Potápěč

Potápěč https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464224/bmid_potapec-yoa-464224.jpg 4 131 30

Potápěč Jack je zvyklý na práci pod tlakem, sváří podmořské konstrukce a užívá si přitom samotu pod hladinou. S tlakem nadcházejícího rodičovství se tak dobře vypořádat neumí. Když se mu při jednom z ponorů zjeví nadpřirozený úkaz související s jeho otcem, začíná se mu vybavovat traumatické dětství a minulost čím dál víc splývá s přítomností. Dokáže se Jack vrátit ke své rodině, nebo se utopí v oceánu vzpomínek? Podobně jako v sáze Essex County vypráví Jeff Lemire osudový příběh o otcích a synech, o paměti a realitě. Tentokrát však rodinné drama propojuje s tradicí amerických mysteriózních seriálů ve stylu Zóny soumraku nebo Městečka Twin Peaks. Také proto si Potápěč vysloužil pověst jednoho z nejlepších komiksů uplynulé dekády.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Underwater Welder , 2012


více info...

Přidat komentář

Covenant
20.03.2024 2 z 5

Lemire je dobrej, mám ho rád, ale tohle bylo slabý. Nebylo to špatný, to ne. Ale představit si to jako povídku, četl jsem spoustu lepších. Vlastně i to jeho výtvarno už mě nebaví. Ať se nikdo na mě nezlobí, ale to už jsou čmáranice. Sice jsem si na jeho styl zvykl, ale tady se nedalo skoro na to dívat. Nejvíc mě iritovaly ujíždějící oči. Žena hrdiny, MLADÁ žena hrdiny, vypadala na šedesát, po přejetí kombajnem. Bonus skic, byl k smíchu. Ano, jde to ještě hůř. Patlání v minulosti s nějakým vnuceným pocitem uvědomnění. Nuda

SlamLenka
21.08.2023 5 z 5

Vlastně ani nevím, jak to Jeff Lemire dělá, ale nějakým způsobem dokáže zajistit, že si mě jeho hrdinové neodvratitelně omotají kolem prstu. I Potápěč to zvládl naprosto dokonale a já se do knihy ponořila tak, že jsem vůbec nevěděla o světě kolem, prostě jsem jen potřebovala vědět, jak to s Jackem a jeho tátou dopadne.
Na Lemirových postavách mi záleží, což se při vší úctě k mnoha autorům ne vždy daří zajistit i v rozsáhlých románech. Jemu ale stačí jen pár obrázků a vážně dobrá zápletka a má vás chyceného. Opět tu není žádný superhrdina a postavy jsou všechno jen ne jasně kladné a jasně záporné jsou to jednoduše lidé a řeší typicky lidské problémy, tedy převážně rodinu a vztahy.
Potápěče Jacka čeká důležitý okamžik života má se stát otcem. Jenže stačí jeden podivný zážitek s nadpřirozenými okolnostmi a najednou je důležitější jiný otec, tedy otec Jackův. Ale o toho už před mnoha lety přišel Jack se ponoří do vzpomínek, které plně ovládají jeho bytí a otázkou je, zda se dokáže vymanit z minulosti a zaměří se na to, co ho čeká v budoucnosti.
Zhltla jsem to během jednoho večera a moc doporučuji! Navíc se těším na další setkání s Jeffem Lemire a na doporučení Zdenky si určitě brzy přečtu i Bludiště.


Disease
17.05.2023 5 z 5

Výborný mix psycho/fantasy a "ze života" komixu. Lemire fakt umí!

Politre
18.03.2023 5 z 5

Lemire mě zas a stále utvrzuje, proč patří mezi současnou scenáristickou špičku komiksu. A co se týče jeho kresby, ta je originální a dobře zapamatovatelná. Jeho příběhy jsou vždy niterné, dojemné a tak nějak lidské. Myšlenka Potápěče je v lecčems podobná i komiksu Bludiště od stejnojmenného autora, a to že nejde žít minulostí, kterou už stejnak nezměníme, ale jde o to poučit se a posunout se dále a hledět vstříc světlejším zítřkům, protože i když v životě bezesporu přijdou těžké chvíle, tak bezesporu přijdou i ty šťastné.

Grohlinka
10.03.2023 4 z 5

Vlny se bouří a slunce rudě začlo plát,
čas zavřít oči a pro dnešek jít už spát.

Moře se vzdouvá a vítr burácí,
s tebou po boku však kuráž neztrácím.

Proudy nás unáší daleko od země,
bát se však netřeba, za ruku chyť se mě.

Komorní melancholické drama otevírající mnoho citlivých témat. O vztahu otce a syna, o pocitu samoty a odtržení od světa, reality, společnosti, o sebeobviňování, o zodpovědnosti a nesplněných slibech. Vše doplněno až neuvěřitelnou černobílou kresbou, která ždímá emoce každičkým tahem pera, tužky.

Mijagi
10.01.2023 5 z 5

Potápěč Jack pracuje v moři, svařuje konstrukce ropné plošiny poblíž malého přístavního městečka v Kanadě. No, spíše zapadákova, kde zná každý každého a ten, kdo mohl, se odtud už raději dávno odstěhoval. To však není Jackův případ. Ten se naopak, podvědomě lákán svou nevyřešenou minulostí, vrátil. Při jedné z osamocených rutinních směn se dole v hlubinách něco probudí. Ne, nečekejte žádné hororové klišé. Není řeč o z temného dna k hladině stoupajícím dávno zapomenutém netvoru, ale o nevytěsněnými vzpomínkami a stresující životní situací probuzené příšeře přímo uvnitř Jackovy hlavy. Jeff Lemire je mistrem melancholické nálady jak v textu, tak v kresbě. Z jeho postav a lokalit, do nichž zasazuje děj, na čtenáře vane jako těžký dým samota, fyzické a psychické odtržení od společnosti. Dokáže také skvěle a z různých pohledů otevírat téma vztahu otce a syna. Možná je to tím, že je z nich Potápěč nejméně rozsáhlý, ale za mě příběh tentokrát držel pohromadě lépe než ve skvělém Rváčovi a Essex Country.

Zuzulet15
20.12.2022 5 z 5

Moja podvedomá tendencia vyhýbať sa komiksom je len zbytočným predsudkom. Po Mausovi síce len moje druhé stretnutie s touto formu, ale nakoplo ma to vyhľadávať ich ešte viac. Melancholicky ladený silný príbeh, v ktorom sa oplatí zalistovať už len kvôli ilustráciam.

libuse6749
18.09.2022

Tento komiks se odehrává převážně pod vodou a bylo to drama. Pátrání v minulosti, prolínání časových rovin i složitý vztah otce a syna, bohužel stejně tak i s partnerkou, která má co nevidět porodit jejich syna. Ponurou atmosféru podtrhovaly černobílé kresby s výrazným citem pro detail. Z očí čtete smutek, vrásky ze starostí i alkoholu, slzy úlevy i pochopení.

Kniha je doplněna vzpomínáním autora na Potápěče - na konci knihy najdete jeho první náčrty postav, první skicu zachycující potápěče Jacka pod vodou, vývoj podoby městečka, kde se příběh odehrává, vykreslený do nejmenšího detailu, rozvržení a náhledy stránek i plakáty…tohle vše pro mě byl zajímavý bonusový materiál.

MCGinger
15.09.2022 5 z 5

Opět velice komorní příběh o pár postavách. Příběh o hledání sebe sama a svojí cesty v životě. A příběh velice dobře zpracovaný. Sám mám čerstvě malého syna, tak to pro mě byl možná ještě hlubší zážitek.

veriszv
20.08.2022 5 z 5

Myslím si, že nepřeháním, když řeknu, že Potápěč je nejlepší komiks, jaký se mi kdy dostal do ruky.

evickakyticka
12.07.2022 4 z 5

Milá jednohubka, která ponouká k zamyšlení. Originální černobílá kresba, kde je pořád co zkoumat. Líbilo se.

Atlantis
08.03.2022 4 z 5

Lemire si mě získal svým Essex County, silným lidským příběhem, který mne prostě sedl. O to více mrzí, že Potápeč je o level níž.
Opět sledujeme obyčejného člověka, kterého pronásledují duchové jeho minulosti. Jack je podvodní svářeč a při jednom ponoru narazí na staré hodinky svého zesnulého otce. Víc neprozradím, ale příběh je rozhodně unikátní s krásným koncem.
Jenže na mě je to moc meta, příliš snové, tohle já osobně prostě nemám rád. Celá kniha na mě působí zapomenutelně. A to je škoda.

Boboking
13.02.2022 4 z 5

Psychologické , existenciální drama v komiksu. Abstraktní, černobílé kresby, které celou ponurou atmosféru jen dokonale podtrhují. Jen to dokazuje, jak grafický román bez superhrdinů může být čtenářsky atraktivní.

jarynek
03.02.2022 5 z 5

Mám tyhle Lemirovy cesty do hlubin člověka rád. Zdánlivě jednoduchý příběh má hodně rovin a myslím, že si zaslouží vícero přečtení, kdy je možno vždy nalézt ve vyprávění něco nového a podívat se na příběh z jiné perspektivy. Hlavní hrdina se potápí nejen skutečně z důvodu zaměstnání, ale i obrazně ve svém životě se potápí čím dál k větší marnosti a jen na něm, zda bude schopen vyplavat. A k tomu, aby to zvládnul, se musí potopit až na dno své duše, pátrat ve své minulosti a odkrýt, poznat a přiznat si věci, které podvědomě chtěl nechat ukryté. Vše podtrhuje černobílá kresba, která působí hodně úsporně, ale přitom je schopná detailně vyjádřit spoustu emocí.

Šimon_
28.09.2021 5 z 5

Velká nádhera. Lemire prostě umí tyhle citlivé osobní příběhy s melancholickou atmosférou, kterou dokonale podtrhuje jeho specifická kresba. Rozhodně se k Potápěči vrátím víckrát.

Medovnice
05.08.2021 3 z 5

Zklamání. Hodně chatrný příběh roztažený na mnoha stranách a závěr to pohřbil úplně.

Zuzvil
04.08.2021 5 z 5

Moje druhá komiksová kniha od autora a za mě opět dokonalost, příběh mě opět úplně pohltil a vtáhnul svým grafickým zpracováním. Vždycky si na začátku řeknu, že je škoda, že je to "jen" černobílé", ale nakonec jsem vždy nadmíru spokojená. Příběh je skvěle vystavěný a z knížky dýchá atmosféra, napětí i úzkost hlavního hrdiny. Příběh i autorova kresba je hluboká a velmi přesvědčivá. Za mě můžu vřele doporučit.

bosorka
27.07.2021 5 z 5

Nelze jinak, opět za 5. Jeff Lemire si mě vážně získal. Jednotlivými tahy, které se zdají být vlastně strohé, dokáže vykreslit každé hnutí mysli, každý jednotlivý záchvěv. Jeho příběhy jsou vždy silné, Lemire jim dokáže vdechnout napětí a hloubku. I tentokrát bojuje hlavní hrdina s přízraky a nedořečeným z minulosti. Potřeba se s tím vyrovnat je silnější než snaha o snad pohodový současný život. Autor ho vede zákrutami bytí naléhavě, až by jeden popadal dech za něj. A doufá, že při ponoru mu zbyde dost sil i na vynoření se a pořádný nádech.

Sorrow
05.07.2021 5 z 5

Jeff Lemire si mě naprosto podmanil svou ságou Essex County, kterou jsem četla loni. Doposud jsem se ještě nesetkala s povedenější grafickou podobou komiksu a co víc, autor ji umí skvěle nakombinovat s emočně vypjatým a výtečně vypointovaným příběhem. Podobně jako v Essex County je středobodem událostí muž nesoucí si v sobě nevyřešená traumata z dětství. Ani tady nechybí motivy střetu vzpomínek a reality, absence komunikace a neschopnosti odpoutat se od minulosti a jít dál. V Potápěči hraje významnou úlohu mysteriózní zážitek z mořských hlubin, díky kterému postupně spolu s hlavním hrdinou odhalujeme pokřivené události z jeho dětství. Lemire tentokráte šetří slovy ještě o poznání více než ve zmiňované sáze, o to pečlivěji lze ale „číst“ mezi jednotlivými panely. Jako neerudovaný člověk v oblasti kresby můžu jen hádat, jak to, že lze pomocí pár tahů štětce nebo fixy docílit takové hloubky prožitku, evidentně to však lze. Kromě toho stojí navíc Potápěč na mnoha vynikajících metaforách – „spravování konstrukcí, ale neschopnost spravit vlastní vztahy“, „práce s vysokým tlakem, ale neschopnost vypořádat se s tlakem nadcházejícího rodičovství“, „každodenní ponoření se do mořských hlubin spolu s prozkoumáváním vlastního nitra“. Autor nás v závěru nechá nahlédnout pod pokličku a ukazuje střípky z toho, jak dílo vznikalo – pro mě něco naprosto úchvatného a nepochopitelného. Potápěč je jedním z mých nejlepších letošních knižních zážitků, nenechte si ho utéct.

MARTh
23.06.2021 5 z 5

Nesmírně silný příběh o vyrovnání se s minulostí a hledání sebe sama. Fascinuje mě, jak dokáže Jeff Lemire za pomoci mála slov a syrové, neokázalé, avšak svým způsobem dokonalé kresby vytvořit tu správnou atmosféru svého románu. I přes jistou jednoduchost kresby se ve tvářích hrdinů zračí jejich pocity, nálady, myšlenky.....za mě prostě lahůdka a těším se na další :-)