Čtvrtá kostka

Čtvrtá kostka https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49713/ctvrta-kostka-49713.jpg 4 86 27

S podtitulem: Renesanční detektivka z rudolfínské Prahy. Jednoho podzimního dne roku 1601 je rytíř Jan Víta ze Rzavé těsně před branami Prahy unesen a poté vtažen do soukolí dramatických událostí, které započnou podivnou vraždou významného českého aristokrata a vyvrcholí neméně záhadnou smrtí Tychona Braheho, dvorního astrologa Rudolfa II. Víta se díky různým indiciím, jako jsou mapy Čech mizící z pražských šlechtických knihoven či křišťálové kostky pohozené na místech spojených se zločiny, octne na stopě spiknutí. Ale proti komu je namířeno? Napínavá renesanční detektivka z rudolfínské Prahy vychází v době, kdy je naplánováno nové prozkoumání ostatků Tychona Braheho. To pravděpodobně definitivně odpoví na otázku, jak tento dánský astrolog, astronom a alchymista skutečně zemřel.... celý text

Přidat komentář

dr.romca
30.07.2023 3 z 5

Z počátku mi nesedl styl psaní, musela jsem si zvyknout. Krásné přenesení do té doby.
Popis postavy Rudolfa II. je asi přesnější, ale já mám před očima postavu z Císařova pekaře... :))

Celestine
13.12.2022 4 z 5

Chvíli mi trvalo zorientovat se v postavách, ale pak se to rozjelo. Jan je možná trochu svůj, ale oblíbíte si ho. Chytrý příběh a zajímavá zápletka. Docela se divím, že se zatím nedočkal pokračování.


Rozari
28.11.2020 3 z 5

Ze začátku jsem se do knihy nemohla začíst, musela jsem se občas vracet, když se v textu odkazovali na něco dříve zmíněné, ale pak už se to rozběhlo.
V závěru mi však vysvětlení celé záhady přišlo přitažené za vlasy a hlavního hrdiny Jana Víta ze Rzavé mi bylo až líto, že byl jen figurkou, kterou (až na pár výjimek) pohybovali po šachovnici ti důležitější a mocnější.
Líbil se mi popis rudolfínské Prahy.

Lumír23
13.09.2020 3 z 5

Přiznávám, dočetl jsem, ale bez radosti. Vysloveně mi příběh nešel, brzdil se, nudil. Sice autor v doslovu vysvětluje, že popsaná je teoreticky reálné, snahu musel mít obrovskou, ale kniha mě opravdu nenadchla. Asi to bude hlavně tím, že jsem z Pardubic ????...

pegasek
21.11.2019 4 z 5

Do knihy se mi zpocatku moc nechtelo,ale jsem rada,ze jsem si ji precetla.Pribeh byl velice zajimavy a muzu vrele doporucit,protoze urcite stoji za precteni

Ajushaaa
06.08.2019 5 z 5

Kniha se mi mooc líbila, skvěle spojena historie a detektivní příběh... doufám, ze bude mít pokračování :-)

petbrab
29.07.2019 3 z 5

Doba Rudolfa II, podivná vražda a ještě podivnější příběh a vyšetřovaní.
Taková česká Šifra mistra Leonarda. Krásné napínavé čtení na bezstarostné odpoledne u knihy.

outzzo
12.03.2019 5 z 5

Poutavá detektivka z rudolfínské Prahy. Příběh velmi dobře zkonstruovaný, několikrát v průběhu jsem se nachytal, když jsem si myslel, že už je případ vyřešen.

phm
29.09.2018 3 z 5

Jako kdyz pejsek a kocicka varili dort.
Mix historie, alchymie, astrologie, astronomie, vysetrovani stare vrazdy, soucasne vrazdy, zabraneni budouci vrazde, motiv s prilezitosti, prilezitost bez motivu, spiknuti, spiknuti ve spiknuti, zdareny i nezdareny atentat, unos, zahady rudolfinske Prahy, tajemstvi cisare, vladnouci slechty, cirkve i prosteho lidu, kletby, carodejnictvi, dabelska zjeveni, ...
Jen dohromady si to prilis nesedlo :)

StefFišerová
02.12.2016 2 z 5

Jedna z knížek do které jsem se musela nutit. Děj se často až příliš vlekl...

pupak13
10.07.2016 2 z 5

Uf, jsem rád, že jsem ji konečně dočetl. Sice se o ni píše, že je lepší než knihy od Dana Browna, ale má k tomu skutečně daleko. Sice nějaká zápletka zde je, ale kniha na rozdíl od Browna čtenáře nevtáhne do děje. Je psaná příliš jednoduše, děj skáče neustále a hlavně nelogicky. Měl jsem problém si zapamatovat jednotlivé postavy a jen s velkým vypětím jsem chápal sled událostí.

Galadwen
28.02.2016 1 z 5

Tak nevím, jestli jsem četla totéž, co většina zde komentujících, ale pro mne byla tahle kniha absolutně příšerná nuda. Děj beze spádu, postavy, pokud vůbec něco dělají, tak činí bez jakékoliv logické motivace, většinu času ovšem nedělají nic a jsou v lihu (respektive v pivu). Hlavní hrdina se dějem potácí, aniž by cokoliv dokázal. A ten přemet na konci byla poslední kapka. Měla jsem co dělat, abych to dočetla.

evickakyticka
21.02.2016 2 z 5

Tak tohle byla docela slabota. Celou knihu jsem se nemohla pořádně začíst, přenést se do té doby. Nevím, na čí straně byla chyba. Dokonce jsem si pohrávala s myšlenkou, že knihu nedočtu. Nakonec se tak nestalo, ale výsledek nic moc. Rozhodně bych knihu nesrovnávala s D. Brownem. Celé rozluštění hádanky mi přišlo drobet překombinované.

Jihorka
27.10.2015 4 z 5

Velmi čtivá historická detektivka, která nám dává nahlédnout do renesanční Prahy. Rudolfinská doba se jen hemží záhadami, pavědci a intrikány. Dobrá volba ze strany autora. Děj je plynulý, bez hluchých míst, závěr poněkud překombinovaný, zejména díky slabým indicím. Lehce tušíte, vzhledem k podivnému chování některých postav, že to asi není všechno, ale takový veletoč se mi zdál už dost nereálný.Trochu mě iritovaly obraty jako "seděl na terase (svého domku)" apod., ale ne až natolik, aby mi to knihu znechutilo. Doporučuji jako příjemné čtení na nastávající podzimní večery.

Alma-Nacida
25.08.2015 4 z 5

Celkem slušná, byť v závěru už mírně překombinovaná, "Šifra mistra Leonarda" po česku.

GepardLady
18.08.2015 3 z 5

Neudělalo na mě dobrý dojem, když jsem se dočetla, že celá ta záhada s kostkami a dalšími detaily byla na Vítu jen nahraná - ve chvíli, kdy se mrtvý (záměrně nepíšu kdo) objevil živý, pro mě celý příběh ztroskotal. Nezůstalo z něj víc než vražda Braheho. A taky mi lezlo na nervy neustálé opakování, co by šlechtic/rytíř (ne)měl.

kryspin66
14.11.2014 4 z 5

Velmi zajímavá kniha. Četl jsem jí jak se říká jedním dechem. Vřele doporučuji.

Lenka4
02.07.2014 3 z 5

Zajímavý příběh, originální námět i řešení. Vyprávění by však působilo uvěřitelněji, kdyby v něm nebylo tolikrát poukazováno na působení zla, ďábla a podobných nadpřirozeností. Méně mystiky by knize nijak neuškodilo, ba naopak prospělo. Autorovi se sice nepodařilo vytvořit napětí, které by správná detektivka měla mít, ale za přiblížení prostředí renesanční Prahy si zaslouží pochvalu.

ZuzuK
12.11.2013 4 z 5

Moc pěkná knížka, dobře se čte perfektní že postavy v příběhu byly skutečné a něco na tom je že opravdu mohl být Tycho otráven. Možná však se tam objevuje moc osob, třeba Shakespeare.Ale ten nápad že se vraždilo aby astronomové neovládali a nenašeptávali Rudolfovi tak je zajímavy. Jediné co bych vytkla je že zápletka je možná zbytečně až moc složitá celé to se 4 vraždami a že Víta vlastně pořád tápe pak v další kapitole pořád tápe ale nad tím bych přimhouřila oko jelikož je to skvělé dílo opravdu podložené a je vidět že spisovatel se historií opravdu zabýval než tuto knížku poslal do světa.

SuzukiZ
08.08.2013 5 z 5

Musím uznat, že na detektivkách z historického prostředí něco je:) kouzelná byla scéna, kdy Brahe házel shnilou zeleninu po klášteře.