25 gramů štěstí

25 gramů štěstí https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424633/bmid_25-gramu-stesti-jak-vam-malicky-jez-Pdz-424633.jpg 5 79 21

„Tak proč to děláš? Co máš z ježků?” „Mám z nich radost.” „Mohl by ses o něj teď na ty dva dny postarat?” Takhle nějak začalo přátelství veterináře Massima, specializujícího se na dobytek, s opuštěným ježečkem. Mláďátko staré sotva pár dní je celé červené a na hřbetu má proužek bílých, měkkých a trochu rozcuchaných bodlin. Váží pouhých 25 gramů a slabounce kňourá: má hlad, je mu zima anebo se možná cítí osaměle. Plakání je tak zoufalé, že pronikne i skrz Massimův obranný štít tvořený apatií a silou zvyku. A tak se stalo, že Ninna – rozcuchaný ježeček byla samička – obrátila kouzlem své osobnosti jeho život naruby. Je zvědavá a jakmile vycítí něco nového, vystrčí čumáček ze svého úkrytu; je velmi hravá a baví se tím, že čenichem převrací misku s vodou; je něžná a když Massima delší dobu nevidí, samou radostí ho pak olíže. Zároveň je to ale volně žijící zvíře, které potřebuje svobodu: klec je mu čím dál těsnější a štěstí nachází venku v lesích… Massimo Vacchetta v této knize vypráví o neobvyklém setkání, které mu pomohlo překonat špatné období a vnuklo mu nový smysl: založit záchrannou stanici pro ježky, vinou naší nepozornosti ohrožený druh, a postarat se o ty, kteří pomoc potřebují. Tak jako Trilly, zapřísáhlý donchuán, nebo křehká Lisa, jež si všechny okolo získala svým pohledem, nebo Zoe, jemuž se podařilo odrazit všechny rány osudu. Zraněná, týraná, bezbranná zvířátka, která ovšem překypují touhou po životě.... celý text

Literatura světová Příroda, zvířata Příběhy
Vydáno: , Kazda
Originální název:

25 grammi di felicità , 2018


více info...

Přidat komentář

Bettinka
05.01.2023 5 z 5

Pro mě má kniha hodnotu ve svém poselství, které má potenciál zažehnout v dalších lidech chuť konat dobro, ať už si vyberou jakoukoli oblast. Massimův příběh vnímám tak, že tím zachráněným je vlastně on, že mu všichni ti ježečci pomohli najít cestu ven z života, ve kterém byl docela ztracený a pomohli mu v něm najít smysl a naplnění.

-- Pravdou je, že jsme součástí nekonečného vesmíru, ve kterém je, podle mě, důležité všechno, protože koneckonců každá - a to "každá" bych chtěl zdůraznit - bytost přispívá k utváření úžasné harmonie, které bychom si měli vážit. --

Allla9
12.05.2022 5 z 5

Skutečný příběh veterináře, který svůj život zasvětil péči o zraněné a malé ježky. Krásná a dojemná kniha.


Jitty82
24.02.2022 5 z 5

Nádherná kniha, psaná srdcem.
Kniha, která vypráví příběh čisté, bezpodmínečné lásky.

Scény, ve kterých Massimo vypráví o ježcích, jsou velmi dojemné, zvláště ty s Ninnou: není možné ji nemilovat od prvních stránek! Péče, kterou věnuje tento úžasný veterinář malým a bezbranným tvorečkům je dojemná a obdivuhodná. Změnu, kterou to přineslo ve všech aspektech jeho života, je působivá.

Děkuji Massimovi za jeho práci a obětavost a Antonelle za to, že dala hlas tomuto příběhu s grácií a poezií.

Citáty, které mne oslovily:

Žádný den neprožiješ naplno, pokud nevykonáš něco pro někoho, kdo ti to nebude moci oplatit.

Každá živá bytost má význam a své přesné místo na světě.

A pamatuj: nikdy nesmíš dělat něco jen proto, aby se ti od někoho jiného dostalo uznání. Naopak musíš dělat to, co bude dělat dobře tobě samotnému.

Můj příběh…
Tuto knihu jsem koupila proto, že k nám na zahradu zavítal ježek. Chodil pravidelně a pojmenovala jsem ho Rupert. Prohlédla jsem ho, byl zdravý, ale neměl dostatečnou váhu pro přezimování. Bylo zřejmé, že potřebuje mou pomoc, bez které by neměl šanci přežít zimu. Denně dostával kočičí kapsičku. Vybudovali jsme mu domeček a vystlali ho slámou a trochou listí. Ježčí úkryt jsme zapustili v klidné časti zahrady do země, navrstvili hromádku listí a kousků dřeva. Blížil se konec listopadu a Rupert dosáhl potřebné váhy. Moc jsem si přála, aby u nás přezimoval, ale nakonec odešel. Pevně věřím, že se s Rupertem na jaře opět shledám.

efka.saf
27.12.2021 5 z 5

Aaaaaaaaach, jsem dojatá až na půdu, rozněžnělá a mírně ubrečená. Knihu jsem začla číst ráno a navečer byla mise dokončena. Krátké, svižné, textově jednoduché, s poměrně velkým písmem, takže čtení doslova sviští. Nicméně ten obsah! Kniha mi velmi připomněla mou zamilovanou Veveřáckou kroniku. Obě knihy byly napsány osobami, které naprosto propadly němým zvířecím tvářičkám a zasvětily jim svůj život, což z textu dýchalo téměř z každé stránky. Massimo mi byl nesmírně sympatický. S velkým otevřeným srdcem zasvětil život těmto bodlinatým miláčkům, které my - lidé postupně přivádíme na okraj velké propasti. Děkuji za napsání knihy (která má určitě své stylistické mouchy, ale čert to vem) i za lidi jako je Massimo. Naplňují mě optimismem, že to s lidmi přes všechno, co se u nás i ve světě děje, není až tak strašlivě špatné. Každá vlaštovka se počítá.

petrarka72
22.11.2021 4 z 5

Den ježků je 22. 2. A to nejzajímavější na celé knize Massimovo zapálení pro věc - a naplňované přesvědčení, že dobra posílaného dál, třeba péčí o malé tvory na pokraji vyhynutí, není nikdy dost. Pozitivní a inspirativní čtení.

Hani77
30.10.2021 4 z 5

Jsem ráda, že jsem knihu objevila, příběhy jsou zajímavé, ale jednu hvězdičku ubírám, protože druhou polovinu knihy jsem se už musela do čtení nutit.

LunaL.
22.03.2021 4 z 5

(SPOILER) Krásná knížka, která se moc hezky čte. Dojemný příběh o tom, jak jeden ježeček může změnit život - a dát nápad k založení záchranné stanice. Ukazuje nám veterináře ( a muže) z jiného úhlu pohledu. A je plná zajímavostí o ježkách. Přečetla jsem knihu za pár dní, zdála se mi na pravdivý příběh oddechovější. Takové pohlazení po duši.
Jen založení z.stanice mohlo být popsáno víc, takhle měl člověk pocit, že je to otázka týdnu a pár podepsaných papírů..
Určitě jsem knížku nečetla naposledy :)

whack
16.11.2020 5 z 5

Príbeh jedného veterinára, ktorému sa priplietol do života maličký ježko a zmenil mu celý život. Príbeh je písaný veľmi starostlivo, pokorne, ale aj poučne, môže byť nápomocný niekomu, kto nájde ježka v núdzi. No nečakal som, že bude až taký dojímavý. Miestami ma fakt dostal. O to viac, keď si uvedomím realitu našich sídliskových ježkov, ktorých každý rok viditeľne drasticky ubúda. Podporím naše záchranné stanice.

niki-chan
16.11.2020 5 z 5

Krásná kniha, která opravdu pohladila na duši. Kromě mnoha zajímavých informací o ježcích, bylo fajn se dozvědět i o změně životního cíle, kterou ta malá kulička s bodlinkami způsobí. Některé pasáže byly smutnější, ale jak říká autor, je to příroda a každý tvoreček stojí za pokus o záchranu.

RoseDadas
12.11.2020 3 z 5

3,5*
V knize jsem se dozvěděla mnoho nových informací, které jsem o ježečcích a o jejich péči nevěděla, rozhodně je kniha přínosná pro obohacení znalostí. Na knižním trhu je mnoho knih věnujících se tematice jiných oblíbených společníků člověka, jakými jsou především psi a kočky, a tak jsem byla ráda za něco trochu jiného a 25 gramů štěstí mi poskytlo náhled do zcela odlišného světa.

Co se týče jazyka a stylistiky textu, zde jsem byla lehce na rozpacích, jelikož místy mi přišly věty dosti kostrbaté. Lze jen pouze odhadovat, zda to tak bylo i napsáno, nebo to bylo zapříčiněno překladem z italštiny.

JointlieKat94
04.10.2020 5 z 5

To byla nádherná kniha. Můj ježek by byl štěstím bez sebe, že se vzdělávám. :) knihu jsem vytáhla v den jeho prvních narozenin.. :)

Je to skvost. Nikdy jsem o těch malejch drobečkách nic nečetla, a jsem ráda, že jsem to stihla. :) je zde spousty příběhů veterináře Massima, který si jde za svým snem, poté, co dostane na starost malou Ninnu a zamiluje si jí. Kdo by si je taky nezamiloval. :)

Bylo to krásný, chvilkama hodně smutný. Děkuju! :)

Vicusss
24.08.2020 5 z 5

Krásna knižka. Prvýkrát som čítala o ježkoch a vďaka tejto knihe mám pocit, že sa na ne teraz pozerám inými očami. Knihu som zhltla cez víkend, až mi je ľúto že je tak rýchlo koniec. Príbeh bol krásny a výborne napísaný. Ale aj nejaká tá slzička bola :)

Táto myšlienka z knihy sa mi veľmi páči:
Žiadny deň neprežiješ naplno, ak nevykonáš niečo pro niekoho, kto ti to nebude môcť odplatiť.

Určite odporúčam, príjemná úsmevná oddychovka :) :) :)

Niky Coffee
30.05.2020 3 z 5

Pokukovala jsem po knížce nějakou chvíli, o ježcích se často nepíše. Byla jsem na pohovoru v záchranné stanici a ošetřovatelka, která se mnou mluvila se specializovala na ježky, chtěla jsem se tomu, co zažívá trošku přiblížit. Ale zklamala mě dost špatná korektura, sice překvapil vztah autora k živým tvorům, když to srovnám s knížkou, kde autorka je veterinářkou, která zachraňuje zivoty a má za manzela řezníka....., ale aby dospělý chlap byl tak outlocitný, ublížený, smutný je až moc, aby to bylo k uvěření nebo alespoň k obdivu. Možná je to jen italská nátura, kterou neznám. Hodně jsem z něj cítila vnitřní samotu, lásku k partnerce a k dítěti vložil do péče o ježky, což je takové hořkosladké.. Hodnocení za něhu, která z knihy pristila.

Veřenka13
25.05.2020 5 z 5

Skvělá kniha pro všechny milovníky zvířat. Nádherný příběh plný lásky. Knihu jsem si moc užila. V některých částech jsem se zasmála a někdy rozněžnila... Opravdu doporučuji. Hezká kniha na dovolenou.

Marekh
08.05.2020 5 z 5

Na tuto knihu mne ve svém videu nalákala Veronika (Bichličin video blog). V minulosti jsem četl některé příběhy o zvířatech – hlavně o psech a kočkách, ale o ježcích jsem četl poprvé. Kniha je založena na skutečných událostech, kdy Massimo Vacchetta vyprávěl příběhy o ježcích Antonelle Tomaselli, která jeho příběh zpracovala do této knihy. V knize se dočteme, jak se Massimo začal starat o ježky, dočteme se o různých příhodách, které zažil s ježky a také nějaké informace z rodinného života. Dočteme se také plno zajímavých informací o ježcích. Kniha se mi hodně líbila a určitě knihu doporučuji všem čtenářům. V knize se vyskytují také okrajově příběhy jiných zvířat. Musím se přiznat, že při čtení určitých částí mi ukápla nejedna slza. Knihu hodnotím na 100 %.

Kniha obsahuje také fotografie. Pokud by se naskytla někdy příležitost, ježečka bych si rád pohladil. :) 

Citáty, které mne oslovily:

A pamatuj: nikdy nesmíš dělat něco jen proto, aby se ti od někoho jiného dostalo uznání. Naopak musíš dělat to, co bude dělat dobře tobě samotnému.

Žádný den neprožiješ naplno, pokud nevykonáš něco pro někoho, kdo ti to nebude moci oplatit.

Každá živá bytost má význam a své přesné místo na světě.

… mít někoho rád znamená nechat ho jít.

… láska znamená také chápat, přijímat a respektovat přirozenost jiné bytosti. A že pravá láska je nezištná a nic za to na oplátku nežádá.

zuzi.kovar
03.05.2020 4 z 5

Kniha neosloví žádnou literární hodnotou, tady jde o její hodnotu lidskou. Neuvěřitelně milý, krásný a pravdivý příběh, který vezme za srdce a uchvátí nejednoho milovníka přírody. Mně osobně se moc líbily fotografie vložené, jinak by asi byla bezcenná, ale s těmi fotkami si člověk vše lépe představí. Jedinou výtku mám ke korekci knihy – myslím, že ji snad ani nikdo nečetl, v druhé polovině knihy často bylo jedno slovo napsané dvakrát. Nebo z Lisy byla najednou Luisa, hromada překlepů, špatně přepsaná italská jména. To dost rušilo, a když si člověk vezme, že do knih investuje nemalé peníze, tak takové lajdáctví při vydání knihy moc nepotěší.

MMacicekk
09.04.2020 5 z 5

Vím, že čtenáři vyhledávají spíše příběhy o psech či kočkách, ale i tento o ježcích stojí rozhodně za to a potěší každého milovníka zvířat. Uvnitř naleznete nejen úžasný příběh, ale rovněž krásné fotografie vyvedené na křídovém papíře, které vás seznámi s ježky, jenž se dostali Massimovi do rukou a on udělal vše pro to, aby je zachránil. Bonusem jsou zajímavé informace o ježcích a věřím, že až knihu přečtete, budete si chtít jednoho ježečka pořídit i domů.

knizninadsenec
11.02.2020 5 z 5

Velmi krásná emotivní kniha, plná lásky, laskavosti, ochrany... Velmi se mi líbila.

kneslova
05.01.2020 5 z 5

Musím se připojit k velké chvále, krásná kniha. Autor je milovník zvířat a je hezké vědět, že existují takoví lidé nejen pro ježky. Zajímavé, skvělé čtení.

Áňa 998
03.01.2020 5 z 5

Roztomilá knížka, kterou jsem přečetla během jednoho večera. Rozhodně potěší každého, kdo má rád zvířata. Příběh je čtivý, milý a moc mě bavil.