Dívka - Život ve stínu Romana Polanského

Dívka - Život ve stínu Romana Polanského https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227556/bmid_divka-zivot-ve-stinu-romana-polansk-227556.jpg 4 13 6

Samantha Geimerová, dívka, která se stala obětí nechvalně známého sexuálního útoku Romana Polanského, v těchto trpkých a překvapivých vzpomínkách prolamuje třicetileté mlčení. Rekapituluje události toho dne a jejich celoživotní následky. Březen 1977, jižní Kalifornie. Roman Polanski jede v pronajatém mercedesu po Mulholland Drive do domu Jacka Nicholsona. Vedle něho sedí Samantha Geimerová, dívka toužící po kariéře herečky, která nedávno přijela z Yorku v Pensylvánii. Je jí třináct let. V soudních dokumentech jsou zaznamenána nezpochybnitelná fakta o tom, co se v následujících hodinách stalo. Polanski Samanthu několik hodin fotografoval – na terase s výhledem na Hollywood Hills, na kuchyňském stole, ve vířivce nahoře bez. Popíjeli při tom víno a nechyběla ani droga metakvalon. Postupně opadávaly zábrany a ztrácela se původní nevinnost jejich setkání. Život mladé dívky se nenávratně změnil – ve svém vlastním příběhu navždy hrála kompars. Případ Polanského po celé měsíce vládl médiím ve Spojených státech i v zahraničí. Ale i přes rozsáhlé zpravodajství zůstává hodně o tom dni i o dívce v centru toho všeho zahaleno tajemstvím. Snad každý má nějaký názor na známého režiséra a na dívku, kterou podle obžaloby omámil drogami a znásilnil. Kdo byl tím dravcem? Kdo byl kořistí? Byla ta dívka nevinnou obětí nebo prohnanou lolitou šikovně řízenou svou ambiciózní matkou? Jak mohlo tak katastrofálně selhat trestní soudnictví ve vztahu ke všem zúčastněným? Co se stalo se Samanthou, mladou dívkou navždy spojenou s touto nejznámější hollywoodskou historkou, po útěku Polanského ze země? Samantha, stejně jako Polanski, byla více než třicet let od událostí té noci na útěku. Tato kniha nás zavádí mnohem hlouběji, než titulky v médiích. Představuje nám třináctiletou dívku, která byla rozumnější, než její vrstevnice, ale současně byla velice zranitelná. Tím, že Samantha poprvé vypráví svůj celý příběh, chce znovu získat svou identitu a ukazuje, že je možné se změnit z oběti na přeživšího, nahradit nejasnosti jistotou a hanbu sílou.... celý text

Pro ženy Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Omnibooks
Originální název:

Girl , 2014


více info...

Přidat komentář

kobejn
13.11.2023 5 z 5

Po přečtení knihy Samanthy Geimer Dívka a po zhlédnutí dokumentu Roman Polanski: Wanted and Desired si konečně můžu utvořit představu o tom, co se tehdy vlastně stalo. Ale i když to, co Polanski provedl, není ok, soudit ho nebudu. Táhne se to s ním od tý doby a myslím, že tudle skvrnu už nikdy nikdo nezahladí. Je sympatický, že Samantha není žádná hysterická feministka a že se snaží za celou tou nepříjemnou událostí zavřít dveře. To, že jí to mravokárci znemožňují, je už věc druhá. Také Polanski se od té doby snad vzpamatoval a snaží se sekat latinu. I když není Polanski zrovna vzorem morálky, svý místo v dějinách filmu mu už nikdo nesebere.

tynaveverka
19.09.2023 4 z 5

Pro mě to bylo velice zajímavé čtení. Celý příběh stále umí rozpoutat diskuzi.
Výborně autorka popisuje jaké to je, když někdo není dost "dobrou obětí". A jak děsivě nespolehlivě funguje soud.
Nepochybuji, že cílem knihy není jen objasnění toho, co se stalo. Určitá finanční injekce z toho určitě vznikla. Ovšem po tom mediálním masakru, co si autorka zažila, jí to nemůžeme mít za zlé.


Palorizek85
15.06.2022 4 z 5

(SPOILER) Poněkud kontroverzní kniha. Zaujala mě zejména z pohledu rozboru, resp. popisu soudního přelíčení a celé justiční kauzy. Je to také výborná exkurze do Ameriky 70.let, kdy se projevila naplno destabilizace základního rodinného života běžných Američanů.
Na jedné straně hrubé zneužití mladé dívky slavným režisérem, které si zasluhuje potrestání na mnoha úrovních, protože zneužít dítě je jednou z nejhorších věcí. (pozn. rád bych ale zdůraznil, že kniha si plete pojmy zneužít a znásilnít - zatímco o zneužití se jednalo v každém případě, je otázka do jaké míry se dá mluvit o znásilnění, protože k aktu nedošlo pod žádným fyzickým nátlakem a psychický nátlak - to je opravdu otázka a nejspíše právě ona je palčivou otázkou).
Na druhou stranu kniha ale jasně ukazuje nejen prohnilost doby, která dovolila takové zneužití, ale trestuhodné pochybení ve výchově a upřímně, myslím si, že potrestáni by měly být i rodiče za zanedbání výchovy. Jejich 13 letá dcera měla již za sebou sex (mimochodem u nás trestné a v Americe také!), její rodiče užívali návykové látky (marihuana) atd. Kdyby se to stalo dnes, tak by ji sociálka rodičům už dávno odebrala.
Podtrženo a sečteno: Jakkoli se autorka (oběť) snaží vzbudit soucit a jakkoli to co udělal Polanski je naprosto odsouzenihodné, myslím, že počátek je ve výchově, která pro to připravila cestu a v rodičích, kteří při honbě za slávou kriticky selhali v ochraně dcery.

irskádívka
06.12.2017

Pro mě byla kniha velmi nepříjemným zážitkem. Ráda bych soucítila s autorkou, jako obětí násilí. Nerada bych se jí v tomto ohledu jakkoli dotkla a ani nikoho jiného.
Kniha sama mě však nevybídla, abych autorku litovala, nebo s ní soucítila. Samotný začátek, její hrozný zážitek byl bez debat příšerný.
Zbytek knihy, to už je jiné - nemohu říci,, že by mi autorka přišla upřímná. Upřímná byla snad v popisech svých pocitů a problematického dospívání, ale velice pochybuji o jejích motivech, které ji vedly k sepsání knihy. Při kritičtějším zkoumání knihy si myslím, že příběh byl podle mě sepsán kvůli zisku peněz, spíše než pro objasnění sexuálního útoku nebo celého příběhu. Autorka se jeví vypočítavě, citově přepjatě a chladně zároveň.

filispin
26.03.2017 4 z 5

Tento příběh se opravdu těžce hodnotí a bylo by snad lepší, kdyby vůbec nevznikl. Ale bohužel. Kniha je napsaná velice poutavě a nejupřímněji, jak to jen šlo. Líbilo se mi zasazení všech událostí do historického kontextu, který čtenáři dokáže pochopit celou situaci. Nejméně upoutal moji pozornost, na můj vkus dost podrobný popis začátku soudního procesu (není to zrovna má oblíbená problematika), který ovšem - jak jsem později zjistil - měl dost logický důvod. Právě v tomto okamžiku mě kniha naplno pohltila. Je neuvěřitelné, jak obrovský vliv mají média i tam, kde byste to nejméně čekali. Společně s dokumentárním filmem Mariny Zenovich tvoří tato autobiografie skvělý tandem, který dokáže celý případ objasnit a pochopit. S koupí knihy neváhejte, doporučuji!

Danago
28.02.2017 5 z 5

Jakmile jsem se do knížky začela, už jsem ji neodložila. Celý pravdivý příběh Samanthy nám ukazuje, jak byl její život poznamenán celých 30 let. Co si musela prožít od 13 ti let (roku 1977) , kdy byla násilněna známým režisérem Romanem Polanským , po jeho útěku do Francie, až do roku 2009, kdy byl režisér vydán do USA. Sama autorka se vyjádřila, že samotné znásilněí nebylo tak zlé jako medializování této kauzy po dobu
30 ti let.
Knížku jsem přečetla jedním dechem, je velice čtivě napsaná. Knížka je momentálně v levných knihách za pár korun a určitě za přečtení stojí.

Štítky knihy

drogy znásilnění Hollywood svědectví režiséři psychický teror

Autorovy knížky

2014  77%Dívka - Život ve stínu Romana Polanského

Kniha Dívka - Život ve stínu Romana Polanského je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce39x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x