Elieneth Elieneth komentáře u knih

☰ menu

Mexabo Mexabo Kristýna Sládečková

Milé české sci-fi s nepříliš překvapivými dějovými zvraty. Příběh je nicméně napsán čtivě, a i přes méně propracované postavy, děj knihy rychle odsýpá. Příjemná oddechová četba, která by mohla v některých místech být maličko dotaženější, aby zápletky občas nepůsobily příliš vykonstruovaně a jednání postav křečovitě. Nicméně autorka umí dobře budovat a dávkovat napětí stejně jako humor. Díky nepříliš složitému ději je toto jistě dobrá kniha do vlaku či na koupaliště.

15.06.2021 4 z 5


V existencialistické kavárně V existencialistické kavárně Sarah Bakewell

Velmi čtivě podaný příběh moderní filozofie, aniž by slevil z laťky vysoce nastavené filozofickými knihami a jejich autory. Těžce stravitelná díla moderních filozofů předkládá pomocí osobních příběhů (a špetky fabulace) ve formě, která je přístupná většímu množství čtenářů ale zároveň zachovává kvality prostředí, ze kterého vychází.

14.06.2021 5 z 5


Schody zarostlé břečťanem Schody zarostlé břečťanem Elizabeth Bowen

Příjemné povídky, které osobitým způsobem jemně přenáší čtenáře do válečné Anglie k háčkovaným ubrusům, čajovým dýchánkům, ale i propracovaným postavám a dobře vystavěným zápletkám. Jednotlivé povídky, které propojuje autorčin osobitý styl a postavy se objevují, aby následně zmizely a tím vytvořily prostor novým. Zanechávají však v čtenáři svůj otisk, který mu v mysli vyvstane při pohledu na (na první pohled) obyčejný kout zarostlý břečťanem nebo během tichého večera prosyceného vůní posekané trávy a chomáči mlhy. Onen prchavý pocit z krásné literatury se v tu chvíli opět zhmotní a člověk dostává chuť si znovu do této úzké knížky znovu začít na zapadajícím sluncem ozářené terase.

14.06.2021 5 z 5


Alžběta od Trojice Alžběta od Trojice Antonio Maria Sicari

Je skvělé, že tato kniha není jen pouhým "holým" životopisem, ale ukazuje Alžbětino poselství v kontextu dnešní doby.

20.11.2017


Nejkrásnější texty Alžběty od Trojice Nejkrásnější texty Alžběty od Trojice Conrad de Meester

Tato kniha přináší opravdu krásné texty od této výjimečné světice, která je i dnes pro svět (aspoň podle mého názoru) velmi aktuální a inspirativní.

20.11.2017 5 z 5


Klub podivných živností / Anarchista Čtvrtek Klub podivných živností / Anarchista Čtvrtek Gilbert Keith Chesterton

Klub podivných živností je kniha plná neuvěřitelných zvratů a charakteristického Chestertonova vtipu. Skvělé :) !

20.11.2017 4 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Opravdu dobrý popis událostí války z té lidské stránky.

20.11.2017 4 z 5


Paní Bovaryová Paní Bovaryová Gustave Flaubert

Je to sice krásný příklad realismu, ale příběhem mě tato kniha neoslovila. Mám pocit, že hlavní hrdinka vlastně celou dobu neví, co chce a není spokojená vůbec s ničím. Díky tomu, že ve mě tato kniha vyvolala aspoň nějakou reakci, tak jsem ji dala aspoň jednu hvězdičku.

20.11.2017 1 z 5


Citadela Citadela Antoine de Saint-Exupéry

Kniha, která je plná filozofických úvah a autorových myšlenek, které vytržené z kontextu nemusí být pochopeny. Člověk se při četbě musí soustředit, jinak se může stát, že se ztratí. :)

20.11.2017 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Úžasné! Nikdy mě nepřestane udivovat ta odzbrojující jednoduchost, kde je tolik řečeno mezi řádky. :)

20.11.2017 5 z 5


Rady zkušeného ďábla Rady zkušeného ďábla C. S. Lewis (p)

Z dopisů mladého pokušitele mě skutečně až mrazí. Při čtení této knihy mi opravdu docházelo, že věci tam popsané se dějí i v mém životě. Opravdu skvělá kniha! Byla jsem ráda i za to, že při čtení musí člověk trochu víc přemýšlet nad tím, co čte. :)

20.11.2017 5 z 5


Ohromné maličkosti / (Obrany) Ohromné maličkosti / (Obrany) Gilbert Keith Chesterton

Je úžasné s jakou lehkostí a zároveň vážností dokáže Chesterton mluvit o naprosto všedních věcech. Po přečtení této knihy se snad opravdu aspoň pár lidí podívá s úplně novým zájmem třeba na tu spoustu "zbytečností", které mají v kapsách. :)

20.11.2017 5 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Číst tuto knihu bez znalostí předchozího díla autora by bylo jistě velmi náročné a zřejmě by zde nedošlo k pochopení ze strany čtenáře. Velmi se mi ale líbí jako ucelení celkového obrazu Středozemě, které je popisováno prostřednictvím pověstí a bájí.

20.11.2017 5 z 5


Hobit (alebo Cesta tam a späť) Hobit (alebo Cesta tam a späť) J. R. R. Tolkien

Opravdu krásná kniha. Svět, který Tolkien dokázal vytvořit je opravdu úžasný. Také mě velmi oslovují charaktery jednotlivých postav. Líbí se mi nádherná propojenost s jeho dalšímu díly. Pokaždé, když ji čtu, tak mám chuť přestat dobrodružství Bilba Pytlíka vnímat jen pasivně, ale aktivně se do něj zapojit a vidět ty krásné věci kolem.

20.11.2017 5 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Na knize mě zaujalo vyprávění z více pohledů. Mile mě překvapilo, že jsem se v tom (až na výjimky neztrácela).

20.11.2017 4 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Způsob, jakým do sebe jednotlivé části příběhu pasují, je úžasný! Knihu jsem přečetla opravdu "jedním dechem". Velice dobře se čte a dějová linie je brilantně vystavěná. Jedna z nejlepších současných knih z válečného prostředí.

20.11.2017 5 z 5


Tweetuj s Bohem Tweetuj s Bohem Michel Remery

Myslím, že tato kniha je dobrou pomůckou ke katechezím. Jsou v ní přehledně zpracovaná základní témata a otázky víry. Styl je dobře přizpůsobený cílové skupině (mládeži) díky krátkým větám a přehlednosti textu.

20.11.2017 4 z 5


K moři K moři Petra Soukupová

Tato kniha se velice dobře čte. Děj díky osobitému stylu autorky skutečně rychle "odsýpá". Líbí se mi i ukončení příběhu všech zmíněných postav.

20.11.2017 5 z 5