Bucifalek Bucifalek komentáře u knih

☰ menu

1Q84: Kniha 3 1Q84: Kniha 3 Haruki Murakami

(SPOILER) Myslím, že vše podstatné už bylo napsané v komentářích níže. Za mě celé sérii došel dech v místě, kdy je zabit Vůdce. Pak už Murakami nepřijde téměř s ničím novým a příběh se už většinou jen točí kolem už dříve napsaného a to až do samého konce, kde se nedočkáme odpovědí na většinu otázek. “Schopnost milovat je na světě to nejdůležitější” tohle finální poselství mi prostě nestačí, sorry. Mám rád Murakamiho knihy, ale tato série mi přijde jako silně přeceněná. Bohužel všem třem dílům nemůžu dát dohromady víc než 2 * a to hlavně za cca. první třetinu příběhu, která byla opravdu výborná.

18.09.2021 1 z 5


Lego jako investice Lego jako investice Radek Janáč

Zajímavé téma, ale v některých ohledech mi to přišlo až příliš obecné. Nicméně je to fajn materiál pro začátečníka, který se o investiční lego zajímá. Základní informace se tu určitě dozví + něco navíc.

13.07.2021 3 z 5


Démonologové Démonologové Gerald Brittle

I kdyby člověk nevěřil jedinému slovu, které je v této knížce napsáno, tak jedno se tomu upřít nedá. Je to zatraceně působivé a zároveň znepokojivé.

26.06.2020 4 z 5


Mlha Mlha Stephen King

Dávám maximální hodnocení, ačkoliv ne každé povídce samotné jsem dal pět hvězdiček. Jde totiž o to, že i ta zdánlivě nejslabší povídka v této sbírce je něčím originální, něčím znepokojivá, strašidelná a v neposlední řadě... něčím lidská. Někdo tu psal, že povídky od Kinga "...už opravdu NE!!!!!!!"
No... Za mě by to znělo asi takhle: COKOLIV od Kinga opravdu ANO!!!!!

23.01.2020 5 z 5


Čaroprávnost / Mort Čaroprávnost / Mort Terry Pratchett

Snad ještě nikdy jsem nezažil v knížce tolik chyb jako ve vydání Čaroprávnost/Mort. Chybějící nebo naopak přibývající písmena, dvojité mezery, gramatické chyby - to všechno skoro na každé třetí stránce. Šílený a dost rušivý element už v tak slabém ději (Čaroprávnost).

07.01.2020


Terror Terror Dan Simmons

Doporučuji jako audioknihu. Fantastický zážitek!

02.12.2019 5 z 5


Čaroděj na severu Čaroděj na severu John Flanagan

SPOILERY

Jsem z této série zvyklý na ukecané části. Pomalé, roztahané žvanění, které nikam nevede. Doposud se ale vždycky vyvedl aspoň závěr, který každý předešlý díl zachránil. Tady ne. Tady se tlachá už od začátku knihy, až do rozbředlého, hloupého konce. Postavy se chovají nelogicky, debilně, jakoby všichni byli najednou úplně vypatlaní (Will má co nejrychleji rozbít mříže, ale místo toho žvaní s uvězněnou Elis, jakoby seděli nad kafem - směšný). Otravné a neustálé "povytáhl obočí" , teď nahradilo "pokrčil/a rameny" - neměl by se autor takovému opakování už konečně vyvarovat? U šesté knihy? Vždyť je to na každé třetí straně - postavy kývají rameny jak banda epileptiků. Příběh, který by se normálně vešel na pár desítek stran, je tady roztahán do monstrózních rozměrů ("306 stran není tak hrozné," řeknete si. Opak je pravdou - Je to hrozný, strašný, blbý)... Chápu, že jde o young adult fantasy, ale i literatura pro děti by neměla být takhle blbá. Je to škoda, snad to druhý díl zachrání. Pokud by podobným stylem pokračovaly i další knížky, asi bych u této série dlouho nevydržel. Pro mě zatím nejhorší díl hraničáře.


Zajimavý komentář: Ivan F

04.06.2019 2 z 5


Laskavé bohyně Laskavé bohyně Jonathan Littell

Často se tu opakuje v komentářích, že knihu někdo nedočetl. Nedivím se. Není to snadné čtení a to ať kvůli stylu psaní jako takového nebo samotnému obsahu. No, podle mého názoru je to strašná škoda. Myslím, že se nic nestane, když pár nezajímavých stránek přeskočíte. Nic se nestane, když budete občas zmatení, zhnusení a nebo unavení z nadmíry přebytečných informací. Kašlete na to a prostě pokračujte ve čtení svým vlastním tempem. Nikam nespěchejte a klidně si od knihy odpočiňte. Hlavně ji ale nenechávejte nedočtenou.
Protože tento surový a šokující příběh za to stojí. Stejně jako témata, o která se opírá.

19.05.2019 4 z 5


Děti Duny Děti Duny Frank Herbert

Končím s četbou zhruba v polovině knihy. Ještě nikdy jsem nečetl tolik textu, který se téměř ničeho netýkal. Každá postava je skoro stejná, každý až příliš přemýšlí, každý je filosof a všichni se dlouho rozmýšlejí, než vůbec něco udělají. Spousta a spousta mouder vycucaných z prstu. Tolik prázdných vět.... Nemám sílu v tom nadále pokračovat. Snad někdy v budoucnu.

26.08.2018 odpad!


Medvědín Medvědín Fredrik Backman

První díl z chystané trilogie mě naprosto uchvátil. Je to sice úplně jiné než Ove nebo Britt-Marie, ale snad hlavně kvůli tomu na to jen tak nezapomenu. Těším se na pokračování. Nemůžu se dočkat.

19.04.2018 4 z 5


Zaklínač – komplet 8 knih Zaklínač – komplet 8 knih Andrzej Sapkowski

Pověst pokračuje a příběh nikdy nekončí.

05.04.2018 5 z 5


Co mě naučil tučňák Co mě naučil tučňák Tom Michell

Pátá hvězdička je za kouzelný epilog. Moc mě nebavily cestovatelské pasáže a občasné předlouhé popisy. Ale zároveň chápu, že se to někomu líbit může a tak nechám kritiky...Dojemný příběh a uvolněný styl psaní mi přinášel klid při jízdě přes zasekanou Prahu. Takže děkuji. (Doporučuji formu audioknihy, čte Kryštof Hádek).

07.11.2017 5 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

„Bez vyspělé technologie se civilizace v nejhorším případě obejde, ale bez kultury ne, bez ní přestane být civilizací." -- z doslovu Františka Novotného.

Těžko lépe popsat poselství tohoto nadčasového díla.

26.10.2017 5 z 5


Šaolin - Nemusíš bojovat, abys zvítězil Šaolin - Nemusíš bojovat, abys zvítězil Bernhard Moestl

Myšlenky jsou to krásné a bohulibé. Ten klid z knihy doslova dýchá, jenže... Většina těch myšlenek se prakticky nedá využit v reálném životě. Možná někde v budhistickém chrámu. Případy ze života, které autor uvádí skoro na každé stránce, jsou spíše příjemnou utopií, která má k realitě opravdu hodně daleko. Nehledě na to, že autor si často protiřečí a kapitoly někdy radí pravý opak toho, co se psalo předtím. Od knížky jsem čekal větší zaměření na vnitřní stránku člověka, na jeho myšlení a odprostění se od problémů a starostí. To mi tu bohužel chybělo.

24.04.2017 2 z 5