Jak fungují inovace

Jak fungují inovace https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490352/bmid_jak-funguji-inovace-ywi-490352.jpg 4 11 4

Nová kniha známého britského zoologa a popularizátora vědy navazuje na bestsellery Racionální optimista a Evoluce všeho, v nichž líčí cestu lidstva od doby kamenné k současné prosperitě. Základním faktorem na této cestě jsou inovace, záhadný a nedoceňovaný proces, který vskrytu formuje historii lidské civilizace a je obdobou biologické evoluce. Inovace se zásadně liší od vynálezů, protože při nich nevzniká něco zcela nového, ale již existující vynálezy a myšlenky se přetvářejí ve spolehlivé, prakticky upotřebitelné a masově dostupné věci. Jde o postupný, nepředvídatelný, zdola poháněný proces, který často provází šťastná náhoda. Inovace také nejsou dílem jednotlivců, ale plodem spolupráce a výměny myšlenek mnoha lidí. V řadě příběhů se seznámíme s inovacemi od vzniku zemědělství přes parní stroj a očkování až po sociální média a sdílenou ekonomiku. Vůbec první a nejdůležitější inovací je však z hlediska planety Země vznik života samotného.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Přírodní vědy
Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

How Innovation Works: And Why It Flourishes in Freedom , 2020


více info...

Přidat komentář

IHT
20.08.2022 5 z 5

Velmi pekne a inspirativni cteni - proste klasicky Ridley. Nebudu lhat - mam ho ve svych top ten a vzdy se mi jeho knihy moc libi.
Tato kniha dost uzce navazuje na Racionalniho optimistu - v nem autor ukazoval, jak se nas zivot behem historie vyrazne zlepsuje ve spouste ohledech - od kvality stravovani, pres pohodlnost bydleni az poo mnozstvi volneho casu a moznosti jeho traveni. V teto knize navazuje vysvetlenim, proc to tak je - pokud lide mohou mit pristup k ruznym poznatkum a technologiim, jejich vynalezavost povede k hledani novych uplatneni a metodou pokusu a omylu nejake ty pravdu uzitecne (lidmi ocenene) inovace skutecne vzniknou.
Na zivotech jednotlivych inovatoru Ridley demonstruje, jak obtizne mohou byt cesty k zavedeni inovace a jake nastrahy pokroku predstavuji "ochrana dusevniho vlastnictvi", patenty, normy a podobne. Velmi pekne mi napriklad prislo vysvetleni, proc dosud nemame kufrikove jaderne elektrarny v kazde domacnosti - ktere nam slibovali za meho detstvi :)
Zaver knihy je jednoznacne skepticky (nepovazujete-li technologicke prevalcovani Evropy Indii a Brazilii za stastny konec) - coz je u Ridleyho (i vzhledem k predchozi knize) dost prekvapive. Jeho vecna kritika zkostnatele byrokraticke Evropske unie, environmentalistickych hnuti a lobbistu by mela byt povinnou cetbou nejen pro nase politiky.

los
31.07.2022 2 z 5

čtenář bude mít po dočtení této knihy dojem, že první byl velký třesk a všechno ostatní po něm jsou inovace - takže jako oddechovka pro geeky vynikající (téma, kazuistika, fakta), ale jako populárně naučné pojednání fakt špatně (metodicky i teoreticky)

podobně jako v předchozích pracích Ridley bezohledně razí jedinou (svou) představu o fungování světa a pak ji (proto často násilně) dokládá ve všech entitách i procesech - a když už ji přece jen nelze naroubovat, tak o takových případech prostě mlčí, jinými slovy mi vadí postup "nejdřív vymyslím teze, pak dohledám vhodné příklady, které je verifikují"

dál:
* extrémní generalizace
* orientace téměř výlučně na anglo-americký kontext
* subjektivní emocionální hodnocení
* nadbytečný výklad o životě osobností (jejich "životní příběh" - blééé)
* porovnávání neporovnatelného, nerozlišování mezi technologickou inovací - vynálezem - objevem...


soukroma
16.07.2022 4 z 5

Zajímavé a poučné: vybrané vynálezy a inovace ve vybraných oborech (namátkou doprava, energie, komunikace, zdravotnictví) zejména v naší nedávné historii připomínají klíčové vynálezy a objevy, které dnes bereme jako samozřejmost, ale které by se bez dalšího umu a houževnatosti i nejmenovaných neprosadily mezi běžný lid. Není to jen omílání starých (tj. i dílem zapomenutých) faktů např. o motorech, spíš jak jejich aplikace a inovace naprosto změnily systém dopravy ve světě, pozemní, vodní i letecké.
Samozřejmě výčet zásadních inovací není a nemůže být úplný, ale i tak nemůže snad čtenář nebýt pyšný na skvělé muže a ženy minulých generací (i současníky třeba v rámci genového inženýrství), kteří tohle všechno započali, nastartovali a dovedli až ke koncovým uživatelům.

Nicméně mi bylo proti mysli uznat rovnost inovace s evolucí (chápu jako přírodní změnu bez zásahu člověka), či novinkou (např. přivezení brambor do Evropy o objevení Ameriky). Ostatně ani autor nevytyčil jasnou hranici mezi vynálezem, či objevem, a s ním souvisejícími inovacemi.

Kniha není rozhodně návodem pro inovátory, spíš jen dílek ze základního a povzbudivého čtiva..., byť některé prvky, bez nichž inovace možné nejsou, jsou uvedeny a v rámci možností rozebrány. A z toho mj. vyplývá, že soukromý kapitál spíše než státní "inovace shora" (tj. regulace = příkazy, omezení, zákazy) má šanci na úspěch.

Suma sumarum 70%.

Trubka_
07.07.2022 4 z 5

Jak napovídá podtitul knihy, hlavní zprávou je, že se inovace šíří ve svobodném prostředí, kde je mimo jiné prostor k tomu selhávat a začít znovu. Většina z nás si ale podle mě odnese převážně to, co je hezky shrnuto zde nahoře v popisku, tedy rozdíl mezi inovací a vynálezem (respektive inovátorem a vynálezcem) a jak postupný a logický vývoj inovace představují.

Kniha je velice čtivá, určena pro širokou veřejnost a zároveň je v ní k dispozici i dost technických detailů (kterým ale není nutné vždy rozumět, "message" knihy je jinde). Jedna kapitola je i o vzniku života a evoluci člověka. Jestli měla dodat tématu nějaký hlubší filozofický rozměr, tak to se podle mě moc nepovedlo, ale jako paralela k inovacím je to... inovativní ;-) Obecně se nezdráhám dávat 5* a i tady by mi to nedělalo problém, ale jako první hodnocení asi ne.