Bludný kruh

Bludný kruh https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176695/mid_bludny-kruh-Wbg-176695.jpg 4 126 22

Hector Cross série

< 2. díl >

Pokračování knihy Šelma. Hazel a Hector prožívají šťastné dny v očekávání narození potomka. Cestou z Londýna je však Hazel přepadena a na následky zranění umírá. Ještě předtím přivedla na svět císařským řezem dceru. Zdrcený Hector se domnívá, že za vraždou jeho ženy stojí somálští piráti. Jenže na scéně se objevuje jiný, i když také staronový nepřítel…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Vicious Circle , 2013


více info...

Přidat komentář

Péťa1950
16.01.2021 1 z 5

Glen808 vyjádřil i mé pocity a vztah k autorovi. Pro které čtenáře je nutné psát tak brutálně, nevím. A nepředstavitelné množství finančních prostředků na obou stranách? Celkově můj dojem---"Čeho je moc, toho je příliš". Už nebudu další knihy autora vyhledávat. Jednu hvězdu za začátek, sliboval zajímavý příběh, postupně se to zvrhlo.

Glen808
24.09.2020 1 z 5

Wilbur Smith býval jedním z mých oblíbených autorů. Vždyť první, co jsem od něj četl, byla Řeka bohů I. Ale postupem času upadal na mém žebříčku a po Bludném kruhu už nemám odvahu něco od něj číst. Myslím, že trochu ztratil soudnost pokud jde o míru násilí a zla, kterou může čtenář snést.


Chaki
07.09.2020 4 z 5

Čím novější knihy od Wilbura čtu, tím více se mi zdá, že to, co dříve v jeho knihách bylo tak nějak v rovnováze, zkrátka v jeho novějších knihách příliš vybočuje. Možná mi pouze nesedla série s Hectorem Crossem, ale i tak jakožto velký fanoušek Wilbura pro mnoho důvodů prostě musím konstatovat, že kvalita jeho knih jde asi mírně dolů. Pořád je to fajn počtení ale už to není takové to wow! Ale když už jsem jich od něj přečetl 30 tak ten zbytek už taky dám. PS.: sérii z Egypta si nechávám nakonec...

mataaskorice
18.06.2020 2 z 5

Koukám, že čtenáři se dělí na ty, které obsah stráví v pohodě a na ty, na které je tohle už trochu moc. Patřím spíš k té druhé polovině. Kniha je čtivá, děj strhující, občas to tedy silně zavání slušným brakem, hlavně v popisu milostných scén či láskyplných chvil milionářského páru. Ale brutalita - sexuální, psychická, fyzická ... To jsem zvládala dost těžko. Přečetla jsem, ale ani po roce od čtení nemůžu některé ty scény vymazat.

RendyaDav
13.01.2020 5 z 5

Hodně silné pokračování ,hodně silná pohádka pro dospělé...

Elapheg
09.07.2019 4 z 5

Bludný kruh je pokračování knihy Šelma. Vrátil jsem se k pokračování v druhém dílu po 4 letech. Dlouho jsem váhal knihu otevřít kvůli komentářům, že je kniha dost brutální. Naštěstí to tak hrozné nebylo. Znovu se zde setkáváme s Hectorem Crossem, jeho ženou Hazel Crossovou, Nasťou, Paddym a nově také s dcerkou Catherin Crossovou, Jo Stanleyovou a lidskými zrůdami Carlem Bannockem a Johnnym Congem. Oproti jiným knihám zde autor popisuje mnohem více zvráceností, než je tomu zvykem v jiných knihách, ale myslím, že to proto, že někteří lidé prostě opravdu bezcitní a zvrácení jsou a těžko je, je pak popisovat něžně. Není to ale ten klasický Wilbur, jak ho známe. Tedy, já Wilbura mám moc rád, mám od něj všechny knihy, ale tady mi v této knize dost věcí chybělo. Prvních ca 200 stran, je spíše dle stylu Wilbura, láska mezi Hectorem a Hazel, jejich dcerka, Hazelina nehoda a plánování, co dál, pomsta, setkání se starými válečníky, potud je to dotažené a velmi poutavé, děj graduje. Ca od druhé poloviny knihy začíná důležité seznamování s kruťasy Carlem a Johnym a myslím, že i když to bylo občas přes míru, bylo to realistické a to brutality nemusím. Takže, když to snesu já, myslím, že se této knihy bát nemusíte. Wilbur je jindy mistr, ale tady se mi děj zdál dost nedotažený. Wilbur je mistr detailu, ale tady mi to chybělo. Plánování přepadové akce mi přišlo dost snadné, dokonce v těch nejdůležitějších bodech nepřicházel s nápadem profík voják Hector, ale jeho přítelkyně Jo, která je právnička. Popisy milostných scén, které jindy Wilbur umí tak krásně a zároveň vášnivě popsat, aniž by to byla červená knihovna, tak tyto scény v této knize jako by nepsal Wilbur, ale nějaký školák, byly místy až opravdu pro puberťáky a přeslazené, jindy nedotažené. Autor mistrně popsal charaktery Carla a Johnnyho, ale konec, odveta mi přišla dost ustřižená, nedotažená, ošizená právě o jiné detaily z akce. Právě pro Wilburův um, umět popsat věci detailně, ale hlavně věrohodně, dotaženě a inteligentně v každém ohledu, jsem si ho tolik oblíbil, ale zde nemohu dát více jak čtyři hvězdy. Ne proto, že kniha byla místy více brutální, ale pro tu občasnou nedotaženost a dost velkou jednoduchost v akčních scénách. Na druhou stranu jsem si to místy užíval, nemyslím v brutalitách a určitě se vrhnu na pokračování v třetím díle Predátor. Zájímá mě, jak to dopadne a navíc, stále je Wilbur pro mne i přes trochu nepovedený Bludný kruh jedničkou. :-) Rozhodně však odmítám, že kniha Bludný kruh je odpad!

LP113
19.01.2018

Brutál. Perfektně se čte, ale chvílema teda jsem musela odložit, brutalita, která se vyskytuje mě dost děsila. Čtu převážně v buse a kolikrát jsem si říkala, jestli někdo nevidí co čtu.

Laszu
28.12.2017 5 z 5

Tohle je jedna z nejpoutavějších knížek, co jsem od Wilbura kdy četl. Navazuje na Šelmu, ale ne zas tak moc. Pouze řadou stejných postav a občasnými zmínkami. Celkově mi Šelma i Bludný kruh, svými barvitými popisy všelijakých krutostí apod., připomínají některá z jeho nejstarších děl, co jsem četl. Oproti těm je tady však příběh mnohem zajímavější a i oproti Šelmě má Bludný kruh ještě větší grády. I dle komentářů tady je vidět, že slabší povahy to úplně nedávají.
A ještě mě tady celkem nepříjemně překvapil konec, ale s odstupem několika hodin to oceňuji. Dokonce i trochu otevírá cestu pro další pokračování. Ale nemyslím si, že by to bylo nutné. Bludný kruh je dost dobrý zážitek sám o sobě.
edit: Tak právě jsem se dozvěděl, že to pokračování už vydal.

Zmitko.m
04.07.2017 4 z 5

Tahle kniha je teda masakr..I na Wilbura bych řekl, že je to síla...Drsnější román snad nenapsal, nebo jsem ho nečetl...Brutální začátek a úplně brutální osud Bryoni mě docela dostal, potom jsem musel přestat číst....Ale dobrá kniha, hodně dobrá..Jen je to teda dost síla..

1casper
07.01.2017 3 z 5

První půlka se mi líbila moc, každému jsem knihu doporučovala.....ovšem druhá půlka mi přišla, jako by ji psal někdo jiný. Převažovalo dopodrobna popsané násilí, odporné vraždy, pedofilie...hnus, pro silné žaludky. tři hvězdy dávám za tu první půlku, jinak bych dala odpad.

Glen808
01.03.2016 1 z 5

To je škoda. Wilbur Smith se podle mého názoru tak trochu vyšinul. Snaží se ukázat zlo z toho nejhoršího možného úhlu a výsledkem je obrázek, který rozhodně nechci vidět. Možná jsem slabá povaha, ale proto si knížky nekupuju a nečtu. Když už je děj tak nepodobný realitě, tak proč to aspoň nemůže dopadnout dobře.

bago
31.08.2015 3 z 5

Pro mě určitě nejslabší kniha autora. Buď stárnu nebo mě už nebere takový typ hrdiny. Souhlasím s předchozími komentáři, červená knihovna + akční scény pro puberťáky. Poslední opravdu dobrá kniha Smithe byla alespoň pro mě Triumf slunce, potom laťka jenom klesá.

Gysna
14.06.2015 2 z 5

Tak tato kniha se opravdu nepovedla. Na jedné straně brutalita a na druhé straně dialogy, jak v červené knihovně nebo v knihách pro náctileté.

ina77
12.04.2015 5 z 5

No teda!
Opravdu úžasné čtení,kdaž si mysliš,že už to buda nic moc,tak autor rozehraje další příběh a kniha začíná znovu!
Na konci si myslíš,že už víš a ono je to zase jinak.
Opravdu povadená série a už se nemohu dočkat pokračování doufám,že to nebude trvat dlouho!!!!!

čef
20.01.2015 5 z 5

Wilbur Smith je výborný vypravěč a všechny jeho romány se čtou na jeden zátah. I tento román je velmi čtivý, všem nám malým chlapcům a děvčátkům imponuje snaha všestranně velmi zdatných a připravených miliardářů zlepšit svět osobním pozabíjením zločinců a jiných zvrhlíků. Zasněte se a čtěte.

čuřil
19.01.2015 2 z 5

Bohužel, ale nejde to jinak, tato kniha se dle mého nepovedla. Pouze ale jen za 2. Námět zabít bohatou paničku a ženu bývalého člena vojenské jednotky dobré. I motiv zabít ji, který je skryt v druhé polovině je po vyjasnění zajímavý. Ale to pátrání a ty vynaložené prostředky. No to tedy nevím?! Proto jen za 2.

ferda
30.06.2014 2 z 5

I když jsem se zařekl,stejně jsem si tady to pokračování půjčil a bohužel splnilo moje očekávání. Ten člověk na, starý kolena, píše čím dál větší kraviny.Házet miliardama jak drobnýma,strestat padoucha a ještě u toho jíst na stříbře...,no červená knihovna pro drsňáky.

Jack Bauer
09.03.2014 5 z 5

Jen pro silné žaludky. Naprosto jiný Wilbur, než jsme zvyklí. Tvrdé, drsné, kruté,brutální, nervydrásající. Mám sto chutí napsat, že je to jeho nejlepší román, ale to jsou vlastně téměř všechny jeho knihy.Wilbur nejprve dokonale popíše krásnou ušlechtilou dívku, seznámí vás s charaktery postav a pak jim připraví ten nejkrutější osud, jaký si ani ve své fantazii nedovedete představit. Šok za šokem. Až se ani nechce číst dál jak je to kruté ,ale nutí vás to. Doslova jsem procítil hrůzu s Henrym Bannockem při oslovení „tatínku" Ale užijeme si i trochu legrace na odlehčení: „ Máš 10 dolarů na toaletní potřeby? " Wilbur Smith má nádherný dar psaní.Vše dokáže tak barvitě popsat, jakoby se odehrával před očima film, což vás dokonale vtáhne do děje ať už popisuje přírodní scenérie Afriky nebo drsnou realitu či pořádnou akci, jen ty milostné scény mě nějak nesedí, připadají mě nějak moc účelové se spoustou dětinských keců. Vždy se nedočkavě těším na jeho další román a téměř žádná jeho kniha mě nesmí chybět v knihovničce. Jednou mě ale přece jen zklamal a to knihou Běsnění.Jsem zvědav, jak po této skvělé knize budu hodnotit další plným počtem, dlouho ji žádná nepředčí. Určitě bude pokračování.

martas37
28.02.2014 odpad!

Velké zklamání. První polovina byla vcelku čtivá, ale poté jak kdyby se jednalo o jiné dílo. Opravdu se jedná o výčet krutostí, sexuálních zvráceností atd. Wilbur Smith dokázal psát úžasné knihy (pro mě nejlepší, ke kterým se po několika letech vracím: Běsnící spravedlnost, Nenasytný jako moře). Abych si na autora zanechal svůj pohled, tak musím upřímně zapomenout na toto dílo a upřímně v budoucnu zvažovat čtení dalších knih, kromě již zmíněné "klasiky".
Samozřejmě že děj knihy bohužel není ani nereálný, jen mi prostě výčet převažujících zvráceností moc neukazuje na zařazení do dobrodružného žánru, ale někam zcela jinam. Byl to záměr autora?

petrra
02.02.2014 1 z 5

Fuj, hnus. Do půlky jsem se donutila číst, od půlky jsem listovala a nakonec jsem to zavřela a nejradši bych hodila do popelnice. Čtení o hnusarnách... Tato knížka jde z domu.

Štítky knihy

vraždy piráti dobrodružné romány

Autorovy další knížky

Wilbur Smith
britská, 1933 - 2021
1997  89%Dravec
1997  86%Řeka bohů II
2001  82%Čaroděj
1994  90%Když loví lev
2014  75%Bůh pouště

Kniha Bludný kruh je v

Právě čtených1x
Přečtených213x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených10x
Knihotéce135x
Chystám se číst33x
Chci si koupit10x