Bettinka Bettinka komentáře u knih

☰ menu

Recitátor 1 Recitátor 1 Vilém Dubnička

Ač mi nejsou básníci zcela cizí, patřím mezi ty, kteří poezii téměř nečtou a když už - až na výjimky a jasné klasiky - ji valně nerozumí. Jednou za několik let se stane, že poezie, která mi zkříží cestu mě pokud ne uhrane, tak minimálně nadchne. Stalo se to i zde. Dokonce i můj 12 letý syn nečtenář se nechal ztrhnout a když jsem mu četla pár útržků, vzal si knížečku ode mě a sám a naprosto bez vyhrožování :) několik básniček přečetl. Básničky jsou milé, některé až roztomilé, veselé, hravé a radostné. Knížečka je proložena několika krátkými texty a zdařilými, k obsahu knihy padnoucími, ilustracemi. Formát, grafika i volba papíru se mi moc líbí. A ano, našly se i momenty, kdy se šlo hlouběji pod povrch, jemně, nenásilně. Tedy za mě plný počet hvězdiček, krásná prvotina a snad nezůstane jen u ní.

17.04.2024 5 z 5


Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

To hlavní poselství je zde dokonale skryto za poklidný popis krátkého předvánočního období, tak poklidný, až mě to - bohužel - zcela minulo. Přičítat to překladu?

11.11.2023 3 z 5


Zvonkohra Zvonkohra Eliška Václavíková

Někdy mě až překvapí, co všechno u nás může vyjít. Z úcty k tomu, kdo mi tohle dílko doporučoval jako nejlepší knihu roku, jsem se protrpěla ke konci 3. kapitoly. Asi jakž takž chápu nadšení náctiletých, no, možná i dvacátníků, ale pro generace 30+, 40+ a dál bude tohle, vesměs kvůli své klišovitosti, plytkosti a trapnosti, asi dost nestravitelné.

30.09.2023 1 z 5


Má velká doba byla malá Má velká doba byla malá Benny Andersen

Je to již mnoho let, kdy jsem Bennyho Andersena objevila a pamatuji, že to pro mě bylo naprosté zjevení. Jeho veršům jsem tehdy naprosto propadla a když se dívám zpětně, překvapivě jsem je s nikým nesdílela, asi abych si to kouzlo vnitřně udržela co nejdéle. Po letech jsem se k básním vrátila, vnímání se posunulo, ale pocit je stále stejně krásný a zvláštní. Frkus to vyjádřil přesně.

UPROSTŘED ŽIVOTNÍ DRÁHY

V jistou chvíli si můžeš spočítat
že ti zbývá polovina zubů
polovina vlasů
polovina života
za pár let bude amen
s posloucháním kobylek
pokud si je zavčas
nenahraješ na pásek
a později nepustíš poloviční rychlostí
máš chuť se opřít
o výsledky které máš za sebou
ale naordinuješ si pohled do budoucna
dřív ses díval automaticky do budoucna
teď už si musíš udržovat budoucnost ve formě
už nemůžeš těžit z výsledků
protože ti jimž bys je chtěl předvádět
jsou buď mrtví nebo se ukáží jen zřídka
a už jen to že manželka
či dcera šetrným hlasem
ti nabídne zákusek
najednou vrhne blesk přítomnosti
na zašlou minulost
jakož i na tu co příjde
pomalu začneš kout
jak nemuset umřít
syt životem a zákusky
tady v rezervaci.

-----------------------------------
....Nejdůležitější je věrný přítel
který se dívá
když hážem židli.

18.08.2023 5 z 5


Kalmann Kalmann Joachim B. Schmidt

V jednoduchosti je krása a tady to platí dvojnásob. Takže klid.

06.07.2023 5 z 5


Honzlová Honzlová Zdena Salivarová

Proč nemá tato knížka tisíce komentářů a hodnocení? Proč ji skoro nikdo nezná? Vždyť to je takový klenot. Nádherný, čistý, veselý i příšerně smutný příběh, skvěle vystižená atmosféra horkého léta. A všechny vzpomínky, které dokáže vyvolat v těch, kteří v té době vyrůstali. Zde hvězdičky opravdu nestačí.

30.05.2023 5 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Ze začátku jsem cítila lehké rozpaky, možná rozladění... kolik povinně korektních témat a jak moc do hloubky se budou řešit? Ale pak se rozjel další příběh, nezklamal, protože to byl typický Nesbo ve výborné formě, jak se říká. Nicméně, už to - pro mě - nebyla taková jízda, jako bývávala. Už jsem neměla potřebu s sebou knížku tahat všude, kam jsem šla a ani nečetla do dvou do rána. Těžko říct, zda to způsobila delší pauza mezi tímto a předchozím dílem, nebo pocit, že už pomalu dochází k loučení. V dobrém závidím všem, kteří s Harrym teprve začínají a tu úžasnou jízdu, která je teprve čeká.

30.05.2023 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Opakovaně a nechtěně narážím na nadšené a velice emotivní komentáře a pokaždé mě znovu a znovu udivuje, jakým fenoménem se zrovna tato knížka stala. * a ** komentáře vesměs shrnují i mé myšlenky, díky za ně. Jsou knihy, které i po letech zanechávají silný pocit souznění, myšlenky v nich vyřčené jsou mi při vzpomínce tichou podporou, morálním kompasem nebo tím, co mi zvedne náladu a znovu pobaví a rozesměje. Hana žádné vzpomínky nevyvolává, rovná linka na monitoru, ani píp.

10.01.2023 1 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Petra Dvořáková to prostě umí. Těžké, přetěžké téma, podané velice citlivě a lidsky. Jsem moc ráda, že byl konec takový, jaký byl. Veliká bouře, která hrozí, že všechno odnese a zničí a pak je po ní a přichází klid.

V příběhu jsem vůbec nevnímala nasazování na církev, obavy, že může kniha někoho utvrzovat v její špatnosti atp. Vnímala jsem hluboce bolestný příběh velice osamělého člověka. Vše církevní, ač to bylo pro příběh samotný nutností, stálo přesto tak nějak stranou a v popředí byl jeden lidský osud a v podstatě boj o přežití.

07.01.2023 5 z 5


25 gramů štěstí 25 gramů štěstí Massimo Vacchetta

Pro mě má kniha hodnotu ve svém poselství, které má potenciál zažehnout v dalších lidech chuť konat dobro, ať už si vyberou jakoukoli oblast. Massimův příběh vnímám tak, že tím zachráněným je vlastně on, že mu všichni ti ježečci pomohli najít cestu ven z života, ve kterém byl docela ztracený a pomohli mu v něm najít smysl a naplnění.

-- Pravdou je, že jsme součástí nekonečného vesmíru, ve kterém je, podle mě, důležité všechno, protože koneckonců každá - a to "každá" bych chtěl zdůraznit - bytost přispívá k utváření úžasné harmonie, které bychom si měli vážit. --

05.01.2023 5 z 5


Fazóna Fazóna Miika Nousiainen

Byla to sranda a mělo to šťávu. Bohužel až na posledních pár kapitol. Jako by je napsal někdo jiný, těch slz po docela parádní jízdě na mě bylo ke konci moc. Trochu tu koncovku zachránila Henna, ta její řeč v nářečí… :-D

31.12.2022 4 z 5


Pitná kúra Pitná kúra John Irving

Jedna z mála knih, kterou jsem četla dvakrát. Jak se mi stále nedaří pochopit, co všichni mají na Světě podle Garpa, tak nechápu, že není Pitná kůra na špici všech Irvingových knih, protože za mě nemá chybu. Vždy jsem spíše tíhla k mužským hrdinům, Trumpera nevyjímaje, ale Biggie byla první ženská hrdinka, kterou jsem si opravdu zamilovala. Moc doporučuji, zasmějete se a zároveň Vám bude tak nějak hezky u srdce.

18.12.2022 5 z 5


Símka Símka Lucie Hušková

(SPOILER) Bylo velmi jednoduché se do Símky vcítit. Chápat tu sebedestruktivní potřebu a touhu zalíbit se a být milován někým, kdo o to vůbec nestojí a její bezpodmínečné lásky není hoden. Moc jsem si přála, aby alespoň ke konci vybouchla a své matce a zničující závislosti na ní se vzepřela. Autorka píše moc hezky, jednoduše a napřímo se jí podařilo vystihnout a popsat situace a emoce lépe, než kdyby je složitě rozváděla a větvila. Přála bych si, aby tahle knížka měla pokračování, o Símce a jejím životě ‘po matce’.

20.11.2022 5 z 5


Na divokém venkově Na divokém venkově Eva Grestenbergerová

Tady je narváno snad úplně všechno. A zoufale to nefunguje. Pár dobrých postřehů se našlo, tak alespoň hvězdička a další za lákavý přebal. Tento styl humoru by možná zafungoval tak dvacet, třicet let zpátky?

18.10.2022 2 z 5


To nejlepší, co máme To nejlepší, co máme Griet Op de Beeck

Velmi čtivé, možná jsem už otrlejší, ale nepřišlo mi to vlastně vůbec depresivní, spíš naopak, plné naděje. Autorka píše moc hezky, přirozeně a přijde mi, že se v každé její knížce najde něco, co snad zasáhne úplně každého. Tady už je to drobet pohádka, ale proč ne. 4 hvězdičky pouze proto, že srovnávám s předchozími knížkami, které se mi líbily o něco více, byly více realistické a které byly přeloženy jinou překladatelkou, než tato zatím poslední kniha.

28.09.2022 4 z 5


Parfém bláznivého tance Parfém bláznivého tance Tom Robbins

Pokud někdo začíná s Robbinsem, měla by tohle být první knížka, po které sáhne. Báječný překlad a atmosféra knihy nezapomenutelná.

17.09.2022 5 z 5


Když se z teplých krajů vrátí rozpálení invalidé Když se z teplých krajů vrátí rozpálení invalidé Tom Robbins

Takhle krásně žvanit umí snad jedině Robbins. :-) Geniální.

17.09.2022 5 z 5


Jako veš v kožichu Jako veš v kožichu Marie Rejfová

První přečtená kniha této autorky a bohužel asi půjdu proti proudu a poměrně vysokému hodnocení. Myslím, že výborná kniha pro starší čtenáře, především asi babičky, které hledají pohodovou, nenáročnou knížku na víkend, myslím, že je velice pobaví a potěší. Mně ale přišla, s ohledem na věk autorky a vlastně i hl. hrdinky Pepiny, tak nějak podivně starosvětsky infantilní.. Navíc na mě postava Josefíny chvílemi působila dost škodolibě a to mi do té ‘povedené taškařice’ vůbec nezapadalo. Nejvíce bych přirovnala asi k seriálu Taková normální rodinka, ale pouze co do množství postav a ztřeštěnosti.
Pro mě špatný výběr, ale nezatracuji. :)
Co jsem opravdu velmi ocenila byla naprostá absence překlepů a chyb a příjemné grafické zpracování.
Po přečtení darováno do nemocniční knihovny, akorát tak jednohubka na pětidenní hospitalizaci.

07.08.2022 2 z 5


Stepní vlk Stepní vlk Hermann Hesse

Ad komentář JakeTheDog - Asi tak. :)

Stepní vlk asi navždy zůstane jedním z nejintenzivnějších čtenářských zážitků.

24.06.2022 4 z 5


Spasitel Spasitel Jo Nesbø

Za mě jednoznačně nejlepší z celé série.

24.06.2022 5 z 5