Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci

Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15682/uzasny-mau-ic-a-jeho-vzdelani-hlodavci-15682.jpg 4 596 62

Mauric, kocour s kožichem plným lupů, který ví, kdy a jak chytit příležitost za vlasy, si zařídil skvělé živobytí. Má jednoho hloupého kluka jako pištce a vlastní krysí pohromu – krysy, které jsou podivně inteligentní. Tak vzdělané, že na ně už Mauric nedokáže myslet jako na „oběd“. Každý zná příběh o krysách a krysaři – a tak jim m lidé dávají spoustu peněz… Dokud se nepokusí provést svůj trik v zapadlém městečku daleko v Übervaldu, kde tahle dokonale připravená finta najednou nevyjde. Někdo tady totiž hraje na jinou notu. Ve sklepech čeká něco velmi, opravdu velmi ošklivého. Krysy se musí naučit nové slovo - ZLO... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Amazing Maurice and his Educated Rodents , 2001


více info...

Přidat komentář

Mabie
27.02.2024 3 z 5

Útlá knížečka, kde je humoru o trochu méně než je u Terryho Pratchetta obvyklé, ale postavy jsou jako vždy mile ztřeštěné. Zvlášť jsem si užila mluvící krysy se jmény podle nápisů, kterým nerozuměly, ale dobře jim zněly - Koktejlová směs, Černý přeliv, Ďábelský guláš, Toxický odpad, Šunkoflek, Sladkokyselý nálev a jiné.
Milá oddechovka, která udělá dobře každému, kdo má rád absurdní, dvojsmyslné a přitom inteligentní příběhy Zeměplochy.

Hor89
10.02.2024 4 z 5

Kniha s Mauricem a jeho hlodavci je sice uváděna jako kniha pro mládež, ale velký rozdíl oproti ostatním Zeměplochám jsem nezaznamenal. Románu se sice odehrává v Überwaldu, ale je (kromě pár odkazů) úplně samostatný. Děj je zajímavou variací na Krysaře, příběh vtipný, a postavy (zejména Maurice, Sardinka, Černý přeliv a Ďábelský guláš) jsou dobře napsané. Jen mi přišlo že je v ději pár hluchých/nudnějších míst.


zuzana4291
14.01.2024 4 z 5

Autor opět nezklamal. I když tuto knihu považuji za trochu slabší, tak originální děj a to včetně zakončení celého příběhu bylo úžasné.

Alex.rrr
12.04.2023 4 z 5

Pohádkovější příběh, který srdcem zůsává na Zeměploše. Kniha se hezky četla a byla jsem zvědavá na konec. Příběh krysaře a jeho krys a Maurce bych doporučila na odlehčení každému. A kdo chce, rozhodně si najde pratchettovské skryté věci "pod čarou".

Jizi
29.03.2023 3 z 5

Milá pohádka s pár hlubšími momenty, která si bere na paškál tradiční legendy i vyprávění a staví je do trochu jiného světla. Vtípky jsou trochu dětinského rázu, takže jsem se výborně pobavila.

Aleen
03.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Úžasný Mourek a jeho Krysař... Byla jsem moc zvědavá, jak si Terry poradil s tímto tématem. A jako vždy, napsal román plný brilantního humoru, náznaků a odkazů. Autor daroval kočce schopnost řeči a tím zvýraznil klasické kočičí vlastnosti, především totální vyčůranost. Ale ještě víc mě rozsekal krysami, inteligentními, hovořícími krysami. Jsem moc ráda, že to opět dobře dopadlo. A to i přes tu hororovou část s Králem krys, úplně v duchu Zlomysleniných oblíbených pohádek. Samozřejmě úplně nejlepší je část se Smrtěm a krysím Smrtěm. Konečně díl pro ně oba!

Lucuschka
20.02.2023 5 z 5

Velký potlesk pro autora tohoto příběhu, pohádky nebo toho, co si v tom každý najde a vezme k srdci. Klobouk dolů... Škoda, velká škoda, že o takového autora byl svět kulatý i plochý již připraven :-(

Celestine
24.01.2023 5 z 5

Objevila jsem v souvislosti s novým filmem a je to moc pěkné čtení. A také... Až na vás příště promluví kocour, budete už vědět, co a jak :-)

SadUnicorn
16.01.2023 5 z 5

To je tak milé a pěkné čtení. Příjemně to ubíhá, žádné zbytečně protahované pasáže, spousta podnětů k zamyšlení a hlavně nenapodobitelný pratchettovský humor. Nakonec mě mrzelo, že mám knihu dočtenou a nemůžu se vzdělanými hlodavci a Mauricem strávit ještě nějaký čas.

Sybelle
09.01.2023 4 z 5

I když je kniha pro mladší čtenáře nezapře, že patří do zeměplochy (odehrává se Überwaldu). Ani zde nechybí typický autorům styl. Nabízí pár podmětů k zamyšlení (ať je to práce krysařů, krutost lidí, život krys přeměněných či keekee a jiné) a zároveň pěkný příběh o tom, co se stane s krysami, když získají inteligenci. Celkově jsem si celou partu hladovců s kocourem a Karlíkem oblíbila. Mezi krysami najdete různé povahy a velmi zajímavá jména. Knížku určitě doporučuji. I když není dlouhá, nabízí skvělé čtení.

Felsenberg
03.01.2023 5 z 5

Další skvělá kniha mistra Pratchetta. Každý si v ní najde, co je mu blízké. Je možné jí považovat za dětskou knihu, podzemní pohádku, dokument ze života krys, historiské okénko do středověkého Německa (viz krysí král a krysařské příběhy), filosofický román o spolužití různých ras... Excelují barevné postavy Mauric, Zlomyslena, krysaři, Černý přeliv, Šunkoflek, Ďábelská směs, Nutriční hodnota a další. Nikdo jiný nepopsal svět, nad kterým dupeme a o jehož existenci téměř nikdo neví, tak jako Terry. Krysy pro mne už nikdy nebudou takové, jako bývaly...

Zelený_Drak
30.12.2022 4 z 5

Podruhé jsem si přečetla Maurice, první Zeměplochu pro mladší čtenáře. Je to jedna z knih, kterou doporučuji jako atypický, ale funkční vstup do světa Zeměplochy a není mi úplně jasné, proč se tu opakovaně objevuje názor, že se to neodehrává na Zeměploše, když
- se to odehrává v Überwaldu (což je na Zeměploše)
- kocour i krysy pochází ze smetiště za NÚ v Ankh-Morporku (což je na Zeměploše)
- objeví se Smrť i pochmurná krysa (což by snad mohlo být i jinde, ale sensu lato je to taky na Zeměploše).

Jsou tu na malém rozsahu typické pratchettovské prvky jako:
- sen o zemi Sedmihradské (ten tu mají krysy), který se ale střetává s Pratchettovým realismem (pokud jste ochotní říkat realismus tomu, co se odehrává v závěru)
- polemizování o tom, co musí mít dobrý příběh
- hrdina, který není žádný velký hrdina, ale udělá, co považuje za správné (i když to nemá vždy zrovna dobrý výsledek)

Humoru je o něco méně a chápu, že ne každého musí bavit zrovna mluvící krysy, které se jmenují podle nápisů, kterým nerozuměly. Je to ale pěkný, dobře zpracovaný příběh, srozumitelný a optimistický (tedy aspoň podle mne). Škoda toho otevřeného konce pro Maurice. I když to je pro kocoura asi normální, zachovat se takhle. Bohužel, druhého Maurice už Pratchett napsat nestihl a jeho disk s koncepty prý přejel parní válec nebo tak něco, a to už asi Maurice stálo i ty zbývající životy.

Deia
25.06.2022 4 z 5

Len nedávno som prišla na to, že aj táto kniha je zaradená do hlavného cyklu Úžasnej Zeměplochy, tak prišla tiež na rad, aj keď s ostatnými knihami ma toho pramálo spoločného. Spočiatku som sa nemohla začítať, aj keď mačky zbožňujem, tak predstava hovoriacej mačky a hovoriacich krýs ma až tak úplne nenadchla. Takisto príbeh plynie celkom pomaly, je možno až trošku príliš rozprávkový, o nejakom napätí sa hovoriť nedá. Ale ako som čítala, tak ma to bavilo čím ďalej tým viac a ako sa príbeh blížil ku koncu, tak aj nejaká akcia tam nastala, úplný koniec mi už zas prišiel až príliš podivný. Určite je to príjemná kniha, hlavne keď už je čitateľ na Pratchettov štýl zvyknutý, ale je to len taká jednohubka a jej dej mi rýchlo vyšumí (už sa tak v podstate stalo) z hlavy. Snáď ma ďalší príbeh bude baviť o trošičku viac.

jakub2199
16.07.2021 4 z 5

Co dodat. Sir Terry byl mistrem slova. Stejně jako série o Toničce (Tiffany) jde o knihu cílenou na mladší čtenáře, ale to nic nebere kvalitám příběhu. Kniha Maurice je vlastně pratchettovskou bajkou svého vlastního druhu. Příběh je více pohádkový než je u Pratchetta běžné, ale i tak to není na újmu sarkasmu a ironii, která jeho příběhy provází vždy. Přesto, že jde o jeden z příběhů, který se nedočkal navazujících pokračování, tak, jak je pro osamocené příběhy u zeměplochy zvykem, se jedná o velice povedený příběh, který je možné dokonce doporučit i mladšímu obecenstvu, přičemž se v příběhu najde mnoho i pro dospělé či dospívající čtenáře.

Temsiss
04.05.2021 5 z 5

Originální příběh z pera mistra Pratchetta. Kniha nemá nic společného se Zeměplochou, jedná se samostatný příběh o mluvící kočce a jeho krysích společníků.
Příběh je čtivý a napínavý, i když konec byl trochu předvídatelný. Postavy jsou vtipné, rychle si je oblíbíte a rozhodně mají ty nejsuprovější jména. Knihu hodnotím jako milou oddechovku :)
~~
"Černý přeliv se na něj podíval. Byla to dlouhá, těžká noc. Nechtěl by si z ní pokud možno nic zapamatovat. A teď to vypadalo na ještě delší a těžší den. Zhluboka se nadechl. "Tady je můj návrh," prohlásil. "Předstírejte, že věříte, že krysy dokážou myslet, a já vám slíbím, že budu předstírat, že věřím, že lidé to dokážou taky".
~~
"Není to dokonalé, ale funguje to. Na pohádkách je totiž důležité to, abyste si vybrali tu, která přežije." ♥

vlkodlaq
16.08.2020 5 z 5

Po letech čtu s nadšením znovu. Ze Zeměplochy je mnoho Pratchettovek, o to je zajímavější, že moje dvě nejoblíbenější Pratchettovky jsou Mauric a Kobercové, které se NEodehrávají na Zeměploše.
Hlavní hrdinové Maurice jsou sympatičtí, jako málo v které jiné knize, i podruhé mě baví jména, která si krysátka dala. Velmi pohnutě prožívám jejich dobrodružství s nimi a jistě si Maurice (i Koberce) přečtu za pár let zase.

Atlantis
11.07.2020 4 z 5

Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci byla moje druhá kniha od Terryho Pratchetta a první ze zeměplošské série. A natolik jsem si už tenkrát zamiloval ten styl humoru, že jsem začal pomalu, ale jistě, zpracovávat celou tu placatou planetu. Takže vlastně za moji lásku k této sérii může právě Maurice, což asi svědčí o kvalitě knihy.

Komtesa Nera
10.06.2020 5 z 5

Má první kniha od Terryho Pratchetta. To ona mě přinutila začít číst a čtení si zamillovat. Všem tuto knihu moc doporučuji. Je úžasná.

Set123
05.06.2020

Byl jednou jeden Krysař. A ten Krysař přišel do Hammeln se svou píšťalou. A vybíjel hlodavce. A nebo… Co kdyby Krysař měl IQ o nějakých čtyřicet bodů níže, nežli oni hlodavci, a kocour, který putuje s ním, má IQ zase o dvacet bodů výše, než ti hlodavci?

No, skoro se stydím to říct, ale ta druhá varianta je lepší.

Krysař je velice staré a plošně užívané téma, na které narazíte velice často. Nejznámější variantou Krysaře, je samozřejmě ta Dykova a to celosvětově. Mauric se však více líbí mě osobně, sic postrádá ono lyrické kouzlo, ve kterém byl Dyk výborný. Kouzlo Pratchetta je však stejně dobré, ne-li lepší.

Ne, opravdu, geniální krysy s mazaným kocourem, zblblí měšťané, krysí král… No co ta kniha nemá?

Vtipná je rozhodně, několikrát jsem smíchem nezadržel slzy. Kupodivu je také místy strašidelná, což doposud nechápu, vždyť to je o mluvících krysách!!! Jak se vám to povede udělat strašidelné?

No, já si tu knihu neuvěřitelně užil. Je to krásná, jednoduchá oddechovka, která jde naprosto mimo běžné příběhy Zeměplochy. Pokud máte rádi Pratchetta, budete mít rádi i tuto knihu.

sarka9190
07.04.2020 5 z 5

Úžasný Mauric je vskutku úžasný. Musel tedy přijít ve vhodnou dobu, protože už jednou jsem jej rozecetla, tuším po několika přečtenych dílech s hlídkou a nemohla jsem se do něj dostat. Pan Pratchett umí být mrazivý a nelítostný, když chce a Úžasného Maurice jsem si znova otevřela po mém oblíbeném Podivném regimentu, který se atmosférou také vymyka a který zboznuji. Se světlem přichází stíny,..

Štítky knihy

kočky zfilmováno parodie krysy

Autorovy další knížky

Terry Pratchett
britská, 1948 - 2015
1993  84%Barva kouzel
1997  87%Dobrá znamení
2007  77%Darwinovy hodinky
2003  94%Noční hlídka
1995  93%Stráže! Stráže!

Kniha Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci je v

Právě čtených9x
Přečtených992x
Čtenářské výzvě74x
Doporučených48x
Knihotéce358x
Chystám se číst108x
Chci si koupit70x
dalších seznamech8x