betysek4 betysek4 komentáře u knih

☰ menu

Storočí Storočí Alex Aster (p)

Od knihy jsem neměla velká očekávání, jelikož jsem na instagramu četla rozporuplné reakce, ale nakonec jsem byla příjemně překvapená. Jedná se spíše o nenáročnou knihu, která zpříjemní odpoledne, a i když děj není nijak originální, celkový dojem z knihy je velice pozitivní. Určitě si přečtu druhý díl a těším se na další knihy od autorky.

02.04.2024 4 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Již třetí kniha, kterou jsem od Ruty Sepetys četla a musím uznat, že je to velmi talentovaná spisovatelka. Její prvotina V šedých tónech sice nepředčila mojí oblíbenou knihu Mlčící fontány, ale i tak se jednalo o nadprůměrný příběh se sympatickými postavami. Avšak abych knize mohla dát plný počet hvězd, musela by být minimálně dvakrát tak dlouhá, jelikož mi konec vůbec nestačil.

11.02.2024


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Knížka mě naprosto uchvátila. Jsem velkým milovníkem divoké přírody, takže se mi velmi líbily pasáže popisující bažinu (a že jich tam bylo hodně). K hlavní postavě Kye jsem si velmi rychle vytvořila citový vztah a po celou knihu jsem jí fandila. Kniha je velmi čtivě napsaná a nemohla jsem se od stránek odtrhnout.

Čteno v rámci Čtenářské výzvy 2024

11.02.2024 5 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Tak tato kniha mě velmi mile překvapila. Věděla jsem, že ne všichni jsou z ní nadšení, tak jsem raději neměla příliš velká očekávání. Knihy s hororovým námětem nečtu příliš často a od autora jsem žádnou jinou knihu nepřečetla. Již od začátku se mi kniha líbila, ale jak jsem se jednou začetla, nemohla jsem se od příběhu odtrhnout. Kniha ve mně po přečtení zanechala nepříjemný pocit a mnoho otázek.

09.02.2024


Zločiny beze cti Zločiny beze cti Lene Wold

O vraždách ze cti jsem již slyšela, ale neměla jsem ani tušeni, jak těžké to pro ženy v Jordánsku je (jejich bezdůvodné uvězňování...). Kniha je psána velmi poutavě a snaží se zachytit pocity obou stran (oběť a vrah). Jedná se o velmi dobrou knihu, která se věnuje velmi důležitému a bohužel stále aktuálnímu tématu.

09.02.2024 4 z 5


Neodpovídej Neodpovídej Lucie Bechynková

Tak tohle bylo zklamání. Kniha mě v obchodě velmi zaujala a jelikož jsem i fanynkou Opravdových zločinů, věděla jsem, že si ji musím přečíst. Ale již od začátku to byl boj a trvalo mi přes měsíc se knihou nakonec prokousat. Nechtěla jsem ji nechat nedočtenou a tak jsem si ji zařadila do Čtenářské výzvy. A výzva to byla. Již na začátku mě uhodil do očí nepříjemný formát. Nejsem fanouškem neodsazených odstavců a hlavně mi vadilo, že text nebyl zarovnán do bloku. Strukturálně kniha taky nedávala smysl. V prvních 130 stranách měla kniha 20! kapitol, které byly kraťoučké a rušily. A poté následovala kapitola dlouhá přes 130 stran, která by další rozdělení zasluhovala.

Co se týče příběhu, působí to na mně, jakoby autorka měla vizi vyšetřování a pak jen splácala něco okolo. Postavy se mi vůbec nelíbily a celkově kniha působí nedotaženě. I když se to z počátku tváří jako kniha, kde bude mít hlavní roli psaní na seznamce, opak je pravdou.

Vím, že se jedná o autorčinu detektivní prvotinu, ale do čtení jsem se musela nutit, jelikož nerada nechávám knihy nedočtené.

05.02.2024 1 z 5


Rez & záře hvězd Rez & záře hvězd Tammy Greenwood

Velmi těžké čtení, kniha se mi sice nelíbila, ale byla velmi dobrá :). Zanechala ve mně myšlenku, jak moc je malé dítě důvěřivé a dá se lehce manipulovat. Je až hrozivé, že se jedná o inspiraci reálným příběhem unesené dívky. Konec knížky mě však zastihl naprosto nepřipravenou a musela jsem ho dlouho rozdýchávat.

04.02.2024


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Velmi příjemná a oddychová knížka s nenáročným tématem. První kniha čtená v rámci Čtenářské výzvy 2024. Knížka se četla úplně sama, akorát mi přišel její konec trochu odbytý. Avšak i tak knížka potěší a zlepší náladu, vřele doporučuji.

04.02.2024 5 z 5


Jmenuji se Ašer Lev Jmenuji se Ašer Lev Chaim Potok

Moje první setkání s Chaimem Potokem. Knihu jsem již četla nespočetněkrát, zážitek z přečtení je ale pokaždé hluboký.
Jedna z nejlepších knížek, kterou jsem kdy četla.

04.11.2023 5 z 5


Zvěrolékař a psí historky Zvěrolékař a psí historky James Herriot (p)

Skvělá oddychovka, která rozesměje i rozbrečí. Příběhy ze života Jamese Herriota mě vždy velmi bavily. K mému překvapení se tato kniha jedná o jednu z mých nejoblíbenějších, i když vlastně ani nemám tolik ráda psy :-)

04.11.2023 5 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Ze začátku se kniha četla velmi pomalu, bylo potřeba porozumět vesmíru Franka Herberta. Poté ale následoval jeden z nejlepších, ne-li nejlepší, sci-fi příběh, který jsem četla. To, do jakých podrobností autor vypisoval pocity postav a atmosféru situací, se mi velmi líbilo, a o to víc mi bylo líto, že poslední třetinu knihy zbytečně uspěchal - až mi připadalo, že ho to psaní vlastně přestalo bavit.
Kvůli tomu jsem nucena strhnout knize jednu hvězdičku a ani nemám chuť přečíst si další díly.

I tak se ale jedná o velmi nadprůměrnou knihu, která mě (alespoň první dvě třetiny) naprosto uchvátila.

04.11.2023 4 z 5


Unorthodox: skandální odmítnutí mých chasidských kořenů Unorthodox: skandální odmítnutí mých chasidských kořenů Deborah Feldman

Do knihy jsem se pustila, protože se mi velmi líbil seriál na Netflixu. Sice mi připadalo, že kniha nemá se seriálem tolik společného děje, ale i tak je úžasná. Dovídáme se více podrobností ze života Debory v komunitě satmarských chasidů a o jejím nefunkčním manželství.

Kniha na mě velmi zapůsobila a považuji ji za nejlepší knihu, kterou jsem v poslední době přečetla.

08.09.2023 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Na knihu jsem se velmi těšila, a bohužel se moje vysoká očekávání nenaplnila. První dvě třetiny mi přišly jako nevyužitý potenciál, ale zato se mi velmi líbil konec, který nakonec celkový pocit z knihy velmi vylepšil.
Jedná se o nadprůměrnou knihu, která stojí za přečtení, už jen kvůli jejímu tématu.

07.09.2023 4 z 5


Pačinko Pačinko Min Jin Lee

Kniha mi byla doporučena, a tak jsem se po dlouhé době pustila do rodinné ságy. Kniha začala velmi poutavě, ale v polovině jakoby autorka ztratila nit a závěr jen nějak zaplácala. I tak ale zajímavá a čtivá kniha. O napjatých vztazích mezi Korejci a Japonci jsem neměla ani zdání.

07.09.2023 4 z 5