Program apokalypsy

Program apokalypsy https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487874/bmid_program-apokalypsy-KLD-487874.png 4 82 21

Mycelium série

< 8. díl

Ve chvíli vrcholící Hvězdovlády se rozhoduje o budoucí podobě světa. Psychotronický program běží. Končí starý věk… a pro Zemi, která má ve svém civilizačním plánu apokalypsu, to nemusí být nic příjemného. Sgenové, Lodě a lidé bojují o to, aby svět naformátovali podle svého vkusu. A Lucas si také nárokuje svůj podíl. Přináší – a požaduje – oběti. V tuhle chvíli může získat všechno. A taky může všechno ztratit. Aš~šád může být jeho nejlepším spojencem v boji se Sgenem, nebo se stát jeho nejhorším nepřítelem. Prsty Chaosu se kdykoliv mohou natáhnout ze tmy. V osudí plném bílých míčků je jeden černý, který znamená smrt. Může to být vítězství. Nebo zkáza. Nebo naděje.... celý text

Přidat komentář

Mabie
19.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Páni, páni, páni! To tedy bylo něco!
Celá tato sága byla neskutečná a poslední díl famózně uzavřel to dlouhé houbové putování. Já jen nechápu, že Mycelium není přeloženo do 20 jazyků, že Marvel nebo Netflix se nesnaží u paní Kadlečkové vykopnout dveře a že na Google není u synonyma pro slovo invence kromě "vynalézavosti, nápaditosti, důvtipu atd." i autorčino jméno.
Ano, na jednu stranu souhlasím s těmi, kdo si stěžují na popisnost, ale - Re Akkütlix! - ten svět je tak komplexní, má tolik výrazných postav a ty postavy jsou tak plné vlastních běsů a nejistot. A pokud vezmu některé velikány obdobné literatury, tak Tolkien, Sapkowski, Martin nebo King jsou také značně ukecaní.
Jsem jednoduchá osoba, takže mám ráda happyendy. A teď samozřejmě trpím, protože po závěrečném utkání Lucase Hildebrandta s jeho manwar~luem se Aš~šád z Fomalhivy ukázal jako nemorální hajzl, Lucas vše ztratil a teď bloudí kdesi ve vesmíru, navíc s Fionou místo s Kamëlë. Mona přišla o milujícího otce a zbytek světa o pravdu! No a hodně mě sebral i zánik Lodí, to tedy ano.
Problematika náboženství, fanatismu a víry obecně je rozprostřená napříč celou ságou a nabízí se tu spoustu postřehů. Neskutečně inspirativní, plné momentů k zamyšlení a ačkoliv fantasy - intriky, podrazy, zrady, vliv médií, politikaření a boj o moc - to všechno známe moc dobře i ze současnosti. Při čtení jsem musela občas na chvíli přestat, abych získala vhled. Bože, to byla ale věc!
Děkuji paní Kadlečková, byl to vynikající zážitek, vaše invence je nezměrná.

AdíkJelínek
14.11.2023 4 z 5

Ságu čtu už od začátku a ani se nedivím, že dostala tu Magnesii Literu. Musela být fuška tohle všechno sepsat. Konec mě mírně zklamal, ale cesta k němu byla nesmírně napínavá, chvílemi až nervy drásající, chvílemi zklidněná a chvílemi objevná. Díky, že jsem po ní mohl jít!


witko
14.09.2023 5 z 5

Tak tohle byla dlouhá cesta. Od prvního dílu jsem příběh hltal a byl fascinován autorčinou představivostí. Další kniha vždy přidala střípek do té velké mozaiky a když se na ni teď podívám jako na celek, musím smeknout pomyslný klobouk. Jsem rád, že jsem tuto ságu našel. Bavila mne.

Mvek
04.09.2023 4 z 5

Jsem rád, že většina věcí se uzavřela, ale mrzí mě, že až moc věcí zůstalo na konci mnohoznačných. Hlavně závěrečná scéna rozvíří otázky a chvíli mě i vyděsila, než jsem pár odstavců přečetl a pochopil, že můj odhad byl mylný. I tak ale tam není jasné, co je pravda a z pohledu koho...
Celkově ale tahle a předposlední kniha byly hrozně vleklé (až na těch posledních pět kapitol). Šly by určitě zkrátit do jedné bichle.

olle3
03.09.2023 5 z 5

Jak byste se cítili kdybyste vás vyzvali na podium, ať popíšete a oceníte obraz geniálního autisty, právě prodaný za desítky milionů, když vy sami zvládnete nakreslit tak koně o dvou kruzích a pěti čarách? Asi jako já, když bych měl hodnotit Mycelium. Naštěstí nemusím - tuto práci si už dal a tento geniální počin zhodnotil Richard Klíčník na konci Programu apokalypsy. A já s ním nemohu než souhlasit.

janarim
13.07.2023 1 z 5

(SPOILER) Jak jsem ze začátku byla nadšená, tak od pátého dílu nadšení postupně vyprchalo. Poslední díl jsem četla už jen víceméně se setrvačnosti, jak to dopadne a jakože cože? Stovky a stovky stránek, ve kterých hlavní, vedlejší i ty úplně poslední postavy neustále a dokola řeší své vnitřní pocity a dojmy, a když už se konečně těším, co z toho bude, tak brutálně useknutý konec ve stylu jeden to odře a druhý vypočítavě shrábne všechnu odměnu. Škoda, mohla to být vynikající série, neotřelých nápadů tam bylo spoustu, ale místo toho si odnáším jen dojem promarněného času.

Sitting-Bull
04.03.2023 5 z 5

Teda, to bylo něco. Sice dlouhé čekání na 7. a 8. díl, ale stálo to za to. Jsem nadšená a spokojená. Někdo tu v komentářích zmiňoval, že si dílo svým otevřeným koncem přímo říká o pokračování a je pravda, že je na co navázat, tak uvidíme. Otevřený konec mi nevadí, stejně je to vše ürümae. :-)
Celá série byla prostě dobrá, komplexita světa je fascinující a před VK opravdu hluboce smekám a děkuji za tento čtenářský zážitek. Mnoho detailů ve mě rezonuje i z hlediska současné společnosti a jejího nastavení... Jdu shánět povídky z tohoto světa, chci vědět, co se dělo na Luně i D-alfě. :-)

animovanej medv
27.02.2023 5 z 5

Uf uf uf! Ano, bylo to dlouhé, ale bylo to krásné a neskutečná jízda. Moc mě to bavilo a posledních 400 stránek jsem hltala a nechápala jsem, jak je možné tak propracovaný příběh vůbec vymyslet. Smekám a jsem pyšná, že taková krásná série je od české autorky ️

vlkcz
08.02.2023 5 z 5

Jestliže jsem při čtení prvních dílů viděl inspiraci Dunou a Heinleinovým Cizincem v cizí zemi, poslední dvojdíl se svým všudypřítomným hledáním vlastní identity a nejistoty ohledně skutečnosti vnímané reality mi nahazoval myšlenky na P. K. Dicka.
Ale to vůbec nevadí, protože jde skutečně jen o, možná nevědomou, inspiraci a autorka si se všemi tématy poradila originálně.
Jak už jsem poznamenával u Zakázaných směrů, hvězdiček je opravdu v tomto případě málo a upřímně bych přál autorce překlad do nějakého jazyka, který by jí otevřel světovější trh.
Už dlouho jsem nebyl takhle bezvýhradně nadšen.

Tamten
25.01.2023 3 z 5

Lze hodnotit pouze všech osm dílů najednou, neboť se jedná o jeden příběh rozdělený do 8 knih jen kvůli tlouštce.
Rozhodně zajímavý svět, jeho fungování, principy, prokreslené postavy atp. Ale tato všechna pozitiva jsou na úkor děje, kterého je relativně málo. A přitom když už se nějaký objeví, tak bývá napínaví a čtivý. Ale v těch osmi svazcích je děje poměrně málo. Spíše se řeší stále dokola pohledy různých postav na tutéž věc a o knížku dále znovu dokola a dokola. Kdyby se redundance vyhodili a celé se to smrsklo třeba na trilogii, mohlo se jednat o vynikající fantasy. Takto je to spíše trénování vůle čtenáře, jestli vydrží až do konce.

kessey
25.12.2022 5 z 5

Tohle má všechno!!! Na jednu stranu hrozně chcete vědět jak to dopadne a chcete číst dál. Na druhou vlastně nechcete, protože pak už tahle jízda skončí a to je drtivá myšlenka, která vyvolává paniku.. Nakonec se dosmýkáte ke konci, ale bude to divoké, překvapivé, dojemné a prsty chaosu vás nenechají ani chvilku vydechnout

Alma5
16.11.2022 1 z 5

(SPOILER) Po přečtení celé série můžu být těžko otrávená ještě více. Závěr mi zkazil celý zážitek z četby. Jsem sice takový jednoduchý čtenář, který má rád konce uzavřené a zároveň pěkně popsané, jak to dopadlo se všemi postavami, ale tuto vadu bych pominula. Ale vítězství zákeřného a podleho "vlka v rouše beránčím" prostě nemůžu strávit.
JInak si stejně myslím, že je to sci-fi pro ženy (a nevím kolik žen tento žánr vůbec čte), protože se tam stále řeší nějaké pocity, pořád někdo někoho nenávidí atd. , o to méně je tam akčních scén. Toto celé mi vlastně líbilo, i celý ten promyšlený houbami prolezlý svět. Jen ten závěr :(

ludek6708
01.10.2022 5 z 5

Z doslovu Richarda Klíčníka: "A tak jsme se dostali až sem. Na žádný další díl Mycelia se už čekat nebude. Podklad k nejlepšímu a nejdražšímu seriálu, jaký by kdy HBO natočilo, je kompletní."
Možná ano.
Ale museli by se toho ujmout jen ti skutečně největší filmařští mistři svého oboru a ne nějací (s prominutím a také určitým varováním) "žabaři"! Propracovanost a provázanost tohoto světa a dějů je tak hluboká, že by se něčeho takového mohli úspěšně zhostit opravdu jen ti absolutně nejlepší.
Tento svět a příběh totiž dost dobře převést do filmového scénáře a natočit vlastně ani nelze. K tomu nejlepšímu zážitku se musí poctivě přečíst a nejlépe vychutnat a zažít ve vlastních představách!
Životní dílo paní spisovatelky Kadlečkové. Patří do zlatého fondu tohoto žánru.
Děkuji! Jsem nesmírně rád, že jsem ho neminul ...!

JSmerda
20.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Bude to trochu nefér, ale hodnocení této knihy je spíš hodnocením celé série. Nadšený jsem byl z hloubky a uvěřitelnosti postav, z originality příběhu a celého světa, který Vilma Kadlečková stvořila. Na druhou stranu mi přišlo, že některé dějové linky/postavy jsou nadbytečné a značně to zpomaluje dynamiku děje, ale tak už to někdy u tvůrců "zahradníků" bývá. Z tohoto pohledu mi trochu zbytečný přišel pátý a sedmý díl. Zklamaný jsem byl ze závěru, kdy Vilma Kadlečková nechá hlavního hrdinu (Lukase) skoro tři díly trénovat, ale na konci pak Lukas najednou náhodně dostává a objevuje mocné artefakty; učí se za pochodu, to co mu jindy trvalo pomalu celou knihu. Samotný konec knihy jsem doposud nevstřebal. Nepotřebuji nějaký definitivní konvenční konec (a la jestli neumřely, tak spolu žijí dodnes atd.), ale konec osmého dílu je takový dost neurčitý a hodně otevřený. Skoro jako by si říkal o pokračování?? Zkrátka když čtete detektivku, tak je dobré, když vám na konci autor prozradí, kdo je vrah. Tady se cítím trochu ošizen.

bilamyska
27.07.2022 3 z 5

Je to dobře napsané, velice komplexní, mám pocit zavařeného mozku. Ale pak tu jsou i emoce… Mám pocit, jako bych jela na horské dráze. Za začátku super, užívám si to, miluji to. Ale jak se posunuji dál. Tak mi začíná být špatně a zvracím. A nakonec vypadnu z vagónku. = Moc dlouhé. Moc slovního balastu. Závěr se mi fakt nelíbil.

gladya
19.07.2022 5 z 5

U Hokrina, Re Akkütlix, to je finále. Už dlouho se mi nestalo, abych si u nějaké knížky dokonce několikrát řekla : " No tedy, to je síla." Odhalení a vysvětlení z života Lucase i Aš~šáda tam bylo dost. A můj hrdina je spíš Lucas.

Všichni, kdo u prvních dílů brbrali a vydrželi přečíst celou ságu, utčitě pochopili, že všechno nakonec dává smysl. A jaký smysl.

V Myceliu je hodně postav a dějových linek, ale i to má logiku. Kolem zásadních událostí se zpravidla motá hodně lidí, kteří je mohou ovlivnit.

Klobouk dolů před autorkou, kdyby Mycelium vyšlo v angličtině, musel by to být světový bestseller. Ale toho, co by z toho udělal Netflix nebo HBO, se spíš bojím.
Na jedné besedě autorka říkala, že není možné pokračování, ale co Mona? Tam vidím možnosti dalšího příběhu.

Yalka
04.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Poslední setkání s našimi oblíbenci? Nebo bude mít Mona spin off? Pár věcí by chtělo ještě dovysvětlit, třeba paní Kadlečková ukrývá v šuplíku ještě něco... :-)
Z mého pohledu dostal v tomhle dílu nejlepší story arc Aöhrlëmëgerl aka John Broderick. To mě fakt dostalo hodně. Včetně toho žbluňknutí ;-) Také včetně toho, jaký mělo jeho vystoupení v klubu s odstupem vliv na hlavní dějovou linku. U toho jsem doslova výskala nadšením. A to přitom tenhle velekněz nikdy nebyl moje oblíbená postava.
Moc mě nepotěšilo zakončení dějové linky lodí a další poničení prastaré meziplanetární křižovatky v klaëwentu sgenů (i když asi ne definitivní). Můj vnitřní nerd by si přál, aby ten fascinující systém někdo celý zrestauroval a znovu rozchodil. Totéž s Akkütlixovým argenitem. Takové plýtvání (a tolik utrpení a krve za tím) a proč vlastně? Vysvětlování mě víc uspokojilo v sedmém dílu. Osmý díl některé už dříve vysvětlené věci znovu zpochybnil. Což samo o sobě samozřejmě nevadí. Ale já jsem se ztrácela. Nebo je to záměr autorky a události mají víc možných vysvětlení? Mám silný pocit, že nás paní Kadlečková tak trochu trolí. Je to cool. Jak a kde se rozloučíme s Fionou, to bylo zcela nepředvídatelné (čekala jsem úplně něco jiného), nicméně vtipné. Lucas (je to Lucas nebo ne?) s Kamëlë, proč ne? I Julii jsme zamávali. Můj oblíbenec, navenek nudný chlápek, politik Daniel Byrd, ve skutečnosti brilantní stratég snad ještě chytřejší než Lucas, má osud jako biblický Job, jen bez Jobova happy endu, chudáček. Ale drží se statečně. Spousta dalších postav se mi sem ani nevejde. Už tak je komentář moc dlouhý...
Mycelium pro mě znamená hrozně moc, budu se k němu ještě roky vracet. Strávila jsem s ním (zatím) neskutečných 9 let. Dalo mi opravdu hodně témat k přemýšlení (víra/fanatismus/náboženství, média a jejich vliv (a jejich plytkost), střet civilizací, děsivé zneužívání politického lobbingu ze strany Össe, které vidíme v osmém díle konečně v celé jeho obludnosti (zde paní Kadlečková velmi aktuálně komentuje dění, které zažíváme v roce 2022, i když knihy dopsala v polovině roku 2021!) rodičovství, opouštění rodného hnízda, stát jako big brother, liberální vs. protektivní politika...). Mimo jiné už se těším, až vyjdou všechny audioknihy a budu sérii poslouchat stále dokola. Na závěr moje už tradiční zvolání: kéž by se podařilo přeložit Mycelium do angličtiny!

jaja4
22.06.2022 4 z 5

Aktuálne spoločenské témy (očkovanie, feminizmus, digitalizácia) feat psychologická kniha feat úvaha o náboženstve/ateizme feat sci-fi = výborná rozprávka pre dospelých. Škoda, že tej akcie nebolo viac, lebo dlhé dialógy a monológy boli občas na nevydržanie. Ten záver išiel do... Kiež by Mycelium skončilo po 6 dieloch. Tie posledné 2 časti nemali pre mňa ten správny náboj. Už si nemyslím, že ide o najlepšie sci-fi na svete, ale dobré to rozhodne bolo.

EvaD
14.06.2022 5 z 5

Asi by se mi víc líbilo, kdyby konečné vyústění nebylo tak moc velkolepé, Marvelovské, ale to je jen osobní preference. Objektivně je to neuvěřitelné zakončení neuvěřitelného díla, které mi bude tepat v hlavě ještě hodně dlouho, asi už navždycky. Všechny ty filozofické, psychologické, ezoterické, náboženské, politické a nevím jaké ještě otázky a náznaky odpovědí, lidská rozhodnutí a jejich důsledky, prsty chaosu, černý míček v osudí ... Byla to fajn jízda. Teď jen přát autorce, aby, pokud dojde na filmové zpracování, dobře volila a nenechala dílo zničit nějakým Netflixem nebo něčím podobným, tohle chce pořádnou výpravu.

hoopoo
10.06.2022 5 z 5

Re Akkütlix, hotovo, přes 3700 stránek přečteno a dle mého to stálo za to.
U velkých více-dílných serií mám někdy problém, že první díly mají nějakou novou inovaci, zajímavý prvek, ale ve finále se děj odstěhuje úplně jinam a dočítám to pouze ze setrvačnosti. (dle mého např. Setkání s Rámou, Planety smrti.. a bohužel i další). V Myceliu se toto dle mého nestalo. Od prvního dílu tu máme skupinu postav, kolem kterých se celý děj odehrává. Všechny knihy postupně budují příběh až do samotného konce.
Zde se konečně utká Lucas Hildebrandt a jeho věčný protivník, učitel, manwar~lu Aš~šád z Fomalhivy.
Kdybyste měli na výběr, naučit se levitaci nebo teleportaci, co byste si vybrali? Nebo až se přiblíží vlna hvězdovlády - wëtrëigaës, co si budete přát? A nezapomeňte, že na přání je nejhorší to, že se opravdu můžou splnit.
Nejdůležitější věci se odehrávají vskrytu. Osmý díl dle mého úspěšně odkryl mnohé a brilantně tak dokončil celou serii. Ano stojí to za to :)