Blueovercover Blueovercover komentáře u knih

☰ menu

Cestopis tzv. Mandevilla Cestopis tzv. Mandevilla John Mandeville

Pěkné.

"O stravě v té Veliké Indie, o neřádných lidech, o jich zpohanilých obyčejiech takto:

Pod tiem králem z té země Doden naleznu jeden ostrov, v uěmžto sú ti velicí obrové, a majíť jediné hrozné oko na prostředku čela. A ti jiným nejsú živi, jedno syrovém masem a rybami syrovými. Na jiném kraji v té zemi sú lidé bezhlaví a mají oči na ramenu a mají ústa na prsech a ta jsú zpósobena jakožto podkova. A sloveť ten lid Blomanen. A jsú také v té zemi jiní lidé, ješto také hlav nemají a mají oči i ústa zadu na pleci. A sú opět lidé, kteřížto očí ani nosóv nemají, ale mají tvář desknatú jako taléř a miesto očí sta dvě dieře malé. A mají ústa jako rozsedlinu napřieč. Také v té zemi nalezneš lidi jiné, ještě nesličnějšie, jichžto dolejšie pysk tak dluhy jest, že všecku tvář jím přikrývají, když spie."

16.04.2022 5 z 5


Stalin Stalin Vítězslav Nezval

Na obranu Nezvala, básně nebral vážně, měl z toho čistě pragmaticky prospěch. Myslím si ale, že je tu krásně podtržená sorela a vše co k tomu patří – tedy oslava "slovanského" lidu, Gottwalda, Stalina a dalších bolševických ideálů...

07.04.2022 5 z 5


Co Bůh? Člověk? Co Bůh? Člověk? Bedřich Bridel

Baroko jak vymalované.

02.04.2022 5 z 5


O spisovatelství a stylu O spisovatelství a stylu Arthur Schopenhauer

Povinná četba!

29.03.2022 5 z 5


O ženách O ženách Arthur Schopenhauer

Kniha na mě zapůsobila svou originalitou a odlišným úhlem pohledu. Často totiž vidíme spíše názory, které jsou pro rovnoprávnost žen s muži, ale nevidíme to druhé.

Bohužel je většina argumentů založená na pseudoúsudcích jako jsou: Žena je méně rozumná, žena je závislá na muži a snaží se mu zalíbit, žena je podřadné pohlaví (doslova tedy: "Ženy jsou pohlaví horší jakosti, sexus sequior, které v každém případě stojí teprve na druhém místě..."), žena je hýřivá a lidumilná, užívá přetvářku apod.

Ovšem úsudky týkající se přirozenosti a zavedených práv jsou pro mne obohacující. Polemika o nepřirozené monogamii, nebo manželství ve kterém mají obě dvě pohlaví stejná práva je jistě zpestřením mých úvah.

Zajímavý je pak i výběr ukázek kapitol z dalších děl, mnohem významnějším – tedy např. Svět jako vůle a představa a idea lásky jako způsob jak zachovat další pokolení, kterému se podřizujeme.

Schopenhauer by ovšem dnes s takovými argumenty o ženách rozhodně neobstál, přesto je pro zájemce tohoto tématu, tedy "ženství a mužství", kniha nutností pro pochopení obou pohlaví, ať už z pohledu zapáleného šovinisty, nebo z pohledu tehdejší doby.

12.02.2022 5 z 5


Slezské písně Slezské písně Petr Bezruč (p)

Pěkné dílo, stojí za přečtení.

14.05.2020 5 z 5


Když zmlknou mobily Když zmlknou mobily Antonín Líman

Nic extra v tomhle oboru, ale určitě je to čtivé.

14.05.2020 4 z 5


Neopouštěj mě Neopouštěj mě Kazuo Ishiguro

Nadčasové dílo, ať už filmové poddání nebo knižní, obě dvě mají co říct lidstvu jako takovému. Co mě asi nejvíc zaujalo byla myšlenka: "Pokud máte lék na rakovinu, už je všem jedno jak tento lék vzniká, hlavně ať je přístupný všem, aby mohli se všichni z rakoviny vyléčit."

14.05.2020 5 z 5


Pán much Pán much William Golding

Dobrodružný příběh o malých chlapcích ztroskotaných na ostrově z pomyšlením nad lidstvem jako samotným.

14.05.2020


Zámek Zámek Franz Kafka

Jak psal níže stagno: "Bylo už pozdě večer,když K.dorazil na místo". Tohle vás do příběhu doslova zaryje a od té doby jste nadšení číst dále, tahle kniha se čte velmi dobře, i když má v určitých pasážích text těžší na pochopení. Důležité je, abyste si z toho vzali své a nesnažili se to pochopit, jak to u většiny knih bývá...

14.05.2020


Proměna Proměna Franz Kafka

Ochutnávka Kafky jaksepatří!

14.05.2020 5 z 5


Proces Proces Franz Kafka

Tohle je ta správná literatura! Žádná lehká na přečtení, a přesto, nebo snad i proto je tak výjimečně naladěná.

14.05.2020 5 z 5


Psychologie Psychologie Pavel Říčan

Skvělá práce! Vše pěkně vysvětleno, užitečné rady i do života pro každého! Doporučuji všem!

23.04.2020 5 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Tato kniha nabízí jedinečný nápad skrze "Pálení knih". Celý děj byl pro mne osobně velmi pomalý a myslím si především, že to bylo díky někdy až přehnaným metaforám a příliš velkému popisu pocitů. Kniha je velice zajímavá, především mě zaujala část kdy se popisuje to, jak lidem stačí kvantita, aby byli spokojení. Například přečtou rozbory knih, ale co opravdu kniha dává, to se už tímto způsobem nedoví. Prostě lidstvo je spokojené, ale postrádá to nějaký ten život. Pro mě velice pravdivé, protože v dnešní době, lze taky vidět, že jsou lidi pořád mimo svůj život a zabývají se třeba tím, co je televizi nebo časopisu.
Myslel jsem, že to bude drsná knížka pro chlapy, ale ukázalo se, že má, co dát všem, proto hodnotím jako knížka pro milovníky knih... Určitě je, ale skvělá tak neváhejte přečíst!

02.08.2019 4 z 5


Smrt krásných srnců Smrt krásných srnců Ota Pavel

Tahle kniha na mě vyvolala řady pocitů. Řekl bych, že je rozporuplná. V ději jsou ústřižky života oty pavla s tatínkem. Řekl bych, že jeho láska k otci je hodna tomuto dílu, neboť je to opravdu něco obdivuhodného.

29.07.2019 5 z 5


Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Tato kniha je další z těch co poukazují na rasovou segregaci za druhé světové války. Má to rozhodně reálný děj, i když konec mi přijde trošku přehnaný. Kniha je velmi čtivá, doporučuji přečíst.

29.07.2019 5 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Na této knize se dá najít hned několik myšlenek. Tahle kniha má co ukázat, ať už boj člověka s přírodou, nebo co dokáže vytrvalost a někdy i nepřipravenost. Příběh byl v jedné části celkem zdlouhavý a to především na konci, ale ve výsledku je to velmi pěkná kniha o životě. Řekl bych že je to spíše knížka pro chlapy, ale každý si z ní odnese aspoň něco. Ano stojí to za přečtení.

26.07.2019 5 z 5


Kurvítka v hlavě - Proč i chytří lidé jednají hloupě Kurvítka v hlavě - Proč i chytří lidé jednají hloupě Ivo Toman

Skvělá kniha k urovnání si svého chování. Doporučuji pro všechny zájemce o osobní rozvoj.

15.07.2019 5 z 5