Gazetka Gazetka komentáře u knih

☰ menu

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Nevšední, decentně pojaté téma pedofilství v různých odstínech, bohatý jazyk, místy přemíra popisů. Konec působivý, v jedné scéně patetický.

18.04.2023 4 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Pohádka pro dospělé, která pohladí na duši. Myšlenka díla je od počátku křišťálově průzračná, děj plyne pokojně k jasnému konci. Příběh nám připomíná, abychom nezapomínali následovat své sny.

21.03.2023 5 z 5


Krvavá svatba Krvavá svatba Federico García Lorca

Přímočaré, jednoduché, čtivé.
Vztahy mezi jednotlivými členy rodiny místy nejasné.
Bez opakujících se básní drama maximálně na třicet stran.

14.03.2023 3 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Třetí setkání s autorkou, třetí mimořádně silný příběh. Hvězdu strhávám s těžkým srdcem za místy viditelně nevypsaný styl a opakování slovesa odtušit. Dílo je úctyhodným debutem vedoucím k zamyšlení. Doporučuji.

14.03.2023 4 z 5


Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Velmi čtivý příběh psaný na základě skutečných událostí. Perfektní vhled do absurdních principů čarodějnických procesů. Plný počet hvězd nemohu udělit pro velkou předvídatelnost a pro časté opakování dějových principů.

26.02.2023 4 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Tato kniha rozhodně není pro každého, obzvlášť ne pro slabé povahy, místy se mi při četbě chtělo zvracet.
Nečekejte akční zápletku, jedná se spíše o velmi naturalistické pocitové dílo složené z jednotlivých střípků. Autorka zde popisuje bez příkras smrt, sex i jatka. Obdobným způsobem se dotýká také jiných vážných témat jako je smrt dítěte, rozpad manželství, demence, vykonávání zaměstnání jen pro peníze nebo ztráta smyslu života.
Posledních deset stran však dojem z knihy naprosto zkazily, náhlý konec do zbytku příběhu neseděl ani zápletkou, ani atmosférou, ničím. Proto knize dávám pouze tři hvězdy.

19.02.2023 3 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Kniha, která rozhodně není pro každého. Ovšem pokud se dostanete přes prvních dvě stě stran a naladíte se na tempo a styl humoru, myslím, že vám může přinést spoustu zajímavých myšlenek a nových informací. Musíte se však smířit s tím, že v knize pobíhají stovky postav, dobrá (a ta důležitější) polovina z nich s jmény od A nebo od B, a s tím, že abyste absorbovali jedno z hlavních děl postmoderní literatury, budete mu muset věnovat více než jedno čtení. Dočkáte se i velmi zajímavé milostné scény a dramatického vyvrcholení.

07.01.2023 5 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Lepší než celé HG. Vytříbený styl psaní, propracované postavy a neotřelé zvraty. Absence čistě kladných hrdinů mi vyhovovala. Po přečtení vidím prezidenta Snowa v původní sérii úplně jinýma očima.

24.11.2022 5 z 5


Neopouštěj mě Neopouštěj mě Kazuo Ishiguro

Decentní scifi, které je více než o budoucnosti o mezilidských vztazích, dětství, dospívání a umírání. Mozaika drobných událostí čtenáři postupně odhalí celkový obraz skutečnosti a jemně ho provede tím dobrým i tím špatným, aniž by v systému došlo k jakékoli revoluci. Velmi zajímavý a netradiční počin.

24.11.2022 5 z 5


Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Daniel Prokop

Nepříliš přelomové informace příjemně shrnuté na jednom místě. Takto by měla vypadat středoškolská učebnice společenských věd.

24.11.2022 4 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Druhá kniha v pořadí, kterou jsem měla tu čest od Ruthy Sepetis číst, mě neuchvátila tolik jako Sůl moře. Přestože edukační prvek zde pro mě byl silnější než při sledování Operace Hannibal, díky kompozici a stylu psaní pŕíběh příjemně odsýpá a atmosféra byla vykreslena dokonale, příliš mi nesedl hlavní hrdina, nedokázala jsem mu fandit. Závěrečný sled událostí mi připadal místy nelogický, příliš snadný, rychlý a nedotažený do konce. Od četby dalších autorčiných děl mě však kniha neodradila.

24.11.2022 4 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

První kniha, kterou jsem od autorky četla, mě přiměla k tomu, abych si všechny ostatní přidala na seznam děl, které si chci přečíst. Přestože anotace prozradí většinu děje, události s historicky přesnými detaily mě uchvátily. Jako nejsilnější část díla hodnotím postavy, které jsou uvěřitelné, ale především naprosto rozdílné. Odpudivý pohled do hlavy příslušníka SS střídaný s naivní, přírodně založenou Polkou, hrdým Prušákem a odhodlanou Litevkou s dobrým srdcem představuje dokonalou rovnováhu. Vedlejší postavy jsou nezapomenutelné. Práce s drobnými motivy je jen třešničkou na pomyslném dortu.

24.11.2022 5 z 5


Snídaně šampiónů Snídaně šampiónů Kurt Vonnegut Jr.

Stále aktuální kniha je dějově téměř o ničem, ale přesto (nebo možná právě proto) je nabitá sadou krátkých příběhů dvou lehce bizarních hrdinů, skrz něž autor nevybíravě poukazuje na soudobé problémy společnosti. Kdo miluje absurditu, ironii a notnou dávku sarkazmu, pro toho je kniha jako stvořená. A kdo si rád vypisuje/podtrhává/vyznačuje citáty, tomu upadne ruka. Zcizovací efekty, skrz které autor čtenáři neustále připomíná, že příběh je naprosto smýšlený a plně v autorově moci, jen podtrhuje hlavní motiv díla.

24.11.2022 5 z 5


Snídaně šampiónů Snídaně šampiónů Kurt Vonnegut Jr.

Stále aktuální kniha je dějově téměř o ničem, ale přesto (a možná právě díky tomu) je nabitá spoustou krátkých přìběhů, skrz něž autor nevybíravě poukazuje na soudobé problémy společnosti. Kdo miluje absurditu, ironii a notnou dávku sarkazmu, pro toho je kniha jako stvořená. Zcizovací efekty, skrz které autor čtenáři pravidelně připomíná, že je celý příběh vymyšlený a plně v jeho moci, jen podtrhují hlavní motiv díla.

24.11.2022 5 z 5


Odkaz lidské mysli Odkaz lidské mysli Radek Sterakdary Starý (p)

Ke knize jsem se dostala náhodou, a přesto že jsem ji musela po prvních sto šedesáti stránkách na chvíli odložit, její dočtení stálo za to.

Relativně tradiční vizi budoucnosti pod nadvládou umělé inteligence autor okořenil ne tak obvyklou představou mimozemské civilizace v podobě parazitických strojů. Jako největší plus bych vyzdvihla mix postav, které v rámci příběhu sledujeme: moudrý, trochu pyšný otec, jeho odvážný, chytrý a zbrklý syn a na první pohled nemilosrdná umělá inteligence. Střet generací a vztah otec-syn je pro knihu stěžejní.

Hlavní myšlenka knihy je na konci na můj vkus tlačena příliš na sílu a je řečena zbytečně mnohokrát zbytečně explicitně, myslím, že by ji čtenář pochopil i z decentnějších náznaků. Pokud nemáte rádi časté popisy fungování různých technických zařízení a bojové scény, tato kniha pro vás nebude tou pravou.

24.11.2022 3 z 5


Spřízněni volbou Spřízněni volbou Veronica Roth

(SPOILER) Přestože bych se neoznačila za skalní fanynku Veronici Roth, vždy se mi nějakým záhadným způsobem dostanou její knihy do rukou. Na stylu psaní je vidět, že autorka se vyprávění příběhů věnuje již delší dobu. Mix silného fantasy a scifi mi příliš nesedl, osud vesmírů mi byl prvních dvě stě stran celkem ukradený, zaujali mě však postavy. Hlavní hrdinka nemá typické dobré vlastnosti a v životě udělala hned několik chyb, pro něž je velmi snadné ji pokrytecky odsoudit. Kniha se okrajově věnuje i drsnějším tématům, jako je PTSD nebo sebevražda. Posledních sto padesát stran, v nichž hlavní hrdinka rozvíjí romantický vztah se stejně morálně problematickou osobou, jakou je ona sama, nižší zájem z počátku knihy bohatě vykompenzoval. Motiv činů hlavního záporáka jsou velmi neotřelé.

24.11.2022 3 z 5