Záhada zlaté štoly zajímavosti

Záhada zlaté štoly https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/213972/mid_zahada-zlate-stoly-213972.jpg 4 739 94

Další z příběhů královského prokurátora Oldřicha z Chlumu se tentokrát odehrává v okolí Prahy. Nevysvětlitelným způsobem se při cestě z královských dolů v Jílovém u Prahy ztratí truhlice plná zlata. Král Přemysl I. Otakar povolá Oldřicha z Chlumu, protože je jasné, že...

Zajímavosti (5)

Vyšlo v nezkrácené podobě i v audio verzi, čte Aleš Procházka. (lioncel)


V Jílovém se původně netežilo zlato hlubinně ale tzv. jílováním - odtud také pochází jméno Jílové. Při jílování jsou vodou rozplavovány zlatonosné sedimenty v těžebním poli na povrchu svahů. Lehké příměsi se vodou odplavily, těžké materiály včetně zlata se hromadily pod svahem, a následně se čistily rýžováním. (Titus)


Zásadní roli v jedné z vedlejších dějových linií hrají kostky domina. Domino však vzniklo na Dálném východě a trvalo poměrně dlouho, než jej poznala i Evropa. U nás se objevuje někdy v 18. století. (Titus)


Kostel v Jílovém byl zasvěcen sv. Vojtěchu až v 17. století. Do té doby byl kostelem sv. Mikuláše. (Titus)


Na sešlosti v domě mincmistra Eberharta se podává fazolová polévka. Fazole však pocházejí z Ameriky, kde mají dvě centra vzniku. Do Evropy se dostaly až s prvními průzkumníky, pravděpodobně již s Kryštofem Kolumbem. Zprvu však byly pěstovány pouze jako okrasné rostliny. (Titus)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (32)

Když už pomlouvám svého pána, tak se nejdřív ohlédnu. Prostořekost bych ještě prominul, ale hloupost ne.


Proslulý filozof Aristoteles kdysi napsal, že jsou jen dvě cesty, třetí neexistuje.


Nerad trápím lidi, o nichž si nejsem jistý, že jsou zločinci. Protože bezpráví je stejný hřích, jako zločin. Možná ještě větší.


Více citátů z knihy najdete u autora.