Churchill

Churchill https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38898/mid_churchill-mQj-38898.jpg 4 30 4

„Pane Churchille, sire, čemu připisujete svůj úspěch v životě?“ osmělil se v roce 1946 zeptat muže, který přivedl Británii k vítězství ve válce, sedmnáctiletý student Paul Johnson. Dnes tento renomovaný britský historik, publicista a autor řady vynikajících knih předkládá Churchillův živý a čtivý životopis. V knize nevelké rozsahem, obsahující spoustu anekdot, citací a nových postřehů, se mu daří osvěžujícími barvami zachytit Churchillův dlouhý, nesmírně bohatý život plný vzestupů a pádů. Z jednotlivých rolí Churchilla jako vojáka, člena Dolní sněmovny, řečníka, ministerského předsedy, spisovatele, malíře, manžela vytváří plastický obraz muže, který na rozdíl od mnoha jiných velkých vůdců neztratil lidskou tvář ani v době své největší moci. K předmětu svého zkoumání přistupuje Johnson s úctou a láskou, to mu ale nebrání uznat i jeho chyby: v Johnsonově podání totiž Churchill vystupuje v prvé řadě jako člověk (a chyby má a dělá každý člověk, jakkoli je výjimečný). Právě díky tomu můžeme v Churchillově životě najít poučení a povzbuzení.... celý text

Přidat komentář

LordByron
09.06.2021 4 z 5

Autor sa ani v najmenšom nepokúša zatajovať, že Winstona totálne obdivuje. Inak celkom dobra a sympatická knižka na začiatok. Ale ta od Normana Rosea je podrobnejšia a lepšia.

Disease
01.03.2017 4 z 5

Je to tak nějak letem světem, ale na základní přehled to stačí.


DCKH
03.12.2015

Bezvadným a čtivým způsobem zpracovaná biografie obrovské osobnosti.Pro všechny co se zajímají o osobnost Chrchilla nebo chtějí doopravdy v životě neco dokázat a změnit svět.Já sám jsem si titul přelouskal asi pětkát v řadě a jsem za něj nesmírně vděční.Nemůžu si pomoct ale musím napsat že je to nejlépe zpracovaná biografie člověka co jsem kdy četl.Johnson popsal Winstna perfektním způsobem,snad dodat je citát:Nikdy se nevzdávej,nikdy neustupuj ani v sebevětších maličkostech.W.CH.

tool
03.10.2012 4 z 5

Velmi příjemné, poučné a zábavné čtení. Paul Johnson se vždycky rád přihlásil k tomu, že se setkal s nějakým slavným člověkem, a nejinak je tomu v této knížce. Možná je v tom trochu ještotnosti a narcismu. Pro nás je ale důležité, že se od Churchilla něčemu moudrému naučil a že to s námi ve své knížce sdílí. Popis krátkého rozhovoru studentíka Johnsona s panem Churchillem je pro mě jedním z vrcholů knihy.