January a Deset tisíc dveří

January a Deset tisíc dveří https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454754/bmid_january-a-deset-tisic-dveri-YPP-454754.jpg 4 132 44

Slova a jejich významy hrají ve světě důležitou roli. Tvarují a mění realitu pomocí té nejstarší alchymie... January je ztělesněním zvědavosti. A když se ocitne v rozsáhlém sídle bohatého pana Locka, cítí se jako jedna z podivných hraček a pokladů, které zdobí jeho chodby a síně: oprašovaná, pečlivě udržovaná, z větší část ignorovaná a taky úplně jinde, než by měla být. Potom ale objeví podivnou knihu. Knihu s vůní jiných světů, která vypráví příběhy tajných dveří, lásky, dobrodružství a nebezpečí. Každá její stránka January odhaluje další a další nemožné pravdy o světě a dívka v nich objeví také příběh úzce propletený s jejím vlastním životem. Bohaté a propracované vyprávění o neskutečných cestách, nezapomenutelné lásce a nikdy nekončící síle příběhů.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Ten Thousand Doors of January , 2019


více info...

Přidat komentář

whiolet
18.02.2024 3 z 5

Skvělý nápad na příběh. Jak najít dveře do jiných světů,to je to oč tu běží,jen škoda, že z jiných světu je tu jen pramálo věcí,jinak je to zajímavé čtení,co rychle utíka.

Shaxx
05.09.2023 4 z 5

Divnoknihy, ty já miluju, nejlépe s příchutí magického realismu. A tahle kniha navíc do toho přináší i můj oblíbený námět - dveře, brány, průchody do jiných světů. Byla jsem v pokušení dát plný počet hvězd, ale jednu hvězdu ubírám za uspěchaný konec a naprosto zbytečný pokus o romantickou linku (naštěstí zde zabírá tak 0,5% z knihy). Musím ocenit překlad, ten se povedl. Je to psané tak krásně snově, tohle já můžu. Pro snílky, kteří v podivně spleteném větvoví dvou stromů vidí bránu, pro ty, které k sobě přitahují staré omšelé dveře s příslibem dobrodružství, pro ty, kteří berou za kliku s vírou, že se dveře pro jednou otevřou někam jinam, ne do kuchyně nebo kumbálu... Tak pro tyhle je tenhle čarokrásný příběh. Nemohla jsem si nevzpomenout samozřejmě i na knihu Každé srdce je bránou, ale tohle mi rozhodně sedlo víc , pro mého vnitřního snílka to bylo pohlazení na duši :) Doufám, že od autorky vyjde v překladu i víc knih.


Anor505
19.03.2023 3 z 5

Ach jo, tahle knížka měla takový potenciál! Tisíce světů propojených Dveřmi - to bylo poměrně originální a tady navíc hezky propracované. Příběh byl psaný velmi krásným a kultivovaným jazykem. Postavy byly dobře vykreslené, měly své silné i slabé stránky a rozhodně nebyly černobílé.
Jenže pak se něco pokazilo, jako by se autorka nemohla rozhodnout, jestli chce psát dobrodružný příběh, romantiku, rodinné drama nebo společenský historický román s fantasy prvky.
Ve výsledku to byla hrozná nuda, když už to vypadalo, že se schyluje k nějaké akci, tak ji nahradil květnatý popis nebo ji autorka úplně přeskočila a začal další odstavec. Ani střídání dvou dějových linek mi tady moc nesedělo a spíš mě rozčilovalo.
Velmi rychle jsem odhadla kam to celé směřuje, takže mi chyběl i nějaký ten moment překvapení. Konec byl sice dojemný, ale to mi bohužel nestačí.

hancabloguje
07.12.2022 3 z 5

Příběh plný zajímavostí, tajemství, napětí ale zároveň hledají sebe sama, taková je kniha January a Deset tisíc dveří. V příběhu najdeme mnoho hlubších významů a celkově je kniha hodně na zamyšlení.
Začátek knihy mě absolutně nebavil a neustále jsem se ztrácela a měla chuť se čtením skončit. Po pár dnech jsem knihu znovu rozečetla a konečně jsem se dostala k nějakým zajímavějším částem, které mě alespoň trochu vtáhly do děje. Autořin jazyk a její příběh asi nesedne každému, protože je to celkem náročné čtivo při kterém je důležité dávat opravdu dobrý pozor. V knize sledujeme dvě dějové linky - jedna je o January a jejím příběhu a druhá je o knize Deset tisíc dveří.
V cca půlce knihy to začalo být zajímavé a kniha mě celkem bavila, ne že by to byl úplně můj šálek kávy, ale špatné to nebylo a určitě si knihu mnoho čtenářů oblíbí.

roso.mak
10.10.2022 4 z 5

Milé čtení, které hezky ubíhá, nemá nijak velké logické díry a pracuje se zajímavým nápadem. Nebudete nijak extrémně napjatí, ale ani se nebudete nudit.

Velice se mi líbilo, jak autorka dokáže pracovat s tempem a postupným odhalováním faktů. To, co začíná jako historický román se postupně mění ve fantasy, aniž byste měli pocit zrady.

TomTomis
21.09.2022 3 z 5

S odstupem času se mi kniha v hlavě poněkud slila do neustálého otvírání dveří a hledání průchodů. Kniha se čte dobře, děj docela běží. I tak jsem v některých okamžicích cítil lehkou únavu z propletenosti daných osudů. Kniha spíše pro mladší čtenáře, ale jistě i dospělý si v ní může najít něco, co se mu zapíše do duše. V poslední době mi tyhle příběhy plné fantazie splývají.

Luna7
18.06.2022 4 z 5

Hezká kniha, dobře napsaná a promyšlená, ale bohužel mě až tak moc nechytla. Rozjezd má opravdu pomalý a toho fantasy ze začátku pro mě bylo taky docela pomálu. Ale v průběhu děje se to zlepšovalo. Konec se mi líbil a bylo zajímavé sledovat vývoj January v průběhu knihy i to, čím se nakonec stala. Taky se mi líbí, že postavy vypají a chovají se docela realisticky, i ta historická přesnost a to, že autorka zmiňuje sociální problémy té doby a vlastně i dnešní (jiná barva pleti, ženy, bohatí lidi).
Celkově je to dobrá kniha, která určitě stojí za přečtení, ale není pro každého.
Jinak na můj vkus má moc dlouhé kapitoly.

Kaduri
25.02.2022 5 z 5

Nie som úplný fanúšik kníh o bránach medzi svetmi či inými dimenziami, ale táto bola skvelá.
Príbeh o January, príbeh o hľadaní stratenej rodiny, príbeh o hľadaní svojho pravého "ja".
Páčil sa mi prepracovaný dej, ako to všetko do seba krásne zapadalo, tá troška poetiky, i vedecké state o bránach.
Chápem, že niektorým čitateľom knižka nesadla, ale pre mňa bola dokonalá.

„Pokud k příběhům přistupujeme jako k archeologickým nalezištím a pečlivě
oprašujeme jejich vrstvy, zjistíme, že na nějaké úrovni vždycky bývají dveře.
Dělicí body mezi tady a tam, námi a jimi, obyčejností a magií.
A právě když se dveře otevírají, když dochází k proudění mezi světy, rodí se
příběhy.“

"Řekl jsem jí, že hodlám najít všechny
dveře do všech světů, které existují. Zasmála se a odvětila: „Je jich deset tisíc, ty blázne.“
Později jsem zjistil, že její národ nemá žádnou číslovku vyšší než deset tisíc a tvrzení, že je něčeho právě tolik, znamená zkrátka, že nemá smysl to počítat, protože počet by neměl konce."

"Vůle být zdvořilá, zachovat slušnost a normálnost, je příšerně silná. Někdy si říkám, kolik zla může projít bez toho, že by někdo zasáhl, jenom protože by bylo nezdvořilé vyrušovat."

BetyN.
02.02.2022 5 z 5

Tato kniha přináší nádherný příběh dospívající dívky January o touze, vážni, odvaze, lásce a hledání svého místa na světě. Moc se mi líbí styl psaní, je poutavý a čtivý a autorka vše barvitě popisuje. Myslím, že tento příběh musí rezonovat s každou dívkou nebo ženou. Přesto je to u této knihy buď, anebo - buď si ji zamilujete, anebo vám nesedne. Záleží, jestli vám nevadí pomalejší tempo, důraz na atmosféru a nedokonalá hlavní hrdinka s hlavou v oblacích. Ale za pokus to stojí, já jsem si knihu zamilovala, pohltila mě a o Dveře a January mi doteď leží v hlavě.

Dyna08
02.12.2021 1 z 5

Kniha se mi nelíbila, neříkám, že je špatná, jen není do mého stylu

v.july
09.11.2021 3 z 5

Trochu zdlouhave, nicmene prijemne cteni. Libi se mi myslenka dveri, prochazeni mezi jednotlivymi svety i ruzne skoky mezi casy. Myslenka vecne lasky je kouzelna, prinasi do fantasy knihy roztomily prvek, ktery dokresluje celkovou atmosferu.

tessalovesbooks
11.08.2021 2 z 5

Na začátek chci říct, že tohle je podle mě přesně tak kniha, kterou budete buďto naprosto milovat nebo nenávidět. January je něco úplně jiného, než všechny ostatní knihy, ale za mě bohužel úplně ne v tom dobrém slova smyslu. Ze začátku jsem byla z toho zdobného a lehce květnatého jazyku nadšená, ale když čtete dál a zjistíte, že se na jedné stránce různými slovy okecává pořád ta jedna samá věc a vlastně se tam nic neděje, začne vás to pravděpodobně štvát. Přišlo mi, jak by knihu napsal někdo dávno v minulosti, protože jsem sice pořád četla dál a dál, ale stávalo se mi, že jsem často nevěděla, o čem vlastně čtu a musela jsem se v knize vracet. V půlce však nastává obrat, připojuje se konečně i trochu akce, a i když nemůžu říct, že bych potom byla z January kdovíjak nadšená, už mě celý příběh alespoň tolik nenudil. Co mi však na January přišlo zajímavé, bylo to, že v příběhu byla zasazená kniha v knize a taky celkem originální námět, protože já osobně jsem až do poslední chvíle vůbec netušila, kam January spěje a závěr mě opravdu překvapil.

2⭐/5⭐ Nápad dobrý, ale bohužel mi nesedl jazyk a styl, jakým byla kniha psána.

Za knihu děkuji Albatros Media

Selket
30.07.2021 3 z 5

Na to, že je kniha prezentována jako "divnokniha" mi přišla docela všední. Zlatý kompas, Bezhvězdné moře, Ztracený svět, Stroj času, Zahrada (od P.Čecha), tohle všechno mi jak děj tak zpracování připomíná a i když má příběh skvělou gradaci, postavy jsou příjemné, všechno je hezky propletené a celkově se jedná o dobrou knihu. Pro mě osobně zapadne, asi na ní zapomenu. Škoda.

Pralinka1910
16.06.2021

Kouzelný příběh, který je kouzelně zpracován…
Pokud mate rady (i?) fantasy, tak určitě ANO!

andrejci
30.05.2021 5 z 5

Tohle jsem přesně potřebovala. Knížka co mě bude bavit, bude mít skvělý svět a nebudu ji mít přečtenou za 2 dny. Ani nevím, kde bych měla začít.
Svět s Dveřmi byl za mě skvělý. Dlouho jsem neviděla takový skvělý nápad a za mě to bylo hodně originální. To bylo nejlepší na celé knížce.
Příběhu se skvěle hodila obálka. Nejdřív jsem si říkala, že je zvláštní, ale po přečtení příběhu mi dávala smysl.
Za knížku v knížce taky dávám plus. To se mi moc líbilo.
Postavy za mě bez chyby. Popis i jejich postavy jsem si užila. Hlavně January. Tu jsem si oblíbila a to hodně.
Děj byl pozvolný a klidný.
Knížku hodnotím velmi kladně. Moc mě bavila. Tohle je přesně oddechová knížka. Děj, svět a postavy Vás vtáhnou, ale zároveň to není něco co by jste měli přečtené hned a museli čekat na pokračování.
Mrzím mě, že už se do tohoto světa nevrátím, ale jsem ráda, že to zůstane tak jak je a nebude překombinovaný.

Lucynell
17.05.2021 4 z 5

Tuto knihu bych si asi sama nevybrala, ale dostala jsem jí a musím říct, že mě chytla. Moc se mi líbil motiv dveří použitý v příběhu, líbí se mi představa, že jsou někde dveře, které když otevřeme dostaneme se na jiné místo, vlastně by se daly přirovnat ke knihám, jelikož s každou další otevřenou knihou se dostáváme na nová místa. Krásná kniha, jež rozhodně doporučuji.

Knihoholka.
11.04.2021 5 z 5

Líbila se mi. Byla trochu jiná, než klasické YA. Některé pasáže byly předvídatelné, některé ne. Moc se mi líbilo propojení příběhů, i January byla sympatická, a konec? Pff, absolutně skvělý!

Lea_41
05.04.2021 5 z 5

Čím si mě hned na začátku získala byla obálka. Je nádherná v knihovničce. Příběh je krásně popsaný. Moc se mi líbila a nejspíš půjdu hledat Dveře jinam.

DreamerX9
05.04.2021 4 z 5

Tohle je zkrátka něco jiného než na co jsme u klasických fantasy zvyklí. Je to krásně a květnatě napsaný román o odvážné dívce, která cestuje jako v Narnii. Ale rozhodně to Narnii nekopíruje i když pár shod s jinými knihami by se našel. Za mě tam bylo až příliš popisu a velice málo děje který byl poutavý až na konci. Oceňuji zajímavé pojetí dveří, tohle je kniha kterou je třeba pořádně číst a do hloubky pochopit. Je to v podstatě historicky příběh obohacený trochou té magie.

Holkaodknih
05.04.2021 5 z 5

To je tak krásně napsaná kniha. Je to přesně ten příběh, ve kterém najdete modrou pravdu a pasáže, které chytnou za srdce. Krásné prozaicke popisy a žádný hloupý, strohý a všední příběh. Určitě nedoporučuji čtenářským začátečníkům. Jsou prostě knihy s dobrým tématem a napsané tak nějak halabala, ale tohle je mistrovské dílo.