Jídlo a pití v pravěku a ve středověku přehled

Jídlo a pití v pravěku a ve středověku https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18932/bmid_jidlo-a-piti-v-praveku-a-ve-stredov-ZyO-18932.jpg 4 41 41

Od vzniku pračlověka uplynulo několik milionů let, od vzniku zemědělství asi deset tisíc let. Až neuvěřitelně dlouhé období sběračství a lovu na jedné straně a období záměrné výroby potravin na straně druhé, to vše má svá specifika a rozdílné druhy a množství pramenů. Pouhá specializace na archeologii a historii však ke zpracování tohoto tématu nestačí, je potřeba pracovat také s materiálem paleobotanických a osteologickým a zároveň vycházet ze znalostí získaných při etnografickém výzkumu. Tato kniha je už čtvrtou autorčinou knihou o dějinách výživy, a dovršuje tak cyklus poznávání výživy a vaření od počátku lidstva po období národního obrození.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Kuža007
27.06.2022 5 z 5

Velice zajímavá odborná práce Magdaleny Beranové na téma Jídla a pití, a stravy celkově, v pravěku, starověku a středověku. Tato její neortodoxní kniha nabízí jak dějiny asi všech základních potravin pro přežití člověka v jakékoli historickém údobí, tak popisuje i způsoby zpracování jednotlivých typů základních potravin a jejich zušlechtění v potravu výživově bohatší. A nakonec upozorňuje i na jednotlivé tradice a postupy servírování a jedení v pravěku a středověku. Skvostná a poučná kniha,, který nikdy nezklame.

Hanka_Bohmova
31.03.2021 4 z 5

Plynutí textu bych popsala jako telegrafické a pokud by měla kniha existovat v audio-podobě, nechtěla bych být jejím interpretem. Souhlasím s názorem některých komentujících, že autorka nemá zrovna dar slova a je to škoda, mohlo vzniknout dílo na úplně jiné úrovni.
Informačně mi kniha vyhovovala, i rozdělení po jednotlivých skupinách potravin je uspořádání, které mým účelům posloužilo dobře. Zajímala jsem se především o pravěk (odkdy u nás byla která poživatina dostupná a jak připravovaná) a předem počítala s tím, že poznání je v této oblasti spíš omezené, doplněné mnohdy z etnografických analogií.


roman9739
08.01.2020 4 z 5

Kniha je to výborná, obsáhlá, skvěle napsaná, mnohdy zbytečně stručná, ale plná překvapivých informací a receptů. Těším se na vyzkoušení několika opsaných receptů ze závěru knihy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jídlo a pití v pravěku a ve středověku v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených56x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených5x
v Knihotéce53x
v Chystám se číst62x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech2x