Celestine Celestine komentáře u knih

☰ menu

Lionet & jiné podivné případy Lionet & jiné podivné případy Jana Šouflová

Líbilo se mi realisticky vykreslené prostředí, uvěřitelné charaktery, chytré příběhy, zajímavosti na závěr a pochopitelně Lionet, který je přes všechny nectnosti moc fajn chlap. A taky to, že zápletky jsou sice nakonec vyřešeny a spravedlnost nastolena, ale jinak to funguje přesně jako v reálném životě (= špatné věci se občas stávají i hodným lidem). Zvlášť u Anděla jsem měla pocit, jako bych sledovala některý z novodobých případů, ve kterých je člověk na základě falešného obvinění atomaticky považován za darebáka a násilníka. A co se mi nelíbilo? No... že už je konec.

03.03.2024 5 z 5


Myslivcův rok Myslivcův rok Jan Vrba

Krásně barevná a poutavá vzpomínka na doby, kdy léto bylo léto a zima zima. Mně se to líbilo moc. A vůbec mi nevadí ani lovecká část. Až si budu chtít přečíst něco bez střílení zvěře, přečtu si Rok ekoaktivisty : -)

21.10.2023 4 z 5


Běsné město Běsné město Dana Rusková

Je to neotřelé a přímo tryská nápady! Líbilo se mi, škoda jen, že to nemá pokračování. Je tu jediná potíž. Za týden mám jet do Brna... No nic, dám si pozor :-)

21.09.2023 5 z 5


Ze světa lesních samot Ze světa lesních samot Karel Klostermann

Chvíli trvá, než si člověk zvykne na jazyk a tempo, které není nijak hektické. Pak se před ním otevře dávno zapomenutý svět. Vytáhla jsem z knihobudky a rozhodně nelituji. Pan spisovatel je už sto let na pravdě Boží, ale ta kniha má co říct i dnešnímu čtenáři.

21.09.2023 4 z 5


Palečkův úsměv a pláč Palečkův úsměv a pláč František Kubka

Úsměv je fajn. Nad pláčem by člověk plakal, protože tolik neštěstí je na lidský život příliš.

05.09.2023 4 z 5


Skřeti z podsvětí Skřeti z podsvětí Theun de Vries

Je to děsivé. Je to působivé. Je to krásné.

05.09.2023 5 z 5


Moře trollů Moře trollů Nancy Farmer

Tohle je knížka pro mládež a jako na takovou bychom se na ni měli dívat. Myslím, že jako úvod do fantasy čtení je to naprosto jedinečné, podobně jako třeba série Hraničář. Nejvíc se mi asi líbilo propojení prastarých motivů s novým, naprosto neotřelým příběhem. Když to čtete, říkáte si, že přesně takhle to mohlo být.

07.08.2023 5 z 5


Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta David Mitchell

Chvíli mi trvalo se zorientovat. Není to úplně snadné čtení, ale s tím se u pana Mitchella tak nějak počítá. A kromě příběhu se mi líbí i to, že tohle Japonsko je uvěřitelné od začátku do konce. Autor se nebojí jít do hloubky. A čtenáři to ocení - většinou :-)

20.04.2023


Sekera z bronzu, rouno ze zlata Sekera z bronzu, rouno ze zlata Juraj Červenák

Mně se to líbilo moc. Neříkám, že to je příběh o pěti vrstvách, ale rozhodně to je poctivá a velmi uvěřitelná červeňákovská rubačka!

17.04.2023 4 z 5


Přemyslova krev Přemyslova krev Jitka Svobodová

Přemyslova krev je... výživná. Muselo dát obrovskou práci ji napsat, ilustrovat a vydat. Stejně tak dá obrovskou práci ji přečíst. Byla by to skvělá učebnice. Ale obávám se, že to není příběh. Pokud máte rádi místy suchá, místy snad až příliš naturalistická fakta, je to kniha přesně pro vás.

13.04.2023 3 z 5


Hořící kůň Hořící kůň Františka Vrbenská

Tahle knížka musela dát autorkám obrovskou spoustu práce. Složitý příběh nemusí sednout každému a konec už vůbec ne, ale má to atmosféru, na kterou člověk jen tak nezapomene.

11.04.2023 4 z 5


Pekelná síra Pekelná síra Lincoln Child

Je to opět tanec na hraně uvěřitelna a neuvěřitelna. A k tomu výborný příběh. Nemusí sednout každému, ale Pendergasta prostě budete milovat!

10.04.2023 5 z 5


Zátiší s vránami Zátiší s vránami Lincoln Child

Děsivé! Působivé! Fantastické!
A pak choďte s klidem na procházku kolem kukuřičného pole... :-)

11.03.2023 5 z 5


Tenkrát v Lošonci Tenkrát v Lošonci Peter Balko

Je to divné. Fakt divné. Ale dobře divné.
Nejdřív mi dělalo problém zjistit, co je tohle za styl. A chvíli trvalo, než jsem si uvědomila, že tohle je vlastně svět viděný očima kluka na prahu dospívání, kdy jsme schopní vnímat neskutečno. Pokud jste ochotní nebrat věci doslova a nechat se unést fantasií (občas docela divokou, ale takové měl asi v tom věku každý), je to parádní jízda!

01.03.2023 4 z 5


Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci Terry Pratchett

Objevila jsem v souvislosti s novým filmem a je to moc pěkné čtení. A také... Až na vás příště promluví kocour, budete už vědět, co a jak :-)

24.01.2023 5 z 5


Relikvie Relikvie Lincoln Child

Napínavý, čtivý příběh. Nejvíc se mi líbilo balancování na hraně uvěřitelnosti. Jistě, člověk ví, že je to fikce. Knihu maximálně doporučuji - tedy až na případ, že byste si ji náhodou chtěli vzít na přespávačku v muzeu... :-)

08.01.2023 5 z 5


Bivoj Bivoj Juraj Červenák

Krev, spousta dalších tělních tekutin, ale i dobrý hrdinský příběh. Člověka to přímo popadne za koule a postaví na nohy! :-)

18.12.2022 4 z 5


Čas Růže Čas Růže Věra Mertlíková

Kdo čeká jednohubku, kterou si za měsíc nebude pamatovat, bude zklamán. Tohle je prostě renesance. Akční, barevný a hluboce lidský příběh se spoustou vrstev. Doporučuju nečíst jen jednou. Napodruhé se člověk baví stejně dobře. Všimne si detailů a mnohem líp pochopí motivaci postav. Díky, STRAKY NA VRBĚ, za takové knížky!

13.12.2022 5 z 5


Čtvrtá kostka Čtvrtá kostka Jan Rybář

Chvíli mi trvalo zorientovat se v postavách, ale pak se to rozjelo. Jan je možná trochu svůj, ale oblíbíte si ho. Chytrý příběh a zajímavá zápletka. Docela se divím, že se zatím nedočkal pokračování.

13.12.2022 4 z 5


Dům roztříštěných snů Dům roztříštěných snů Irena Moravcová

Dobře napsané. Reálie, se kterými si autorka dala hromadu práce. Kombinace starých dobrých prvorepublikových časů, tajemna a toho nejlepšího z červené knihovny. Zůstává jediná otázka. Jak to bude dál?

10.12.2022 5 z 5