Etincelle Etincelle komentáře u knih

☰ menu

Pod rozpáleným sluncem Pod rozpáleným sluncem Adrienne Benson

Na knihu jsem narazila náhodou v Levných knihách a protože mám ráda příběhy o Africe, tak jsem si jí koupila. Kniha je nádherná, připadá mi velmi autentická a je velký vliv na to má fakt, že autorka v Africe vyrostla.
Po pár prvních stránkách jsem se začetla to krásných, ikdyž smutných a dojemných příběhů. Když jsem si ještě přečetla Doslov autorky, proč vlastně knihu napsala, tak mne to dojalo ještě více.
Pokud čtete se zájmem hlubší příběhy, kde je popsána divoká Afrika a i prožívání hlavních postav s jejich pocity, emocemi a všemi obavami, tak knihu doporučuji.

25.04.2024 5 z 5


Dopisy, které nikdo nečetl Dopisy, které nikdo nečetl Iona Grey

(SPOILER) Knihu jsem si koupila v roce 2017, začala číst a pak jsem jí na delší dobu odložila. Loni jsem se k ní vrátila a přečetla. Ano, jsou to romantické paralelní příběhy. Souhlasím s komentáři, že ten milostný příběh z druhé světové války (Dany a Stelly) byl pro mně zajímavější než ten ze současnosti. Chvílemi jsem tu romantiku prožíval s nimi a byla jsem dojatá. Mohla bych spisovatelce vytknout to, že se Dan a Stella znovu potkali až po tak dlouhé době, že Stella se mohla rozhodnout jinak, že se nemusela vzdávat svého domu atd. Ale ten příběh je vystavěný tímto způsobem a autorka k tomu mohla mít své důvody. Knihu jsem si přečetla ráda, ale v některých situacích jsem jsem měla pocit, že nejsou úplně "uvěřitelné". Nicméně knihu doporučuji nejenom pro ten romantický příběh (příběhy) ale i pro detaily z 2.světové války a popisy rigidních společenských pravidel...

17.02.2024 4 z 5


Praha v mé krvi Praha v mé krvi Jindra Tichá

Zajímavá kniha o zajímavém a místy i složitém životě autorky. Líbil se mi její pohled na komunistický režim a okolnosti kolem něj. Je odlišný asi tím, že autorka strávila velkou část svého života v zahraničí a tak byla ve vykreslení minulosti přesnějsí a snad i více kritická, nebo se v popisuje objevuje i její nadhled, protože měla možnost porovnat život v nesvobodě s tím svobodným, v zahraničí....

22.12.2023 4 z 5


Šepot vzdálených chvil Šepot vzdálených chvil Kate Morton

Zajímavá kniha - při prvních strankách jsem byla nadšená nad tím, jak si autorka hraje s popisy postav, jejich charakterů, situací a okolí, kde se to odehrává. V průběhu čtení jsem byla už netrpělivá, co bude dál a začalo mi připadat, že se příběh někdy zbytečně táhne. Dvojí časová linie mi vůbec nevadila, řekla bych, že příběh a zápletka je zajímavá i konec je překvapivý. Měla jsem obavu, že se to ve výsledku vyvine v červenou knihovnu, ale nestalo se tak (naštěstí). Nedávám plný počet hvězdiček za počet stran - skoro 500, velmi často jsem měla dojem, že by stačilo o 150 stran míň :)

09.10.2023 4 z 5


Ten, kdo tě miloval Ten, kdo tě miloval Marie Poledňáková

Pro mne to bylo velmi jednoduché a rychlé čtení. Více přímé řeči než cokoliv jiného. Dočetla jsem jenom, protože jsem chtěla znát konec zápletky. Příběh nešel vůbec do hloubky hlavních hrdinů a autorka o nich napsala pouze základní údaje. Škoda

25.08.2023 1 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Příběh byl zajímavý a čtivý. Paní Mornštajnová má určitě talent na vytvoření složitějších příběhů i témat. Moc jsem si neuměla poradit s pochmurností osudů všech hrdinů a smutkem, který se táhnul celou knihou. Někdy mi to připadalo až zbytečně depresivní. Občas mi tam chyběl takový ten hlubší vhled, pořád mi to připadalo, že je příběh popisovaný někdy až dokumentární formou, nebo jako kdyby to celé někdo "pozoroval" od vedle

20.06.2023 3 z 5


Moje máma Jana Brejchová Moje máma Jana Brejchová Tereza Brodská

Kniha se mi velmi líbila a dobře se četla. Paní Brejchovou si pamatuji, ale až z doby, kdy byla ve středních letech a její filmovou tvorbu předtím jsem skoro neznala. Velmi oceňuji upřímnost s jakou je kniha popsaná, včetně soukromých událostí a postojů hlavní hrdinky. Baječné je grafické zpracování, černobílé fotky z dávné historie, spousty odkazů na dobrou filmovou tvorbu. Když jsem knihu dočetla, bylo mi smutno, že tím, jak čas běží, se někdy nemáme šanci dozvědět o skvělých talentech, kteří tady byli, ale díky paní Brodské je šance se o tom, jaká byla, jak žila a tvořila Jana Brejchová dozvědět a vzpomínky si uchovat.

01.11.2022 5 z 5


Holandská vila Holandská vila Ann Patchett

Kniha se mi líbila...potěšilo mne, že jsem četla vyprávění o historii rodiny, jejich vile a vlastně to vypadá jako jednoduchý příběh o vztazích a přitom je tam plno dramatických zvratů, takže kniha je tím velmi čtivá. Autorka se hodně věnuje popisu holandské vily, a připadá mi, že těch detailech v celém příběhu záleží, stejně jako na vykreslení pocitů, emocí a vzájemných vztahů mezi hrdiny.
Závěr byl zajímavý a pro mne docela nečekaný.

25.07.2022 4 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Knihu jsem četla hlavně kvůli tomu, že jsem ji sehnala ve francouzštině a vzhledem k jednoduchosti textu se mi četla dobře. Příběh je napínavý, ikdyž moje sympatie hrdinka alkoholička vůbec nezískala, vlastně ani další postavy...Úplně to není můj oblíbený žánr.

11.06.2022 2 z 5


Miloval jsem Ingrid Bergmanovou Miloval jsem Ingrid Bergmanovou Chris Greenhalgh

Na příběh Ingrid Bergman jsem byla velmi zvědavá, protože jako herečku jsem ji měla ráda. Překvapilo mně, že vyprávění trochu sklouzává do nějakého sladkobolného příběhu a nějak mi to nesedí se skutečnou povahou Ingrid. Knihu jsem dočetla, ale mám pocit, že mi tam něco ještě chybí - možná jsem čekala více vyprávění z jejího života.

11.06.2022 3 z 5


Létala jsem za sluncem Létala jsem za sluncem Paula McLain

Kniha se mi hodně líbila, nevěděla jsem co od ní čekat. Jeden z důvodů, proč jsem jí chtěla přečíst byla souvislost s postavami Denyse FInche a hraběnky Blixen. Příběh Beryl je velmi zajímavý, a ukazoval život v Africe zase z jiného pohledu. Beryl mi připadala statečná, s ohledem na to, čím vším si musela projít a zvládnout. Ano o létání tam toho moc není, ale mně to vlastně ani nevadilo....tak mně ten příběh pohltil.

11.06.2022 5 z 5


O údělu člověka O údělu člověka William Somerset Maugham

Na spisovatele Maughama jsem narazila náhodou a zaujal mně jeho příběh hlavního hrdiny, které popisuje na skoro 800stranách...zpočátku jsem se do toho děje nemohla začít, asi protože začátek příběhu je úplně od doby Philipova (hlavního hrdiny) dětství, které nebylo tak zajímavé, jako pozdější děj. Kniha obsahuje zamyšlení nad vším "lidským", nad uměním, láskou, pochybnostmi o sobě samém, nad smyslem života a dalšími důležitými tématy, kterými se zabývá spousty z nás. Občas jsem se v hlavním hrdinovi poznávala, chvílemi jsem ho nechápala (např. neustále návraty k jeho neštastné lásce), ale pak mi došlo, že tím si vlastně aspoň trochu prošel snad každý.
Román je dojemný hlavně v tom, že to hlavní hrdina Philip v podstatě vždy myslí "dobře", ale je překvapený, že to, že to myslí "dobře", neznamená, že to všechno "dobře" dopadne (protože fungují ještě jiné zákonitosti světa, než to, že se on pro něco rozhodne).
Kniha je bohatá autorovými myšlenkami a věřím tomu, že napsání knihy i překlad stál mnoho úsilí

21.08.2020 4 z 5


Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Cizinku jsem četla v době, kdy se ještě netočily podle autorčiných předloh seriály a nevěděla jsem nic o Cizince, ani spisovatelce. Kniha mne velmi zaujala, tím zpracováním (děj se odehrává během konce II. světové války a hlavní hrdinka se náhodou ocitne o dvěstě let zpátky v minulosti) i vyprávěním, kdy jsem byla zvědavá, jak se celý příběh i osud hrdinky bude vyvíjet.
Až na některé kapitoly, kde jsou detailně rozepisovány některé situace, se mi kniha líbila.
PS: Později jsem se snažila číst další pokračování hlavní hrdinky, ale připadalo mi, že každý další díl je víc a víc popisný, a příběhy více zamotanější, tak jsem již zůstala pouze u filmového zpracování

20.08.2020 4 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Moje druhá kniha od autorky po Žítkovských bohyních. Celý příběh se mi četl lépe a rychleji, přestože na mně osud hlavní hrdinky působil celkově smutně. Zajímavé jsou historické události, které Kateřina Tučková popisuje a o kterých se (jak tady mnozí zmiňují) zatím málo píše a mluví. V době čtení knihy jsem žila v Brně a často jezdívala do Pohořelic, o to silněji na mně celý příběh působil. A i když ve mně zůstal smutný dojem z celého příběhu a ze života, jaký hlavní hrdinka měla, jsem ráda, že autorka napsala tak kvalitní knihu.

16.08.2020 4 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Byla to moje první kniha od Kateřiny Tučkové, kterou jsem četla a byla jsem na ní velmi zvědavá. Příběh a téma žítkovských bohyň je pro mne zajímavé. Při čtení mi ale dělalo potíže přečíst všechny pasáže a spisy, nebo se v tom více zorientovat. Knihu jsem dočetla a oceňuji snahu autorky vykreslit celý příběh v širším světle a použít i dostupné spisy, přestože se tím vyprávění stává spíše dokumentem.

16.08.2020 4 z 5