Tvurce001 Tvurce001 komentáře u knih

Obálka knihy Sestra Sestra Jáchym Topol

Jáchym se hodil do stroje, a nějakým zázrakem mu to takhle šikovně semlelo slova. Z tohodle textu se jednomu lebka doslova obtáčí kolem mozku, jako nějaký z mumie servaný fáč. Fuj, to je ale úžasně morbidní lastura, tahle kniha. Ještě čtu a vychutnávám...;)

15.01.2026

Obálka knihy Einsteinův vesmír Einsteinův vesmír Michio Kaku

" Pokud je vesmír konečný, nejdál kam mohu dohlédnout je temeno mé hlavy". :*) Einsteine za všechno cos pro tento svět "vymyslel".

10.01.2026

Obálka knihy Co se skutečně stane po smrti Co se skutečně stane po smrti Andrew McLauchlin

Ano, název skutečně vůbec nekoresponduje s obsahem. Smrt, se asi nachazí kdesi uprostřed čtverce světla. A život tedy nejspíš uprostřed kruhu tmy. Pí na ťřetí = Kvadratura koule.

10.01.2026

Obálka knihy Velký román. I., Soud Boží Velký román. I., Soud Boží Ladislav Klíma

Ten kdož Velký román nečetl, své oči v oceánu Malosti utonouti nazdařďábel nechalž jest.

27.10.2025

Obálka knihy Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Nakapal jsem si asi do očí příliš mnoho verbálního gelu lubrikačního charakteru. Poněvadž mi ta kniha do hlavy prosákla tak rychle, že než jsem ženě stačil říci " šikovný" švec tuhle boudu ušila, byl knihy konec. A to, že jsem film viděl 2x a vraha jsem až do samého závěru knihy nedokázal identifikovat mě asi neomlouvá. 4* a pusu autorce.

20.10.2025

Obálka knihy Gravitace – Jak nejslabší síla ve vesmíru formovala naše životy Gravitace – Jak nejslabší síla ve vesmíru formovala naše životy Brian Clegg

Pane učiteli, pokud nejste obdařen konstatní hmotností, musí být rovnice pro výpočet gravitace irelevantní. Možná proto padáte na hubu po každé mé otázce pod pravým úhlem a se zrychlením, které je přibližně rovno gé.

17.10.2025

Obálka knihy Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Jø tohle Harry umí. Prdon Jø;) Prostě napsat detektivku, která se nejenom dobře čte, ale hlavně dokáže výborně vypíchnout to důležité, to skryté za pointou. No a pak taky tady ještě zbývá ta pěkná zapeklitě zapletená zápletka...4*

10.10.2025

Obálka knihy Kouzelný vrch Kouzelný vrch Thomas Mann

Drahý Tomáši...po třech týdnech jsem se dopročetl až na stranu 250 (už mi zbývá pouze 550:). Jsem nadšen, zděšen i polichocen. Strana 61 mi dala opravdu mnoho, možná tolik, že se vydrápu až na vrchol kopce těch tvých vět. Ale předem slibuju, že nic neslibuju! ;) ...po půl roce str.287. Tak snad někdy příště...

26.09.2025

Obálka knihy Proč platí E=mc2 Proč platí E=mc2 Brian Cox

...a teď už jen přijít na to, odkud se do té naší reality dere to "m"...to bude ještě jistě zapeklité...viď Higgsův Bosůnku?

20.09.2025

Obálka knihy Je Bůh matematik? Je Bůh matematik? Mario Livio

No, na to, že vlastně neexistuje, mu to počítání docela jde.

13.09.2025

Obálka knihy Dole v údolí Dole v údolí Paolo Cognetti

Vynikajicí literární jednohubka. Při četbě této knihy jsem několikrát přistihl srdce chrochtat blahem. "Řeka teče jenom jedním směrem. Nikdy neztrácí čas litováním, to je šťastný rys její povahy." 5*

21.08.2025

Obálka knihy Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Není od věci si chladnokrevně osněžit vyprahlé dny uprostřed srpna celkem dobrou detektivkou. 3 a1/2 *

19.08.2025

Obálka knihy Stopy na cestě Stopy na cestě Valerij Markus

"Žijeme, radujeme se, zápasíme, jdeme za svými cíli, děláme všechno to, co nám připadá důležité. Ale umíráme, naše hroby zarůstají travou, náhrobky se drolí, jsme zapomenuti spolu se svými činy, a dokonce i následky našich činů se ztrácejí v minulosti. Je kvůli tomu náš život prázdný? Vymysleli jsme si smysl života, pozvedli jej nade všechno ostatní a došli jsme jen k tomu, že jsme zmizeli. Byli jsme zapomenuti. Má tedy vůbec cenu dělat si starosti z takové maličkosti, jako je život?"

No a o tom ta smutná kniha tak trochu je. 4*

16.08.2025

Obálka knihy Myslete na děti! Myslete na děti! Ian McEwan

S údělem rodiče se zároveň stáváme nechtěnými soudci. "Tohle můžeš, tohle nesmíš, tohle se sluší, tohle je tabu". Miliardy úhlů vytváří bilióny kombinací...kdesi v nezmapované zemi našeho svědomí...MC opět nezklamal...5*

27.07.2025

Obálka knihy Osamělí Osamělí Håkan Nesser

Některé knihy zhltnu i s navijákem bez návnady. Některé knihy se zkrátka musí dočíst do konce, poněvadž až na konci vás někdy čeká překvapení. A některé knihy, jako například tato, se sice na oko tváří jako příběh, potažmo detektivka, nicméně neobsahují ani jeden z těchto prvků, no a to se pak musí zákonitě odrazit v hodnocení. Takže dle mého názoru 3* ... nejspíš za tuto zajímavou větu "Pravda je kompromis mezi dvěma lidmi, kteří se nechtějí hádat." ;)

21.07.2025

Obálka knihy Nepatrná ztráta osamělosti Nepatrná ztráta osamělosti Eli Beneš

Nezabiješ vs Nezavraždíš. No a v tom spočívá ten zásadní rozdíl. Protože zabít, znamená zabít a zavraždit znamená zavraždit. Téměř malicherná verbální klička bude navěky ohýbat slovo boží, jelikož všichni bohové jsou si v jednom ohledu rovni...a to v mlčení. Kniha jest úžasnou...výpravou za "patrně tím nejneodbytnějším nalezením společnosti." 5* a skutečně hluboké moře smutku.

05.07.2025

Obálka knihy Noční dům Noční dům Jo Nesbø

Jo. Jo. Netuším, proč to tolika lidem překrucuje mentální střeva. Vždyť jde o knihu určenou pubescentům. Kámoše prostě sežral telefon...a k tomu ten Nesbův bláznivý tanec slov..."Oči mu zastírala blána - připomínala jezírko v Zrcadlovým lese, jehož hladinu pokrejvaly shluky žabích vajíček. Hodil jsem do nich jednou kámen, abych zjistil, jestli mě pak bude hryzat svědomí. Hryzalo. Přesto jsem hodil další." O takových větách se může Králům jen zdát. Dávám 4* a vůbec se za to nestydim.

29.06.2025

Obálka knihy Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

A proč by kurňa nemohla být kniha jednou ukončena optimisticky? ;) Btw: Po přečtení má zášť vůči komunistům opět povážlivě nabobtnala. 4*

27.06.2025

Obálka knihy Původ slz Původ slz Jean-Paul Dubois

Je to skvělé, hermeticky uzavřené, taková molekulárně bezchybná próza. Jenže, až se mne někdo zeptá o čem ta kniha byla, odpovím jen pustou frází..." Ta kniha byla o smrti zabalené v sáčcích nebezpečně krásných vět." Asi tak.

12.06.2025

Zavřít