Skrýš

Skrýš https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153231/bmid_skrys-K5S-153231.jpg 4 703 217

Jan Hauger, devětadvacetiletý učitel, přichází pracovat do mateřské školky v jednom větším městě na západním pobřeží Švédska. Mýtina ale není běžná školka – sousedí totiž s psychiatrickou Klinikou svaté Patricie, jíž se mezi lidmi říká Svatá Psycho, zvláštním zařízení s ostrahou, kde jsou internováni psychicky narušení pachatelé násilných trestných činů. Mezi nimi jsou i rodiče dětí z Mýtiny. Smyslem pobytu dětí ve školce je, aby jim byl s rodiči umožněn kontakt. Jedním z Janových pracovních povinností je eskortovat děti podzemním tunelem, který školku a kliniku spojuje. Jan je schopný pedagog, který ovšem leccos tají – například to, proč tolik stojí o místo právě v Mýtině, nebo to, k čemu došlo o několik let dříve, kdy šel se skupinou dětí ze školky, v níž tehdy působil, na procházku do lesa a při návratu mu jedno z nich chybělo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Sankta Psyko , 2011


více info...

lussinka7
lussinka7
24.02.2024 2 z 5

Na mě hodně roztahaný příběh, kdyby kniha měla o 200 stran míň, bylo by to o dost lepší. Hodně kapitol mi přišlo úplně zbytečných, 2/3 knihy se vlastně nic nedělo. Každopádně konec se mi líbil.

YorikB
YorikB
18.02.2024 1 z 5

Já jsem asi četl jinou knížku než ostatní... Nudný děj, nulová atmosféra, kostrbatý jazyk, pár potenciálně zajímavých nápadů, které jsou ale zoufale nedotažené. Jediné co má jakousi úroveň jsou pasáže v minulosti. Knížka nalezena v knihobudce, kam se při první příležitosti vrátí.


Hvězdinka
Hvězdinka
01.10.2023 3 z 5

Mám rozporuplné pocity - 3,5 hvězdičky. Kniha byla čtivá, místy velmi napínavá, fandila jsem Janovi a v závěru mi ho bylo líto. Líbily se mi návraty do minulosti, které vysvětlovaly přítomnost. Samotný závěr ne a ne, takový se mi vůbec nelíbil, ale za to autor nemůže, moje očekávání byla prostě jiná. A třeba bude mít kniha pokračování a třeba bude mít Jan konečně trochu štěstí.

m2056
m2056
13.09.2023 4 z 5

Kniha se čte dobře příběh je vyprávěn i směrem do minulosti hlavního hrdiny je to taková pohodička u které se nikdo bát nebude.

Micha-Él
Micha-Él
16.08.2023 5 z 5

Theorin opět nezklamal - úžasná, napínavá a temná četba! Budu se opakovat, ale v jeho knihách se mi moc líbí, že ač se jedná o thriller nebo detektivku, vždy v popředí stojí určitý lidský příběh. Nejde o to nacpat do knihy co nejbrutálnější scény, ale o to, jaká tajemství se skrývají za běžnými fasádami lidí. V tomto příběhu jde o jakousi zvláštní, zvrácenou lásku, objevují se tu ale i jiná závažná témata - násilí, šikana, psychické poruchy a předsudky s nimi spojené, samota... Při čtení jsem měla opravdu nepříjemné pocity, což u thrilleru odehrávajícího se v prostředí psychiatrie pro pachatele násilných trestných činů chápu jako velké plus. Osobně mě všeobecně knihy z prostředí psychiatrie lákají. V některých momentech to bylo možná trošku natažené nebo by se našlo pár malých mušek, které mi ovšem vůbec nezkazily zážitek z četby! Miluju tu jedinečnou atmosféričnost, pro Theorina tak typickou, stejně jako ohromně čtivý styl psaní. Člověk úplně cítí stísněnost a depresivnost, které pociťují postavy. K tomu jistě přispívá i fakt, že hodně děje probíhá v noci a často v podzemních prostorách kliniky. Moc se mi líbilo vyvrcholení příběhu, kdy jsem skoro nedýchala, a závěr mi ke knize vlastně seděl. Ráda bych si přečetla následující díl nebo aspoň nějaké stránky navíc, ale respektuju, že autor zvolil otevřený konec. Tak už mi zbývá jen Theorinova poslední detektivka...

"My terapeuti se nesmíme vydat do temného lesa, ve kterém naši pacienti zabloudili. Musíme zůstat stát na jeho okraji, na světle a lákat pacienty k sobě."

Arev122
Arev122
11.08.2023 5 z 5

Napínavé čtení o psychicky narušených lidí, které se odehrává ve dvou vyprávějících rovinách.

vladka321
vladka321
15.06.2023 5 z 5

Velmi pěkný příběh. Bylo to neotřelé, napínavé, strašidelné i drsně autentické. Fantazie pracovala a vlastně i po závěru... Pro mě doslova dokonalé čtení, prostě zážitek. Autor, který mě v poslední době velmi oslovil. Třetí kniha a budu číst i další.

Lexi7892
Lexi7892
19.05.2023 4 z 5

Zajímavý příběh. Strašidelná teda není ani trochu a nějak tápu proč název skrýš

andrea7191
andrea7191
13.02.2023 4 z 5

Tohle hodně překvapilo. Celou dobu jsem si myslela, že vím, o jakém příběhu čtu, ale byla jsem překvapená, že jsem se celou dobu pletla. Velmi, velmi zajímavé.

Ivana2342
Ivana2342
18.12.2022 5 z 5

Tahle byla výborná. Naprosto skvělá atmosféra, gradující napětí. Za mě super, jako vše od Theorina.

JointlieKat94
JointlieKat94
07.10.2022 5 z 5

Tak jsem si myslela, že thrillery nejsou nic pro mě.. shodou okolností jsem ale dostala chuť na něco napínavého, nervy drásajícího a depresivního (podzim miluju!). A hle! Našla jsem tohle..

Knihu jsem otevřela a nic jsem o ní netušila. Několik let jí mám v poličce a čekala na svou chvíli. Anotaci jsem nečetla a tak jsem šla do nejistoty.

Ale! Jsem z ní naprosto odvařená. Ta atmosféra! Neustále jsem byla napnutá, každou kapitolou (dá se říct) jsme se dozvěděli o něčem z Janovo minulosti, jeho seznámení s Alicí. To, co udělal. Co se stalo s Alicí. Všichni ze školky jsou pravděpodobně narušení jedinci (jasně, kdo normální by tam dělal!), i když to dobře tají.

Od knihy se nedalo odtrhnout, hrozně mě to bralo. A nějak si nemyslím, že by to byla "silně depresivní kniha", i když z toho, co se dělo Janovi, mi úplně příjemně nebylo, ale to dodávalo přesně na tý atmosféře. Bylo to fakt dokonalý.

Až na ten konec, čekala bych druhý díl s dovysvětlením (protože o čem jiném by byl?), nebo jen pár dokončujících stránek navíc. Sakra! :D

Emma27
Emma27
27.09.2022 4 z 5

Zajímavá,napínavá knížka.

Zuzulinka
Zuzulinka
20.09.2022 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Zpočátku byla napínavá. Místy strašidelná. Ke konci jsem teprve zjistila a spojila si všechny náležitosti. Nečekaný závěr. Doporučuji přečíst.

Ava365
Ava365
26.05.2022 5 z 5

Skvělá kniha. V záplavě severských thrillerů velice originální a nevšední. Její atmosféra je zvláštní, pochmurná, a vy jen čekáte, co se z toho nakonec vyvine. I přes trochu podivný závěr je to kniha, na kterou rozhodně hned tak nezapomenu, a dávám plný počet hvězdiček.

Jiho226
Jiho226
14.05.2022 3 z 5

Začátkam knihy jsem byla nadšená,děj byl poutavě rozehrán,atmosféra temného tajemného prostředí skvěle popsána, příběh s návraty do minulosti mě zaujal.Ale postupně mé nadšení klesalo a úplně vymizelo se závěrem knihy. Nemám ráda u knih tohoto žánru nejasné a otevřené konce,proto hodnotím poměrně nízko.

Amitiel76
Amitiel76
15.02.2022 4 z 5

Po "Smršti" moje druhá kniha od autora. A s lítostí musím říct, že předešlá kniha nastavila laťku hodně vysoko, a tudíž jsem z této už tak nadšená nebyla. Děj se rozjížděl hodně pozvolna, a místy byl hodně rozvleklý. Možná bych uvítala více kapitol které sahaly do minulosti, protože ty příběhu dodávaly šťávu a budovaly skvělou atmosféru. Člověk pak lépe chápal to, co se děje v současnosti.
Přesto se mi ale kniha líbila, a jsem spokojená. Téma psychiatrické léčebny se školkou pro děti pacientů, bylo zase něco nového. Labyrint opuštěných, tajemných chodeb pod ústavem a zaměstnanci, z nichž mnozí skrývají nějaké tajemství. Téměř celou knihu si lámete hlavu, kdo z postav příběhu je vlastně ten "narušený", a jestli by správně on neměl být na druhé straně zdi. A ten konec? Tak ten zůstal hodně otevřený.... A jelikož je kniha už nějaký ten rok stará, nejspíš pokračování mít nebude. Tak že je na každém z nás, jak si závěr přebere, a jaký si ho udělá.

Pert
Pert
29.01.2022 4 z 5

Dobré, místy divne.

VMJoze
VMJoze
19.01.2022 4 z 5

Děj se rozvíjí velmi pozvolna, ale stojí to za to. Typické pro Theorina. Atmosféra vyobrazená skvěle, postavy charakterově ale nic moc, přišlo mi, že všechno je popsáno a odůvodňováno jen tak napůl, ale ve finále to do sebe pěkně „zaklaplo“. Dramatičnost taky tak pro mě napůl… Posledních 100 stran a konec super!!

jopp
jopp
28.12.2021 3 z 5

Oddechovka. Místy úplně mimo představitelnou realitu (příliš mnoho zvláštních lidí, náhod, nečekané chování hlavní postavy atd.), nicméně když o tom moc nepřemýšlíte, je to napínavý příběh se zajímavými zvraty a odhaleními.

booklover
booklover
17.10.2021 3 z 5

Mé pocity bezprostředně po dočtení jsou velmi rozporuplné. Nechci říct, že knížka byla špatná, ale dobrá také ne. Postavy mi byli nesympatické, Jan až chvílemi otravně hloupý. Příběh místy úplně zbytečně natahován.
Je to nicméně správně depresivní a nervydrásající. Konec neuspokojivý.