tool tool komentáře u knih

☰ menu

Poslední žid Poslední žid Noah Gordon

Noaha Gordona jsem kupodivu objevil až nedávno. Pro mě je jednoznačně jedním z nejlepších současných autorů. Četl jsem v pořadí Tajemný diamant, Rabi a Poslední Žid a byla to cesta od velmi dobrého příběhu, přes výborný až po zcela mimořádný. Na knize Poslední Žid jsem oceňoval přímou dějovou linku, téměř žádné retrospektivní skoky mezi staletími. Je uvěřitelná a skvěle napsaná.

24.01.2019


Organizační protokol firem, institucí a jednotlivců Organizační protokol firem, institucí a jednotlivců Václav Šťastný

Kniha s jedinečným obsahem, napsaná skutečným odborníkem na danou problematiku. Záporem je způsob autorova vyjadřování. Jde o druhou knihu téhož autora, kterou jsem se prokousával rozmrzelý, protože se mi velmi špatně četla. Místy na mě působila jako bodové poznámky k přednášce, nikoli jako text určený pro čtenáře. Stručnost v tomto případě nenapomáhá přehlednosti. Škoda. Za rozsah tématu bych dal plný počet hvězd, takhle dávám jen dvě.

30.10.2017 2 z 5


Devět bran Devět bran Jiří Langer

Nesmírně milé, poučné, humorné i vážné čtení o chasidech.

30.07.2017 5 z 5


Začněte s proč: jak vůdčí osobnosti inspirují k činům Začněte s proč: jak vůdčí osobnosti inspirují k činům Simon Sinek

Zcela souhlasím, že jde o knihu s výbornou myšlenkou, ale stálé opakování již napsaného je v tomto případě na škodu. Byl jsem velmi natěšený po shlédnutí slavného a brilantního Sinkova proslovu (TEDx Talks, Start With Why, YouTube), který ma jasnou strukturu a vynikající tah na branku. Kniha mi pak přišla méně výrazná a z hlediska osnovy trochu diskutabilní. Nicméně je moc dobře, že ji u Melvilů vydali.

19.01.2015 5 z 5


Konec dějin a poslední člověk Konec dějin a poslední člověk Francis Fukuyama

Fukuyama je vědec, který si dává záležet na srozumitelnosti a přehlednosti. S hlavní myšlenkou knihy nemusíte souhlasit, ale pravděpodobně uznáte, že Fukuyamova argumentace je brilantní. Pro vyváženost podnětů k přemýšlení doporučuji číst také Huntingtonův Střet civilizací.

25.12.2014 4 z 5


Krajan Gustav Mahler Krajan Gustav Mahler Zdeněk Mahler

Zdeněk Mahler je výborný autor. Poněkud děsivou genialitu svého slavnějšího jmenovce a našeho krajana vykreslil bravurně.

25.12.2014 5 z 5


Slajdologie: Tajemství tvorby skvělých prezentací Slajdologie: Tajemství tvorby skvělých prezentací Nancy Duarte

Velmi dobrá kniha, která naučí čtenáře vyprávět prezentací zajímavý příběh. Doporučuji.

24.10.2014 4 z 5


Dvorní šašci Dvorní šašci Viktor Fischl

Knihu Dvorní šašci považuji za jednu z nejlepších a nejsilnějších knih, jaké jsem kdy četl.

25.12.2013 5 z 5


Cesta za sny mého otce Cesta za sny mého otce Barack Obama

Výborně napsaná autobiografie s velkým důrazem na hledání vlastní identity. Souhlasím s názorem, že některé pasáže jsou možná trochu rozvleklé, ale celkový dojem z knihy je velmi silný. Spojené státy mají ve svém čele muže, se kterým je možné politicky nesouhlasit, ale není možné popřít mimořádnou sílu a hloubku jeho osobnosti. Chcete-li rozumět současné Americe, je to skvělá kniha pro vás.

25.12.2013 4 z 5


Řízení neziskových organizací Řízení neziskových organizací Peter Ferdinand Drucker

Toto je mimořádná kniha starého klasika managementu. Čtivý text, řada příkladů, rozhovory se zajímavými lidmi... Žádné složité tabulky, grafy apod. Dle mého názoru jde o nejlepší knihu pro manažery v oblasti neziskového sektoru.

12.10.2012 5 z 5


Hudebníci hraběte Morzina Hudebníci hraběte Morzina Václav Kapsa

Výborná kniha pro všechny fajnšmekry, kteří se zabývají hudbou českého baroka.

09.10.2012 5 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Skvělá kniha. Žádné instantní rady, které stejně nefungují, ale hluboký vhled manželského poradce, který umí věci podat srozumitelně, přehledně a fundovaně. Velmi tuto knihu doporučuji.

04.10.2012 5 z 5


Pozor! Srdce muže Pozor! Srdce muže John Eldredge

Jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četl. Často se k ní vracím. Čisté, zdravé a motivující čtení pro chlapy a pro ženy v jejich blízkosti (manželky, dcery, matky ...). Velmi tuto knihu doporučuji.

03.10.2012 5 z 5


Jak potůček v jezeře Jak potůček v jezeře Edita Štěříková

Tato kniha obsahuje velmi hluboký a detailní, přitom však čtivý vhled do dějin obnovené Jednoty bratrské. Přináší mnohá fakta, která dosud nebyla v české literatuře uvedena. Bohatý poznámkový aparát z ní činí velmi cennou publikaci.

03.10.2012 5 z 5


Zápisky osamělého poutníka s autoharfou Zápisky osamělého poutníka s autoharfou Martin Žák

Skvělá kniha, která potěší každého fandu old-time a bluegrassu a která přináší mnoho zajímavostí o venkovském životním stylu v USA. Velmi zajímavé jsou i kapitoly o Titaniku a o komunitě Amišů.

03.10.2012 5 z 5


Hrdinové Hrdinové Paul Johnson

Výborná kniha. Nutný protipól Intelektuálů.

03.10.2012 5 z 5


Churchill Churchill Paul Johnson

Velmi příjemné, poučné a zábavné čtení. Paul Johnson se vždycky rád přihlásil k tomu, že se setkal s nějakým slavným člověkem, a nejinak je tomu v této knížce. Možná je v tom trochu ještotnosti a narcismu. Pro nás je ale důležité, že se od Churchilla něčemu moudrému naučil a že to s námi ve své knížce sdílí. Popis krátkého rozhovoru studentíka Johnsona s panem Churchillem je pro mě jedním z vrcholů knihy.

03.10.2012 4 z 5


Love Story / Oliverův příběh Love Story / Oliverův příběh Erich Segal

Segalovým knihám dávám téměř vždy plný počet hvězd, ale Oliverův příběh se mi zdá být trochu slabší. Nicméně Segal asi nemůže úplně zklamat.

03.10.2012 3 z 5