speiderwoman speiderwoman komentáře u knih

☰ menu

Soběstačný Soběstačný Zuzana Dostálová

Tahle knížka mě fakt dostala. Na první pohled obyčejný, lehce beztvarý příběh, ale s každou další stránkou pořád větší hloubka. Jak se formují naše charaktery.

13.02.2024 5 z 5


Pan Kaplan má stále třídu rád Pan Kaplan má stále třídu rád Leo Rosten

Jedna z mých TOP 10. Už jsem ji četla 3x. Je to kniha, která nikdy nezklame. Rozesměje mě, i když zrovna nemám náladu. Je prostě dokonalá. Šestá hvězdička za překlad! Vůbec si nedokážu představit něco takového překládat. :-D

03.02.2024 5 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Přečetla jsem již podruhé. Je to masakr! Tak opravdové, uvěřitelné, procítěné! Zcela úžasný literární počin, zcela odvážný boj proti předsudkům. Super!
A zároveň musím říct, kéž by... kéž by to bylo vždycky takhle! Bohužel je v reálu toto téma spíš ta obrácená strana mince, čímž nemyslím předsudky, tím myslím ticho, jímž se problém přechází a za nímž se skrývají pošlapané, pokřivené a zraněné dětské duše..., protože je jich mnohem víc, než si umíme představit.

13.01.2024 5 z 5


Podzimní hvězdobraní Podzimní hvězdobraní Luke Oscain

Moc mě to bavilo. Perfektní nápad, dobře využitý námět. Některé postavy mi přijdou trochu povrchní, ale pro tento typ příběhu postačující. Nejsem cílovka, ale myslím, že pro ni občas trochu dlouhé popisy, pro mě tak akorát. Celkově fajn.

13.01.2024 5 z 5


Pod znamením půlměsíce Pod znamením půlměsíce Luděk Frýbort

Čtu již podruhé. Za mě zážitek! Děsivá představa možné reality. Prožité příběhy jednotlivců. Duchovno jako třešnička na dortu. Trochu mě nebaví filozofické debaty, které mi poprvé leccos dovysvětlily, podruhé mi přijdou už trochu zdlouhavé, lehce přeskakuju. Vůbec to ale nehraje roli na celkovém dojmu.

28.04.2023 5 z 5


Ptakopravec Ptakopravec Ivan Martinko

Není to komerční příběh. Je to vůbec příběh? Pobavilo mě střídání stylů a závěr mi pár dní zůstane v hlavě. Je to zvláštní, kontroverzní, neuchopitelné. Možná tam vidím víc, než v tom je, ale mně to přišlo originální, a proto mě to bavilo.

28.04.2023 5 z 5


Odložený Vesmír Odložený Vesmír Michal Čagánek

Tak to byla cesta vesmírem mé, a nejen mé, duše... Žasnu, přemítám, poslouchám autorovo ticho za slovy (řečeno autorovými slovy :-). Vážně zážitek!

26.08.2022 5 z 5


Dvaadvacet centimetrů něžnosti Dvaadvacet centimetrů něžnosti Johannes Mario Simmel

Povídka Dvaadvacet centimetrů něžnosti, to je srdcovka.

11.02.2022


Barvoslepý Barvoslepý Stanislav Rudolf

Já tu knížku prostě miluju! Přečetla jsem si ji znovu a tentokrát s vědomím, že pan Rudolf byl barvoslepý, psal o svých vlastních zkušenostech. Najednou to dostává úplně nový rozměr.

11.02.2022 5 z 5


Zpět o sto let na výlet Zpět o sto let na výlet Renata Šindelářová

To by bylo tak hezké, projít si s babičkou její život! Zasnila jsem se... A také je legrace, že i dospělého baví řešit ty úkoly pro děti.

11.02.2022 5 z 5