tynaveverka tynaveverka komentáře u knih

☰ menu

Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Nejdřív jsem viděla film. Několikrát. Pak jsem našla náhodně knížku v originále a prostě jsem si ji musela koupit. Vím, že si ji přečtu znova. Mě Charlie chytil za srdce. U filmu jsem jenom slzela. U knížky jsem se suverénně rozplakala. Líbí se mi dopisní styl. Líbí se mi odkazy na další knihy a hudbu. Líbí se mi postavy. Nemůžu jinak než pět hvězd a těším se na další čtení!

29.02.2024 5 z 5


Na paměť mým smutným courám Na paměť mým smutným courám Gabriel García Márquez

Mě to bavilo. Je to jiné. V některých místech velká fantazie. Sama ovšem vím, že někdo může být starý už v padesáti a někdo může být v osmdesáti mladý. Moje babička s oblibou vypráví svoje zážitky z mládí a k tomu sprosté vtipy. Myslím si, že někteří doktoři se kvůli ní už museli pořádně červenat, protože ráda a nahlas říká, že doktoři umí lépe píchat než sestřičky. Takže mně tenhle kousek sednul. Bavilo mě sledovat to zmatení mysli v nových citech. A i když to není nijak extra hluboké, tak jsem se musela párkrát nad životem a stárnutím zamyslet.

07.01.2024 4 z 5


Dívka - Život ve stínu Romana Polanského Dívka - Život ve stínu Romana Polanského Samantha Geimer

Pro mě to bylo velice zajímavé čtení. Celý příběh stále umí rozpoutat diskuzi.
Výborně autorka popisuje jaké to je, když někdo není dost "dobrou obětí". A jak děsivě nespolehlivě funguje soud.
Nepochybuji, že cílem knihy není jen objasnění toho, co se stalo. Určitá finanční injekce z toho určitě vznikla. Ovšem po tom mediálním masakru, co si autorka zažila, jí to nemůžeme mít za zlé.

19.09.2023 4 z 5


Shakespearova kletba Shakespearova kletba Jennifer Lee Carrell

Knihu jsem četla v originále, tempo čtení/ děje tedy nemohu zcela hodnotit, protože jsem se zároveň jazykově vzdělávala.
Hodnotím ovšem to, že pokud bych nemilovala Shakerspeara a jeho kult, tajemství a vše kolem něj, tak bych hodnotila pouze dvěma hvězdami. Knihu podruhé do ruky určitě nevezmu. A ačkoli jsem nečetla první díl, nemám teď ani touhu po něm sahat. Určitě je skvělé, že autorka na konci vysvětluje, co je v příběhu fikce a co historický fakt. Čekala jsem zkrátka víc. Nápad skvělý, provedení už bohužel ne.

10.07.2023 3 z 5


Příběh malého Honzíka Příběh malého Honzíka Alfred Wellm

Nádherné ilustrace. Nápad příběhu skvělý. Ovšem zpracování je takové ploché. Poučení tam je zároveň nezanechá hlubší stopu.

30.09.2021 2 z 5


Věčná píseň - Když kvetly chrpy Věčná píseň - Když kvetly chrpy Josef Deograd Konrád

Tento romantický příběh se odehrává na statku v Poříčí, který si pronajímá rodina Topolových. Líbezné líčení tamní přírody. Jemné zápletky, trocha dramatu a mnoho veselých příběhů venkovských postav, které se kolem statku pohybují. Odpočinková, nenáročná knížka pro milovníky starých časů, kdy se sňatky domlouvaly z rozumu a přesto se snilo o lásce.

05.07.2021 4 z 5


Mindfulness - Fit na těle i na duši Mindfulness - Fit na těle i na duši kolektiv autorů

Jednoduché a prosté. Jak být teď a tady. Jak žít teď a tady. Je to stručný návod do začátku. Po přečtení vhodné předat dál, znovu číst opravdu netřeba.

25.02.2021 2 z 5


Sluneční lázeň Sluneční lázeň Janko Jesenský

Já se upřímně a dobře bavila. Krásná čeština. Krátké pohodové povídky.

20.07.2020 5 z 5


Hobit (aneb Cesta tam a zase zpátky) Hobit (aneb Cesta tam a zase zpátky) J. R. R. Tolkien

Od čtení Tolkiena mě několik lidí odrazovalo. Já jsem milovník Pána prstenů ve filmové podobě, takže jsem byla až příliš zvědavá (a je to dobře). Řekla jsem si, že začnu Hobitem, abych věděla od počátku všechno.
Jsem nadšená. Mě to prostě sedlo. Teď se chystám na Společenstvo prstenu. Dílo je to hodně propracované, promyšlené do nejmenších detailů, které mnohým můžou připadat zbytečné a nudné. Já to naopak oceňuji. Ztrácela jsem se jen v zeměpisných popisech jednotlivých oblastí Středozemě (to je moje chybička).
I když jsem příběh znala z filmů, tak jsem byla nedočkavá na další kapitoly, jako bych ho měla slyšet poprvé.
Určitě to není lehká četba pro každého, ovšem pro milovníky fantasy jasná volba.

11.12.2019 5 z 5


Tajné dopisy mnicha, který prodal své ferrari Tajné dopisy mnicha, který prodal své ferrari Robin S. Sharma

Knihu jsem dostala. Sama bych si ji nevybrala. Příběh předvídatelný, pro mě tak trochu smutný, hlavní hrdina mi byl nesympatický. Pro někoho možná oči otevírající kniha... Dle mého by stačilo si přečíst jen jednotlivé dopisy k talismanům. Abych jen zcela nehanila, bavily mě až téměř cestopisné popisy míst, které hlavní hrdina navštěvuje.

24.11.2019 3 z 5


Kdo vraždí v Oxfordu? Kdo vraždí v Oxfordu? Guillermo Martínez

Zajímavá, poutavá detektivka. Donutila mě popřemýšlet a vyhledat si některé zmíněné matematické pojmy. Povedený kus.

28.10.2019 4 z 5


Všemi smysly Všemi smysly * antologie

Ve sbírce je pár povídek, které mě upřímně potěšily. V celkovém součtu nic extra. Lehké oddechové čtení.

28.10.2019 2 z 5


Zlaté střevíčky Zlaté střevíčky Vicki Baum

Baletní svět je drsný. Za dobrý výkon zaplatíte nulovým osobním životem.

Časová osa příběhu není přímá. Hlavní hrdinka se různě vrací ve svých myšlenkách zpět na začátek své baletní kariéry a do různých rozhodujících míst.

Mě osobně více zaujaly příběhy postav vedlejších a vykreslení všemožných patologických osobností umělců v okolí newyorkského baletu.

Rozhodně to nebyla ztráta času a zároveň vím, že knihu už podruhé neotevřu.

24.07.2019 4 z 5


David Copperfield David Copperfield Charles Dickens

Když se řekne Charles Dickens, vybaví se mi pachuť nudné povinné školní četby. David Copperfield je ovšem zcela jiná nota. Poutavý životopisný příběh malého Davyho mě upřímně bavil od začátku až do konce. I když jde chvílemi o dosti tragický osud, humor knize rozhodně nechybí.

02.07.2019 5 z 5


Čarodějka z Portobella Čarodějka z Portobella Paulo Coelho

Pro mě první kousek od Coelha. Některé myšlenky stojí za to, působí feministicky, kult Matky upoutá. Celkově je bohužel kniha vcelku zdlouhavá a příběh o ničem.

25.06.2019 2 z 5


Doktorské a jiné příběhy Doktorské a jiné příběhy Ota Dub

Velmi zdařilé povídky, které jsou napojené z různých úhlů na medicínu. Pro mě velmi příjemné překvapení.
Některé příběhy mají nečekanou hloubku, která donutí k přemýšlení o životě.

Zároveň si nemyslím, že by mě přinutily sáhnout po dalších knihách autora.

16.06.2019 5 z 5


Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Lauren Graham

Lauren zbožňuji, takže mě kniha pobavila. Gilmorova děvčata patří k mým oblíbeným seriálům a nakouknout trochu pod pokličku jejich natáčení bylo úžasné. Autobiografie, kde si autorka umí udělat legraci sama ze sebe. Knihu bych primárně doporučila fanouškům seriálu a začínajícím hercům.

09.04.2019 4 z 5


Prvootec Prvootec David Vais

Po všech možných článcích na internetu je osvěžující se někde dočíst pravdu. Primárně ji dostal ke čtení manžel, ovšem pro mě byla knížka také velmi přínosnou. Vtipná, krutě reálná kniha s pár vhodnými jemnými radami a tipy. Za mě i za manžela - palec nahoru.

09.04.2019 4 z 5


Hippokratova přísaha Hippokratova přísaha Barbara Wood

Osobně mám velice ráda knihy, kde jsou hlavní hrdinky ambiciózní a přesto umí ukázat slabost. Příběh jsem nemohla odložit a byla jsem zvědavá na další vývoj jednotlivých postav. Zvraty jsou reálné (autorka v úvodu uvádí, že se inspirovala životy tří skutečných doktorek), na konci nečeká přeslazený uhlazený konec, jen další životní výzva. Pro mě to byla první zkušenost s B. Woodovou a už teď vím, že dalším jejím knihám se bránit určitě nebudu.

09.04.2019 5 z 5


Byl jsem daun! Byl jsem daun! Marcelo Rubens Paiva

Jako zdravotník pracující s ochrnutými jsem byla zvědavá na pohled z "druhé strany". Kniha je zajímavá. Plná politiky, sebereflexe a lehké erotiky. Stojí za přečtení. Podruhé už ji do ruky nejspíš nevezmu.

13.10.2018 3 z 5