Kapitoly o přírodě

Kapitoly o přírodě https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57681/bmid_kapitoly-o-prirode-9kI-57681.jpg 4 12 2

Kniha římského polyhistorika Plinia Staršího Naturalis historia je rozsáhlým encyklopedickým dílem: zahrnuje anthropologii, živočichopis a rostlinopis, nauku o lécích a lékařství a nerostopis. K tomu je připojen výklad o různých oborech výtvarného umění. Zejména poslední kapitoly, jednající o starověkém umění, jsou kulturně velmi cenné, protože jsou bohatým zdrojem zpráv o starověké umělecké technice a o nesčetných uměleckých dílech, z nichž převážná většina je navždy ztracena.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Naturalis historiae libri XXXVII


více info...

Přidat komentář

Tvurce001
05.03.2024 5 z 5

Římané vybudovali vědění Evropy, umění vědění, na které se téměř zapomnělo, leč nezapomnělo. Číňané vystavěli rozum Asie, který se neztratil, jen zemřel a nyní se probouzí v jiné inkarnaci. Tímto vzdávám hold a dík Římanům, kteří byli tak napřed, že se mohu dnes i já (dosud neobjevený druh pseudoroztoče) vyjadřovat formou psaného slova. Což, například kosatky, údajně nedokážou, jak tvrdil už Plinius. ;)

HTO
13.07.2013 5 z 5

Vytáhl jsem si zase z knihovny Plinia, protože jsem četl Isidora ze Sevilly, a toho proto, že jsem četl Aristotela, a toho proto, že jsem četl svatého Tomáše Akvinského.


„Cože? Bílé děti že neumějí plivat?“ podivila se Pipi. „To bys teprv koukal! Vždyť se to učí ve školách, a to hned od první třídy! Plivání daleké a plivání vysoké a plivání v běhu. To bys měl vidět Tomíkovu a Aničinu paní učitelku, jak umí plivat! Vyhrála první cenu v plivání v běhu. Ta když běží a plive, tak jásá celé město.“ – Astrid Lindgrenová


Dva výpisky z knihy VII: „Antonia, choť Drusova, nikdy neplivala.“ (kapitola Lidské abnormality).


„Mithridatés, král dvaadvaceti národů, mohl soudit bez tlumočníka oslovuje každého jeho rodnou řečí. Charmadás zase v Řecku zpaměti předvedl obsah kterékoli předložené knihy, jako by v ní právě předčítal.“ (kapitola Paměť – to, co je zde napsáno o Charmadásovi, mimochodem též platilo pro Jima Morrisona v jeho knihovně.)


Autorovy další knížky

Gaius Plinius Secundus
italská, 23 - 79
1974  87%Kapitoly o přírodě
1941  100%O umění a umělcích
1942  90%Dopisy
2021  100%História prírody / Historia Naturalis
1921  0%Výbor z listů Plinia mladšího. Část I.

Kniha Kapitoly o přírodě je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce60x
Chystám se číst24x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x