ChrisBlack ChrisBlack komentáře u knih

☰ menu

Mýty o sebevraždě Mýty o sebevraždě Derek de Beurs

Na tuto knihu jsem narazila v knihovně, když jsem hledala nějakou literaturu faktu, kterou bych si mohla rozšířit obzory. Zajímám se o psychologii a téma sebevražd je i mezi odborníky poměrně citlivé a tím, že se touto problematikou zabývá, si okamžitě zasloužila moji pozornost.
Autor rozebírá mýty, které se se sebevraždou nejčastěji pojí a opatřuje je kontextem a výsledky studií, jež je zkoumaly. Největším překvapením pro mě byl mýtus o vlivu antidepresiv na počet sebevražd (obecně se věří, že jej zvyšují) a o fenoménu Modrého pondělí. Také jsem zjistila, že jednomu z mýtů jsem sama věřila a jsem ráda, že jsem se v tomto směru dovzdělala.
Kniha se velmi dobře čte a není zbytečně obsáhlá, ale zároveň ani strohá. A další výhodou je, že není ani těžce odborného rázu, že byste k jejímu čtení potřebovali odborné vzdělání v oblasti psychologie.

07.03.2022 4 z 5


Jeď dál! Jeď dál! Austin Kleon

Knihu jsem začala číst, kvůli úkolů do jednoho předmětu a závěrečnému projektu.
Původně jsem byla lehce skeptická, ale ukázala se jako užitečné a přínosné čtení.
Kniha je velmi dobře napsána a četla se prakticky sama.
Obsah je složen z praktických rad a příkladů, které člověka donutí se nad některými věcmi zamyslet a třeba i něco změnit.
Pro mě velkým přínosem jsou minikomiksy, které podtrhují témata řešená v jednotlivých kapitolách. A i milovníci citátů si zde přijdou na své, kniha je jimi přímo nabitá.

16.02.2022 5 z 5


Umění a kýč Umění a kýč Tomáš Kulka

Po této knizejsem sáhla v rámci zpracovávání seminární práce, jelikož nám byla doporučena jako velmi vhodná.
Obsah mě přesvědčil o tom, že problematika kýče není vůbec jednoduchá. Způsob, jak kýč rozeznat od umění a "ukázky" kýče v různých oblastech, které zde najdeme ai díky příkladům, je to i poměrně srozumitelné.
Nicméně, tak do poloviny knihy mi přišlo, že se autor motal v kruhu, opakoval stejné fráze a na otázky, které vyvstávaly se nedostávalo odpovědí. Další komplikací je velké množství termínů. Pokud nestudujete umění nebo filosofii konkrétně estetiku nebo filosofii umění, budete pravděpodobně potřebovat nějakou jazykovou příručku.

03.02.2022 3 z 5


Román o růži Román o růži Vlastimil Vondruška

Po tomto románu jsem sáhla, jelikož jsem potřebovala něco odpočinkového.
Styl psaní pana Vondrušky je nenáročný a děj pěkně plyne. Příběh čtenáře přenese do českých zemí za vlády krále Přemysla II. Otakara. Věrně se zde odráží atmosféra doby i jisté rodové poměry.
Pro mě nejpřitažlivější byla postava královny Kunhuty - inteligentní, vzdělaná a sebevědomí žena. Dále i hlavní postava - Oldřich z Chlumu - mi byla velmi sympatická. Jeho sarkasmus mi byl až vlastní.
Nicméně, jednu výtku ke knize mám. Příběh obsahuje na můj vkus až moc intrik.

13.01.2022 3 z 5


Keltské mýty a báje Keltské mýty a báje Vladimír Hulpach

Knihu jsem se rozhodla přečíst, abych si rozšířila své mytologické obzory, jelikož jsem slyšela, že keltská mytologie je velmi barvitá a zajímavá.
Upřímně, na čtení této knihy jsem se velmi těšila, protože mi byla doporučena, ale vzápětí jsem byla poměrně zklamaná. Příběhy mi sice poskytly vhled do keltských legend, ale zpracování mi vůbec nesedlo. Příběhy mě nedokázaly vtáhnout, občas mi připadaly zmatené a ani jsem nedostala to, co jsem očekávala.
Ale mám i jednu obrovskou pochvalu. Ilustrace, které zdobí tuto knihu jsou nádherné a aspoň trochu dokáží navodit kýženou atmosféru.

18.12.2021 3 z 5


Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

(SPOILER) Kniha je velmi čtivě napsána a děj nádherně plyne. Ostatně styl psaní Colleen mě chytil už při čtení Na obtíž. Délka kapitol je příjemná a četly se prakticky samy.
Co se děje týče, jelikož je to thriller, na můj vkus tam bylo až moc sexuálních scén, ale pak jsem si na to zvykla a bylo to v pohodě. Od začátku jsem měla pocit, že přijde nějaký kapitální podraz, ale to, co se stalo na závěr mě v žádné z verzí nenapadlo. Absolutně mě to odzbrojilo.
Když se podívám na postavy. Lowenina minulost mě velmi zasáhla a neskutečně mě rozčiloval postoj její matky k celé situaci s její náměsíčností. U Jeremyho jsem už od začátku tušila nějakého děsivého kostlivce ve skříni a nakonec jsem se nemýlila. (No, ale upřímně dámy, ten chlap má vlastnosti, které by si spousta z nás u svého protějšku taky přála.) Co se týče Verity stále jsem si nebyla jistá, co si o ní myslet, ale troufám si tvrdit, že její hru prokoukli všichni, co už od začátku o ní pochybovali.

30.11.2021 4 z 5


Encyklopedie mytologie germánských a severských národů Encyklopedie mytologie germánských a severských národů Jitka Vlčková

Knihu jsem se rozhodla přečíst zejména kvůli předmětu Vikingové, jelikož nám bylo předesláno, že je v ní výčet jmen, která se často objevují v rámci přednášek a je i nich uvedená i základní charakteristika a historické spojitosti.

Ve faktických ohledech kniha absolutně splnila má očekávání a rozšířila mé obzory. Je doplněná i fotografiemi a obrázky, aby podpořila konkrétní představu nebo atmosféru. Nicméně, je koncipována jako encyklopedický přehled, totiž působí dost nudně. Ovšem, pokud nepotřebujete nějaké příběhové podkreslení, zpracování a množství informací Vám bude vyhovovat.

12.11.2021


Soumrak bohů Soumrak bohů Helena Kadečková

Kniha je velmi čtivě napsána a podání jednotlivých příběhů je skvěle srozumitelné. Za mě osobně největším přínosem v knize jsou úryvky ze Starší Eddy, jelikož jsem na ně v jiných interpretacích nenarazila, a skvěle dotváří příběh. Další částí, která mě velmi potěšila, je doslov, ve kterém jsou shrnuty nejdůležitější historické fakty, jež vysvětlují i důvod, proč jsou v různých interpretacích užita jiná jména potažmo jiné opisy některých situací. Nicméně, jednu výtku mám, v knize se vyskytují chyby v textu - ať už chybějící písmena, špatné skloňování, nebo dokonce užití chybných slov. Největším a zároveň milým překvapením pro mne konkrétně v tomto vydání byly ilustrace, které výborně podtrhují starosevesrkou atmosféru.

08.11.2021 5 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Abych byla upřímná, z této knihy ve mně zůstaly velmi rozporuplné pocity.
Když tato kniha vyšla, narážela jsem na samé kladné recenze a přišlo mi, že ji všichni milují.
No, já z ní nejsem sice nijak zvlášť hotová, ale nebylo to ani žádné zklamání. Celkový dojem je průměrný.
Jakože byla to asi jedna z nejemotivnějších knih, které jsem dosud četla, ale zpustla věcí mě u hlavních protagonistů štvala.
Už od začátku bylo jasné, že ti dva se k sobě nehodí. Ta vzájemná neupřímnost, neschopnost spolu otevřeně komunikovat, dělání některých drobností, jen kvůli tomu, že je má rád ten druhý, i když to tak ve skutečnosti necítí. Alice a Richard dokonale zobrazili (respektive autorka jejich prostřednictvím) většinu vztahů (teda soudím převážně dle svého okolí, máte-li lepší zkušenosti, jste šťastlivci). Velmi se mi na tomto příběhu líbilo líčení z pohledu dětí, člověk tím aspoň dostane obrázek o tom, co teoreticky ty děti v těchto rodinách mohou prožívat.
Co se týče čtivosti, upřímně jsem na začátku (vlastně až do půlky) zvažovala, že knihu odložím nedočtenou. Vůbec jsem se do ní nemohla začíst a k dočtení mě spíše motivovala zvědavost, co bude tím bodem zlomu, než že by mě děj úplně vtáhl. A za mě je teda velkým mínusem přímá řeč bez uvozovek a poměrně velká četnost chyb.
Nicméně, pokud hledáte odpočinkové čtení plné emocí, které Vás donutí se nad spoustou věcí zamyslet, je tohle přesně pro Vás.

15.09.2021 3 z 5


Runy Runy Bernard King

Kniha je velmi dobře zpracovaná a čtivě napsána. Poskytuje základní, zajímavé i cenné informace pro všechny, kteří se zajímají o runy a severská mysteria. Knihu jsem přečetla během chvilky a udělala jsem si z ní i spoustu užitečných poznámek.
Jistý problém by mohl nastat v případě, že čtenář nebude mít sebemenší ponětí o severských mýtech, protože autor na ně často odkazuje a přibližuje je jen stroze. Nicméně, za mě je to na úvod do runové tradice skvělá volba.

15.08.2021 4 z 5


Malá škola čarodějnictví Malá škola čarodějnictví Zuzana Antares

Kniha je napsána velmi srozumitelně a čtivě. Vše je v ní pěkně vysvětleno a pro někoho, kdo se o čarodějnictví začal zajímat a je na "startovní čáře", může být dobrým průvodcem. A pokud se dostane do ruky člověku, který na čarování a magii nevěří, některé její pasáže mu mohou pomoct se seberozvojem a sebepoznáním.

15.08.2021 5 z 5


Kdo je kdo v mytologii Kdo je kdo v mytologii Alexander S. Murray

Co se informací obsažených v knize týče, rozšířili mi obzory ohledně některý Pantheonů, nicméně ohledně severského je tam obsaženo nejméně informací, v porovnání s ostatními knihami, které jsem četla. Docela mě mrzí, že zde není ani zmínka o keltský bozích. A věc, která mě poměrně štvala, je neustálé srovnávání s Pantheonem řeckým.
Nicméně, kniha je velmi čtivá, dá se přečíst během dne i přes její obsáhlost a rozhodně čtenáři poskytne více informací, než běžná výuka dějepisu nebo občanky.

07.08.2021 3 z 5


Dárek Dárek Sebastian Fitzek

Naprostá zabijárna. Člověk může zapojit veškeré logické a kritické myšlení, ale stejně je všechno nakonec úplně jinak, než se domníval. A to je důvod, proč jsem si Fitzekovy knihy zamilovala na první dobrou (což byl pro mě Pacient).
Velmi mě baví jeho styl psaní i ty krátké kapitoly mi vyhovují a jsem schopná knihu zhltnout na jeden zátah. Další plusové body jsou v tom, že čtenáře udrží napnutého až do poslední chvíle, kdy přijde "rána do obličeje" a vyvrcholení je úplně jiné, než se dalo předpokládat. A také je mi velmi sympatické, že má odborné věci postavené na skutečných faktech a některé události i na skutečných příbězích.

30.07.2021 5 z 5


Severské mýty Severské mýty Raymond Ian Page

Kniha je velmi čtivě a dobře napsána, snad lehčí probléme mohou někomu dělat přepisy jmen/názvů a veršů. Toto dílo přináší náhled na vznik nejznámějších pramenů severské mytologie a spoustu historických faktů, což může být pro lidi zajímající se o severskou mytologii, kteří už přečetli snad všechny možné přepisy, velmi obohacující.

08.07.2021 3 z 5


Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Upřímně, já osobně byla z knihy zklamaná. Vybrala jsem si ji k maturitní četbě, jelikož mi je téma 2WW a film byl velmi úspěšný. Nicméně, vyprávěcí styl a podoba jazyka mi vůbec nesedly a dějová linka na mě působila nudně.

28.06.2021 2 z 5


Ragnarok – soumrak bohů Ragnarok – soumrak bohů Villy Sørensen

Kniha je krátká a čtivá. Pojetí Lokiho, který je napůl bůh a napůl veleobr, je nesmírně zajímavé. Věc, která mně osobně na Lokim vadila, byla pak jeho (na můj vkus a vzhledem ke kontextu celé knihy) až násilná kristianizace, což ovšem není vina autora. Nicméně, kniha dle mého názoru moc strohá. Sice se tak dají krásně zapamatovat všechny vazby, ale chybí mi tam něco, co by mě úplně pohltilo.

14.05.2021 3 z 5


Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

(SPOILER) I přesto, že kniha byla nenáročně napsána, na mě už od začátku působila nudně. Nečekala jsem sice žádný akční děj, ale i tak jsem byla spíše zklamána. Kdybych si ji nevybrala k maturitě, asi bych ji ani nedočetla. A to je to poměrně tenká knížečka.
Nicméně, po psychické stránce je to celkem zátěž. Člověk se stane svědkem otřesné proměny. Ze začátku člověk pozoruje sice podivínského, možná lehce naivního a nenásilného může, který se díky šikovné manipulaci svého nacistického přítele stává vraždícím maniakem a udavačem, jež věří, že vše dělá pro dobro svých obětí. Což je opravdu otřesné. Já osobně si tuhle knihu už v životě znovu nepřečtu.

23.03.2021 2 z 5


Mrtvý posel Mrtvý posel Vlastimil Vondruška

Tuto knihu jsem si přečetla na mamčino doporučení, jelikož se moc v čes. literatuře nepohybuji (nepočítám-li maturitní četbu). Tohle byla má první historická detektivka a můžu říct, že není vůbec špatná. Ze začátku jsem k tomu přistupovala s lehkou skepsí, jelikož jsem se obávala, že se bez psychodramatu budu nudit, ale nestalo se tak. Děj sice není po psychické stránce nijak náročný, ale vyvolá spoustu otázek, které se člověk snaží zodpovědět dřív, než se k odpovědím dočte.
I přesto, že mě osobně se zdála nenáročná, je tato kniha velmi dobře a poutavě napsána.
A i když je tato kniha detektivkou je velmi příjemným odpočinkovým čtením a čte se sama. Je poutavá a dá se přečíst za večer. Nespornou výhodou je, že i když je součástí knižní série, s předchozími díly na sebe nijak nenavazuje, tudíž není nutnost mít přečtené všechny předešlé knihy a nezáleží ani na pořadí jejich čtení.

23.03.2021 3 z 5


Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Miloslav Švandrlík

Musím přiznat, že tato kniha ve mně zanechala velmi rozporuplné pocity. Často jsem byla konfrontována s názory, které jsou dle mého soudu omezené a dokáží mě zvednout ze židle, a v naší společnosti pro moje zklamání kolují dodnes. Ale na druhou stranu mi poskytla velmi pestrý a do jisté míry i pravdivý obraz o omezenosti, pokrytectví a mnohdy i hlouposti některých vysokých hodnostářů. Ale i poukázala na strasti a situace, které museli řešit ostatní lidé. A upřímně, mnohé části této knihy jsou podobné historkám, které mi vyprávěl taťka. Vždycky se dají věci nějak obejít... A musím říct, že jsem se i pobavila.
Co se týče zpracování už to podle mě taková sláva není. Dílo je sice čtivě napsané, ale kapitoly jsou na můj vkus příliš dlouhé. No, a když se začne většina pétépáckých průserů opakovat, začne to člověka poměrně nudit. Opravdu jsem ráda, že se mi knihu podařilo dočíst, jelikož už jsem zvažovala její odložení, protože už jsem ji četla téměř 3 týdny.

24.02.2021 3 z 5


Pacient Pacient Sebastian Fitzek

Tahle kniha pro mě byla absolutní skok do neznáma. Psychothrillery jsem totiž nikdy nečetla a pan Fitzek byl pro mě neznámým autorem. Zaujala mě ve výloze knihkupectví svou úžasnou přebálkou a absolutně nelituju toho, že jsem si ji pořídila.

Kniha je velmi čtivě a poutavě napsaná. Kapitoly jsou krátké, rychle se čtou a děj rychle plyne a má dobrý spád.

Byl to neskutečně emoční zážitek. Mohla jsem se pokoušet předvídat, co jsem chtěla, ale pokaždé mi to bylo k ničemu. Vždy, když jsem si myslela, že už půjde všechno poměrně hladce, přišla otočka o 180° z úplně nečekaného zdroje. Chvílemi jsem si připadala, jako bych sama přišla o rozum. A upřímně, konec mě totálně rozsekal. (I slzička ukápla.)

Po dlouhé době jsem našla knihu, která mě nutila zůstat dlouho vzhůru a nikdy mne nenechala v klidu. Momentálně je to moje nejoblíbenější knížka v mé knihovně. Doporučuji všem, co mají při čtení rádi neustále napětí.

03.02.2021