YorikB YorikB komentáře u knih

☰ menu

Raketoplán Poutník Raketoplán Poutník Steve Jackson

Tady musím souhlasit s nevermore3 a i když normálně bych dal asi 4 hvězdičky, vzhledem ke zdejším hodně podhodnoceným procentům dám maximum.

Sice mám radši fantasy, ale Raketoplán Poutník je moc fajn a já osobně oceňuji především jeho rozmanitost, kdy každá planeta je jiná a něčím zajímavá.

02.04.2024 5 z 5


Krev a čest Krev a čest Simon R. Green

Tuhle knížku mám moc rád. Jasně, jak to asi dopadne odhadne poměrně záhy i pomalejší žák zvláštní školy, ale cesta k očekávanému konci je nabitá parádní akcí a především části s neskutečnem jsou... neskutečné :-)

25.03.2024 5 z 5


Odysea kapitána Blooda Odysea kapitána Blooda Rafael Sabatini

Odysea kapitána Blooda patří rozhodně k tomu nejlepšímu co vyšlo v oblíbené edici KOD a ačkoliv nedávno oslavila 100 let vůbec bych se nebál ji doporučit i dnešní mladší generaci. Nejlépe by knížku asi vystihl název Batličkových povídek. Na vlnách odvahy a dobrodružství.

29.02.2024


Skrýš Skrýš Johan Theorin

Já jsem asi četl jinou knížku než ostatní... Nudný děj, nulová atmosféra, kostrbatý jazyk, pár potenciálně zajímavých nápadů, které jsou ale zoufale nedotažené. Jediné co má jakousi úroveň jsou pasáže v minulosti. Knížka nalezena v knihobudce, kam se při první příležitosti vrátí.

18.02.2024 1 z 5


Achája Achája Andrzej Ziemiański

Hodnocení celé série.

První díl mě nadchl, radoval jsem se, že v záplavě různých young adult ptákovin jsem konečně narazil na drsné fantasy ze staré školy. Druhý si ještě drží solidní standard, ale třetí je čistokrevný odpad, takže celkově průměr.

26.01.2024 3 z 5


Invaze Invaze Roman Bureš

Prvek očekávání je následován prvkem zklamání. Pro mě asi největším literárním zklamáním roku 2023. Po skvělém prvním díle jsem se na Invazi opravdu moc těšil, ale nakonec jsem měl co dělat, abych ji vůbec dočetl a ve třech čtvrtinách si odskočil k jiné knížce.

Jednička byla nabitá akční jízda, dvojka je neuvěřitelně roztahaná, přehnaně popisná a v celé se dozvíme, že kromě pekla existuje i nebe, které také využívá lidi a kde se politikaří ve velkém. A to je vlastně všechno. Celá dějová linka mi přišla poměrně nezajímavá, nebe i Země nudné a konec je navzdory délce knížky vyloženě useklý. Jenom Inferno nezklamalo, ale do něj se podíváme příliš krátce.

Ale Bureš už několikrát ukázal, že umí a další díl bude určitě lepší.

26.01.2024 2 z 5


Havarrské kobky Havarrské kobky Jiří Zahradníček

Havarrské kobky rozhodně nejsou špatný gamebook, v sérii Fighting Fantasy by patřily k lepšímu průměru. Největší výtkou z mé strany tak je, že podle popisu jsem se těšil na hraní za zloděje. Tedy plížení, vyhýbání se bojům a originální řešení problémů. Místo toho je hrdina klasický válečník, který kosí nepřátele, se kterými by měl co dělat i oddíl vojska.

25.01.2024 4 z 5


Pavučina světů Pavučina světů Michael Atamanov

(SPOILER) Atamanov je prostě král LitRPG. Vůbec by mi nevadilo kdyby se FantomPrint vykašlal na Osadčuka, který mě nebaví a zrychlil tempo vydávání Atamanova. Do angličtiny už bylo přeloženo 10 dílů Ohýbaču reality. Jo, a na Obránce perimetru odkazuje i zmínka o Aysarské hvězdokupě, což naznačuje, že děj obou sérií se odehrává ve stejném vesmíru, tak kdo ví, třeba se v budoucnu Gnat potká s Georgem-Ruslanem. A nebo jde jenom o Easter Egg, jak říkají Angloameričtí soudruzi :-)

21.01.2024 5 z 5


Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

Knížku jsem dostal od kamarádky, která se nechala nalákat zdejším vysokým hodnocením a tvrzením, že se jedná o moje oblíbené fantasy.
Už to je docela zavádějící, protože knížka by fungovala úplně stejně, i kdyby děti byly třeba tělesně nebo duševně postižené, a takto na mě fantasy prvky působí jenom jako laciná snaha přiživit se na popularitě Harry Pottera a podobných.
Podle popisu jsem čekal pohádku, ale nakonec jsem dostal ničím zajímavou gay červenou knihovnu, která by klidně mohla být o polovinu kratší a nic by se nestalo.
Půl hvězdičky za trpaslici, půl za bloba, půl za povedený výlet do města a půl za konec jako okopírovaný z Nikdykde.

08.08.2023 2 z 5


Propasti zla Propasti zla Steve Jackson

Mám rád gamebooky. A tak, když jsem v místním antikvariátu zahlédl Propasti zla, neváhal jsem a zakoupil. Bohužel jsem netušil, co mě čeká. Příběh je víceméně klasický - jsi vyvolený, jediná spása světa, jasně, známe to. Popsaný svět působí zajímavě, ale je zoufale nevyužitý - např. legendární Geddoni, se kterými se hráč setká na pár odkazech na začátku a pak už nic.
Největší problém gamebooku je to, že šance ho dohrát je podobná jako vyhrát ve sportce. Spousta odkazů je typu: Stojíš v prázdné místnosti. Půjdeš doleva, nebo doprava? Jedna možnost hráče okamžitě zabije a nedá se poznat, která je správná. Pokud přežije, čeká ho totéž na dalším odkazu. A na dalším zase. Absolutním vrcholem je předposlední odkaz, kde je potřeba vybrat z pěti možností a čtyři znamenají smrt. I když tady mám podezření, že z české verze možná vypadla ilustrace s nápovědou. Autor zavádí dvě nová pravidla, která ale ve finále jenom umocňují roli náhody. "Souboj jednou ranou" který nezohledňuje umění boje a je vždy padesát na padesát (vítězství nebo smrt) a pak "hoď kostkou a urči místo kde stojíš a pak ještě jednou a urči kam dopadl balvan. Pokud se shodují, jsi mrtvý." Navíc se oběma pravidly nehorázně plýtvá ("Absolvuj pět soubojů jednou ranou s hordou skřetou a pak na útěku hoď sedmkrát kostkami jestli tě nezabije padající balvan.") Rozhodně radím, ruce pryč.

27.12.2021 odpad!


Za zrcadlem Za zrcadlem John Ringo

Primitivní, předvídatelný příběh, postavy tak nevýrazné, až mě překvapuje, že se je autor vůbec obtěžoval pojmenovat a těžký americký nacionalismus. Ale jako oddechovka se to dá.

27.12.2021 2 z 5


Klan Klan Dmitrij Rus

Celý žánr litPRG je zřejmě nejčtivější věc, na jakou jsem zatím narazil. Kompletního šamana jsem přečetl za dva týdny, Atamanov brzy následoval.

A musím říct, že D. Rus mi zatím přijde o špetku lepší než ostatní. Obzvlášť se mi líbí důvěryhodné zdůvodnění toho, proč se všechno děje, jak v reálném světě. Navíc je místy velmi vtipný.

15.12.2020 5 z 5


Přišli a sežrali nás aneb Armageddon II jako akční krvák Přišli a sežrali nás aneb Armageddon II jako akční krvák Robert Rankin

Kravina na kvadrát! Výplod šílence! Debilní paskvil!

A jedna z mých oblíbených knížek.

05.12.2020 5 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Za mě rozhodně nejlepší díl celé trilogie. Skvělá příběhová linka s meditátory a fascinující myšlenka temného lesa. Od přečtení se dívám na noční oblohu jinak než dřív.

27.10.2020 5 z 5


Jimmy Ručka Jimmy Ručka Raymond E. Feist

Není to špatné, ale ani žádný zázrak. Hodně předvídatelné a klasické fantasy, které ničím nevybočuje z řady jiných. Přijde mi, že kromě Jarvise Coe by si mnohem větší prostor zasloužil i samotný Jimmy Ručka, který je tady jen jedna z mnoha postav a asi bych neoznačil za klíčovou postavu.

27.10.2020 3 z 5


Fantom ulice Fantom ulice Ian Livingstone

Velké zklamání. Atraktivní prostředí, ale chybí pořádný příběh. V podstatě se jedná jenom o sérii náhodných setkání.

Vládnoucím angličtinou daleko spíš doporučuji sérii od Joe Devera z podobného postapo prostředí Freeway Warrior.

K dispozici online nebo ke stažení na https://www.projectaon.org/en/Main/Books

27.10.2020 1 z 5


Zabij a zachraň Zabij a zachraň John Moore

Ke konci sice trochu ztrácí šťávu, ale fajn knížka, když si člověk chce odpočinout.

23.10.2020 4 z 5


Úkol přežít Úkol přežít Vasilij Michajlovič Machanenko

Velice příjemné překvapení. Někde jsem narazil na zmínku o žánru litRPG, který ve mně probudil zvědavost, ale zároveň jsem od něj nic extra nečekal.

Jedná se o parádní a velmi čtivou oddechovku, která se dá přečíst za jeden dva večery nebo poležení ve vaně.

Některé věci ohledně virtuálního světa sice nedávají úplně smysl, ale předpokládám, že ty vysvětlí další díly.

Rozhodně doporučuji každému, kdo si potrpí na hry na hrdiny.

A mimochodem, Mahanova šamanská píseň opravdu existuje - je od kapely Piknik, kterou tak zbožňuje Anton Goroděckij z Hlídek od Lukjaněnka :-)

https://www.youtube.com/watch?v=Xhsl6j6xOEM

23.10.2020 5 z 5