cestina_s_linus cestina_s_linus komentáře u knih

☰ menu

1000 důvodů proč se netrápit láskou 1000 důvodů proč se netrápit láskou Hortense Ullrich

(SPOILER) Vyřešili jsme, jestli je OK se zamilovat a líbat. Teď přichází ta největší výzva pro dvojčata - stojí láska za to veškeré trápení? Sanny se dostane do šíleného milostného mnohostranu, během kterého si čtenář projde neskutečnou emoční horskou dráhou. Konny začne žárlit a skoro přijde o svého přítele. Nakonec se musí dvojčata popasovat s osudem (a tím, co si nadrobili) a musí o lásku zabojovat. Trochu mě trápí, že v této knize se vztah mezi mamkou a tátou neklidní, ale ještě více se hádají (ale chápu... jsou to paličáci). Nejlepší postavou je Ludmila - té se neodporuje a její rady jsou nad zlato!

Knihu doporučuji do třídních knihovniček a dětem, které vstupují do puberty a řeší první trable s láskou.

27.04.2024 5 z 5


1000 důvodů proč se nelíbat 1000 důvodů proč se nelíbat Hortense Ullrich

(SPOILER) Po dlouhých 10 letech jsem se pustila do druhého dílu. I přesto, že jsem si jen “matně pamatovala, co se dělo předtím, tak jsem nebyla vůbec zmatená. Autorka velice stručně a věcně přiblíží patálie pětičlenné rodinky, kde se kromě mamky všichni jmenují na K.

Sledujeme zejména linku dvojčat Sanny&Konny, kteří čelí tomu nejhoršímu - jak během dospívání řešit problémy s láskou a líbáním. Je úsměvné prožívat jejich trapné momenty. Do toho doma panuje chaos, jelikož se o vše stará tatínek. Nejmladší brácha si hraje na piráta a terorizuje své okolí. Je zajímavé sledovat, jak v tomto chaosu, který panuje u nich doma, si dokáží (ne)poradit se svými emocemi. Stejně jako první díl - i tento doporučuji do třídních knihovniček!

27.04.2024 3 z 5


Zápas o osud lidstva Zápas o osud lidstva Christy Raedeke

Já jsem “to dítě, které v roce 2012 ze všech stran slyšelo o KONCI SVĚTA. Nikdy by mě nenapadlo, že se dostanu ke knize, která mi tuto událost opět připomene. Všechny ty konspirační teorie, “Stínová vláda, ovládání skrze DNA, záměrné vyvolávání konfliktů... milovníci hoaxů budou z knihy nadšení.

Osobně si myslím, že je kniha napsána pro mladší čtenáře. I přesto, že v textu najdeme velké množství pojmů z fyziky, historie, IT, filozofie apod., tak se jedná o zajímavý příběh, kde jsem si nemohla být jistá tím, co se dozvím na následující stránce. Číst to v roce 2012, tak začnu také používat tzolkin. Na druhou stranu mi přišlo úsměvné, jak se všechno tak rychle “povedlo.

Knihu jsem četla v rámci spolupráce s Knihobot.cz

23.04.2024 4 z 5


Velké překvapení pro malého tučňáka Velké překvapení pro malého tučňáka Marie-Danielle Croteau

(SPOILER) Příběh Medvídka a Tučňáka začíná opravdu smutně - oba přišli o své rodiče. Vzápětí je však dětský čtenář zmaten, protože si zvířátka začnou hrát a zapomenou, že rodiče hledají (já osobně jsem měla problém vymyslet dobrou výmluvu pro malé posluchače, jak je možné, že k tomu došlo)...

Dospělého čtenáře překvapí postava Tučňáka. Je dost dominantní a místy si libuje ve zlobení svého kamaráda. Zde má vypraveč možnost využít ilustrací a dovytvořit vlastní příběhy, které by z Tučňáka nedělaly takového vyčůránka.

Osobně se mi líbila záptletka v podobě vysedění vajíčka - narodí se loď, ale nějak moc jsem nepobrala, jak se tam ten balónek dostal, ale tak co... je to pohádka.

I tuto knihu doporučuji jako začáteční knížku pro prvňáčky.

20.04.2024


Velké překvapení pro malého méďu Velké překvapení pro malého méďu Marie-Danielle Croteau

(SPOILER) Opět se jedná o hezkou knížku pro předškolní děti a prvňáčky.

To, co dětského čtenáře zaujme - jsou ilustrace. Já jsem si nejvíce užívala obrázky s Medvídkem, protože ilustrátorka do jeho výrazu dokázala dostat velké množství emocí a to je pecka!

Příběh mi ze začátku přišel kapku matoucí. Chápu, že jde o dětskou knížku, ale hodilo by se zde více textu, abychom pochopili to vše “špatné, co je zde naťuknuto, ale dále nerozvedeno. Více mě bavila až část, kdy Medvídek lovil rybky pro trosečníky.

Postava Tučňáka - toho bych označila za šíleného žárlivce se sklony k přehánění... ale na druhou stranu jde o pěkný příklad, na kterém lze vysvětlit, že i naši přátelé mohou mít přátelé - což děti občas nechápou...

20.04.2024 4 z 5


Rukavička Rukavička Véronique Cauchy

Překrásná knížka, která v sobě nese hluboká poselství:
- pomož bližnímu svému v nouzi (stačí maličkost)
- týmová práce nese své ovoce

I přesto, že kniha obasahuje minimum textu, tak je čtivá. Obsahuje nádherné ilustrace, které zkušený vypraveč může využít a přetvořit v improvizované dialogy mezi jednotlivými zvířátky.

Je to krásná knížečka na čtení před spaním (tzv. uspávací pohádka), ale zároveň si myslím, že tuto knížku lze využít i v první třídě na zš, když se děti učí číst. Vzhledem k tomu, že textu není moc a příběh neobsahuje těžká slova - jedná se o super titul na budování čtenářských zvyků.

20.04.2024 5 z 5


Hlídač podsvětí Hlídač podsvětí Lucy Coats

Z Démona se stal oficiálně strážce stájí... spíše je jejich kydačem a veterinářem... moc dlouho se zde neohřeje, protože jej do svých služeb povolá samotný Hádes. Na Démona čeká náročný úkol - uzdravit Kerbera. Čas je Démonův nepřítel a náš malý polobůh se vydává na cestu podsvětím, aby obstaral potřebné ingredience na uzdravení svého pacienta.

Oproti předchozí knize mě zaujala jedna věc - tentokrát dostáváme zajímavější děj. Proč je to překvapivé? Počet stran se o moc “nezvýší, ale děj je mnohem zajímavější. Asi za to může i větší množství postav, se kterými se Démon musí setkat.

I tento díl doporučuji do školních knihovniček (nejlépe na prvním stupni).

Doufám... opravdu doufám, že (nejlépe) Fragment vydá i další díly, protože tato série je pro dětské čtenáře úžasná!

16.04.2024 5 z 5


Strážce stájí Strážce stájí Lucy Coats

Pokud hledáte knížku, která je plná prvků z řecké mytologie (božstva, příběhy, zvířátka apod.), ale “dětský čtenář je na Percyho Jacksona ještě moc malý... tak příběh Démona si zamilujete! Maličký polobůh dostane pracovní nabídku snů (well... možnost říct NE nedostal, ale to není podstatné) - starat se o bájná zvířata na samotném Olympu. Démon musí odejít od své maminky a překonat mnohé překážky, které mu způsobují nejen bohové, ale i hrdina Herakles.

Kniha je čtivá. Nechybí krásné ilustrace a vtipné hlášky. Určitě doporučuji do třídních knihovniček na prvním stupni ZŠ.

16.04.2024 5 z 5


Kulíšek a Boubelínek: pohádky z chaloupky pod smrkem Kulíšek a Boubelínek: pohádky z chaloupky pod smrkem Markéta Hubinger

Nádherná knížka pro děti, kde jsou hlavními hrdiny dvě prasátka - Kulíšek a Boubelínek. Společně s nimi si můžeme užít celý jeden rok. Kniha je rozdělena do dvanácti částí (jako 12 měsíců = 1 rok). Jednotlivé příběhy jsou zasazeny do konkrétního měsíce a vždy je v nich rozebírána nějaká událost, která se v dané chvíli odehrává (např. prosinec - Vánoce).

Kniha nejen vypráví vtipné příběhy ze života prasátek, ale zároveň dětem předává mravní poučení (co je dobré, co špatné). Zároveň se dětí učí, jak se zachovat, když například naleznou ptáčátko, které se ocitlo mimo své hnízdo.

Kniha je do posledního detailu nádherná. Jazyk není komplikovaný, písmo je hezky velké (font je čitelný) - knihu určitě doporučuji pro začínající čtenáře!

Určitě tento titul doporučuji zapojit do čtenářských dílen - zejména na konci první třídy, popřípadě ve druhé třídě. Vzhledem k tomu, jak jsou příběhy krátké, tak lze na nich trénovat čtení s porozuměním - díky prasátkům to bude legrace!

14.04.2024 5 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Pokusím se vás ušetřit spoilerů, protože tato kniha si nezaslouží, abych vše “vyzvonila.

Shrnu krátce, co se mi na knize opravdu líbilo:
- svět - i přesto, že se na “mnoho míst nepodíváme, tak díky Violet (a její samomluvě) se o Kontinentu dozvíme opravdu hodně
- draci - líbí se mi pravidla a omezení, která panují mezi drakem a jezdcem
- postavy - v průběhu čtení jsem se nestačila divit, jak rychle se z “good guy stal “bad guy a naopak a já to miluji! Konečně jsem narazila na postavy, které se sice chovají na facku, ale zároveň překonávají své mindráky a rostou (nejsou to superhrdinové)!
- konec - asi nebudu sama, komu na straně 529 spadla brada (měla jsem z toho totálně HG vibes)

CO se mi na knize nelíbilo:
Vzhledem k tomu, že se všichni se na knihu těšili, tak mi hlava nebere, jak se může prodávat várka (ano, nejsem sama, kdo na tyto “problémy narazil), kde je dost stran nečitelných (slabý tisk), stránky jsou špinavé a “pokrčené (nechápu, proč se tisklo na ten nejméně kvalitní papír...), jinde text “nadbývá... nemám problém dát za knihu nemalé peníze... ale cena by měla odpovídat kvalitě a kniha ve výsledku nepůsobí tak honosně jako na fotkách...

14.04.2024 4 z 5


Kulma drát Kulma drát Skottie Young

(SPOILER) Gerda si to dost podělala. Zabitím Markéty se stala královnou Pohádkova, ale (naštěstí) byla tohoto “břemene zbavena. Se svým věrným Láďou se opět vydává na cestu, která by měla vyústit jejím návratem domů. Jenže je to Gerda takže stihne provést milion a jeden špatných rozhodnutí (jedním z nich je, že prohraje kluka v dračím kostýmu, což se Pohádkovu šeredně vymstí). I přesto, že dostane Gerda možnost vše napravit, tak to stejně podělá vzhledem k tomu, že její příběh pokračuje, tak Pohádkov to “asi nějak přežil jsem zvědavá, co Gerda vyvede v příštím díle.

Opět musím pochválit grafickou stránku. Nechápu, jak je možné, aby mezi vším tím násilím byl prostor pro roztomilost!

Jen mi tam vadil jeden detail - vážně tam někdo nechal tvar B Y S M E ?!

14.04.2024 5 z 5


Klub přátel hub Klub přátel hub Elise Gravel

Nádherná knížka, kterou doporučuji všemi deseti!
Tato uzounká knížečka je plná nádherných ilustrací, ale i důležitých informací! Kniha (zejména menším) čtenářům vysvětluje, co jsou to houby, jak se říká odborníkům na houby. Dozvídáme se, jakým způsobem houby sušit, které (ne)můžeme sníst apod.

O vtipné hlášky není nouze! I znázornění některých houbiček vykouzlí úsměv na tváři! Jde o prostředek, kterým lze nenásilnou formou do dětí dostat znalosti o houbách - a takové kousky miluji!

Na konci knihy je seznam vtipných názvů hub... některé jsou fakt FTIPNÉ! XD

12.04.2024 5 z 5


Rituál Rituál Sergej Djačenko

(SPOILER) Jak už sama obálka napovídá... tak tato kniha je předlohou filmu: Legenda o drakovi. No... kdo viděl film, tak bude z knihy zaskočen, protože kromě draka a mořské příšery nepojí tyto dvě věci skoro nic. Což je i na druhou stranu dobře.

Co se mi na knize líbilo? Přišlo mi úsměvné, jak se z drakova “omylu může vyklubat jeho předurčený osud. O to více jsem si užívala jednotlivé dialogy, kdy se Juta a Arman navzájem rozčilovali, ale zároveň šlo z nich cítit, že to jednoho k tomu druhému (pomalu, ale jistě) táhne. O to více jsem byla naštvaná z konce, protože to bylo něco strašného!

Musím uznat, že oproti filmu mě překvapila angažovanost draka, aby byla princezna zachráněna. Udělat z prince hlupáka a sehrát na něj takové divadlo... Arman si zaslouží Oskara!

Kdybych byla mladší a neznala film, tak bych knize dala 5/5 z fleku... vzhledem k tomu, že mohu obě provedení srovnat (i když to není fér)... tak si myslím, že film je mnohem lepší...

11.04.2024 4 z 5


Koruna strachu Koruna strachu Rozálie Pražáková

Tato kniha mě opravdu moc zklamala. Anotace byla opravdu slibná a slyšela jsem obrovskou chválu na samotný děj. Well... spíše se přikláním k těm (v uvozovkách) střízlivějším recenzím...

Co nedávalo smysl:
1) způsob vyprávění - I přesto, že jsou některé kapitoly/části z pohledu jiných postav, tak jsem nepochopila, proč jsme nemohli děj vnímat i z pohledu pratety - možná by některé věci dávaly větší smysl.
2) poslední třetina knihy - Celá kniha se nesla v uvolněném tempu, kdy jsme mohli sledovat, jak se Avery i Twain snaží vypořádat se svými problémy, ale posledních cca 100 stran bylo jedno velké WTF za druhým. Otevřený (a nicneříkající) konec knihu zabil.
3) historie a svět - Až na jednu lekci z geografie a několika útržků z mytologie... nevíme o onom království a světě vůbec nic. Nechápeme, co se stalo a do konce knihy se nic nedozvíme...

Na druhou stranu musím uznat, že koncept - s pomocí klíče se dostat do knihy - je perfektní... snad se v případném pokračování dozvíme odpovědi na všechny otázky...

09.04.2024 3 z 5


Práce pozpátku Práce pozpátku Colin Bryar

Tuto knihu doporučuji všem, které zajímá Amazon (co stojí za úspěchem této firmy). Myslím si, že by si tento “návod měl přečíst každý, kdo se chystá podnikat. Mezi vzpomínkami autorů je obsaženo mnoho rad, díky kterým se můžete vyhnout mnohým nepříjemnostem.

Na druhou stranu... dozvíte se mnohé o produktech, které Amazon postupně uváděl na trh v době, kdy ostatní pochybovali, že něco takového může prorazit. Sledovat ten proces - to bylo dechberoucí.

Já osobně jsem si nejvíce užila kapitolu o najímání zaměstnanců - mohla jsem zpětně analyzovat své pohovory a uvědomit si, co na příštím mohu ovlivnit ve svůj prospěch.

Orientaci v čase usnadňuje časová osa, kterou najdete na konci knihy.

01.04.2024 4 z 5


Pan primář v praxi Pan primář v praxi neznámý - neuveden

Milovníci satiry a černého humoru - pozor!

Tento komiks klame svým primitivním a tenkým zjevem, ale na 112 stránkách si projdete záchvaty smíchu, naštvaně bouchnete do zdi, vypijete flašku vína a začnete nadávat na politiky... a na konci knihy začnete mít strach o své doktory, protože tato kniha vás přinutí se nad zdravotnictvím zamyslet.

Musím autorovi zatleskat, protože nacpat do tří (maximálně 6) okének vše podstatné - to je umění! Kniha je čtivá, se čtenářem se nemaže. Občas má výhodu ten, kdo se vyzná v lékařské terminologii.

Já nedokážu slovy popsat, jak moc jsem si čtení užila a doufám, že Pan primář splní, co na konci knihy prohlašuje a dočkáme se dalšího dílu!

TIP: pokud ve vašem okolí někdo studuje medicínu / popřípadě pracuje ve zdravotnictví - máte dárek k narozeninám vyřešený!

Děkuji Backstage Books za recenzní výtisk!

31.03.2024 5 z 5


Afterpunk Afterpunk Jonáš Ledecký

(SPOILER) Vždy, když dojde na konec světa - ať už vybuchne atomovka, dojde k pádu šutru z vesmíru, nebo lidstvo zmutuje na záhadný vir - tak to skončí (nejen v komiksech) velkým fiaskem. Autor s grafikem se rozhodli, že z této šablony vykročí a do těchto postapo kulis zakomponovali naději a dobré konce.

Nejedná se o ucelý příběh, ale o sbírku povídek, kdy jedna doplňuje v něčem tu druhou, abychom se vzápětí ocitli v jiném příběhu. Zažijeme nejen zombie apokalypsu, ale i útok ufounů a boj o přežití v radiaktivní pustině.

Já osobně jsem si oblíbila příběhy Červená a Vzteklí psi. Celý příběh byl krásně vybudovaný, člověk si stihl během krátkého okamžiku vytvořit pouto s postavami, aby vzápětí rozdýchával dost zajímavý konec babči...

Komiks se čte jedním dechem, takže jde o milou jednohubku - třeba do čekárny k lékaři.

A ten detail se šitíčkem... perfektní!

Knihu jsem četla v rámci spolupráce s CREW.

29.03.2024 5 z 5


Křehké srdce Křehké srdce Mona Kasten

Po nečekaném “rozchodu pokračuje příběh Adama a Rosie o tři měsíce později. Připravte si kapesníčky, protože na necelých 400 stranách zažijete pořádnou emoční jízdu.

Autorka již v předchozí knize pracovala s tématem kyberšikany, ale v tomto díle nabírá mnohem větších rozměrů. Nejen, že nám ukazuje, jak málo stačí k tomu, aby nás nenáviděli úplně cizí lidé, ale zároveň nás skrze text nutí prožít si ty depresivní chvíle, které prožívá Rosie.

I když byl místy děj předvídatelný, tak kniha má spád a nemohla jsem se od příběhu R+A odrthnout. Občas jsem se přistihla, že čtu dokolečka dokola nějakou větu, protože nedávala smysl... ale takových pasáží bylo v knize (naštěstí) jako šafránu.

Vůbec by mi nevadilo, kdybychom se někdy v budoucnu k příběhu R+A (a jejich okolí) vrátili.

27.03.2024 5 z 5


Znamení Padlých Znamení Padlých Michal Sirotek

Autor čtenáři přináší zajímavý svět, který je protkán mytologií a zbytečnými válkami (ty se odehrály v minulosti). Zároveň se nejedná o typické fantasy, kde máme pouze magii a meče, ale zároveň jsou zde zapojeny i “technologie, kterými disponuje Cartárie.

Trvalo mi docela dlouho, než jsem se do knihy začetla. Asi za to mohly i ty prazvláštní obraty a hrubky, kterými je kniha protkaná - což je škoda! Za ty peníze si chce čtenář užít příběh a nepozastavovat se za každým druhým slovem.

Na konci knihy mě překvapil slovníček. Jednotlivé termíny autor v knize podrobně vysvětlí - tudíž nechápu existenci slovníčku.

V knize je dostatek zajímavých postav. Já osobně jsem si oblíbila postavu Lišji. Zejména k mužským postavám jsem si nenašla žádný vztah.

První dvě části se mi docela táhly a místy jsem se i nudila. Naopak posledních cca 100 stran jsem četla se zatajeným dechem.

Knihu jsem přečetla v rámci spolupráce s Humbookblogery.
Knihu hodnotím 3,5/5 - vzhledem k tomu, že zde nelze dávát půl body, tak dávám 4 hvězdy, protože bych to úplně na 3 hvězdy neviděla...

22.03.2024 4 z 5


Korunní princezny Korunní princezny Catherine Doyle

(SPOILER) Na tuto knihu jsem se popravdě dost těšila. Získala si mě anotace, která slibovala zajímavý příběh dvojčat, kterým to osud moc neusnadnil. Únos za účelem výměny, tajemství, intriky... opravdu jsem měla velká očekávání...

Pokusím se nespoilerovat a nejprve vypíchnout, co se mi na knize líbilo:
- příběhy o historii Eany (hlavně dějiny čarodějnic)
- romantické (byť předvídatelné) linky
- mužské postavy - Shen Lo a Tor jsou nej
- postupná práce s magií

Co se mi na knize nelíbilo:
- kniha má cca 500 stran a 2/3 knihy jsem se solidně nudila
- setkání sester - čekala jsem více dialogů, nebo nějakou bitku mezi nimi...
- velký problém mám s jedním detailem - WREN je prvorozená, takže má “větší nárok na trůn než Rose - docela mi překáží, že na tento drobný detail obě autorky pozapomněly...

Jsem zvědavá na pokračování, ale doufám, že to bude čtivější...

20.03.2024 3 z 5