Chystáte se udělat strašnou chybu!

Chystáte se udělat strašnou chybu!
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455295/bmid_chystate-se-udelat-strasnou-chybu-5Rb-455295.jpg 4 12 12

Všichni děláme rozhodnutí. Denně, každou hodinu, každou minutu. Tak často, že si to ani neuvědomujeme. Přesto i ti nejchytřejší a nejzkušenější z nás chybují, občas dokonce často a předvídatelně. A to vše proto, že jsme v pasti svých nevědomých kognitivních procesů – např. myšlení, vnímání, paměti či usuzování. Lze se naučit dělat správné strategické volby, když si svých kognitivních zkreslení ani nejsme vědomi? Seznam osudově špatných rozhodnutí v byznysu je dlouhý: příliš silná či slabá důvěra v inovace, podcenění konkurence, lpění na prodělečných akvizicích... Jsou lídři stojící za kolapsy firem skutečně tak nezkušení nebo přímo špatní? Určitě ne! Díky čtyřiceti letům výzkumů na poli kognitivních věd a behaviorální ekonomie víme, že se při „racionálním“ rozhodování dopouštíme celé řady systematických omylů – kognitivních zkreslení. V knize Chystáte se udělat strašnou chybu! vám francouzský psycholog a konzultant Olivier Sibony nejprve pomocí zábavných příkladů dokáže, že tato zkreslení se týkají i těch nelepších z nejlepších. Známé omyly a krachy popíše pomocí kategorizace do devíti pastí a roztřídí do pěti základních skupin. Na obranu proti nim však namísto individuálních mentálních postupů nabízí nový způsob, jak se zabezpečit: naučí vás vytvořit si systém technik a procesů využívajících kolektivní inteligenci, tzv. firemní architekturu rozhodování. V knize následně najdete čtyřicet konkrétních metod, které vám toto bezpečnější firemní prostředí pomohou vytvořit.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

You're About to Make a Terrible Mistake: How Biases Distort Decision-Making and What You Can Do to Fight Them , 2020


více info...

Přidat komentář

Trubka_
23.03.2021 4 z 5

Kniha je zaměřená na business prostředí - ne že by chyběly příklady i z běžného života, ale ty z velkého businessu a politiky převládají.

Autor se hodně (možná až moc?) odkazuje na Kahnemanovo Myšlení rychlé a pomalé, což pro mě bylo náročné čtení, ale dost zajímavé. Tato kniha je poměrně srozumitelná a i člověk neznalý obchodu či psychologie každý prezentovaný problém pochopí. Ta jednoduchost je vlastně její výhoda i nevýhoda - ono jak je to zjednodušené a relativně zkrácené, tak to zase není až tak zajímavé a s něčím se člověk úplně neztotožní a musí to přijímout tak jak to autor prezentuje (na konci jsou stovky zdrojů na studie, ale to člověk nečte).

Prezentovaná zkreslení jsou popsána velice jasně, člověk se v nich najde (nebo někoho druhého?), jde se přímo k věci a nic se zbytečně neopakuje. Kniha nehýří vtipem a spíš než formou zaujme obsahem.

Autorovy další knížky

2021  80%Šum: O chybách v lidském úsudku
2020  82%Chystáte se udělat strašnou chybu!