Tvurce001 Tvurce001 komentáře u knih

☰ menu

Neználek na Měsíci Neználek na Měsíci Nikolaj Nikolajevič Nosov

Vskutku líbezná propaganda. Za věčného socialismu Buchtík = během krátkého kapitalismu Buchting. Ten první nýmand k pohledání, ten druhý nýmand, který se našel. Jediné, co se mi na té knize líbilo a proč nemohu dát mínus, nýbrž plus 5 * , je ten, že jsem byl tehdá dítě a uvěřil jsem Neználkovi jeho stesk po Sluníčku. Teda doufám, že to tehdy bylo Sluníčko a ne jen jakýsi zářný příklad zítřka s knírkem ? ;) Dnes bych nedal ani ten odpad, jen krátké přeupřímné Tfuj.

01.04.2024 5 z 5


Schrödingerova koťata Schrödingerova koťata John Gribbin

"Tuhle krabici nikdy neotvírej." říkal si kdysi asi v Duchu Bůh, jenže se neposlechl a pak to s největší (ne-li větší) pravděpodobností dopadlo tak, jak to možná je. Tedy tak, jak to je i není. Přeji zábavné čtení. ;)

01.04.2024 5 z 5


Básně noci Básně noci Vítězslav Nezval

Poesie je, byla a bude vždy jen líbezným zpěvem ptáka k přivábení partnera. Ať už je pod tím peřím slov skryto cokoli. A Nezval teď nejspíš svádí anděly v nebi.

20.03.2024 5 z 5


Foucaultovo kyvadlo Foucaultovo kyvadlo Umberto Eco

Eco přemýšlel skrze slova o slovech prostřednictvím bezbřehé krásy slov. A to je myslím jeho odkaz. Nejzásadnější byla vždy ta slova, která navenek postrádala význam, jenže ve společnosti všech slov ostatních se záhy proměňovala, jako by mávnutím kouzelného proutku, v absolutní myšlenkový skvost.

19.03.2024 5 z 5


Na mušce lovce Na mušce lovce Albrecht Wacker

"Přežije pouze ten, kdo přežije." S láskou Kalašnikov a Darwin.

10.03.2024 5 z 5


Cizinec Cizinec Albert Camus

"Kdo jsi?"
"No, já jsem asi já?"
"Tys' jen jedna z mnoha lží a pravd!"
"A ty jsi kurva kdo?"

09.03.2024


Mravenci Mravenci Boris Vian

Kdo jednou šlápne na minu, má o čem do konce života přemýšlet. Nemyslel tím autor náhodou to efektní dělení buněk po aktu stvoření? Inu, náhle se zdá, jako by smrt byla pouze nevyhnutelnou součástí našich úsměvů. Doporučuji čísti v průběhu dorůstání končetin ega, ale až po šestému pivu. 5*

05.03.2024 5 z 5


Kapitoly o přírodě Kapitoly o přírodě Gaius Plinius Secundus

Římané vybudovali vědění Evropy, umění vědění, na které se téměř zapomnělo, leč nezapomnělo. Číňané vystavěli rozum Asie, který se neztratil, jen zemřel a nyní se probouzí v jiné inkarnaci. Tímto vzdávám hold a dík Římanům, kteří byli tak napřed, že se mohu dnes i já (dosud neobjevený druh pseudoroztoče) vyjadřovat formou psaného slova. Což, například kosatky, údajně nedokážou, jak tvrdil už Plinius. ;)

05.03.2024 5 z 5


Nejstarší česká rýmovaná kronika tak řečeného Dalimila Nejstarší česká rýmovaná kronika tak řečeného Dalimila Dalimil

Svébytně tendenční a laskavě krásné, ale tento způsob projevu asi patřil k té době. (Ostatně, jako by tomu bylo někdy jinak ;). Krása musí být tendeční, už z ujeté podstaty pojmu krása. V "podstatě" jí nic jiného nezbývá. Jinak by totiž krása jen mrhala talentem. 5*

04.03.2024 5 z 5


Objevení nebe Objevení nebe Harry Mulisch

Já Nemám slov. Přečetl jsem mnoho, ale...zde už není co dodat. V mé knihovně se konečně objevil piedestal i s hrdinou. Sakra.

01.03.2024 5 z 5


Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Četl jsem, viděl jsem, miloval jsem...
S láskou jSen.

29.02.2024 5 z 5


Peníze Peníze Martin Amis

Peníze nejsou všechno, ale téměř všechno se za peníze rádo schovává. Baf! ;) Obohacující kniha. 4*

25.02.2024 4 z 5


Drama Bílé hory Drama Bílé hory Dušan Uhlíř

Bílá hora vymazala podstatnou část národní identity, možná dokonce všechnu. A ty následné historické peripetie jen dovršily zkázku našeho sebeuvědomění. Obrodit společnost bude ještě dlouho trvat. Vlastně to možná ani nebude už možné, národ zbavený elit je prostě předurčen k úpadku. Je to smutné, ale s lúzou, které je umožněno vládnout, musí zákonitě vývoj společnosti stagnovat, pokud, jako koráb bez kapitána, rovnou neztroskotá hned při další dějinné přeháňce.

24.02.2024 5 z 5


Tři příběhy Tři příběhy Umberto Eco

... " Jak by se někdo mohl nestat zlým, s tolika bombami na dosah ruky?" tohle napíšu Putinovi na pohlednici, až mu ji budu z pekla posílat i s čertem. Kniha samotná je půvabná, jako víla. 5*

23.02.2024 5 z 5


Šíp času Šíp času Martin Amis

Čas nehraje v životě, podobně, jako ve fyzice, vůbec žádnou roli. Ovšem pouze za předpokladu, pohybuje-li se světlo rychlostí světla. Což je z principu nemožné myšlenkově správně uchopit. Z toho by se jeden zbláznil. Jenže Amis o tom píše až nehezky hezky. 5*

23.02.2024 5 z 5


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Oh, jak současné, oh!

22.02.2024 5 z 5


... a bude hůř ... a bude hůř Jan Pelc

...a bude hůř...a bude líp...to si kuř...bude-li co pít...;) já osobně mám tu knihu rád, bo tak trochu tuším, o co tenkrát mohlo jít...minulo mne to vlastně jen o vlásek, přesně takhle těsně...;) 5*

19.02.2024 5 z 5


Nevolnost Nevolnost Jean-Paul Sartre

Život je blbost... a má existence jest tohoto tvrzení nezvratným důkazem.

16.02.2024 5 z 5


Velká kniha o pravěku Velká kniha o pravěku Zdeněk V. Špinar

Když jsem tehdy roku 1983-4? rozbalil jeden z těch těžších vánočních dárků, tak se mi Tak rozzářily oči, že musel Ježíšek určitě zalapat leknutím po dechu. Ale jakápak záře, byl to přímo ohňostroj radosti. Tuto Knihu jsem zbožňoval a toulával jsem se tím neuchopitelně krásným dávnověkem tak často, dokud se z knihy nestal úplný salát listů, poněvadž jsem si ji sebou brával i na skálu a do lesa, kde právě probíhala drobná lokální válčička mezi klukama ze dvou znepřátelených paneláků. ;) Listoval jsem si v ní před bojem a pak po boji. Už ani nevím, kolika bitev a výletů se se mnou vlastně zůčastnila. Rozhodně jich bylo mnoho, ale knize to na kráse nikterak neubralo, protože krása je věčná, stejně tak, jako bude věčná krása této knihy. 10* + jedno srdce.

16.02.2024 5 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Tak, konečně jsem našel dostatek odvahy k napsání komentáře k mé osobní Bibli. (Nemějte strach, nehodlám svého literárního Bůžka vychvalovat do nebes, přestože tam asi jako každý správný bůžek patří.) Adams měl prostě na rozdíl od nás nebůžků jeden úchvatný dar. Dokázal s grácií urazit a zesměšnit v několika odstavcích celý svět a k tomu nám na cestu textem přibalit ještě jeden Vesmír, a to ten, který se už 13 miliard let tváří tak nějak přiliš samolibě. Vždyť Všechno v celém Vesmíru je přeci úplně absurdní, tak proč se tomu sakra nezasmát, ne? To je vše, co vám mohu napsat o mé upřímné lásce k nihilismu. btw : a tento citát se mne bezprostředně dotýká ...Zafod: " Jsem po čertech schopný chlap, dokážu cokoli, co budu chtít, jen nemám nejmenší tušení, co by to mělo být." ;)

15.02.2024 5 z 5