Krajan Gustav Mahler

Krajan Gustav Mahler https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24530/krajan-gustav-mahler-24530.jpg 4 16 5

Nová kniha historika Zdeňka Mahlera mapuje život a dílo skladatele Gustava Mahlera, světově uznávaného umělce rodem z Vysočiny. Populární forma vyprávění inspirovala sedmidílný televizní seriál, který ČT uvede v premiéře letos na podzim.

Přidat komentář

esma
10.09.2019 5 z 5

Životopisná knížka z dílny Zdeňka Mahlera určitě splní svůj účel, přehledně řadí za sebou vše, co souvisí s osobním i pracovním životem našeho předního skladatele a dirigenta Gustava Mahlera. A rozsahem je akorát, alespoň pro ty z nás, kteří jsme pouze posluchači. My jenom při poslechu jeho hudby ztrácíme dech, zavíráme oči a vnímáme onu křehkou krásu, kterou nás zaplaví. Zkusme třeba jeho adagietto z 5. symfonie.
Osobně mne moc neberou pikantérie ze života kteréhokoliv umělce, jelikož je pro mě ten jejich vnitřní boj ve snaze tvořit v mnohdy nepřejícném prostředí nepředstavitelný, rozpory, překážky, které musí překonávat, cíle, které touží dosáhnout za každou cenu a pak za to platit. I Mahler sám vzdává své pracovní posty ve prospěch tvorby. Určitě i on sám ve svém vnitřním světě hledal rovnováhu, ale nevyřčené myšlenky druhého člověka můžeme vnímat pouze nepřímo a já si k němu přiřadím báseň, kterou on sám napsal ke skladbě Píseň o zemi :
Chci navrátit se v kraj svůj rodný,
víc cizinou už nebloudit.
Kraj ten krásný je, kam vůkol pohlédneš,
modravý obzor tam věčně září...
věčně vábí...
věčně...

JiříČerný
02.08.2018

Síla Zdeňka Mahlera je ve schopnosti v expresivní zkratce, vášnivě zaujaté a zcela jistě subjektivní, na malé ploše vykreslit plasticky obraz génia. Konkrétní detaily potvrzují rozsáhlejší monografie, vzpomínky Almy Mahlerové apod. Právě vydaná monografie má 600 stran, ale obávám se, že představu o životě Gustava Mahlera běžnému čtenáři oproti Zdeňkovi Mahlerovi nedá.


Daydreamer
23.12.2015 5 z 5

Na knížku o Gustavu Mahlerovi od pana doktora Zdeňka Mahlera jsem čekal více než třicet let - právě tak dlouho jsem z několika přímých kontaktů s autorem věděl, že knihu chystá. Měla původně zcela jinou koncepci i rozsah. Když jsem se nakonec nečekaně knížky dočkal, jedná se velmi útlou knížečku, malého formátu. Samozřejmě jsem ji okamžitě přečetl - jen je mi opravdu nesmírně líto, že nevznikla kniha mnohem rozsáhlejší a bohatší na informace. Líto proto, že Gustav Mahler, naprosto vyjímečná osobnost kulturních dějin, by si ji zasloužil. Tím spíše, že patří i k nám do Čech a že jeho život byl nesmírně zajímavý a opravdu bohatý na události. Na podobnou knihu tedy budeme čekat i nadále - pokud se někdy vůbec dočkáme...
EDIT srpen 2018. Nakonec tedy milé překvapení: Mahlerovská monografie z pera člověka nanejvýš povolaného(Henry Louis de La Grange: Gustav Mahler). Rozsáhlá práce poskytuje skvělou představu o Gustavu Mahlerovi - a o jeho životě především. Obavy pána nade mnou jsou opravdu, ale opravdu, zcela liché.

tool
25.12.2014 5 z 5

Zdeněk Mahler je výborný autor. Poněkud děsivou genialitu svého slavnějšího jmenovce a našeho krajana vykreslil bravurně.

hanča34
22.08.2014 4 z 5

Zdeněk Mahler vždy potěší, zvlášť když píše o krajanovi.

Kniha Krajan Gustav Mahler je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x