Šimon_ Šimon_ komentáře u knih

☰ menu

Stali jsme se městem Stali jsme se městem Nora K. Jemisin

Premisa tak podivná, že by se v rukou jiného autora mohla snadno zvrtnout v brak, ale tohle je Jemisinová, takže to skvěle funguje. Je to navíc naprosto esenciálně newyorské a úžasně z toho dýchá génius loci tohohle jedinečného města. Ke konci trochu román ztrácel dech, ale na druhý díl se těším.

14.09.2022 4 z 5


Asi to skončím Asi to skončím Iain Reid

Na malém prostoru (většina románu se odehrává v autě se dvěma postavami) rozehrává autor solidní mindfuck, který je úchvatně podivný a nádherně zneklidňující. A na konci vše zapadne a čtenář může zpětně odhalovat indicie. Doporučuji také netflixovskou adaptaci od geniálního Charlieho Kaufmana, který to celé posouvá ještě dál.

14.09.2022 4 z 5


Chyba Chyba Marek Šindelka

Recenze autorem přepracovaného vydání z roku 2019. Chyba je velmi ambiciózní román, který v sobě mísí detektivní thriller, klimatickou dystopii a melancholickou lyriku. Ve všech rovinách se čte dobře, všechny se vhodně doplňují a fungují spolu. Jedinou výtkou na kráse pro mě bylo, že ke konci románu převládne určitá “zaumnost”, která mírně odsune některé předtím budované prvky románu - zejména ty detektivní a dystopické.

16.03.2022 4 z 5


Znamení neznámého: Rozhovory o spiritualitě Znamení neznámého: Rozhovory o spiritualitě Jan Němec

Při pohledu na jména autorů i vydavatelství je jasné, že tohle bude intelektuální a hloubkový ponor do světa spirituality a duchovna, žádný ezo shit, ale sluší se to podotknout pro ty, kdo by snad čekali nějaký instantní návod na život. Téhle knize není co vytknout, chytří lidé zpovídají chytré lidi, kteří mají co říct. A před čtenářem se rozprostírá nedozírný prostor pro vlastní interpretaci a kontemplaci.

16.02.2022 5 z 5


Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

Atmosféra jako blázen, břitké dialogy a Poirotovy šedé buňky. Přesně tak, jak jsem si představoval. A ačkoliv tenhle případ jsem na plátně viděl jen s Brannaghem, stejně jsem si představoval Sucheta.

08.12.2021 4 z 5


Démon ze sídliště Démon ze sídliště Iva Hadj Moussa

Démon ze sídliště je blackmetalový bildungsromán z českého maloměsta s těmi nejnepravděpodobnějšími hrdiny, kteří jsou o to sympatičtější. Příběh z doby, kdy se člověk hledá, intenzivně vše prožívá, a ať je sebevětší nihilista nebo i satanista, je mnohem citlivější než dospělí. A to já mám rád. K tomu vhled do zajímavé subkultury, špetka zločinu a hlavně skvělý cit pro jazyk i humor. Těžko věřit, že autorem není Šimon, ale o generaci starší žena. Byť autentická fanynka black metalu. Tleskám, pí*o!

03.11.2021 5 z 5


Sbohem, Gangsteři Sbohem, Gangsteři Takahaši Geničiró

Na povrchu nabízí Sbohem, gangsteři brautiganovské dada (škola poezie vyloženě upomínala na knihovnu z Potratu), hlouběji se toho odehrává ale mnohem víc. Zamyšlení nad funkcí jazyka, neschopnost či složitost porozumění, význam literárního odkazu klasiků i vliv popkultury. Takahaši napsal lehce čtivý postmoderní román, který vybízí k opakovaným návštěvám. Jistě mu porozumí lépe znalci japonské společnosti a zejména literatury, nám ostatním naštěstí vše doplní doslov Igora Cimy, jednoho z překladatelů knihy. Rozhodně doporučuji!

17.10.2021 5 z 5


Laura Deanová mě už zase nechala Laura Deanová mě už zase nechala Mariko Tamaki

Intimní portrét toxického vztahu v růžové barvě. Tamaki tyhle drobnokresby vztahů a nálad umí, Valero-O’Connell je podbarvuje krásnými, mangou líznutými ilustracemi. Záslužný počin zejména pro mladé.

29.09.2021 4 z 5


Potápěč Potápěč Jeff Lemire

Velká nádhera. Lemire prostě umí tyhle citlivé osobní příběhy s melancholickou atmosférou, kterou dokonale podtrhuje jeho specifická kresba. Rozhodně se k Potápěči vrátím víckrát.

28.09.2021 5 z 5


Jedno obyčejný léto Jedno obyčejný léto Mariko Tamaki

Hezký malý velký příběh o přechodu mezi dětstvím a dospělostí, o ztrátě nevinnosti, o uvědomování si starostí, o chvílích, kdy už hry nebaví. Komiks má naprosto úžasnou kresbu, která vás bude ohromovat každých par stránek. Jen občas bych chtěl, aby se některým situacím scénář věnoval víc a nenechal je jen tak viset ve vzduchu načaté.

26.09.2021 4 z 5


Dívka jménem Patience Dívka jménem Patience Daniel Clowes

Většinu času velmi smutný, tísnivý a beznadějný příběh jedné lásky, která byla násilím ukončena. A taky lahůdkové sci-fi o cestováním časem, prodchnutý bizarními scénami jak z Charlese Burnse (jehož styl Clowes dost připomíná). Skvělý nezávislý komiks!

26.09.2021 5 z 5


Mrtvej svět Mrtvej svět Daniel Clowes

Geniální bildungsromán o amerických devadesátkách. Clowes ho napsal ve svých plus minus třiceti, před třiceti lety. Vystihl dobu i o půlku mladší teenagerky. Teď, o třicet let později, to čtu ve svých třiceti já. A funguje to. Takoví byli teenageři tenkrát, takoví jsme byli i my, takoví jsou i dnes. Jen kulisy se mění, a ty městské z anonymního a tak trochu ikonického předměstí kdesi v Americe zachytil dokonale. Je to taková komiksová verze mumblecore filmů, je to vůbec první komiks, který byl označen za graphic novel, a po právu je to dodnes kultovní nezávislé dílo.

22.09.2021 5 z 5


Tajemství počátků Tajemství počátků Jeff Lemire

Slibný start série, který stejnou měrou oslavuje superhrdiny, jako paroduje tradiční a již otřepané motivy. V jednotlivých kapitolách dostaneme originy všech postav, které spolu nyní trčí uvízlé na venkovské farmě, a mezitím sledujeme jejich marné živoření na tomto zapomenutém místě. Se superhrdinským komiksem se tak potkává jakási rurální americká gotika, což skvěle funguje. Na druhou stranu příběh se jen pomalu otevírá, a jako takový je těžké jej hodnotit. Lemire je každopádně velký profík, takže o pokračování strach nemám, ale nechávám si jednu hvězdu jako rezervu pro další díly. Kresba Deana Ormstona je krásná, atmosférická a trochu připomínající Mignolu. Coloring Davea Stewarta pak nemá chybu a i díky němu je Černá palice především pastvou pro oči.

22.09.2021 4 z 5


Watchmen: Strážci Watchmen: Strážci Alan Moore

Po dlouhých letech, u příležitosti vydání Hodin posledního soudu, na které se teď chystám, jsem si dal Watchmen znovu. Neztratili pro mě nic ze své geniality a po takřka pětatřiceti letech od vydání neztrácejí ani na aktualitě. Bohužel. Nicméně jde o kongenialní komiks, který lze číst jako kritiku i poctu superhrdinství, manifest v té době antireaganismu, dnes nahnědlého populismu, který se rozmáhá i u nás, a především jako vrcholné využití toho, co komiks jako médium nabízí. Moore je génius.

18.09.2021 5 z 5


Čaropisci Čaropisci Robert Jackson Bennett

Přes skvělou pověst Bennettovy trilogie Božská města jsou Čaropisci první knihou, po které jsem sáhl. A tak jsem úplně nevěděl, co mám čekat. No, výsledek mě posadil na zadek. Předně jsem dlouho nečetl knihu, která by při takřka 600 stech stranách neměla hluché místo. Vážně, tady není ani stránka navíc, jediná pasáž, která by nudila. Děj se žene dopředu nesmírnou rychlostí, pořád se něco děje a vždycky je to zajímavé, čtivé a zábavné. Nadto Bennett stvořil nesmírně promyšlený svět, který dává smysl, a co víc, je velmi originální. Někde na pomezí renesanční fantasy, steampunku, magie a jakéhosi alternativního programování. Tím vším nás provázejí skvěle napsané plastické postavy, mezi kterými funguje chemie, napětí i humor. Sancie, Gregor, Orso i Berenika jsou zapamatovatelné, sympatické bytosti, jsou z masa a kostí, ne slov a myšlenek. Vše do sebe zapadá, je tu několik plot twistů, které nebude čekat a kniha vrcholí strhujícím finále, které krásně navnadí na další díl. Nemůžu se jej dočkat. Na Čaropiscích se dá učit, jak napsat chytrý a originální bestseller, který potěší jak nováčky, tak ostřílené čtenáře fantasy.

15.09.2021 5 z 5


Batman: Svět Batman: Svět * antologie

Batman: Svět byl očekávaným počinem, který zanese netopýra do všemožných končin, včetně Česka, ve 14 krátkých příbězích lokálních autorů. Jako každá antologie se nevyhnutelně potýká s kolísavou kvalitou, která je ale často vynahrazena opravdu pestrou škálou výtvarných stylů i scenáristických motivů. A tak si lze vybrat hned několik příběhů, které vás jedním či druhým (případně obojím) uchvátí. Osobně se mi více líbily ty příběhy, které vykročily ze stínů klasických batmanovských komiksů od DC a zkoumaly podstatu mýtů o superhrdinech (Rusko) nebo se zabývaly jejich méně exponovanou stránkou (Španělsko). Zaujal mě také lehce ekologicky agitační německý příběh s úchvatnou kresbou nebo sociálně kritická brazilská povídka. Naopak mě zcela minuly všechny tři asijské příběhy, pár dalších mě nechalo chladnými. K nim lze řadit i českou povídku, která je možná vůbec nejklasičtějším komiksem v celé antologii, nicméně má opravdu světovou kresbu. I její námět je fajn, ale zasloužil by si podstatně víc rozvést. Na krátké ploše lépe zafungovaly větší zkratky a kreativnější hříčky. Kolem a kolem jde ale o vypiplanou sbírku, kterou nesmí žádný komiksový fanoušek vynechat.

14.09.2021 4 z 5


Batman / Želvy nindža Batman / Želvy nindža James Tynion IV

Průměrná jednohubka, která potěší, ale nenadchne.

09.09.2021 3 z 5


Od Sepultury k Soulfly Od Sepultury k Soulfly Max Cavalera

Přímočará a svižně napsaná autobiografie, ze které je cítit, jaký je Cavalera sympaťák a obyčejný chlapík.

21.05.2021 4 z 5


Colorado Kid Colorado Kid Stephen King

Hra se čtenářem, hra s žánrem. Tak trochu meditace o podstatě záhad a příběhů, tak trochu variace na klasické detektivky, jaké psala třeba Agatha Christie. Je z toho cítit Kingova radost z psaní, která se přenáší na postavy Vince a Davea. Jednohubka, která neurazí.

02.05.2021 4 z 5


Povznesení Povznesení Stephen King

Vlastně jsem moc nevěděl, co od téhle kingovské jednohubky čekat... a dostal jsem jeden z nejhezčích příběhů za dlouhou dobu. Povznesení je feel good příběh á la King (a že on to umí). S originální, lehce mysteriózní zápletkou, sympatickými postavami, hromadou (vkusné) pozitivity a koncem, u kterého snadno ukápne nějaká ta slza. Nádhera. (P.S. Chci film, kde bude Scotta hrát Brendan Fraser!)

30.04.2021 5 z 5