džej džej komentáře u knih

☰ menu

Třicátý kilometr Třicátý kilometr Kateřina Dubská

Za mě zklamání... bohužel proto, že jsem od autorky kdysi četla jen knihu Člověk Gabriel, a ta mě nadchla, a tak tu jisté očekávání bylo.
Tomuhle příběhu se nedá upřít čtivost. Nicméně leckde mezi řádky, otevřeně v pasážích podbarvených politikou a pak také v alternativním závěru se mi zdálo autorčino moralizování zbytečné. I líčení jednání některých postav mi přišlo hodně šablonovité. Na Třicátý kilometr jsem se opravdu těšila, ale po přečtení se ke knize už vracet nebudu...

19.04.2024 3 z 5


Teorie podivnosti Teorie podivnosti Pavla Horáková

Teorie podivnosti mi byla doporučená, a tak jsem ji zkusila - první strany mě trochu zaujaly, ale pak jsem se čím dál víc do čtení nutila jen kvůli zvědavosti ohledně vyústění. Závěrečný dojem: patlání se v pseudoproblémech, banality povýšené na něco, o čem je "nutné" podat vyčerpávající info, když v ději nevím, jak dál, přidám další bizarní sen, a nakonec módní berlička - kvantová teorie. Proč Ada popisuje fyzikální jevy, kterým díky své profesi nemůže rozumět a vskutku nerozumí? Jediná věta, které jsem se v závěru knihy zasmála, se týkala zrušení ústavu, kde Ada pracuje a kde se "vědci a vědkyně" zabývají tolika "zajímavými" projekty. Ironie života? Ne, skutečně ne... za mě 2 hvězdy, ač to tady v komentářích kolem hýří superlativy...

29.12.2023 2 z 5


Trám Trám Edvard Valenta

Nádherný, citlivě napsaný příběh, závěr tak prostý, přesto hluboce lidský a sbližující.

04.12.2023 5 z 5


Počkej na moře Počkej na moře Veronika Opatřilová

Zpočátku mě příběh zaujal, ale čím dál víc mi přišlo, že pocity obou mužů se jen opakují, zdlouhavě se probírá každý nepodstatný detail, občas mě to nutilo k přeskakování, což nemám ve zvyku, a taky se nemůžu zbavit dojmu, že vyprávění v druhé osobě j.č. bylo na škodu - aspoň pro mě rozhodně...

03.11.2023 3 z 5


Staré odrůdy Staré odrůdy Ewald Arenz

Něco tak nádherného jsem už dlouho nečetla!

11.06.2023 5 z 5


Tajemství Isaaca L. Tajemství Isaaca L. Jan Žanda

Zajímavý příběh, dobrodružství, mystika a romantika v jednom, doporučuji!

21.04.2023 5 z 5


Letní lži Letní lži Bernhard Schlink

Nerozumím tomu, že někdo hodnotí Schlinkovy povídky jako odpad. Přece... když mi něco nesedne, neznamená to, že je to špatné? Proč raději nehledat chybu v sobě? Zřejmě je k těmhle krátkým příběhům a úvahám o rozhodnutích dobré přistupovat, až když má člověk něco odžito. Ale prohlásit je za odpad jen kvůli nesympatičnosti postav? A musí kniha nutně "ubíhat"? Ach, CarolC...

10.04.2023 4 z 5


Doživotí Doživotí Billy O’Callaghan

Bývala bych dala 100%, protože při líčení života všech postav autor používá trefné vyjádření nálad a pocitů a malebné metafory. Za snížení mohou nelogické časové nesrovnalosti, které se autorovi občas přihodily. Nancy mluví o tom, že Matovi jsou čtyři měsíce a v dalším odstavci se dozvíme, že Matova matka má v nejbližších dnech rodit další dítě. Nebo... Nellie vypráví o svém otci Jerovi, že zemřel ani ne ve třiceti = to by podle doby, kdy se narodila, nemohl být jejím otcem, ani zažít první světovou válku. Následně vypráví, že s ní zažil i události v její dospělosti. Kdyby takové nesrovnalosti netrčely hned za sebou, že pozorný čtenář je prostě nemůže přehlédnout, asi bych to nechala být. Ale takhle mě to mrzí, protože kniha opravdu stojí za přečtení.

02.04.2023 4 z 5


Indiánské léto Indiánské léto Tereza Herzogová

Pestrost povídek je jedním z mnoha kladů této útlé sbírky :-) Je zřejmé, že osobní zážitky tvořily inspiraci pro mnohé z nich, nejvíc se mi líbí poslední příběh: Světlušky. Určitě doporučuji! S osobitým vhledem autorky a laskavým humorem se ostatně můžete setkat i v dalších jejích knihách, které rozhodně stojí za přečtení!

12.03.2023 5 z 5


Komnata ozvěn Komnata ozvěn John Boyne

Děsivé? Šílené? Kdeže... a neřekla bych, že třicátníci jsou jasná cílovka, myslím, že i starší generace to dává, aspoň ve svém okolí vidím, že ano. Od Johna Boyne jsem četla Skrytou zuřivost srdce, která mě zdaleka tak nenadchla (naopak, leccos mi tam vadilo - např. logické lapsy uprostřed a na konci příběhu). Tohle bylo aktuální, trefné + vtipně vykreslené situace, opravdu se nedá odtrhnout :-)

28.01.2023 5 z 5


Cizí země Cizí země Josef Straka

Melancholická báseň v próze, která mě oslovila především detailním pozorováním světa kolem nás.
"Jedeme výtahem, k pocitu, který se už nezopakuje."

29.10.2021


Zlato z Caxamalky a jiné povídky Zlato z Caxamalky a jiné povídky Jakob Wassermann

Poslední povídka se mi líbila nejvíc - je skvostnou sondou do psychologie rodiny na venkově v dřívější době.

20.11.2020 4 z 5


Na dotek Na dotek Patrick Marber

Nejprve jsem hru Na dotek viděla ve filmové režii M. Nicholse, takže nyní zjišťuju, že původní Marberova divadelní hra má jiný, tragičtější závěr. Obě zpracování jsou bravurní, velmi přesně popisují kotrmelce vztahových pocitů, zvraty a návraty, které podnikáme, aniž bychom tušili, jestli mají smysl. Původní Marberův konec je mi sice bližší, nicméně jak film tak tuto hru doporučuji ke zhlédnutí i přečtení.

28.07.2020 5 z 5


Skrytá zuřivost srdce Skrytá zuřivost srdce John Boyne

Mrzí mě, že jsem dala na zdejší vysoké hodnocení a knihu koupila. Mistrovské dílo? Pro mě ani náhodou. Autor velmi zkušeně využívá populární téma k tomu, aby se rozepsal o životě gaye, ve kterém náhoda střídá další. Patrně čeká, že čtenář si mezitím neuvědomí nesmyslné a hlavně neuvěřitelné situace - například chlapa, o kterém se neustále mluví jako o neskutečném obrovi - a ejhle jeho bezvládné, mrtvé tělo dokážou do auta donést a naložit padesátiletá žena a chromý, o holi se belhající muž. Nebo autor koncem knihy zapomene, čím byl onen obr zabit, a tak píše o "zbrani", kterou v textu předtím nechal rozlomit, a obra zabil něčím jiným. Aby toho nebylo málo, odvádí od jinak čtivého textu (protože jediný souhlas = román se čte velmi lehce) obrovské množství překlepů, hrubých chyb a špatně přeložených slov.
Takže... pokud vám toto všechno nevadí a chcete si užít sáhodlouhé vyprávění o příkoří vůči gayům a bigotní zlovůli v poválečném Irsku, jděte do toho. Posledních sto stran jsem už nemohla, předvídatelný závěr se konal a dávám chatrných 70%.

10.05.2020 3 z 5


Loupení jehňátek Loupení jehňátek Margaret Atwood

Nelíbilo se mi... nevěrohodné, překombinované, zbytečně pitvající dříve rozpitvané problémy - ani jeden příběh té povedené čtveřice žen jsem autorce nevěřila. Vršení negativních emocí... stálo mě velké úsilí to vůbec dočíst.

04.04.2020 3 z 5


Muž a dvě ženy Muž a dvě ženy Doris Lessing

Mé první seznámení s autorkou. Většina povídek se týkala mezilidských vztahů, nicméně postrádala jsem v textu emoce. Popis situací hýřil detaily a chladným odstupem, na mě tam té chladné kalkulace bylo moc a i bych dala přednost méně feministicky zaměřeným tvrzením... 75%

28.03.2020 4 z 5


Samota Samota Víctor Català (p)

V. Catala jde v téhle útlé knize na dřeň pocitů ženy, která během necelého roku života na samotě kdesi v Pyrenejích poznává tři rozdílné mužské charaktery. Překrásné líčení okolní přírody a životní moudrost jednoho z horalů způsobí, že se od knihy stěží odtrhnete. Strhující čtení!

08.03.2020 5 z 5


Následuj mne Následuj mne Kamil Pešťák

Napínavý a komplikovaný příběh, který vám nedá vydechnout, dokud nedorazíte na konec!

16.01.2020 5 z 5


Dějiny lásky Dějiny lásky Nicole Krauss

Možná kvůli anotaci, která superlativy nešetří, jsem částečně zklamaná... přišlo mi to překombinované, přehnané (hlavně v případě dětských pasáží) - ostatně celá střední část je špatně čitelná, nejen kvůli obtížné orientaci v postavách. Doporučuji raději jinou autorčinu knihu - Velký dům.

15.01.2020 3 z 5


Fyzika smutku Fyzika smutku Georgi Gospodinov

Ke konci kniha vskutku graduje, alespoň pro mě nejlepší VI.-IX. kapitola.
str.269:
Ta opakovatelnost života... Ta lepkavá, unavující, zničující, odporná, ale nevyhnutelná a čas od času i překrásná opakovatelnost života.

10.01.2020 4 z 5