Cesta za sny mého otce

Cesta za sny mého otce https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56497/bmid_cesta-za-sny-meho-otce-AP3-56497.jpg 4 23 8

Autobiografické vyprávění vychází ze vzpomínek autora a je dokladem hledání vlastní identity a životního poslání. Kniha je kronikou hledání vztahu k otci a naplňování potřeby někam patřit, konkrétně do společenství amerických černochů. Obama se narodil bílé Američance a studentovi z Keni. Ten ale rodinu opustil, a tak Barack vyrůstal na Havajských ostrovech, v rodině matky a bez otce. S ním se setkal jen jednou. Kniha popisuje dlouhou cestu, kterou Obama urazil, než našel sám sebe – dětství, studia, práce aktivisty v černošských čtvrtích Chicaga, hledání náboženské víry, cestu do Afriky za otcovou rodinou a počátky politické činnosti. Své názory a skutky reprodukuje s ironickým odstupem a značným vypravěčským talentem.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Štrob, Širc & Slovák
Originální název:

Dreams From My Father , 1995


více info...

Přidat komentář

Martin_Eli
04.05.2021 2 z 5

Hledání identity Barracka Obamy, který pátrá po svých kořenech hlavně v Africe. První část knihy mi přišla silná, zamýšlel jsem se nad tím, jaké pocity asi měl Obama, když byli na střední škole jen dva Afroameričané. Druhá půlka je již spíše rozplizlá a moc mě nebavila. Celá kniha neodkrývá v zásadě nic, co by naznačovalo, jak se Barrack vůbec stal prezidentem a co ho posunulo k jeho hvězdné kariéře. Čekal jsem prostě od knihy něco trochu jiného, ale jako odrazový můstek na poznání Barracka je to dobré.

Pavlaj
15.09.2020 4 z 5

K přečtení jsem se dostala přes Becoming od Michelle a přiznávám, že její příběh se mi líbil o maličko více. Nejspíš je to tím, že do tápání muže, který hledá sám sebe na půl cesty mezi černou a bílou Amerikou a má pocit, že nepatří vlastně nikam, se mi těžko vciťuje. Taková zkušenost je nepřenosná, u Obamy ještě navíc komplikovaná jeho africkými kořeny a složitým vztahem k otci. Ale i když mi ty pocity a zkušenosti byli cizí, času u knihy rozhodně nelituji, je to zajímavá sonda do rasových problémů v USA a do osobnosti prezidenta, kterého 100% respektuji.


azazel1
04.09.2019 5 z 5

V knize je dost filozofování, ale rozhodně stojí za přečtení.
Já jsem si z ní odnesl to, že je až příliš jednoduché vynášet soudy o ostatních pakliže znáte pouze “jednu stranu mince”. Některé postavy v knize se vám na první pohled znelíbí, ale jak pokračujete ve čtení, tak zjišťujete, že i oni měli pro své jednání důvody, že život není jen černá a bílá a ze lidé jsou chybující bytosti.
Zároveň je zajímavé vidět Baraka Obamu (kterého si jako jednoho z mála US prezidentů vážím - nějakou dobu jsem ve státech žil a pracoval) jak sám tápe a připadá si jako že nezapadá (pro černochy moc bílý - po matce, pro bělochy moc černý - po otci).

kozisek1
07.10.2018 4 z 5

Určitě stojí za přečtení, některé pasáže zdlouhavé, těžko jsem se někdy prokousávala. Přesto doporučuji.

-Nikola-
07.03.2015

Obávala jsem se, že nemám dostatečné politické znalosti pro tuto knihu. Ale mýlila jsem se. Příběh chlapce, mladíka a potom muže. Ale prezidenta USA? To jsem si musela po dobu četby připomínat. Otázky, kterými se zabýval, byli tak všední, aktuální. Těžko uvěřit, čím vším si musí člověk projít, když chce žít svůj "American dream". Barack Obama představuje pro mě silnou osobnost, citlivou pro okolní dění i dění které probíhalo v něm samém.

romculka
14.07.2014 4 z 5

Zajímavá kniha. Stojí za přečtení.

tool
25.12.2013 4 z 5

Výborně napsaná autobiografie s velkým důrazem na hledání vlastní identity. Souhlasím s názorem, že některé pasáže jsou možná trochu rozvleklé, ale celkový dojem z knihy je velmi silný. Spojené státy mají ve svém čele muže, se kterým je možné politicky nesouhlasit, ale není možné popřít mimořádnou sílu a hloubku jeho osobnosti. Chcete-li rozumět současné Americe, je to skvělá kniha pro vás.

Bustedka
28.07.2013 3 z 5

Velmi dobře zpracovaná autobiografie o tom, jak malý černý kluk hledá sám sebe a svou rodinu. Druhá půlka knihy však docela zdlouhavá.

Štítky knihy

autobiografie

Autorovy další knížky

Barack Obama
americká, 1961
2021  88%Země zaslíbená
2009  74%Cesta za sny mého otce
2010  63%Odvaha doufat

Kniha Cesta za sny mého otce je v

Právě čtených2x
Přečtených38x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce10x
Chystám se číst29x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x