončila kniha, ale z té spousty rozvyprávěných příběhů neskončilo vůbec nic. Snad kromě zázračně vyléčené Fabiánovi rodiny. Kdo je vrah se nedozvíme ani v jednom z vyšetřovaných případů. Musíme si koupit další knihu a tam snad...

03.07.2020 2 z 5


Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

Prvních 40% ušlo, ale od návratu do Švédska už to byla nuda.

29.07.2019 1 z 5


Strach moudrého muže Strach moudrého muže Patrick Rothfuss

Čte se to výborně, ale rozhodně to nelze přečíst jedním dechem. Je to velmi rozvláčné, a zvlášť dialogy to hodně natahují. Ale přijde mi to trochu pod pás. Člověk přelouská 1600 stran Kroniky královraha a ani se nedozví, proč se to tak jmenuje, jestli někdy vyjde třetí díl, a zda už v něm bude konečně nějaký král zabit.

29.05.2019 4 z 5


Vykladačka smrti Vykladačka smrti Ariana Franklin (p)

Velké zklamání! Popis zněl výborně a hodnocení přes 80%. A pak zjistím, že to skoro nemohu číst. Jedině kvůli dobré záplatce jsem to dočetl. Nejvíc mi vadilo to, že místy nerozumím, co se děje - autorka často nedokázala situaci popsat tak, abych si ji mohl představit. Některým věcem se prostě nedalo uvěřit. A doktorka z 12 století, bojovnice proti trestu smrti s feministickými názory, nebyla jediná těžko uvěřitelná věc na té knize.

11.10.2016 2 z 5


Pán ohně Pán ohně Peter May

Maličko sražených bodů za konec, ale stejně dávám 5 hvězdiček, protože mě čtení moc bavilo a hodně jsem se i dozvěděl.

02.03.2016 5 z 5


Bludný kruh Bludný kruh Wilbur Smith

To je škoda. Wilbur Smith se podle mého názoru tak trochu vyšinul. Snaží se ukázat zlo z toho nejhoršího možného úhlu a výsledkem je obrázek, který rozhodně nechci vidět. Možná jsem slabá povaha, ale proto si knížky nekupuju a nečtu. Když už je děj tak nepodobný realitě, tak proč to aspoň nemůže dopadnout dobře.

01.03.2016 1 z 5


Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Zápletka je skvělá, kniha velmi napínavá, ale jedna věc mi kazila dojem. Je tam zbytečně mnoho "vaty", což zdržuje od hlavní dějové linie. Kdyby se škrtly alespoň problémy kolem azbestu v Carlově kanceláři, zbylo by více času na dotažení některých detailů z hlavního příběhu, jako např. proč Rose nepředala Carlovi důležitou informaci. Ale jinak doporučuju. Je to jedna z těch knih, které vám nechtějí dovolit jít spát.

03.06.2015 4 z 5