EvaD EvaD komentáře u knih

☰ menu

Jeden kopeček šmoulový Jeden kopeček šmoulový Marie Doležalová

Devadesátky ve starorůžové? To jako fakt? Byla jsem tehdy mámou a v mých vzpomínkách září barvami. A naštěstí i ve vzpomínkách mých dětí. Chudák Marie, to neměla ani jednu krabici lega? Nešla do kina na animák? Nebo do Mekáče? Do zoo? Kamkoliv, kde by to nebylo tak unylé?

30.01.2024 2 z 5


Žít lehce Žít lehce Lucie Sedlářová

Kniha je krásně zpracovaná, poctivě napsaná, plná nádherných fotek. Soustředí se na životy potkávaných lidí i na život samotných autorů, je to jejich příběh a je to fajn, o tom je literatura.
Jediné, co mi vadí, je v knize propagovaná teze, že právě život v přírodě, tzv."mimo systém", je správná cesta vedoucí k osvobození člověka. Bezva, ale to pak ať tito lidé jdou poustevničit se vším všudy, ať nevyužívají nic z toho, co vzniklo ve fabrikách úsilím těch lidí, co žijí "v systému". Takže pryč s karavanem, pěkně po svých, mimo silnice, ranec na záda, v něm vydlabanou lžíci a podomácku utkané šaty.

04.04.2023 3 z 5


Dovolená s moderním fotrem Dovolená s moderním fotrem Dominik Landsman

Pasáž o uklízečce, která vypadala tak, že si nezasloužila ženský rod, protože byla prostě jenom TO, jsem ještě zvládla. Pasáž o tom, že některý muži se zmůžou jenom na vytahanou padesátnici, mou četbu ukončila. Dominik Landsman je debil.

21.01.2023 odpad!


Povídky z jedné kapsy Povídky z jedné kapsy Karel Čapek

Jedním slovem - skvělé. Každá povídka má příběh, pointu i myšlenku, vše vyjádřeno krátce, úderně, čtivě. Po přečtení jsem zkoušela, kolik povídek z 24 si dokážu z hlavy vybavit, a dala jsem 20. Za mně dost dobrý výsledek daný opravdu hlavně kvalitou díla. :-)

11.10.2022 5 z 5


Program apokalypsy Program apokalypsy Vilma Kadlečková

Asi by se mi víc líbilo, kdyby konečné vyústění nebylo tak moc velkolepé, Marvelovské, ale to je jen osobní preference. Objektivně je to neuvěřitelné zakončení neuvěřitelného díla, které mi bude tepat v hlavě ještě hodně dlouho, asi už navždycky. Všechny ty filozofické, psychologické, ezoterické, náboženské, politické a nevím jaké ještě otázky a náznaky odpovědí, lidská rozhodnutí a jejich důsledky, prsty chaosu, černý míček v osudí ... Byla to fajn jízda. Teď jen přát autorce, aby, pokud dojde na filmové zpracování, dobře volila a nenechala dílo zničit nějakým Netflixem nebo něčím podobným, tohle chce pořádnou výpravu.

14.06.2022 5 z 5


Na chalupě s moderním fotrem Na chalupě s moderním fotrem Dominik Landsman

Skvělá kniha, hlavně pro chalupáře. Kdo nezažil, asi mu popisované příhody budou připadat trochu nadsazené, kdo chalupaří, ve všem se pozná a bude se řezat smíchy.

28.05.2021 5 z 5


Otec Kondelík a ženich Vejvara Otec Kondelík a ženich Vejvara Ignát Herrmann

Knihu jsem četla po několikáté a zase jsem se dobře bavila a na některých místech jsem se dokonce nahlas smála. Je to kniha ještě z dob císaře pána, takže by to mělo být hodně zastaralé, ale ve skutečnosti je to nějakým zvláštním způsobem psané moderně, živě a čtivě, jako třeba někdy v té době vzniklí Tři muži ve člunu nebo o mnoho později Proč bychom se netopili.

07.08.2020 5 z 5


Básně Básně J. H. Krchovský (p)

Já nevím, kdyby to tak nebylo pořád o tom samém.

23.07.2020 3 z 5


Kdo chytá v síti Kdo chytá v síti Marika Pecháčková

Pokud se tato kniha dostane do ruky nějakému úchylovi, docela si její čtení užije. Nemyslím si, že je správné o takovém tématu psát takovýmto způsobem. Přepisování reálných konverzací predátorů s obětmi? Prezentování reálných pocitů obětí? Jejich psychické obnažování? Vždyť právě o to těm predátorům jde. Podle mně je to pornografie schovávající se za bohulibý účel. Nemyslím si, že by to tak autor vnímal, a očividně ani nikdo z čtenářů, kteří zde napsali svůj názor. Určitě jsou to všechno slušní lidé. ALE OPRAVDU JSOU?

21.07.2020 odpad!


Láska v čase bezsmrtnosti Láska v čase bezsmrtnosti Martin Vopěnka

Od knihy jsem se skoro nemohla odtrhnout, četla se moc dobře a i s koncem se autor dokázal vypořádat se ctí. Rozhodně od něho zkusím co nejdříve něco dalšího.

03.06.2020 4 z 5


Pět neděl v balónu Pět neděl v balónu Jules Verne

Velmi milá kniha, která vás přenese do jiných míst a jiných časů. Sympatická je také její délka - 220 stran i s obrázky. Není to jako třeba Dvacet tisíc mil pod mořem, na jejichž přelouskání potřebujete půlku života. Časem si ji asi přečtu ještě jednou.

02.06.2020 4 z 5


Schindlerův seznam Schindlerův seznam Thomas Michael Keneally

Pokud byste si měli přečíst jedinou knihu o holocaustu, přečtěte si tuhle. Je tam všechno, ale nebudete z toho mít do konce života noční můry.

29.05.2020 4 z 5


Inspirace pro váš byt Inspirace pro váš byt neznámý - neuveden

Pastva pro oči. Nic pro minimalisty, ale jinak určitě potěší každého, kdo se zajímá o bytový design.

14.05.2020 4 z 5


Písně kosmické Písně kosmické Jan Neruda

Nevím, jestli je to více o kosmu nebo o lidech. Někdy optimismus a víra v lidského ducha, ale pak zase tvrdý realismus a skepse.
"Boj, všude boj, kam oko zře!
I věčné slunce, chce-li žít,
musí se kolem s slunci bít -
had hada-li nepozře
drakem se nestane."
Napsáno před Einsteinem. Jak by asi sbírka vypadala, kdyby ji psal dnes? Černé díry, červí díry, kvantová mechanika? Měl by se toho ujmout třeba Krchovský.

14.05.2020 3 z 5


Nepravidelný deník české rentiérky Nepravidelný deník české rentiérky Naďa Dubcová

Už to, že jsem knihu celkem bez problémů dočetla, o ní něco vypovídá. Jejím obsahem jsou totiž jen samé obyčejné věci ze života jedné české ženy, její vzpomínání, naříkání, názory na současný svět, denní zážitky, malá trošička humoru a optimismu. Přesto se četla dobře a docela si myslím, že podobnou knihu by si v určité části života měl přečíst a pak i napsat každý z nás, což by ovšem málokdo uměl. Jenom trochu škoda, že obsah plyne jen po povrchu, cokoliv osobnějšího či tíživého autorka jen naznačí. Přitom právě tyto aspekty života mohly knize přidat na opravdovosti a umožnily by čtenáři více vcítění.

11.05.2020 3 z 5


Vetřelci dávnověku Vetřelci dávnověku kolektiv autorů

Kniha ve stručnosti pojednává o tématech, která zajímají příznivce teorií o dávné návštěvě mimozemšťanů na naší planetě. Zahrnuje nejčastější témata - záhadné megalitické stavby včetně pyramid či soch na Velikonočních ostrovech, neuvěřitelné geoglyfy na planině Nazca i jinde, mytologické příběhy ze všech koutů světa, Roswellská akta a podobně. Já jsem na ní ocenila hlavně množství kvalitních fotografií, na kterých je možné věci si pořádně detailně prohlédnout, což nelze při sledování stejnojmenného seriálu, ze kterého kniha vychází.

11.05.2020 4 z 5


Zámek lásky Zámek lásky Cathy Kelly

Ve svém žánru jde o dobře odvedené řemeslo. Kniha se velmi lehce četla, není úplně hloupá, byl to relax.

22.04.2020 4 z 5


Ostrovy uprostřed proudu Ostrovy uprostřed proudu Ernest Hemingway

Je to typický Hemingway. Dialogy, které neberou konce, sáhodlouhé popisy, střídající se prostředí, zdánlivě nesouvisející motivy. Chvíli je to o rybách, pak o kočkách, o děvkách, o manželkách, o dětech, o válce, pořád o alkoholu. Ale tohle všechno se nakonec pospojuje a najednou je to všechno o životě, jaký by měl být, a jaký je. Pomohlo mi, že jsem se před přečtením knihy podívala na film, mohla jsem si všechno líp představit a lépe se do knihy vcítit.

13.04.2020 3 z 5


Ernest Hemingway: Svědectví jednoho života Ernest Hemingway: Svědectví jednoho života Michael Katakis

Knihu jsem zařadila do Knižní výzvy jako knihu, jejíž obálka se mi nelíbí. Blbější fotku na ni totiž opravdu vybrat nemohli. A bohužel obsah knihy se mi nelíbil ještě víc. Informace, které kniha obsahuje, jsou povrchní, fotodokumentace chaotická a zčásti nepopsaná, výňatky z korespondence banální, atd, atd. Škoda, záměr určitě nebyl špatný, ovšem soubor ze spisovatelovy pozůstalosti si zasloužil více péče.

05.04.2020 1 z 5


Nebezpečné známosti Nebezpečné známosti Pierre Choderlos de Laclos

Je to prostě klasika. Nečte se snadno, ale dojem, který vyvolá, hned tak nevyvane.

04.04.2020 4 z 5