Trubka_ Trubka_ komentáře u knih

☰ menu

Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

"Anál a fetka, která umyla počítač" nám jako audio kniha zpříjemňovala s přítelkyní dlouhé zimní večery a byla stejně dobrou společnící jako Stařík.

28.01.2023


Jak vítězit ve rvačkách Jak vítězit ve rvačkách Radek Pokora

Jsem dalek toho zakazovat někomu vyjádřit svůj názor, ale obávám se, že pokud tuto knihu čte někdo, kdo se nikdy necítil fyzicky ohrožen na zdraví, nepochopí, proč je tak tvrdá a nekompromisní.

Kniha je napsaná osobitým stylem a když ji člověk čte s nadhledem (někdy je nadhled potřeba opravdu velký) je velice čtivá až úsměvná, přičemž ale jde cítit, že uvedené příhody mají za cíl ilustrovat vážnost situace a důležitost sdělení.

01.12.2022 5 z 5


Jak fungují inovace Jak fungují inovace Matt Ridley

Jak napovídá podtitul knihy, hlavní zprávou je, že se inovace šíří ve svobodném prostředí, kde je mimo jiné prostor k tomu selhávat a začít znovu. Většina z nás si ale podle mě odnese převážně to, co je hezky shrnuto zde nahoře v popisku, tedy rozdíl mezi inovací a vynálezem (respektive inovátorem a vynálezcem) a jak postupný a logický vývoj inovace představují.

Kniha je velice čtivá, určena pro širokou veřejnost a zároveň je v ní k dispozici i dost technických detailů (kterým ale není nutné vždy rozumět, "message" knihy je jinde). Jedna kapitola je i o vzniku života a evoluci člověka. Jestli měla dodat tématu nějaký hlubší filozofický rozměr, tak to se podle mě moc nepovedlo, ale jako paralela k inovacím je to... inovativní ;-) Obecně se nezdráhám dávat 5* a i tady by mi to nedělalo problém, ale jako první hodnocení asi ne.

07.07.2022 4 z 5


Chystáte se udělat strašnou chybu! Chystáte se udělat strašnou chybu! Olivier Sibony

Kniha je zaměřená na business prostředí - ne že by chyběly příklady i z běžného života, ale ty z velkého businessu a politiky převládají.

Autor se hodně (možná až moc?) odkazuje na Kahnemanovo Myšlení rychlé a pomalé, což pro mě bylo náročné čtení, ale dost zajímavé. Tato kniha je poměrně srozumitelná a i člověk neznalý obchodu či psychologie každý prezentovaný problém pochopí. Ta jednoduchost je vlastně její výhoda i nevýhoda - ono jak je to zjednodušené a relativně zkrácené, tak to zase není až tak zajímavé a s něčím se člověk úplně neztotožní a musí to přijímout tak jak to autor prezentuje (na konci jsou stovky zdrojů na studie, ale to člověk nečte).

Prezentovaná zkreslení jsou popsána velice jasně, člověk se v nich najde (nebo někoho druhého?), jde se přímo k věci a nic se zbytečně neopakuje. Kniha nehýří vtipem a spíš než formou zaujme obsahem.

23.03.2021 4 z 5


Sexualita a křesťanská morálka Sexualita a křesťanská morálka Hans Rotter

K tématům je přistupováno velice lidsky a s pochopením složitosti dnešní doby. K dispozici autor často dává více (často protichůdných) pohledů na věc, při tom ale vždy jasně prezentuje i tu křesťansky/církevně uznávanou a tu rozvíjí a obhajuje dále.

11.02.2021 5 z 5


Nepostradatelní Nepostradatelní Seth Godin

Na to, jak má kniha tvrdý název, je překvapivě měkká. Udělala na mě dojem. V knize není myšlenek moc a na první přečtení je jasné, že jak jednoduše zní (a dávají smysl), tak složité je bude opravdu v životě přijímout. Po přečtení mi ale dochází, že je to nutné.

02.02.2021 5 z 5


Navždy plynule: Jak se rychle naučit cizí jazyk a nikdy ho nezapomenout Navždy plynule: Jak se rychle naučit cizí jazyk a nikdy ho nezapomenout Gabriel Wyner

Kniha je sama o sobě je čtivá, vtipná a motivující a asi by si ji do určité míry užil i člověk bez zájmu o cizí jazyky, ale jinak je to především praktický návod na učení. V knize je spousta praktichých rad na různé oblasti jazyka - čtení, psaní, mluvení - ale hlavní gro je v představení "kartičkové" metody, která má podle mě největší potenciál pro učení slovní zásoby.

Knihu jsem si pořídil asi před měsícem a s recenzí jsem schválně čekal, až na nějaké osobní zkušenosti. Za tu dobu jsem si vytvořil (pravidelně denně po asi 10 kusech) 250 kartiček (=250 nových slov vždy zasazených do nějaké věty a k tomu nějaký odpovídající mnou vybraný obrázek z google images). Opravdu to (vlastně ta - paměť) funguje velice dobře, jsem překvapený. Naučené věci je pak potřeba taky uplatnit v praxi (četba, konverzace), jinak jsou vám na nic, ale ta praxe už jde právě potom o dost lépě ;-)

14.11.2020 5 z 5


Poutníkova cesta z tohoto světa do světa budoucího Poutníkova cesta z tohoto světa do světa budoucího John Bunyan

Kniha o tom, že k nebeské bráně buď člověk jde a nebo ne, nic mezitím není.

Kniha je čtivá s výjimkou veršovaných částí - téměř jsem ji při četbě autorovy veršované předmluvy odložil, takže pozor. Za veršované části (a vlastně celkově) ale velký obdiv překladateli (a asi i jeho předchůdcům), je to opravdu špičkové a je to umění samo o sobě.

Ten "obraz" před nebeskoým královstvím, kdy si udatný muž probíjí cestu dovnitř ve mě zůstane dlouho.

01.10.2020 5 z 5


Jak navazovat kontakty Jak navazovat kontakty Devora Zack

Kniha je zábavná a čtivá. Je to mix teorie, příkladů z praxe a trochu i nějakých cvičení na zamyšlení. Hodně se točí opravdu okolo navazování pracovních kontaktů a pracovních eventů, ale většina věcí se dá aplikovat na konverzaci obecně.

Před nedávnem jsem ještě četl knihu Umění lehké konverzace od Debory Fine. Co se obsahu týče, mají obě tyto knihy překvapivě poměrně malý průnik společných témat (takže doporučuji obě), ale nějakou podobnost v nich vidím. V obou jsem narazil na informace, které mi skutečně v konverzaci pomohly.

26.08.2020 4 z 5


Anonymní katolík Anonymní katolík Thierry Bizot

Autorovi děkuji za to, s jakým detailem v celém příběhu popisuje své pocity a myšlenky. Právě v jeho upřímnosti lze najít odpovědi, které dodávají knize hloubku a z ní je patrná ironie, která příběh (a vlastně celý [jeho] život) odlehčuje.

26.08.2020 4 z 5


Tajný život stromů Tajný život stromů Peter Wohlleben

Knihu jsem asi v třetině odložil. Přišlo mi, že autor popisuje celkem detailně jak stromy a les fungují z biologického hlediska a zároveň pořád zdůrazňuje, že o tom vlastně nejsou žádné studie a nic o tom jako lidi nevíme a že je to z jeho praxe. Tím jsem si asi vytvořil nějaký blok k tomu, abych nad tím mohl rozjímat šířeji. Třeba se k ní někdy vrátím.

20.08.2020


Bůh píše i na křivých řádcích Bůh píše i na křivých řádcích Bob Hartman

Příběhy, tak jak jsou zachyceny v Bibli, zasadil autor do jím vymyšleného kontextu a přidal jim nějakou "back-story", aby vynikla samotná podstata biblického příběhu.

Příběhy jsou kraťoučké, je jich 21 na 150s knihu.

Ani jazykem ani hloubkou textu se nejedná o nějaké extra dílo, příběhy jsou ale čtivé a tím, jak jsou krátké mají i spád. Dokážu si představit, že kniha může zaujmou děti.

20.08.2020 3 z 5


Zakusit Otcovo objetí Zakusit Otcovo objetí Jack Frost

Myslím, že jsem při čtení knihy měl nějaký osobní blok, kvůli kterému jsem knihu četl déle, než obvykle čtu a při čtení jsem si držel malinko odstup. Ona to totiž je z velké části zpověď, jak špatně se Jack choval a smýšlel v minulosti a kolika lidem tak ublížil, ale tím, že je to psáno s velkým odstupem a na Jacka nyní nahlížíme jako na toho, kdo přišel, jak z toho ven a změnil se, tak to nepůsobí (na mě) až tak upřímně.

Na druhou stranu je to skutečný příběh a té proměně naprosto věřím. Jackovu minulost nyní žijeme třeba my. Jestli si z ní něco dokážeme vzít nebo v ní něco vidět je na nás.

01.07.2020 3 z 5


Proč muži lžou a ženy pláčou Proč muži lžou a ženy pláčou Allan Pease

Knihu bych již dnes asi nedoporučil. Věřím, že to ve své době byla úspěšná a užitečná kniha. Dost informací v ní jednoduše stále platí a je dobré si je připomínat. Manželé Peasovi ji a sebe ale prodávali takovým typickým americkým způsobem, který na dnešního evropana pusobí nabubřele až buransky (možná už tak působí i na dnešní američany?). Kdo se nad to povznese (nebo komu se to doknce líbí), ten si zní může něco vzít a určitě se i dobře pobaví. Jinak ale, když se osekají "případové studie", "vědecké a lékařské analýzy" a pravěčí teroie, tak je tam užitečných informací přesně tak na 35 stránek, ne 350! Věřím, že v dnešní době člověk najde lepší knihy.

15.06.2020 2 z 5