verun.ne verun.ne komentáře u knih

☰ menu

Deník japonské manželky Deník japonské manželky Veronika Ageiwa

Vcelku zajímá sonda do života Japonců pohledem Evropanky. Odlišnější kultury aby člověk pohledal.
Kniha je psána formou deníku z několika let života Veroniky. Dost mne pobavily odlišné pohledy manželů na stejné dny.
Trošku jsem očekávala podrobnější a obsáhlejší informace (vzhledem k počtu stran) o životě v Japonsku, ale i tak jsem se dočetla nové informace.
Jedná se o Veroničiny vzpomínky a zážitky, které se jí nejvíce vryly do paměti. Klobouk dolů, před Veronikou, muselo být opravdu těžké se přizpůsobit. Ne nadarmo se říká, že láska i hory přenáší.

13.02.2021 3 z 5


Zamilovaná hypnotizérka Zamilovaná hypnotizérka Liane Moriarty

Od Liane Moriarty jsem již přečetla vícero knih, ale tahle je pro mne zatím nejslabší. Téma stalkingu a hypnózy je zajímavé, o tom žádná, ale hlavní postavy mi prostě nesedly.
První dvě třetiny knihy se čtou o poznání rychleji, než třetina poslední. Poslední třetina, je až příliš kýčovitá, jak už u některých komentářů bylo zmíněno. Kniha by mohla být užší rozsahem, domnívám se, že by jí to pomohlo, jelikož mi přišlo, že některé motivy se opakovaly stále dokola.
Nejvíc mne bavila asi Saskie, což je takový paradox, jelikož se jedná o postavu, kterou měl čtenář spíše nenávidět, než se zaujetím sledovat, co se stane dále. Ellen mi absolutně nesedla a místy mne opravdu vytáčela svým chováním.
Za mne má Liane lepší knihy :)

13.02.2021 2 z 5


Tokyo Story Tokyo Story Tereza Macková

Krátký a svižný román, o kterém už od začátku tušíte jak to dopadne. I přesto to neubírá na čtivosti a zajímavosti příběhu. Setkání západní kultury s tou východní bude vždy velmi rozdílná. I když se jedná o román, naskytne se několik příležitostí a situací, aby byla nastíněna rozdílná kultura, výchova a dost možná i hodnoty obou kultur, které vedou nejednou k nepochopení. Je to příběh velmi současný. Kdo má rád Japonsko, určitě je to kousek co své místo v knihovně nalezne, na příjemné posezení ke kávě či čaji ideální :)

22.05.2020 4 z 5


Jíst, meditovat, milovat Jíst, meditovat, milovat Elizabeth Gilbert

Téma hledání sebe sama je vždy zajímavé, jelikož jsou nastoleny otázky, které si člověk kolikrát nechce ani položit, a je také zajímavé sledovat proměnu člověka, které se týká. Klobouk dolů před autorkou a každým člověkem, který se opravdu odhodlá a zcela změní svůj život, myšlení, prostředí a tak dále a tak dále. Věřím také, že kniha má ambice některým lidem zcela změnit život, u mne se tak bohužel nestalo. Některé pasáže byly velmi zajímavé, vedly od otázky k zamyšlení a možnému řešení. Celkově mi ale styl psaní a vyprávění moc nesedl, zřejmě to bylo mým aktuálním rozpoložením (když člověk aktuálně má pohodu, hůř se dokáže vcítit do takového příběhu). Knihu jsem zvládla přelouskat, ale bylo to spíše trápení než zábava (až na pár částí). Knihu jsem uložila do knihovny a určitě jí zkusím dát druhou šanci. Celkově jsem ale čekala víc tzv. na dřeň, od různých recenzí, anotací atd.

19.05.2020 3 z 5


Co nám oheň vzal Co nám oheň vzal Mariana Enríquez

Je to již delší čas, co jsem knihu přečetla, stále ale ve mě rezonuje její obsah. Podobný styl jsem nikdy nečetla. Povídky jsou dlouhé tak akorát. Styl dynamického psaní a perfektního popisu rozjel představivost na maximum. Nejsou to jen strašidelné povídky, každá vede k zamyšlení, nějakému osudu. Prostředí Buenos Aires, a celkově jižní Ameriky, které už je samo o sobě trochu magické, jiné, drsné, tomu dodalo zcela jiný rozměr. Samozřejmě část povídek převládá nad jinými, ale zase záleží na úhlu pohledu.

14.05.2020 5 z 5


Šlehačková oblaka Šlehačková oblaka Tereza Salte

Jelikož se jedná o autorku píšící blog, tak jsem trochu počítala s určitým způsobem psaní. Co mě první půlku opravdu vadilo bylo zasazení do časové linky. Jednotlivé kapitoly (články) byly přeházeny, za polovinou knihy se toto zlomilo, a měla jsem pocit že jedu časovou linku tak, jak se udála.
Tereza zažila ve svém životě velmi zajímavé chvíle, které by určitě stály za to, aby byly více rozvedeny. S některými myšlenkami jsem se ztotožnila. Vesměs velmi pohodové čtení (pro mne ale spíše druhá polovina) Pro čtenáře, kteří mají velmi rádi přesně daný časový rámec, to nebude to pravé ořechové, stejně jako pro čtenáře kteří čekají obrovská moudra. Takový je prostě život.
Tato kniha má určitě potenciál nakopnout někoho aby si začal plnit sny, a cesta za nimi může být opravdu velmi trnitá.

17.04.2020 3 z 5


Chovejte se jako kočka Chovejte se jako kočka Stéphane Garnier

Co hodnotím velmi pozitivně je grafické zpracování této knihy.
Je krátká a dá se zvládnout opravdu za chviličku, určitě jsem od tohoto typu knihy - motivační/osobní rozvoj čekala více, alespoň dle recenzí. Ve zkratce - člověk má zpomalit, více si hledět sebe, a tak dále a tak dále. To vše je převedeno do života kočky, dle mého názoru se to dá převést na mnohem více zvířat, ale chápu, že kočka může být jakýsi symbol tohoto směru života (i když si tedy představím život mého psa, není oproti kočce, která je v knize popisována tolik odlišný, sama ale kočku nemám, a nemám také příliš objektivní názor). Jen my lidé neustále běžíme za něčím, co už dávno máme, jen o tom nevíme, nebo si to nechceme připustit.

06.04.2020 2 z 5


Poslední výročí Poslední výročí Liane Moriarty

Moje druhá kniha od Liane Moriarty (po Sedmilhářkách), čekala jsem laťku hodně vysoko, ale nebylo tomu tak. Děj byl až překombinovaný bych řekla, často jsem se ztrácela kdo je kdo a s kým má co společné (zároveň mi někde chyběly důkladněji popsané pasáže). Liane má svůj specifický styl, když čtenáři sedí, určitě bude spokojen. Závěr knihy byl ale až příliš pohádkový. Celkový dojem ale není špatný, jako oddechovka skvěle poslouží.

02.04.2020 3 z 5


Jak chovat muže aneb Manuál pro otrlé Jak chovat muže aneb Manuál pro otrlé Daniela Kovářová

Může vést místy k zamyšlení nebo pohledu z druhé strany (na něco jsem se přímo tázala partnera), ale nic speciálního bych v této knize nehledala - takové zaryté názory jak to prostě je, a můžeme se stavět na hlavu a jinak to nebude (což už dnes určitě u některých neplatí). Některé pasáže jsou velmi vtipné, nad jinými mi rozum stál. Já osobně bych od muže/partnera chtěla více, a díky bohu že i více mám.

02.04.2020 1 z 5


Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Ze začátku bylo těžší orientovat se ve jménech a příbězích (v jiných knihách to má lépe zpracované, ale jedná se o začátky tvorby, takže když člověk začne tímto je to lepší, já dostala první do ruky sedmilhářky, které jsou báječné). Po přečtení více knih od Liane si člověk zvykne na styl a způsob vyprávění a může vystopovat určité charakteristiky postav, které se objevují pravidelně ve všech knihách.
Místy bylo čtení ale velmi zdlouhavé, kdyby došlo ke zkrácení, kniha by možná získala větší dynamiku a spád. Téma a zpracování je fajn, ale autorka má lepší knihy. Určitě ale stojí za přečtení.

01.04.2020 3 z 5


To by se zvěrolékaři stát nemělo To by se zvěrolékaři stát nemělo James Herriot (p)

Velmi ráda se vracím k této knižní sérii Jamese Herriota. Skvěla oddechovka, která má vše, od napětí, přes vtipné situace a také lásku, ať už k lidem, tak k těm zvířatům. Spousta historek má za mne označení to nevymyslíš :)

01.04.2020 4 z 5