frantisek0724 frantisek0724 komentáře u knih

☰ menu

Náčelník Náčelník Aleš Palán

Nuda. Styl formou otázek a odpovědí mě nenadchl. Pan Nevrlý prožil zajímavý život, který může být pro mnohé inspirativní, avšak ze stránek knížky se na mě nic z těch krásných míst nepřeneslo.

12.01.2024 2 z 5


Svět včerejška Svět včerejška Stefan Zweig

Stefan Zweig mnohé zažil, mnohé zajímavé a inspirativní lidi potkal. Ano,o takových lidech si určitě chci něco přečíst, zvláště pak, když zažili dobu pokroku, první a druhou světovou válku. Člověk se v této knize doví lecos zajímavého. Nicméně pro mě osobně číst knihu jako celek byla trochu nuda.

08.01.2024 2 z 5


Nejmohutnější stromy naší země Nejmohutnější stromy naší země Marie Hrušková

Užitečná publikace,do které se zcela jistě nevešly všechny ty krásné stromy naší země. Je to autorův výběr těch nejstarších a největších. Popis je vždy stručný,ale dostačující. Co také psát k historii několika set letých stromů, když generace lidí, které v blízkosti těch mohykánů žili,tu již dávno nejsou a nemohou tak podat svědectví o tom,co se v okolí staletých obrů odehrávalo.Fotografie by mohli být lepší,mnohdy zachycují jen nic neříkající výřez stromů, přičemž neukazují jejich krásu a majestátnost v celé velikosti. Také formát knížky bych já osobně uvítal menší,abych stromy mohl navštívit s knihou v ruce.

25.12.2023 3 z 5


Náš dědek Josef Náš dědek Josef Jaroslav Matějka

Hezké a hřejivé čtení,s moudry obyčejných, dávno ztracených lidí. Ač nerad,jednu hvězdu musím ubrat za osmou kapitolu o kolektivizaci, která byla v knize navíc. ( Takhle to zkrátka nebylo) Ach jo,ta poplatnost době...Ale jinak autor psát umí, rozhodně nelituji, že jsem po knize sáhl,bavilo mě to.

24.11.2023 4 z 5


Advent Advent Gunnar Gunnarsson

Útlá knížečka, ukrývající v sobě milý a přez krutou Islandskou zimu i hřejivý Benediktův příběh, který je protkán metaforou o smyslu lidského života. Drsná příroda Islandu a Benediktova lidskost působila na mě dojemně,i když advent je teprve přede dveřmi

12.11.2023 3 z 5


Kulička a jiné povídky Kulička a jiné povídky Guy de Maupassant

Smutné, ze života,z pohledu současného čtenáře chvílemi nuda. Nicméně jistou hloubku a smysluplnost většina příběhů má.

11.10.2023 3 z 5


Dobré a ještě lepší jitro Dobré a ještě lepší jitro František Nepil

Milé a k zamyšlení. Při čtení se neubráníte pocitu,jak ryzí člověk byl František Nepil. Člověk čte a přitom občas slyší ten nezaměnitelný hlas, který k nám promlouval z rozhlasu.

25.09.2023 4 z 5


Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem Joanne Greenberg

Za popis duševní choroby bych dal plný počet hvězd. Je to autobiografie, navíc autorka umí psát, kniha vám podle mého názoru dosti přesně a barvitě popíše rozpolcený svět schizofrenie. Samotný příběh a styl vyprávění byl pro mě už trochu nuda.

21.09.2023 2 z 5


Děvčátko, rozdělej ohníček Děvčátko, rozdělej ohníček Martin Šmaus

Smutný a strhující příběh, napsaný krásným jazykem. Byl jsem na té strastiplné cestě spolu s Andrejkem,tak moc mě kniha pohltila...
Jsem opět o něco chytřejší,snad jsem něco málo pochopil a příště, až my budou pod okny zase pokřikovat cigáni,budu o něco smířlivější a vzpomenu si na Andrejka.
Myslím, že mi knížka uvízne pod kůží, protože je ryzím a opravdovým lidským příběhem. Navíc jsem taky dyliňák a vždy jsem dělal všechno obráceně... Naše cesty někdy hodně bolí..

06.08.2023 5 z 5


Dobří holubi se vracejí Dobří holubi se vracejí Ladislav Pecháček

Klasika, knižní i filmová. Poněvadž jsem první viděl film a knihu četl poprvé, neustále mi v obrazech vyvstávala tvář pana Kňažka, Hrušínského, Menšíka... Krásně napsáno, ovšem styl autorův nemusí sednout každému..
Avšak prostředí léčebny, úděl alkoholika a jednotlivé charaktery jsou zde popsány bravurně.

10.05.2023 4 z 5


Malé klíče, velké pokoje Malé klíče, velké pokoje Bjørg Vik

Na svoji obhajobu podotýkám, že na vině jest čtenářská výzva. Ta mě ke knize přivedla, neboť má místnost v názvu. Příznivce norské feministické literatury ze mě asi nebude. Ale o to nejde. Horší je ta nuda...Celkem hezky napsáno a přeloženo, téma návratu do dětství je v pohodě,jeden tu zavzpomíná na své vlastní dětství,na ty vůně, místa, lidi...Ale jako celek se to moc nedalo. Tři hvězdy- jedna za Norsko, druhá za návrat do dětství a poslední za to, že knížka má jen něco málo přes dvě stě stran.

23.04.2023 2 z 5


V srdci moře V srdci moře Nathaniel Philbrick

Mám rád tyto skutečné příběhy o přežití, neskutečné vůli žít a přežít. Když navíc autor umí psát a dá si opravdu práci při zjišťování informací k danému tématu,pak tyto knihy doslova miluji. Nathaniel Philbrick odvedl skvělou práci! Od začátku do konce jsem byl na palubě...

Knížka byla mnou objevena náhodně díky čtenářské výzvě. Podle počtu komentářů hádám, že i když se nejedná o knižní novinku,kniha ještě nebyla objevena větším počtem čtenářů. Pro mě osobně úžasný příběh a moc pěkně napsané. Doporučuji, řádné chlapské čtení!!!

Poznámka závěrem. Za mě osobně, počáteční rozhodnutí po potopení Essexu,kdy se posádka rozhodla plout ke vzdáleným břehům Jižní Ameriky, bylo velkou chybou, která Pollardovi muže uvrhla do nepředstavitelných útrap. Nejvíce to asi dokumentuje část jedenácté kapitoly:

Dva měsíce poté,co zavrhli Společenské ostrovy, protože, řečeno Pollardovými slovy, " jsme se báli, že nás snědí lidojedi" ,se chystali sníst jednoho ze svých druhů.

Jenže tak se prostě stalo, zpětné co by a kdyby nemá smysl. Lidé, mě nevyjímaje, stále dělají chybná rozhodnutí. Zkrátka to tak mělo být..

02.04.2023 5 z 5


Královské námluvy - Anna Jagelonská, královna uherská, česká a římská Královské námluvy - Anna Jagelonská, královna uherská, česká a římská Jaroslava Černá

Trocha historie nikdy neuškodí, zvláště když jde o tu naší, českou. V období Jagelonců zela u mě dosud poměrně značná mezera,kterou jsem románem Královské námluvy částečně, byť nepatrně,zacelil. Román je to útlý a stručný-obsahem i po jazykové stránce. Možná i díky autorčinu střídmému vyjadřování se to hezky četlo. Jednoduchý příběh na jeden dlouhý zimní večer.

10.03.2023 3 z 5


Brnox. Průvodce brněnským Bronxem Brnox. Průvodce brněnským Bronxem Aleš Palán

Nic moc čtení, chvílemi sice lehce úsměvné,ale jinak rozpaky...Bydlel jsem na Francouzské,Brnox znám dobře,trochu jinak než autorka ... Dobře znám i Bedřichovice nad Temží, mám známé mezi místními účastníky projektu, když se Bedřichovice přestěhovaly do Londýna. Smysl tohoto projektu zůstal některým zúčastněným utajen, stejně tak i mně. A stejné je to i s touto knihou. Přečteno kvůli čtenářské výzvě,vracet se ke knize nebudu...

15.02.2023 2 z 5


Cesta do zaslíbené země a jiné povídky Cesta do zaslíbené země a jiné povídky Ladislav Fuks

Autorův osobitý styl psaní mi celkem sedl, některé povídky mi přišly obsahově slabší, poslední a nejdelší povídka celkem poutavá se zajímavým vyústěním. ... Při splouvání Dunaje si budu dávat pozor na slepá ramena

05.02.2023 3 z 5


Tříska Tříska Vladimir Zazubrin (p)

V první řadě, Tříska od Zazubrina je svým rozsahem povídka. Vypravěč,Andrej Srubov, je předseda nechvalně proslulé Gubčeky, chcete -li Čeky. Revoluci slouží opravdu věrně... Vskutku to není humoristická povídka. Znovu jsem si uvědomil, že bych v té době nechtěl žít. Ani za mák. Středověk musel být hodně drsný,ale oproti období Rudého teroru v Rusku dvacátých let 20. století,to byla procházka růžovým sadem.. Není divu, že byla kniha v Rusku zakázaná. Není ani velkým překvapením, že byl autor v roce 1937 popraven...Pro mě osobně asi není jiného národa, který bych tak efektivně a stále dokola, ničil a vyhlazoval sám sebe...Tahle tříska mi na nějaký čas uvízne pod kůží.

01.01.2023 3 z 5


Zaslíbená země Zaslíbená země Erich Maria Remarque (p)

Remarque je má srdcová záležitost. Když se něco srdce dotýká,je těžké být vždy objektivní...
Poslední a nedokončená kniha, přesto vydaná,z důvodů, které mě vlastně ani nezajímají. Nedokončenost a vědomí přicházejícího konce je fakt,ale i tak toto dílo zůstává Remarquem. .
Mezi mé oblíbené Remarquovi romány se Zaslíbená země nezařadí ( Vlastně pochybuji že by se u kohokoliv mezi nejoblíbenější mohla řadit), ale je to zkrátka Remarque, má srdcovka, takže není co řešit...

26.12.2022 3 z 5


Poustevník Poustevník Michael Finkel

Krásný příběh. Samozřejmě ne ve smyslu chápání většiny současné populace. Když se někdo jakkoliv a čímkoliv vymyká zažitým vzorcům chování, bývá často šmahem označen za blázna, podivína, jako nepřizpůsobivý.. Ale ....Kdo určuje kdo je blázen a kdo je "normální"?

09.11.2022 5 z 5


Čurda z Hlíny: Tři dokumentární povídky z protektorátu Čurda z Hlíny: Tři dokumentární povídky z protektorátu Miloš Doležal

Úplně nechápu záměr autora a poselství knihy,je-li nějaké...Kolaboranti a zrádci byli,jsou a budou v každém režimu. Styl psaní úsporný a nezáživný. Zklamání. Jediné + je množství fotografií, které tři příběhy dokumentují.

07.11.2022 1 z 5


Perly v kapse u vesty Perly v kapse u vesty Osho

Každý by v knize mohl najít to své.. Ovšem ne každý to bude číst, ne všichni pochopí. Každý není otevřen meditaci, názorům mistra.. Pro někoho byl Osho manipulátor a sektář, který si užíval přepychu a zhýralého života. Pro jiného je to mistr a jeho myšlenky jsou plné moudra.

Jedno je však jisté- život je cesta, cesta je cíl..

18.06.2022 3 z 5