Nejmohutnější stromy naší země

Nejmohutnější stromy naší země https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353090/bmid_nejmohutnejsi-stromy-nasi-zeme-Bdd-353090.jpg 5 13 8

Marie Hrušková (nar. 1939) je česká spisovatelka a scenáristka. Ve svém celoživotním díle se soustředí na tematiku stromů, přispívá do časopisů, vede webovou stránku pamatnestromy, spolupracuje s rozhlasem a televizí a její texty o stromech se staly podkladem například pro televizní pořad Paměť stromů (2003). V roce 2011 jí vyšla výpravná obrazová publikace Podivuhodné stromy. V této knize se soustředí na nejmohutnější stromy, které lze potkat při toulkách naší vlastí, a texty, plné zajímavostí a praktických detailů, doplňují jedinečné fotografie Pavla Hössla. Výsledkem je krásná inspirativní publikace, která pohladí po duši.... celý text

Přidat komentář

frantisek0724
25.12.2023 3 z 5

Užitečná publikace,do které se zcela jistě nevešly všechny ty krásné stromy naší země. Je to autorův výběr těch nejstarších a největších. Popis je vždy stručný,ale dostačující. Co také psát k historii několika set letých stromů, když generace lidí, které v blízkosti těch mohykánů žili,tu již dávno nejsou a nemohou tak podat svědectví o tom,co se v okolí staletých obrů odehrávalo.Fotografie by mohli být lepší,mnohdy zachycují jen nic neříkající výřez stromů, přičemž neukazují jejich krásu a majestátnost v celé velikosti. Také formát knížky bych já osobně uvítal menší,abych stromy mohl navštívit s knihou v ruce.

Jelitovna
15.04.2023 5 z 5

Před pár lety jsem se ve vlaku pod Tatrami ptala náhodné místní paní, jaký mají Slováci národní strom. Nevěděla. Pravděpodobně jsou na tom jako my a je jím lípa. Dělám si iluzi, že to třeba souvisí i s nejčastějším přívlastkem lip v téhle publikaci - "houževnatá".
Lípa v Kuklíku u Chobotského dvora je krásná ve své nahotě. Ta v Mokrosukách má zase nádherné kořeny, hned bych se u ní taky usadila, jako holčička na fotce. Člověk má chuť se kmenů dotýkat... a tak je chrání před "ušlapáním" až na výjimky nepěkné plůtky.
Já vím, že na internetu můžeme najít spoustu fotografií, ale sedět s knížkou bylo báječně uvolňující.


DuncanIdaho
03.03.2022 5 z 5

Je určitě dobře, že tato kniha vznikla. Většinu informací si sice člověk nebude pamatovat, ale alespoň se dozvíme, kam se můžeme podívat. Jsem rád, že se staré stromy chrání.

Zdeniczka
24.01.2019 5 z 5

Když je milujete, nemůžete si nechat takovou knihu ujít. Úctyhodné stromy na nádherných fotografiích, stručnější, ale přesto zajímavé propisky, které doplňují velmi pěkné kresby. Pokud tyto velikány ještě neznáte osobně, dostáváte tak do rukou skvělou motivaci na výlety. Vřele doporučuji.

evickakyticka
14.12.2018 5 z 5

Miluju stromy, proto jsem si nemohla tuto knihu nechat ujít. Moc se mi líbí ilustrace i fotky. Některé stromy jsou opravdu výjimečné. Jejich příběhy, stáří a konečná podoba jsou úžasné. Nepřestávám se kochat jejich nádherou. Jen mě mrzí, že z mého okolí stromů v knize moc není, i když by jich určitě pár za zmínku stálo.

Taťka Hraboš
18.11.2018 5 z 5

Už jen ty fotografie dělají z knihy nádhernou publikaci. Stručné, ale přesto informačně bohaté texty už představují přidanou hodnotu. Jediné mínus knihy tkví v její útlosti. Tohle téma by si zasloužilo několikasetstránkovou bichli; určitě by se našla spousta lidí, kteří by si ji i tak do knihovničky pořídili.

gordon13
30.03.2018 5 z 5

Krásná kniha s krásnými fotografiemi...

mira.l
04.02.2018 5 z 5

Po delší době opět nová knížka z pera Marie Hruškové. Památné stromy jsou moje velká slabost, takže s radostí dávám plný počet hvězdiček.
Kniha provádí čtenáře po těch opravdu nej-, o kterých sice většinou vím vše podstatné, co je v knize uvedeno, u nejednoho z nich jsem i byl, k dalším se snad někdy dostanu, takže jsem z poskytnutých informací uvítal třeba současné obvody stromů a informace o jejich aktuálním stavu. Ale v knize je i pár takových, které neznám, a o kterých jsem se rád nějaké informace dozvěděl.
Knihu doprovázejí krásné, mnohdy celostránkové fotografie staletých obrů. Autory moc chválím, krásně udělaná kniha, uvítal bych na dané téma i rozsáhlejší publikaci.