Pérka, drátky, kolečka

Pérka, drátky, kolečka https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462201/bmid_perka-dratky-kolecka-mlt-462201.png 4 132 48

Mína Mašlová je uznávaná herečka, která úspěšně vzdoruje útokům věku i mladších hereček. Její manžel právě dokončil divadelní hru s hlavní rolí psanou Míně na tělo. Jenže během příprav na velkolepý profesní i osobní triumf se začínají objevovat pochybnosti. Co když Mínu dohnalo rodinné prokletí v podobě začínající demence? Jak se vyhnout selhání a zklamání celého divadelního světa? Nadějí může být hereččina sestra, která žije v Paříži, na herecké úspěchy rezignovala a spálila za sebou všechny mosty. Dokážou k sobě sestry najít cestu, nebo budou dávné křivdy a ústrky silnější? A co když je to všechno úplně jinak?... celý text

Přidat komentář

ŽralokPeet
26.03.2024 5 z 5

Skvělý popis divadelního prostředí, charaktery hereček i ostatních lidí. Zápletka mě ani trochu nebudila. Moc dobré čtení.

Kaja1
05.03.2024 3 z 5

No co na to říct, je to o tom jak nás vlastní strach dokáže přemoci, místo abychom pravdě pohlédli do očí. Do hlavy se nám dostane naše vlastní pravda a nic a nikdo nás nepřesvědčí o opaku. Kdyby Mína věřila svým blízkým, kteří ji mají rádi, všechno by dopadlo jinak.


Buchtičkajani
27.02.2024 4 z 5

Kniha vypadá jako odechovka a myslíte si ,jak to dopadne. Ale tu nečekejte, určitě vás kniha překvapí, hlavně ten konec. Doporučuji.

lucakuca
03.01.2024 4 z 5

Drsný psycho. Fuj.

Mateo67
12.09.2023 5 z 5

Závity ulit mi přišly do rukou tak nějak náhodou. Pérka, drátky, kolečka jsem vyhledala již cíleně. Opět krásná obálka, opět zajímavý název. A opět pět hvězd. Dala bych i šest, kdyby to šlo. Kniha se tváří jako oddechové čtení, ale (jen) oddechovým čtením rozhodně není. Můžete mít dojem, že víte, jak a kam se děj bude ubírat, že vás nic nemůže překvapit. Překvapí, uvidíte.

zandu
02.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Příběh dvou sester a jedné velké lásky.
Nejdříve jsem byla z knihy trochu rozpačitá, nevěděla jsem, zda se mi líbí nebo ji mám zavřít a nedočíst. Ale děj plynul tak hezky pokojně a najednou jsem zjistila, že jsem na konci. Bohužel na smutném konci.
***
"Pérka, drátky, kolečka... bude ze mě herečka"
***
"Je jeden a jedna je... on v ní, ona sama je... myslí si, že to láska je, a neví... že tomu tak je."

PetraBery
03.06.2023 4 z 5

Mína a Jola, dvě sestry, Vojta, manžel jedné z nich a hlavní role v divadelním představení Alma. Povede se Mínin plán? Vážné téma, strach z nemoci a stárnutí, staré letité křivdy, láska i nedůvěra. Těžké neveselé téma, dobře zpracované.

Pavlina50
29.05.2023 3 z 5

Podivný nic neříkající název, který knihu zařazuje spíš do kategorie záliby ruční práce a tvoření.
Pokud je ale věta dokončena - Pérka, drátky, kolečka, bude ze mě herečka - najednou z toho vykoukne společenský román.
Příběh dvou sester dvojčat a plán, který se trochu zvrhl a vyšel trochu jinak, než bylo očekáváno.
Kniha určitě nebyla špatná, ale zároveň také ničím výjimečná nebo zapamatovatelná, pro mě prostě taková neslaná nemasná. Navíc - sem tam to bylo trochu přitaženo za vlasy.
Na jedné straně to byla taková příjemná a uklidňující kniha z atraktivního divadelního prostředí, ale chyběl mi tam nějaký bonus, který by z čtení udělal zážitek.
Proto tři hvězdičky - průměr.

leny.wood
24.01.2023 5 z 5

Po celou dobu čtení vypadal příběh poměrně nevinně, ale ke konci to nabralo neskutečné obrátky a konec? Ten mě teda dostal. Skvělý počin.

Helenan77
27.11.2022 5 z 5

Tato kniha mě tak pohltila, že jsem ji přečetla za dva večery. Autorka má dar psát poutavě a svižně, že je opravdu snadné přečíst její knížky jedním dechem. Už jsem měla čest potěšit se s jejími předcházejícími tituly.
Pérka, drátky, kolečka mě přitáhla svou krásnou originální obálkou, a když jsem se pustila do čtení, byla jsem opet nadšená, autorčiným stylem. Vypráví krásný propletený příběh dvou sester, který se mě dotknul a zároveň mě nutil se smát. Tleskám, Martino Málková!

petrarka72
23.11.2022 3 z 5

Velmi slušná oddechovka s pár za vlasy přitaženými detaily.

KAME
05.10.2022 5 z 5

Kniha mi opět přinesla příjemné chvíle na dovolené u moře. Autorka je zárukou dobrého počtení. I když je téma o něco vážnější než u předchozích knih, nic jí to neubírá na atraktivitě a příjemném humoru. Závěr byl pro mě překvapením. Autorka má tu moc mě vždycky vtáhnut do děje. Obdivuji s jakou lehkostí a přirozeností je příběh napsáný jako by ho psal sám život a autor je jeho vypravěč. Děkuji za příjemně prožitý děštivý den. Už se těším na další knihu. Příští rok jedu opět k moři :-) Už se chystáte na další počin? za mě určitě 5*

broskev28
11.09.2022 4 z 5

"Moje milá, mírně mešuge, Mína Mašlová."
Velmi příjemné čtení, svěží, často okořeněné vtipem nebo přiléhavým přirovnáním, ze zajímavého prostředí. Dramaturg Vojta - neuvěřitelný sympaťák, zato Dráhu bych opravdu potkat nechtěla! Péče o stárnoucí matku velmi náročná, paní Adélka byla skvělá, smrt umrznutím byla šok. Nejsem sice až tak velký milovník zvířat, ovšem Vegeš u mě vyhrál na celé čáře. A s obálkou si někdo - Pavla Brčáková? - opravdu pohrál; dokonalost sama. Zajímavý příběh, našim čtenářkám určitě doporučím.
"No jo, copak naše Jola!"

sahha
21.07.2022 4 z 5

I když mi chvilku trvalo se začíst, tak se kniha četla sama a dobře.
Pěkný příběh, zajímavý konec. Těším se na další knihu od této autorky.

ZuK1
15.04.2022 4 z 5

Na rozdíl od předcházejících dvou autorčiných knížek jsou Pérka, drátky, kolečka na vážnější a taky trochu smutnější téma, jsou plné emocí, lásky, strachu, složitých vztahů a to vše opět velmi dobře a i vtipně napsané. Mihne se zde také postava Petra Veverky z Dvojitého gambitu a co se týká záměny Míny a Joly – pozor, možný spoiler - nepřipadá mi sice příliš pravděpodobné, že by ji nikdo neodhalil, ale není to zase tak důležité a člověk to bere jako fakt.
Škoda, že Martina Málková zatím nevydala další knížky, určitě bych si je hned koupila.

intelektuálka
12.04.2022 4 z 5

Pérka.... drátky .... kolečka .... součástky, které sestaví strojek a uvedou ho do života ....
A nejinak je to s soustavou člověka .... kolik pérek, drátků a koleček máme ?

A jak se srovnáme s tím, když některé z těchto součástí potřebují opravu ?

O tom vypráví tato kniha z prostředí divadla - která zahrnuje všechny komponenty života....
Je tu talent, je tu rodičovská láska, je tu sourozenecká rivalita.... ale také pochybnost sama o sobě, když ztratíme víru ....

Pěkné, ale smutné vyprávění .... dala bych 5 hvězd, ale autorka nás ještě může ledasčím překvapit .... a doporučím.

raty
20.03.2022 5 z 5

Milá Martino Málková, vaše nová kniha mě zaujala v komentářích mých oblíbených uživatelů. Zaujal mě zvláštní název a obálka. Nechala jsem se inspirovat, začala číst a příběh si mě podmanil od první stránky a udržel si mě do strany poslední. Skvělý styl, který mi dokonale sednul. Děkuji.

Doubravka1975
26.02.2022 5 z 5

Čtivý příběh z divadelního prostředí, o sesterské lásce, rivalitě a žárlivosti a jednom úplně hloupém, zoufalém nápadu.
Určitě vyhledáme další dílka od autorky.

Clair16
23.02.2022 3 z 5

Příběh dvou sester, rodinných vztahů, lásky… Martina Málková si dala práci s kompozicí a vedla své postavy sice s nápovědou, ale současně i jistotou. Jsem poslední, kdo by nevěřil tomu, že obavy a úzkosti dokáží i sebevědomou bytost v poměrně krátkém čase přetvořit v trosku. Přesto mě ale víc než ústřední zápletka zaujal její rámec. „Záchranný“ plán hlavní hrdinky měl od začátku řadu záměrně přehlížených trhlin – a možná i určitou doslovností plynoucí z jeho provedení na divadelních prknech mi připadal až příliš literární.
To ale neznamená, že některé scény nebyly emotivní a že bych se v závěru spolu s vypravěčkou neponořila do smutku.

Jana283
13.02.2022 4 z 5

Knihu mi půjčila kamarádka. A já si po celou dobu čtení říkala - jak to, že já – knihomol s přehledem „o každé vytištěné stránce“ tuhle autorku neznám. Jak to, že se takovému dílku nedostalo více publicity? Proč všichni ti Hartové a Třeštíkové a tenhle nenápadný poklad ne? Strach, bolest, velká láska, vše tak citlivě popsané krásným jazykem. A po dlouhé době s pocitem, že nečtu karikaturu, ale skutečný příběh. Krásné a hluboké…

Štítky knihy

česká literatura divadlo herectví sestry herečky společenské romány české romány

Autorovy další knížky

2018  86%Závity ulit
2017  75%Dvojitý gambit
2021  85%Pérka, drátky, kolečka

Kniha Pérka, drátky, kolečka je v

Právě čtených1x
Přečtených163x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených14x
Knihotéce92x
Chystám se číst101x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x