Karin Lednická životopis

česká, 1969

Životopis

Karin Lednická (*5.2.1969) je česká nakladatelka, překladatelka a spisovatelka.
Narodila se v Karviné, vyrostla v Havířově a nyní žije v Ostravě. Dá se tedy říct, že celý život strávila v regionu, jehož historii se ve svém autorském debutu věnuje.
Měla v úmyslu studovat knihovnictví a žurnalistiku, ale to jí bohužel z různých důvodů nevyšlo. Po maturitě tedy vykonávala celou škálu profesí v Benzině, Tesle Havířov a v Moravských chemických závodech Ostrava.
Zkraje 90. let se konečně dostala k vysněné profesi: začala psát pro regionální periodika, dělala zprávařku v jednom z prvních soukromých rádií a věnovala se kulturní publicistice.
V letech 1993-1994 pobývala v Londýně, kde studovala angličtinu a anglickou historii.
Po návratu z Anglie 2 roky překládala beletrii, 20 roků vydávala knihy a nyní se plně věnuje vlastnímu psaní. Její prvotina Šikmý kostel, první díl zamýšlené trilogie, se stala absolutním vítězem ankety Kniha roku a získala celou řadu dalších ocenění. Podobně si vede i druhý díl trilogie, po němž dostala za mimořádný přínos k reflexi novodobých dějin Cenu za svobodu, demokracii a lidská práva, kterou každoročně uděluje ÚSTR.

V březnu 2022 vyšlo literární dokudrama s názvem Životice: obraz (po)zapomenuté tragédie; aktuálně pracuje na třetím díle Šikmého kostela, který dovede děj do poloviny 60. let.

Ocenění (7)

2022 - Český bestseller (Odborná a populárně naučná literatura pro dospělé) - kniha Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie
2021 - Cena ÚSTR Za svobodu, demokracii a lidská práva (Cena za mimořádný přínos k reflexi novodobých dějin)
2021 - Český bestseller (Cena čtenářů) - kniha Šikmý kostel 2
2020 - Kniha roku - Čtení tě mění (Společenský román) - kniha Šikmý kostel
2020 - Kniha roku - Čtení tě mění (Absolutní vítěz – Kniha roku 2020) - kniha Šikmý kostel
2020 - Český bestseller (Česká beletrie pro dospělé - ČESKÝ BESTSELLER (hlavní kategorie)) - kniha Šikmý kostel
2020 - Audiokniha roku (Absolutní vítěž) - kniha Šikmý kostel