Boook-planet Boook-planet komentáře u knih

☰ menu

Okouzlení Okouzlení F. T. Lukens

Já stále ještě čekám na svůj dopis z Bradavic, proto s nesmírnou oblibou vyhledávám rozličné knihy z kouzelnického prostředí. "Okouzlení" je milá feel-good jednohubka, která Vás uhrane zejména svými slovními hříčkami, ale i prostředím, kde se kouzla snoubí s moderními technologiemi a jsou s nimi v naprostém souladu. Romantická linka mezi bručounem a večným optimistou je za mě naprosto perfektní. Oceňuji však i skutečnost, že se autorka netočí jen kolem pozitivních témat, ale poukazuje například i na různé úzkosti a nutnost jim předcházet. Nebinární postavy jsou také skvělým nápadem, který v tomto barvitém universu dobře funguje. "Okouzlení" je zkrátka dobrý lék na jakýkoliv neduh.

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji Humbook blogerům.

07.04.2024 5 z 5


Kdokoliv Kdokoliv Sarah Sprinz

Tohle bylo opět skvělé počtení, které vám dá víc, než se na první pohled zdá. Skotsko, prestižní akademie a dvojce, kterou jsem si stihla oblíbit už v prvním díle, nicméně pokud čekáte pěknou teen romantiku, tak jste vedle, jak ta jedle. Autorka se nebojí zabrouzdat do vážnějších témat - tady jsou to konkrétně návykové látky a toxický vztah mezi Tori a jejím "ex". V knize zase nechybí její doplňkový playlist, či mé oblíbené pop kulturní narážky. Už v prvním díle se mi líbilo, že autorka skloubila klasickou YA/NA romantiku se závažným společenským problém, v těchto šlepějích kráčí dál a i druhý díl je úžasný, zápletka je skvělá, plná pro mne překvapivých zvratů, mezi pilotními protagonisty to svým zvláštním způsobem už od počátku jiskří. Navíc jsou oba svým jedinečným způsobem skvělý, takže jsem neměla problém si je hned oblíbit. A mé milované téma elitní akademie jako bonus. Já tuhle sérii prostě miluju!

03.12.2023 5 z 5


Vánoční kdože, cože?! Vánoční kdože, cože?! Nofreeusernames (p)

Děkuji @humbookblogeri, kteří mi v rámci spolupráci zaslali tuhle ňuňu knižní novelu. Bylo skvělé potkat všechny původní protagonisty a spojit si tak tento jedinečný svět do jednoho celku. Zasněžená chata, hromada pop kulturních narážek i vánoční písničky tomu všemu přidali na pohodové notě a mě příjemně naladili na blížící se nejoblíbenější svátky. Tohle je hrozně pěkné, jednoduchý, ale milý příběh, který vám zaručeně zvedne náladu a vytáhne vás i z té nejhlubší čtecí krize, za mě pěkný bonusový příběh, víc takových prosím. :-)

27.11.2023 5 z 5


Nezkrotná říše Nezkrotná říše Stacey Marie Brown

Jedním slovem, tohle byla neskutečná jízda. Děj byl od první do poslední stránky napěchovaný akcí a překvapivými zvraty. Autorka si se mnou pohrávala jako kočka s myší a já jí to s radostí baštila i s navijákem. Výborně napsané, skvostný svět v němž všechno klape na výbornou a hlavně šíleně sexy postavy. Jo, za mě opravdu bomba fantasy, které si na nic nehraje a od začátku vám dá to, co od něj očekáváte. Navíc hlavní hrdinka se s věcmi nemaže a tak v příběhu nenajdete žádná zbytečná hluchá místa. Za dva dny sloupnuto jako velká šťavnatá malina, už se těším na další díl, ten by konečně měl zacílit na Prahu, takže šum sem s ním, prosím! :-)

23.10.2023 5 z 5


Únik před Houdinim Únik před Houdinim Kerri Maniscalco

Tohle byla opět skvěle napsaná YA detektivka s prvky romantiky i dobrodružství. Celé to mělo trochu "Smrt na Nilu" vibe, jedna velká luxusní zaoceánská loď praskající ve švech britskou smetánkou, uprostřed níž se skrývá vrah. Vrah je navíc posedlý bohatými dívkami, které jsou nalezeny brutálně zavražděny se symbolem karty. Všechno je navíc okořeněno magickým prostředím cirkusu. Aundrey Rose opět nechybí bojovnost s nádechem feminismu a setkáváme se tu i Thomasem, jehož suchý smysl pro humor jsem si už díky minulým dílům stihla zamilovat. Je to skvělé, má to ráz a v průběhu čtení na vás vykoukne nejedno překvapení. Po všech stránkách jsem si tento příběh užila, nadchly mě i četné dobové fotografie, či ústřední zápletka. Vrah sám o sobě byl velkým překvapením a do poslední chvíle jsem neměla páru o koho jde!

08.05.2023 5 z 5


Osamělé srdce Osamělé srdce Mona Kasten

Mona Kasten je prostě bohyní romantických příběhů, tedy alespoň pro mě. Takže jsem přirozeně její další knihu vyhlížela s obrovským nadšením, moje nadšení bylo ještě větší, když jsem si ji mohla coby knižní ambasador přečíst ještě před vydáním (moc děkuji KNIHY DOBROVSKÝ :-) ). Spisovatelka opět ukazuje, že se nebojí vážnějších témat a tak kromě klasické romantiky dostáváte i něco na víc. Zase se to čte skoro samo a tentokrát to má takový ten "Zrodila se hvězda" vibe. Čili nahlédneme pod oponu života slavných zpěváků. Kniha je napěchovaná emocemi, nabízí sympatické hlavní i vedlejší postavy a konec, který vám bude doslova drásat srdce. Normálně u knih nebrečím, ale tady jsem bulela jako želva (a nestydím se za to). Pokud se vám líbil například "Ex v éteru", či "Rytmus já & Malchyn", tak je pro vás tato novinka jako dělaná. S Monou zkrátka nikdo nešlápne vedle.

23.04.2023 5 z 5


Kdekoliv Kdekoliv Sarah Sprinz

Tohle bylo opravdu skvělé! :-) Nádherné prostředí skotské krajiny okořeněné o impozantní soukromou střední školu, která dost nápadně připomínala Bradavice. Rozhodně bych se nebránila tomu, takovou instituci navštěvovat. Ema, Henry i ostatní vedlejší postavy byly jednoduše úžasné a strašně moc mi přirostly k srdci. Příběh se sice na první dobrou tváří jako pohodová romantika, ale řeší i vážnější témata jako je odloučení od rodiny, rodinné tragédie nebo dospívání a hledání sebe sama nebo zpracování traumatu z dětství. Je to strašně dobře napsané, střídání pohledů dvou pilotních protagonistů vám umožní lépe pochopit jejich pocity a prožitky. Za mě to byla neuvěřitelná emoční horská dráha, ale jakmile se mi knížka dostala do rukou nedokázala jsem ji odložit, dokud jsem ji nedočetla. Hrozná závislost, protože mi celá akademie přirostla k srdci. Tohle je fakt skvělý, hrozně feel good čtení, které pohladí po duši a rozradostní jakýkoliv den. :-) A ta obálka i mapka na předsádce tomu jen nasadí pomyslnou korunu, je to fakt skvělý a nechybí tu ani boží playlist, který dokáže dokreslit už tak skvělou atmosféru! :-)

10.04.2023 5 z 5


Korunovace Korunovace Lena Valenová

Upřímně, už jenom anotace stačila k tomu, aby mě kniha nalákala a donutila si ji přečíst. Svého rozhodnutí jsem nelitovala, protože je to více než jen povedené čtení. Kniha je dobře napsaná, postavy mají duši a alternativní verze historických událostí je bravurně koncipovaná. Oceňuji i všemožné narážky na známá místa, lidová pořekadla, kulturní zvyklosti, či popkulturu jako celek. Líbilo se mi střídání pohledů různých pilotních protagonistů i atmosféra do níž je knížka zasažená. Dějová linie má spád a zakončení je opravdu překvapující a vybízí k přečtení dalšího dílu, který snad brzy dorazí. Jinak musím pochválit i obálku a mapku, kterou se knížka pyšní! :-) Pro milovníky "Selekce" nebo "Americké princezny" je toto milou nutností! :-)

14.09.2022 5 z 5


Spřízněni volbou Spřízněni volbou Veronica Roth

Veronica Roth rozhodně umí psát, ostatně její předchozí série z postapokalympitckého Chicaga to dokazuje. "Divergence" byla skvělá, pro většinu z nás starších čtenářů představovala pomyslný vstup do dystopické YA. Tohle nebylo vůbec špatné, svým způsobem se jednalo o perfektní uchopení superhrdinů. Nazíráme na ně totiž úplně opačnou optikou, kdy sláva doslova není všechno. Pilotní protagonisté sice zachránili svět, ale tím to zdaleka nekončí. Situace, kdy vás všichni poznávají nemusí být zrovna příjemná. Knížka se příjemně čte a ocenila jsem i odkazy na mytologické detaily. Dost se mi zamlouval i vývoj hlavních hrdinů. Nicméně střídání minulosti a přítomnosti působilo trochu rušivým dojmem. Upřímně není to vůbec špatné, ale čekala jsem trochu víc. Každopádně pro milovníky YA je toto nutnost, navíc ta obálka je boží..️

Já moc děkuji "Humbook blogerům" za možnost si knížku přečíst mezi prvními. Rozhodně nelituji, že jsem se do ní pustila a myslím, že pokud se vám zamlouvají knihy jako "Hunger games" či "Divergence", nebo třeba "Renegáti", tak budete nadšení i z tohoto počinu!

24.03.2022 3 z 5


January a Deset tisíc dveří January a Deset tisíc dveří Alix E. Harrow

Tahle knížka je hodně zvláštní, protože nemusí sednout každému. Ovšem jestli vám padne do noty, tak si ji prostě zamilujete. Svým stylem připomíná "Kroniky prachu", či "Malé ženy", vlastně je jim tak trochu podobná - je o hledání sebe sama, o snaze někam zapadnout a zároveň zbořit stereotypy. Výjimečná je nejen svými pilotními protagonistkami, které jsou předobrazem girlpower charakterů, ale i dějem, jenž představuje knihu v knize. Zamilujete si i jazyk, který je plný přesmyček a skrytých hádanek. Za mě je to jedno z největších knižních překvapení tohoto roku, které jsem po dlouhou dobu nemohla dostat z hlavy..

23.11.2020 5 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Pane bože, to byla neuvěřitelná jízda! Od první do poslední stránky jsem si čtení vychutnala. Collinsová zas a znova dokazuje jak do detailů má celý koncept promyšlený. V tomto prequelu se dostáváme do dob těsně po válce s kraji a máme tak možnost nahlédnout pod pokličku tvorby a inovací "Hladových her". Prim tu hraje Snow, kterého jsem si okamžitě zamilovala, je to sice pěkné kvítko, ale jeho úsměvům a šarmu jsem neodolala. Tak nějak mi jeho činy přijdou ospravedlnitelné. Zkrátka a dobře, původní sérii miluju, ale tohle taky nemělo chybu! Jeden háček bych tu ovšem přeci jen našla, potřebuji pokračování! Takhle to přeci rozhodně skončit nemůže! Za mě to byla jedna z TOP knih letošního roku a, že už jsem jich pěknou řádku přečetla!

17.09.2020 5 z 5


Supernova Supernova Marissa Meyer

Marissa prostě umí psát a závěr renegátské trilogie to jen dokazuje. Ačkoliv má kniha něco málo přes pět set stran, tak vám doslova prolétne pod rukama. Neustále se v ní něco děje, jeden překvapivý zvrat střídá druhý, až to pomalu ani nestíháte sledovat. Od předchozího dílu se také velmi výrazně posunuly všechny postavy. Zejména pilotní protagonisté konečně vyrostli a přestali se chovat jako ufňukaní puberťáci. Celý cyklus se tu umně završuje a všechny dílky skládačky do sebe zapadají jako dobře namazaný stroj. "Supernovu" nebudete chtít dát z ruky a ten epilog?? Ten je šokující a naprosto vás emočně rozloží!

20.05.2020 5 z 5