Zabij a zachraň

Zabij a zachraň https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29014/zabij-a-zachran-29014.jpg 4 73 14

V Illyrii jsou pořád nějaké problémy - draci, které je třeba zabít, černokněžníci a jiní zlosyni, které je třeba porazit a krásné princezny, které neustále potřebují, aby je někdo zachraňoval před osudem horším než smrt. Pro Neodolatelného korunního prince a profesionálního hrdinu, je zabíjení a zachraňování práce na plný úvazek. A odměnou je mu mnohdy jen letmá pusa nebo přátelské poklepání po rameni. Není tedy divu, že by s tím občas nejraději praštil: třeba když musí v jediném případu čelit zlé čarodějce, nástrahám zakletého hradu, zuřivému drakovi a hned třem půvabným dámám v nesnázích, z nichž každá s ním má vlastní plány a žádné z nich se nedá věřit, ani co by se na špičku meče vešlo...... celý text

Žánr:
Humor , Romány , Fantasy

Vydáno: , Polaris
Originální název:

Slay and Rescue , 1997


více info...

Přidat komentář

Turlogh
31.10.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších humorných fantasy, co kdy byla napsána. Obzvláště princ Neodolatelný a jeho panoš Wendell jsou velice zábavné postavy. Začátek a první půlka knihy je asi nejlepší ze všeho, ale ani druhá půlka není marná. Dokonce jsem kdysi, coby patron Klubu SPJF Ostré Šavle, nacvičil s klubaři humornou scénku pro další dítka v knihovně dle první části této knížky. A bylo to opravdu povedené vystoupení. Děti odcházely s namoženými bránicemi. Pro znamenité pobavení při čtení tuto knihu rozhodně všem doporučuji. Howgh.

YorikB
23.10.2020 4 z 5

Ke konci sice trochu ztrácí šťávu, ale fajn knížka, když si člověk chce odpočinout.


Vestička
16.10.2020 3 z 5

Bylo to dobrý, j jen mám pocit, že to nejlepší z knížky si přečtete na prvních dvou stranách. A taky, že jsem si knížku mĕla přečíst mnohem, mnohem dřív.

BUBO26
02.08.2019 3 z 5

Prvá polovica je veľmi vtipná, pár krát som sa hlasno zasmial. Autor si robí srandu zo zaužívaných klišé vo fantasy a vtipne ich vyzdvihuje. Avšak od polovice sa tento prístup stráca a naopak začína prijímanie týchto klišé. Kniha tak spadá do klasického formátu jednoduchých, oddychových fantasy.

Red_Fox
07.03.2019 5 z 5

Synonymum oddechové knížky.
Čtivá, zábavná (nechechtala jsem se, ale často mi hrál úsměv na tváři) a velice originální. Vlastně se už teď těším, až se pustím do dalšího spisovatelova díla. Ale příště budu číst pomaleji :).

bobo7592
16.11.2018 4 z 5

Oddechovka, příjemné nenáročné čtení před spaním. :-)

Martin_Eli
19.06.2018 3 z 5

Zajímavá oddechovka, první 3/4 knihy mě bavily, pak už to byla trochu únava...

soroboru
04.02.2018 5 z 5

Jedna z nejzábavnějších knih, co jsem četla. Jde prostě o retelling z dob, kdy ještě nebyly v módě, bez dystopických kulis, ale se spoustou humoru.

Sidonie
22.08.2017 5 z 5

Přečteno jedním dechem.
Co se stane, když zavřete do jedné místnosti Sněhurku, Růženku a Popelku? A samozřejmě nesmíme zapomenout ještě na prince Krasoně a Zlou královnu a kmotřičku vílu...?

Co udělat se svým "švýcarským" mečem, když vám Popelka spolkne klíč od dveří a za dveřmi přitom usilují Sněhurce o život? Rozkucháte Popelku a klíč najdete? Nebo ne?

A políbili byste 20 let starou mrtvolu Růženky?


Jo, tohle byla vážně bomba. Super zkombinované, promyšlené, propletené.

Wendell byl báječný! :-)

laepus
07.10.2016 3 z 5

Nic složitého, jen čistá radost ze psaní z téhle knížky čiší jako z málokteré jiné. Autor se určitě hodně bavil a pokud se tomu poddáte, tak budete taky. Ve druhé půlce už knížka trochu ztrácí dech a vtípky jsou čím dál stejnější, ale není to tak dlouhé, aby to nešlo v klidu vydržet.

DoragonAi
07.05.2016 5 z 5

Když jsem poprvé držela v rukou tuto knížku, myslela jsem si, že mě příběh v ní vůbec nenadchne. Důvod, proč jsem tuto knížku začala číst byl ten, že mě k tomu "dokopala" moje dobrá přítelkyně, která byla přesvědčena o tom, že tato kniha je úplný skvost.
Tato situace mě naučila 'nesoudit knihu podle obalu', protože po přečtení této knihy, jsem s mojí přítelkyní musela plně souhlasit, zvlášť, když obsahuje moudra jako je "Když muži mluví o kráse, myslí sex".
U této knížky jsem se skutečně nasmála, i když jsem ji četla podruhý.

tatjana1737
01.12.2015

Zaujala mne obálka a anotace, stejně jako začtení se do prvních řádek, takže jsem koupila a nelituji, stále se ke knížce vracím, i když znám pointu. Tentokrát variace na Sněhurku, Popelku a Šípkovou Růženku s neočekávanou pointou (nápověda viz komentář uživatele Dašička). A dojde i na trochu té mytologie a hledání něčeho, po čem se pídil i Indiana Jones. Výborný princ Neodolatelný, který by konečně chtěl, aby se mu zachráněné princezny odměnily i něčím jiným než bonboniérou či pugétem růží.

"Čaroděj byl zlý, opravdu zlý. Skutečně zlý. Doopravdy, vážně zlý. Zlý bez jakýchkoliv polehčujících okolností. Měl na svědomí mory a otravy, které se šířily vzduchem až do okolních zemí. Odpad z jeho hradu zamořil vodu ve všech vesnicích po proudu řeky. Vraždil osamělé pocestné, jejich kosti rozemílal na prášek a z jejich krve vařil nejrůznější lektvary. Při svých bizarních pokusech mučil malá chlupatá zvířátka. Trhal křídla motýlům. Nikoliv pro magické účely. Jen tak, pro legraci. Nikdy nenapsal mamince, když měla narozeniny. Kdykoliv si na trhu vybíral ovoce, mačkal ho tak silně, že už ho pak nikdo nekoupil."

Peti
13.12.2013

Výborně psaná kniha, vtipně zpracovaný příběh o princi. Dle hlavních postav by se zdálo, že se jedná o pohádku, ale není to úplně tak přesné. Hlavní hrdina princ Neodolatelný plní úkoly zadané tajemníkem - tu zabít draka, tu osvobodit princeznu atd. K ruce má páže Wendella, který by se chtěl jednou stát rytířem. Jeho úkolem je chystat a nosit výzbroj a také poslouchat princovo básnění o dívčích vnadech.

Dašička
29.03.2012

Pohádková fantasy o tom, jak je pro Neodolatelného - korunního prince těžké zbavit se panictví, přesto, že neustále zachraňuje princezny. A navíc když se dozví skutečnost, že vlastně není prvorozený - korunovaný???

Štítky knihy

draci princezny dobrodružství

Autorovy další knížky

John Moore
americká, 1959
2004  83%Nepohledný princ
2001  85%Zabij a zachraň
2004  84%Hrdinství pro začátečníky
2006  87%Zlý princ Charlie
2007  83%Osud horší než draci

Kniha Zabij a zachraň je v

Přečtených104x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených8x
Knihotéce62x
Chystám se číst21x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x