Lolita zajímavosti

Lolita https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30935/bmid_lolita-txd-30935.jpg 4 3681 519

Príbeh ničivej lásky mladého dievčaťa a zrelého muža. Autorove podanie bolo také odvážne, že prvé vydanie románu v USA spôsobilo škandál a jeho šírenie bolo zakázané. Podobný osud mali aj filmové spracovania z roku 1961 a 1998.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Lolita , 1955


více info...

Zajímavosti (18)

Adaptováno pro Český rozhlas jako Četba s hvězdičkou: https://vltava.rozhlas.cz/za-hranou-lasky-lolita-vladimira-nabokova-jako-cetba-s-hvezdickou-8569744 (Teckovana)


České vydání z roku 2019 získalo třetí místo v soutěži Nejkrásnější české knihy roku v kategorii Bibliofilie a autorské práce.
http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/lolita/ (Hamec)


Nikola Janíčková - Lolita aneb Zpověď knižního grafika
http://www.h7o.cz/lolita-aneb-zpoved-knizniho-grafika/ (Hamec)


Vydání Lolity k výročí 120 let od narození Vladimira Nabokova z roku 2019 má čtyři varianty obálky, liší se pouze ilustrací. Dle nakladatelství Paseka distribuce variant probíhá náhodně a čtenáři se mají nechat překvapit. (LordSnape)


Jméno spisovatelky Vivian Darkbloom, toučící se okolo Clare Quiltyho je anagramem autorova jména. (HematomMyokardu)


Nabokovova láska ke slovíčkaření a fonetiku neminula ani jeho nejvýznačnější dílo.
Příkladem mohou být jména jako Humbert Humbert, Mesmer Mesmer, Gaston Godin nebo místa Hazy Hills, Kumfy Kabins, Hobby House etc. (HematomMyokardu)


Film byl v Austrálii do roku 1999 zakázán,aby nebyla podporována pedofilie (SeverusSnape)


Svou ranou prózu a poezii psal spisovatel pod pseudonymem Sirin. (Blancheerka)


Kniha je plná metafor. Postava Humberta Humberta má představovat konzervativní a usedlou Evropu, naproti tomu Dolores (Lolita) představuje živelnou, energickou a nespoutanou Ameriku. "Evropa" je fascinována něčím tak novým jako je "Amerika." (chaera)


V knižní podobě je Lolita brunetka, ale ve filmové verzi v režii Stanleyho Kubricka se jedná o blondýnku. (chaera)


Poslední zfilmování této knihy pod stejnojmenným názvem je z roku 1997 v režii Adriana Lyneho. (chaera)


V obou slavných filmových verzích je věk Lolity pozměněn na 14 let, oproti knižní předloze, kde je malé Lolitě pouhých 12 let (v době prvního setkání s Humbertem). (chaera)


Inspirací k napsání tohoto románu byl údajně vztah Charlese Chaplina k jeho druhé ženě Litě Grey, která byla v době, kdy se poznali, nezletilá. (chaera)


Roku 2009 vydali The New York Times seznam 100 nejlepších anglicky psaných knih 20. století, které vybrala odborná porota. Tato kniha se umístila na 4. místě. (chaera)


Lolita byla dokončena roku 1953, žádné americké nakladatelství ji ale kvůli jejímu obsahu nebylo ochotno vydat. Se spoluprací souhlasilo až roku 1955 pařížské nakladatelství Olympia Press. V roce 1956 už ale byla ve Velké Británii i Francii zakázána. V USA byla vydána v roce 1958 a okamžitě se z ní stal bestseller. (Kamčari)


Po svém vydání se toto dílo stalo klasikou, je jedním z nejznámějších a nejkontroverznějších románů literatury 20. století. Jméno Lolita se stalo součástí jazyka jako označení sexuálně přitažlivé mladé dívky. (Kamčari)


Stanley Kubrick zakoupil i práva na druhou Nabokovovu knihu "Laughter in the Dark", která byla "Lolitě" značně podobná, aby ji nemohly zfilmovat konkurenční produkce. (Zlord Antiježíš)


Vladimir Nabokov spolupracoval na scénáři pro filmovou verzi natočenou Stanley Kubrickem. (Zlord Antiježíš)


Ocenění knihy (2)

2019 - Nejkrásnější české knihy roku (Bibliofilie a autorské práce – 3. místo)
1991 - Cena Josefa Jungmanna


Související novinky (1)

Knižní novinky (4. - 11. 9.)

02.09.2013


Citáty z knihy (8)

Slovy starého básníka: Morálním cítěním smrtelník platí času /daň za svůj smysl pro smrtelnou krásu.


Vybavují se mi určité okamžiky, říkejme jim ledovce v ráji, když poté, co jsem se jí naskytl, po skvostném, šíleném vypětí, které mě nechávalo v ochromení za nepřístupným valem azurového pásu, jsem ji nakonec s němým stonem něhy brával do náruče (pleť se jí leskla v neónovém světle pronikajícím škvírami v žaluziích z dlážděného dvora, jako uhel černé řasy byly zcuchané, zastřené šedé oči prázdnější než jindy - dočista jako malá pacientka ještě neprobraná z narkózy po těžké operaci), a má něha tmavla odstínem studu a beznaděje, a já se utěšoval a houpal svoji osiřelou, lehounkou Lolitu ve svém mramorovém náručí a broukal jí do teplých vlasů, nazdařbůh ji hladil a němě prosil o rozhřešení, a na samém vrcholu téhle lidské, utrápené, nesobecké něhy (má duše v té chvíli doslova obletovala její nahé tělo, hotova se kát), zničehonic, ironicky, hrozně, touha znovu naběhla a - „ach ne! říkávala Lolita s povzdechem určeným nebesům, a v příštím okamžiku něha i azur, vše se roztříštilo na tisíc kousků.


... moje konvenční Lolita si během našeho neslýchaného a nemravného soužití postupně ujasnila, že i ten nejmizernější rodinný život je lepší než parodie na krvesmilstvo, která byla nakonec to nejlepší, co jsem té sirotě mohl nabídnout.


Více citátů z knihy najdete u autora.