Zoe111 Zoe111 komentáře u knih

☰ menu

Co je odtud vidět Co je odtud vidět Mariana Leky

Skvělá, skvělá, skvělá. Neměla jsem téměř žádné očekávání, když jsem knížku dostala jako dárek. Výsledek byl ovšem odzbrojující. Okamžitě jsem si zamilovala všechny roztomile podivínské postavy a způsob vyprávění. Už dlouho jsem si čtení neužila jako tentokrát. Když jsem dočetla, bylo mi líto, že už je konec. Zařazuji tento titul mezi TOP svých oblíbených.

31.05.2023 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Moc pěkná knížka, kterou jsem si rozšířila obzory. Takové knihy mám ráda - které poučí. Poutavě napsaný příběh. Syrovost a nevlídnost období protektorátu a komunistické totality zalézají pod kůži. Před lety jsem viděla v Divadle na Vinohradech adaptaci této knihy a bylo to úžasné. Ovšem až po přečtení knihy mi došly některé souvislosti a temnota příběhu.

01.04.2022 5 z 5


Šeptuchy Šeptuchy Alena Sabuchová

Sice jsem měla problém se začíst a chtěla jsem knížku odložit. Naštěstí jsem to neudělala. Krásné vyprávění o tajemném koutě světa, o kterém jsem netušila - Podlasí, skrz osudy dvou kamarádek. Je to velmi povedená kniha a jsem ráda, že neunikla mé pozornosti.

09.03.2022 5 z 5


Dvojitý gambit Dvojitý gambit Martina Málková

Dobře strávený čas s touto knížkou. Autorku jsem si oblíbila u jejích pozdějších titulů a tak jsem byla zvědavá na její prvotinu. Bylo to zábavné čtení, Viola mi byla hned sympatická, a když se na scéně objevil Petr Veverka bylo to ještě zábavnější. Když už jsem se začala o příběh bát, že skončí někde v “růžových bublinách”, povedl se autorce nečekaný zvrat. Závěr mě nejdřív trochu rozladil, ale nakonec jsem musela uznat, že je to konec, který příběhu sluší. Je to dobrý vtip, i když zvědavce to dráždí :-)

24.11.2021 5 z 5


Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Četla jsem knihu na podzim na chatě a večer jsem chodila kontrolovat, jestli je opravdu zamčeno. Když musel manžel jednou zůstat ve městě i přes noc, zamkla jsem se i v ložnici :-) Napínavý thriller plný násilí se mi četl dobře a nechtělo se mi ho odložit. Na druhou stranu mi připadal trochu kostrbatý překlad, ale to může být jen můj dojem, když jsem se ztrácela v časování.

17.11.2021 4 z 5


Stezka mrtvých Stezka mrtvých Sara Blædel

Výborná detektivka. Velmi dobře se to četlo. Nejprve jsem si myslela, že to bude jedna z těch předvídatelných zápletek, ale hluboce jsem se mýlila. Tajemno, napětí ve správné míře. Autorku jsem neznala a jsem ráda, že jsem ji objevila. S chutí si přečtu i její další knihy.

26.10.2021 5 z 5


Závity ulit Závity ulit Martina Málková

Naprosto úžasná oddechovka. Příběh plyne tak poutavě, že nejde knížku odložit. Přečetla jsem ji za sobotu a škoda, že Závity ulit nemají víc stránek. Autorka prokázala, že je opravdu výborná vypravěčka. Dokáže si poradit s různými žánry tak, že její styl vyniká neobyčejnou čtivostí. Na rozdíl od vážnějšího románu Pérka, drátky, kolečka, který jsem četla jako první, jsou Závity ulit odlehčené čtení, svěží, vtipné, ale přesto nabízí i možnost k zamyšlení, pokud se čtenář zamyslet chce. Od začátku je jasné kam příběh směřuje, ale pod touto jednoduchou linkou se pro vnímavé otevírají poněkud hlubší otázky a odpovědi. Jaké je pozadí chování člověka? Jak moc nás ovlivňují předsudky? Jak hrdiny poznamenají utajené obavy a kde je hranice mezi odvahou a bláznovstvím? A je to opravdu bláznonovství?
V knížce jsem našla spostu krásných a originálních metafor, kterými autorka potvrdila svůj talent pro poetiku, stejně jako skvěle padnoucí dialogy a štiplavý vyvážený humor.

29.08.2021 5 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Ano, KLASIKA. Když vezmu v úvahu, že vznikla na přelomu 18. a 19. století, je svěžet vyprávění a vůbec celý styl psaní příjemným překvapením. Očekávala jsem škrobenost, upjatost a nudu. Jsem ráda, že jsem tyto předsudky překonala. Byl to krásný čtenářský zážitek.

28.08.2021 5 z 5


Pérka, drátky, kolečka Pérka, drátky, kolečka Martina Málková

Četlo se to samo. Bezvadně vystavěný příběh vyprávěný stylem, který mi okamžitě sedl. Dobře napsané dialogy a víc než dobře zvládnutá ichforma, ve které je knížka napsaná. Autorka má jedinečný "rukopis", její jazyk umí být poetický a stejně tak umí zdrsnět. Příběh stárnoucí herečky, kterou vnitřní strachy donutí k pošetilým krokům, mě nesmírně bavil. Je to jakási sonda do hlubin zraněné duše. I když text někdy balancuje ve filozofické poloze, nestane se, že by ztratil na své čtivosti a srozumitelnosti. Jsem ráda, že jsem autorku objevila a přidávám si ji ke svým oblíbeným, právě pro její osobitý způsob jakým píše.

02.07.2021 5 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Autorka je moje oblíbená. Tak jak dokáže popsat situace a mezilidské vztahy je úžasné. Knížka je vyprávena syrovým stylem, pro autorku příznačným. Skrz postavu malého kluka jsem si odžila pocity beznaděje a smutku. Takovéto čtení mě baví.

02.07.2021 5 z 5


Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

Mám pro tajemno slabost. Proto nebylo těžké, abych se touto knížkou nechala snadno okouzlit. Autor je opravdu brilantní vypravěč. I když jsem Šifru četla hned když poprve u nás vyšla, viděla jsem i její filmové zpracování, dala jsem si ji teď ještě jednou a znovu jsem byla uchvácená jako poprvé.

02.07.2021 5 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Jsem nadšená. Skvělá anylýzy vztahu. Autorka je mi sympatická stylem vyprávění. Je vidět, že má hodně nakoukáno ze života a dovede své postřehy převést do příběhu velmi čtivým způsobem. Nemohla jsem se od čtení odtrhnout a louskala jednu stránku za druhou. Parádní počteníčko.

02.07.2021 4 z 5