Storočí
Vítejte na Storočí. Jednou za sto let se na souostroví Světlozory konají smrtelně nebezpečné hry. Vládci šesti říší jsou pozváni, aby proti sobě bojovali a dostali tak šanci zlomit kletbu, která po staletí sužuje jejich kraj. Každou z říší sužuje jiné, zcela jedinečné prokletí. Každý z vladařů něco skrývá. A každá kletba je zlomyslně krutá. Aby je mohli zlomit, musí jeden z vladařů zemřít. Isla je mladou vládkyní. Aby přežila, bude muset podvádět, lhát a zradit. I když jí cestu zkomplikuje láska... Doporučený věk 15+... celý text
Originální název: Lightlark, 2022
Komentáře knihy Storočí
(SPOILER)
Napriek všetkému som bola nakoniec rada, že som knihu nedložila po prvej štvrtine. Ten začiatok je napísaný z môjho pohľadu úplne príšerne, čítať to bolo peklo a naozaj som niekoľko krát zvažovala, že to bude moja prvá nedočítaná kniha. Napokon som sa prekonala a dostala som do časti, ktorá už mala nejakú formu. Určite by som tento príbeh neporovnávala s hunger games, no ACOTAR mi to skutočne pripomínalo. Či už išlo o rozdelenie ríší, tajomného a nebezpečného vládcu temnoty Grima alebo kliatbu. Až tak mi to neprekážalo, no nevadilo by mi, ak by to autorka nejak pozmenila.
Problém však bol v emocionálnej plytkosti tohto príbehu. Na postavách mi začalo máličko záležať na úplnom konci. Vôbec som z toho necítila nejaké vrúcne puto medzi Islou a Celeste, Azul robil len také krovie, rovnako Cleo ale kto vie, možno sa o nich dozviem v ďalšej časti (ktorú si asi neprečítam). Ale takmer celú knihu mi boli všetky postavy ukradnuté.
Zároveň mi príde, že Přírodňani sú jediný, ktorí sa ako ríša odlišujú. Všetci ostatní sú na jedno kopyto a to mi príde také nevyrovnané.
Nemôžem povedať že mi hlavná hrdinka bola nesympatická, no mala svoje pick me girl chvíle, ktoré z duše neznášam. Zároveň trochu nerozumiem, prečo sa bála lietania alebo prechodu cez mosty, keď si prešla celým tým neuveriteľne ťažkým tréningom, ktorý pre ňu Terra a Poppy pripravili. Jednoducho nechápem ako je možné, že niečo také človeka nepoznačí aj po nejakej psychickej stránke. Jej súčasná osobnosť sa mi vôbec nehodila k tomu čo prežila. Plus mi na začiatku s Celeste prišli ako také dve deti než mocné panovníčky.
Zvyčajne ma to ťahá ku zaporákom, no Grim mi vôbec nesadol (jeden z dôvodov bude asi aj to meno), a tak určite patrím do tímu Oro. Niesom fanúšička love trojuholníkov, no tu sa mi to páčilo.
(SPOILER)
Okamžitě potřebuji další díl!!! A třetí i čtvrtý díl ještě není vydaný v češtině. Néé (Brečící smajlík)
A Celeste, já jí na začátku věřila a jak se to sakra mohlo stát!?!
Kniha nebyla promarněný čas, čtení mne bavilo a já si alespoň trochu oddechla od každodenního shonu. Bylo to milé a příjemné, i když na ději nevidiím nic moc světoborného, bylo to hezhé a knihu hodnotím vcelku pozitivně.
(SPOILER)
Do téhle knihy jsem šla s tím, že mi všichni říkali “je to fakt špatný, nemá cenu ji číst”.
Myslím si, že mě kniha mile překvapila a přečetla jsem ji poměrně rychle.
Jen mi je na konci Grima líto, on vlastně všechno dělal pro to, aby se proroctví naplnilo, ale zase je mi líto Isly, protože ji tolik lidí zradilo, a zrada bolí ze všeho nejvíc. (Stejně jako zlomené srdce)
(SPOILER)
Nevím. Jsem z té knihy celá rozpolcená. Přečetla jsem jí jedním dechem, ale vůbec nevím jestli se mi líbila. Co mě strašně štvalo byly výrazy: TEMNOŤAN, PŘÍRODŇAN, SOUHVĚZĎAN, MĚSÍČŇAN A SLUNEČŇAN. A jejich ženský ekvivalent a ještě horší byla přídavná jména. Nebesan jediný trochu šel.
Isla byla místy, otravná, naivní až hloupá. "Smrtelně nebezpečné hry" byly všechno jen ne smrtelně nebezpečné......vlastně kromě předvedení schopností se tam nic nedělo. Příběh sám o sobě nebyl špatný, jen tak nějak plitce napsán. Věčné hledání něčeho / bůh ví čeho/ a finále ráz na ráz. Světlý bod knihy: Grim. Dvojku si přečtu, ale jen proto že miluji fantasy a doufám že Isla prozře a dá mu šanci vše vysvětlit.
Úžasné napsaný příběh,moc se těším na pokračování. Co se bude asi skrývat za záhadnými dveřmi ...
(SPOILER)
Upřímně, nečekala jsem, že to ohodnotím tak vysoko, protože po většinu času jsem si říkala: „To je tak trapný“ a „Proč se všechno děje tak rychle?“ a „Jak ho může milovat, když spolu sotva promluvili?“ a „Co se to sakra děje?“ ALE zhruba posledních 50 stránek mě dostalo. Znovu jsem si říkala: „Co se to sakra děje?“, ale tentokrát to bylo z šoku, který jsem zažívala.
Všichni říkali, že tu je milostný trojúhelník, ale já jsem si pořád říkala: „Kde? Doslova kde? Isla je zamilovaná do Grima a on ji evidentně miluje taky, takže...?“ A pak na konci přišel zvrat. Dokonce i já sama jsem byla překvapená, že jsem začala fandit Orovi. Pořád se mi moc líbil ten nápad s Islou a Grimem, kteří byli předtím zamilovaní, a on jí musel vymazat vzpomínky. Jeho zrada ale stejně dost bolela.
Upřímně nevím jestli lituju víc svých peněz, očí nebo ztráty času. Hlavní hrdinka si má projít tím nejhorším, ale i já zažila horší při hodině matiky. Romantické napětí je ještě menší než ve vybité baterce. I přes to, že je jí dvacet let dokáže s lehkostí porazit stoleté tzv. "vražedné mašiny."
Je to jen další "chytrá" dívka s novodobých fantasy knih, která přes překážky přejde jen když to potřebuje autor. Od knihy skutečně neodtrhnete zrak protože jí budete chtít mít co nejrychleji za sebou ;)
Začátek byl ještě slibný, ale velice brzo to šlo dolů z kopce. Nečekejte žádný smrtící turnaj. A rozhodně nečekejte milostný trojúhelník.
Neřekla bych o sobě, že jsem úplně náročný čtenář a ke každé knize přistupuju tak nějak otevřeně. Ale… Tady to nefungovalo. Celou dobu jsem si říkala, kdy se to zlomí a začne se to ubírat lepším směrem, ale bohužel musím konstatovat, že mi kniha vůbec nesedla. Nepomohl tomu ani překlad některých výrazů, které mi prostě nešly přes pusu. Příběh postrádal nějakou akci, pořád jen někdo něco hledal.
Navíc to bylo celé dost předvídatelné a konec, který nás měl nejspíš ohromit, mě nijak neoslnil.
Pořád váhám, jestli tomu dát ještě šanci a zkusit druhý díl. Uvidíme.
Čtivě napsaný příběh plný lží, nenávisti, zrad, ale i lásky. Já tedy nejvíc žrala Grima, Oro mi neuvěřitelně lezl na nervy :-)
Knížka mě moc bavila. Už od začátku jsem si oblíbila Grima. Nemůžu se dočkat pokračování Temnostínu.
Přiznám se, že tahle knížka pro mě byla opravdu oříšek. Podle recenzí jsem čekala zajímavou a čtivou fantasy s intrikami a bojem na život a na smrt. A nedostala jsem bohužel ani jedno z toho. Autorka se za mě až moc snažila čtenářům přiblížit svět, který vymyslela, na úkor čtivosti samotného příběhu. Hlavní hrdinka Isla byla docela naivní a hloupá, ale nicméně nějak jsem si k ní nakonec kladnou cestu našla. Grim byl za mě světlým bodem celého příběhu, protože mě jeho interakce v příběhu strašně bavili, hlavně ty s Islou. Z pár recenzí, co jsem si přečetla od ostatních jsem věděla, že má být v knize milostný trojúhelník, ale upřímně já ho tam viděla až v momentě, kdy na něho sama autorka upozornila. Nebyl za mě napsaný nijak uvěřitelně.
Další asi pozitivní věci na knize vidím samotný konec a s tím posledních pár stránek, které byly asi nejvíce zajímavé a šokující. Jinak mi celý příběh bohužel přišel fádní a pořád se tam dle mého opakovali ty stejně věci.
Nemyslím si, že by se příběh ale nemohl líbit ostatním, protože už podle hodnocení a recenzí své čtenáře má. Já ale rozhodně četla mnohem lepší fantasy a na druhý díl, který vyšel se tedy zatím nechystám.
I tak ale děkuji @bookport_cz za možnost si tuhle knížku v jejich aplikaci přečíst.
Nečekala jsem od knihy nic, ale dostala jsem zajímavý příběh, který mě chytil a až do konce nepustil. Těch zrad na konci už bylo trochu moc, připomnělo mi to spíš Prokletého prince než Hunger games, s těma to nemá společného vůbec nic. Chyb nebo spíš nepochopení z mé strany bylo také dost, ale odpouštím vzhledem ke čtivosti.
Pokiaľ ste fanúšikmi Hier o život a náhodou ste narazili na tento titul, ktorého obálka pyšne hlási, že je pre všetkých fanúšikov spomínanej senzácie, nenechajte sa oklamať. Jediným spoločným znakom je odohrávajúci sa turnaj (stále neviem, či by som tú udalosť nazvala práve týmto slovom), ktorý v tomto prípade úplne nesplnil moje očakávania.
Čakala som všetko - boje na život a na smrť, spojenectvá, klamstvá a intrigy, krviprelievanie … A dostala som paródiu v podobe 100 dňového stretnutia šiestich vládcov, ktorí prvých 50 dní môžu iba dokazovať, prečo práve oni by mali prežiť. To práve úplne neznie ako Hry o život, že áno?
Celé fungovanie sveta nebolo zlé, avšak počas čítania som mala pocit, že nie všetko autorka dokázala vysvetliť tak, aby som na prvú dobrú pochopila jej zámer. To isté by sa dalo povedať aj o postavách, ktoré (na to, že by podľa všetkého mali mať za sebou niekoľko storočí života) sa správali pre mňa nie úplne adekvátne.
Čo ma veľmi miatlo, boli spojenectvá. Keď sa nejaké objavilo, chvíľku som si naň zvykala, ujasňovala som si kto je s kým a proti komu, no o pár strán ďalej som zistila, že to už zase nie je pravda. Jednoducho mi prišlo, že nielen ja, ale i autorka sa vo vlastnej spleti intríg úplne stratila.
Čo ale musím uznať, záver príbehu ma v určitých aspektoch veľmi prekvapil, no na druhú stranu som počas posledných niekoľkých strán mala chuť knihu rituálne obetovať. S tým však počkám na prečítanie druhej časti, na ktorú sa chystám a budem pevne dúfať, že bude lepšia ako táto.
Příběh mě okamžitě vtáhl a nepustil až do poslední řádky. Některé věci byly předvídatelné, ale závěrečná třetina se fakt povedla a já netušila nic.
Skvělé. Moc hezky napsané, sympatická hlavní hrdinka a lehká romantika, která mi zkrátka sedla.
Četla jsem vášnivé diskuze ohledně toho, komu dávají čtenářky přednost, zda "týmu" Grim nebo Oro. Já se vždycky budu přiklánět na stranu temnoty.
Kniha na mě všude vyskakovala a už dlouho jsem ji měla na seznamu knih, které si chci přečíst. Jelikož před měsícem vyšel druhý díl, bylo načase se do série pustit. To jsem ale nečekala, že přijde zklamání. Samotná autorka se mi neustále objevovala a chvástala se knihou. Momentálně má série mít pět dílů, což mě moc neláká.
První díl sleduje hlavní hrdinku, která se připravuje na Storočí – smrtelně nebezpečné hry. Očekávala jsem, že budou zajímavé a brutální, ale vůbec. Celé mi to přišlo nezáživné, bez pořádné akce, prostě nic. Hlavní hrdinka sice má nějaký plán, ale vůbec jsem ho nepochopila. Vlastně celý děj působil zvláštně, autorka nám skoro nic nevysvětlí.
Knihu jsem četla skoro měsíc, protože jsem se nedokázala prokousat některými pasážemi. Jediný, kdo tento příběh udělal snesitelnějším, byl Grim, kterého jsem si oblíbila, a to byla taky jediná postava, která mi sedla. Konec příběhu mě nijak nepřekvapil. Celkově jde podle mě o hodně průměrný příběh, který mi nesedl.
Do dalšího dílu se mi vůbec nechce, ale zkusím tomu dát ještě šanci. Pokud mě neosloví, se sérií se rozloučím.
Se Storočím máme takovou zvláštní historii. Když kniha v roce 2022 vyšla v USA, okamžitě jsem si ji přidala na svůj nekonečný TBR seznam. Pak přišla zpráva, že v roce 2023 vyjde česky – super! No a nakonec jsem se k ní dostala až teď, těsně před vydáním druhého dílu… a popravdě? Bylo to trochu zklamání.
Když se řekne „romantasy“ s nádechem Hunger Games, očekávám akci, adrenalin a silné emoce. Bohužel mě ale Storočí nijak zvlášť nevtáhlo do děje. Svět, který autorka vymyslela, mi nesedl a některé části mi přišly zmatené. Čekala jsem, že mě kniha chytne na první dobrou a místo toho jsem se prokousávala stránkami a občas měla pocit, že čtu scény, které tam být nemusely.
Ale abych nebyla jen kritická – romantická linka mě bavila! Chemie mezi postavami byla skvěle napsaná a měla v sobě ten správný náboj. Grim a Oro? Oba mají něco do sebe. Mě si získal Grim, protože mám slabost pro bad boye.
Celkově bych řekla, že Storočí je taková Bčková romantasy – dobrý nápad, ale horší provedení. Na pokračování už se nechystám, i když musím uznat, že druhý díl vypadá vizuálně nádherně. Možná se k sérii někdy v budoucnu vrátím… ale teď to rozhodně nebude.
Za mě docela čtivé fantasy, i když mě do děje bohužel úplně nevtáhlo.
Trošku jsem měla problém s world-buildingem (nějak jsem se v tom světě plácala, i když není nejkomplexnější), neustále se opakujícím hledáním jistých věcí, které by mohly zajistit výhru, a nadužíváním "ba ne" (anebo prostě jenom "ba". Zajímalo by mě, jestli je to podobný i v originále).
Dost nešťastný je marketing lákající na podobu s Hunger Games - tu ve Storočí opravdu nenajdete a jednotlivé zkoušky pro mě byly docela zklamáním (kdybych neměla očekávání na nějaké drsné hry ála HG, asi by moje hodnocení dopadlo lépe).
Naopak se mi ale moc líbil Oro, vedle Jackse z OUABH konečně nějaká spravedlnost pro blond vlasy! Nicméně jméno 'Oro Rey', to vážně?:D Každopádně od chvíle, kdy měl víc prostoru mě kniha začala bavit víc :o)
A i přesto, že jsem -zjevně- měla svého favorita, mě bavil milostný trojúhelník, a to není zrovna klišé co vyhledávám. Super mi přišel i zvrat a rozuzlené na konci, i když jsem ho hlavního syčáka tušila.
Za mě tedy neurazí, nenadchne a uvidím, jestli se vrhnu na další díl:o)
Moc se mi nedařilo do knihy začíst a trvalo to prakticky až do konce. Celkem mi dal zabrat i svět, ačkoliv není vůbec složitý. Nějak to přikládám tomu, že jsem se právě nemohla začíst. Další díl si přečtu, jelikož mě zajímá co se tam vymele … ale celkově mě kniha moc neoslovila. Od začátku tušíte odkud vítr povane. Isla je přitom dobrá postava, nemám ji prakticky co vytknout. Uvidíme co ten druhý díl.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Alexandra Pierson také napsal(a)
| 2023 | Storočí |
| 2025 | Temnostín |