EjkaM EjkaM komentáře u knih

☰ menu

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Kdepak najdu okamžitě 2. díl?! :D Skvělé čtení z propracovaného kousku fantasy světa - uvidíme v dalších dílech, zda svet nezůstane příliš plochým. Výborně profilované postavy, děj vygradovaný v super tempu, romantická linka vkusně luxusní - ano, trošku té erotiky je dnes už asi povinnost, vždyť se bez ní neobejde pomalu žádný film a hlavně běžný život ;) Že to na od začátku zavání pár klišé?! No i AI vychází z něčeho známého a uchopitelného. Zde je to ovšem nakonec vedeno novým svěžím směrem s překvapivými momenty. Že je toho kolem příliš reklamního povyku?! Tak si to přečtěte, ať víte proč ;) Já jdu díky tomu trochu vylepšit cizojazyčné dovednosti, protože do 1.7. to nedám. Takže další bod pro knihu

06.04.2024 5 z 5


Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Po shlédnutí TV zpracování jsem se trošku knižní verze bála. Ale jsem mile překvapena, knížka je citlivější a romantičtější.
Příjemná historická romantika s prvky fantasy, po které budete mít intensivní touhu navštívit historické a přírodní pozoruhodnosti Skotska.

24.03.2024 4 z 5


Jednou nohou v blázinci Jednou nohou v blázinci Simona Monyová (p)

Ještě nedávno bych se od srdce smála, ale jaksi v podvědomí mě neustále straší smutný konec autorky. Kde brala sílu k nadhledu a sebeironii?!

22.01.2024 4 z 5


Jeho zákusek Jeho zákusek Penelope Bloom

Další jednohubka ze série a nevím, jestli je to tím, že jsem věděla, do čeho jdu, ale zase mi to přišlo o kousíček vypsanější. Samozřejmě, že je to romantické čtení pro dámskou populaci s trochou erotiky a žádná Anna Karenina, ale chvílemi jsem se bavila a čtení mě neuráželo. Ještě zapracovat na úpravě překladu a bude to prima oddechové čtení.

15.01.2024 3 z 5


Království popela Království popela Sarah J. Maas

Tak a je konec! Ještě jednou jsem si nalistovala své 4 oblíbené pasáže, protože po tisícovkách stránek v tomhle světě mi to bude chybět. Maas má fantastický smysl pro gradaci napětí, i vedlejší postavu umí nechat žít svůj příběh, svět je promyšlený vskutku solidně. Sice se občas zapomene ve vedlejší uličce a pak je návrat k hlavnímu cíli vyřešen s dávkou naivity a nečekané skratky, ale jako celek to funguje a dokonce skvěle.

07.01.2024 4 z 5


Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

Ale jo, proč ne. I když už překombinované. Ale dokonce ani totální happyend se nekonal a konec lehce otevřený - plus body. Protivníci hloupli, hrdinové byli ještě dokonalejší, akce na mě příliš přesně vypočítaná a přehnaně stupňovaná. Ona i ta fantasy musí být "uvěřitelná". Ale účel úniku, zábavy a rozptýlení plně splněn.

03.11.2023 4 z 5


Její třešničky Její třešničky Penelope Bloom

Tak tenhle díl byl milý a romantický (dostala jsem celou sérii darem, tak můžu vesele porovnávat a hodnotit). Po banánu jsem velké očekávání neměla. Stylisticky o kousíček lepší, postavy mě už nevyděsily a příběh měl aspoň tradiční průběh.

15.10.2023 4 z 5


Dáma kontra strelec Dáma kontra strelec Dominik Dán

Dominik Dán svoje literárne nadanie doslova vypisuje k lepšiemu. Toto je už naozaj solídny detektívny román. Doriešenie prípadu z predchádzaúcej knižky bol výborný ťah, ako si udržať čitateľa a následný prípad je dramatický, napínavý, má spád, rozhovory sú šťavnatejšie... S radosťou zakladám do svojej kompletnej zbierky a v krátkom čase sa pustím aj do Reminiscencií

09.10.2023 5 z 5


Věž Věž Skye Warren

Tak doufám, že takhle mimo už na dlouho nešlápnu. Celá "trilogie" (pár let zpátky by z toho byl prostě jeden román, ale proč tomu nedat široké okraje, velké odrážky, spousty prázdných stránek ... když je to prázdné čtení)
Hvězdička za obálku, půl hvězdičky, že jsem to přečetla. Proč? Neumím odložit rozečtenou knížku. Asi masochismus :) Když už jsem ten omyl udělala, ať se pro příště poučím.
Nesmyslný příběh, neuvěřitelné postavy, laciná klišé, přeexponovaná zápletka, lepší erotiku si člověk přečte i v Harlekýnce... Jo v sérii Harlekýn by to bylo vhodné zařazení.

08.09.2023 2 z 5


Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

Ehm... Svět ACOTARu si mě získal, o tom žádná. "To byla jízda!" je jednoznačně dokonalá charakteristika. Problémem u takového fenoménu je udržet level. Tenhle díl by mohl nést podtitul ...aneb jak ze ze studené nepříjemné Nesty stala nepříjemná nymfomanka a z hrdého veselého superbojovníka Cassiana chudáček. Líbí se mi pokračování děje přesunem na další postavy bez tendence začínat zase v minulosti. Očekávám tedy díl s Mor, pak Elaine a samozřejmě by se mi nejvíc zamlouval i jeden o Azrielovi. Ale radši bych si počkala, ať to zase za to stojí, protože tohle softporno s ukňouranou Nestou a uměle vytvořenou "neuvěřitelnou" akcí mi lehce zkazilo chuť. Skvěle promyšlený svět, nečekané zápletky, zajímavá typizace postav a napínavá akce byly první 3 díly hlavní devízou autorky. Bylo by škoda jet jen na kvantitu a flákat tím kvalitu. Tak a teď tedy kouknu na ten Skleněný trůn :)

06.09.2023 3 z 5


Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Jak udržet ducha mladistvým i ve věku vyšším?! Číst Young adult! Tahle pohádka pro starší funguje. Má povedený příběh, promyšlené fantasy postavy i prostředí, napětí by se dalo krájet, akčních scén tolik, aby člověk nemohl odložit knížku, než přečte ještě aspoň jednu stránku. Klasický milostní příběh a erotika v dobře odhadnuté míře. Co dodat?! Sice se v první třetině občas vytrácí kontinuita a pasáže jsou sekané, těším se na pokračování.

06.08.2023 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Knížka, na kterou se nezapomíná! I když pro mě tragické příběhy z období druhé světové války nejsou dávno překvapením, tahle knížka přináší výraznou osobitou ženskou hrdinku, neotřelý styl vyprávění, vytříbený dynamický opis prostředí a trefnou psychologizaci postav a jejich vnitřního světa, nevyjímaje také "obyčejné" životy v poválečném Československu. Hana by si rozhodně zasloužila zařadit mezi povinnou četbu.

19.07.2023 5 z 5


Útěk na venkov Útěk na venkov Julie Caplin

Julie Caplin se evidentně rozepsala k lepšímu. Tenhle román sice příběhově vykazuje tradiční znaky romantického čtení pro ženy, ale stylově už je to příjemná záležitost, která rozhodně neurazí! Opis prostředí, vnitřní svět postav, dějový posun... ano, tohle už není o zjišťování, co na tom všechny vidí :)

12.07.2023 4 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Příběhy z koncentračních táborů je nutné neustále připomínat. Tuhle podmínku knížka splňuje. Bohužel z literárního hlediska nesourodý text. Charakteristika hlavních postav zaměřena převážně na romantickou zamilovanost, vedlejší postavy postrádají jakýkoliv náhled do jejich vnitřního světa. Dramatičnost vyprávění (na román to nemá patřičnou strukturu) veskrze žádná. Tohle řadím mezi lehké čtení pro dospívající dívky. Historické pozadí a z něj plynoucí poučení zůstane asi někde za mořem. Věřím, že pro Evropany nepřináší nic světoborného nebo nového.

03.07.2023 2 z 5